Рішення
від 30.05.2022 по справі 910/18708/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

31.05.2022Справа № 910/18708/21

За позовомПриватного акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Спорт-Солюшін»простягнення 6487,43 грнСуддя Смирнова Ю.М.

Без виклику учасників справи

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Приватне акціонерне товариство «Акціонерна компанія «Київводоканал» звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Спорт-Солюшін» 6487,43 грн, з яких 5707,52 грн плати за скид стічних вод із перевищенням допустимих концентрацій забруднюючих речовин, 603,12 грн інфляційних втрат та 176,79 грн 3% річних.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що відповідач, в порушення Правил приймання стічних вод абонентів у систему каналізації міста Києва №1879, затверджених розпорядженням від 12.10.2011 Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), здійснює скид стічних вод з перевищенням вмісту в них забруднюючих речовин, у зв`язку з чим позивачем було здійснено нарахування відповідачу плати за скид стічних вод із перевищенням допустимих концентрацій забруднюючих речовин за період з 01.08.2020 по 23.10.2020 на загальну суму 11415,05 грн, з яких відповідачем було сплачено 5707,53 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 22.11.2021 за вказаним позовом відкрито провадження у справі №910/18708/21; вирішено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи; встановлено відповідачу строк для подання відзиву на позов - протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали.

Відповідач відзив на позов не надав.

Суд зазначає, що ч. 5 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому ст.242 цього Кодексу, та з додержанням вимог ч. 4 ст. 120 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 11 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України у випадку розгляду справи за матеріалами в паперовій формі судові рішення надсилаються в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Нормами ч. 4 ст. 89 Цивільного кодексу України передбачено, що відомості про місцезнаходження юридичної особи вносяться до єдиного державного реєстру.

За приписами ч. 1 ст. 7 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

Так, на виконання приписів Господарського процесуального кодексу України, з метою повідомлення відповідача про розгляд справи, ухвали суду у справі №910/10677/21 були направлені судом рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу місцезнаходження відповідача, зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Таким чином, суд у встановленому законодавством порядку вчинив необхідні дії для належного повідомлення відповідача про розгляд справи Господарським судом міста Києва.

Відповідно до ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

За приписами ч. 5 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

Оскільки клопотань про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін до суду не надходило, у відповідності до ч. 5 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними у справі матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, Господарський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

02.09.2019 між Приватним акціонерним товариством «Акціонерна компанія «Київводоканал» (постачальник) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Спорт-Солюшін» (споживач) було укладено договір №21393/5-06-Т про надання послуг з водопостачання та приймання стічних вод через приєднані мережі (надалі - Договір).

Відповідно до п.1.1 Договору, цей договір укладається у відповідності із Законами України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». За цим договором постачальник зобов`язується надавати споживачу послуги з постачання питної води та приймання від нього стічних вод у систему централізованого водовідведення м. Києва за адресами об`єктів водоспоживання та водовідведення (яка є невідє`мною частиною цього договору) та на підставі пред`явлених споживачем вимог до скиду стічних вод у систему централізованого водовідведення м. Києва (надалі-Вимоги до складу стічних вод), а споживач зобов`язується здійснювати своєчасну оплату наданих йому постачальником послуг на умовах цього договору та дотримуватися порядку користування питною водою з комунальних водопроводів і приймання стічних вод, що встановлені Правилами користування системи централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затвердженими наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008 №190 (в подальшому - Правила користування), Правилами приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення та порядку визначення розміру плати, що справляється за понаднормативні скидки стічних вод до систем централізованого водовідведення, затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 01.02.2017 №316 (в подальшому - Правила приймання стічних вод), Правилами приймання стічних вод абонентів у систему каналізації міста Києва, затвердженими розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 12.10.2011 №1879, а також дотримуватися норм, визначених іншими нормативними актами, що регулюють правовідносини,які виникають за цим договором.

Відповідно до п.1.4 Договору постачальник забезпечує якість питної води відповідно до ДСанПіН 2.2.4-171-10 до межі балансової належності (точки, в якій відбувається передача послуг від постачальника до споживача).

Згідно з п.1.5 Договору споживач забезпечує наявність та своєчасне подовження Вимог до скиду стічних вод згідно з вимогами чинного законодавства (за виключенням передбачених законодавством випадків коли споживачу не потрібно отримувати вимоги до скиду стічних вод), а також забезпечує скид стічних вод з дотриманням допустимих концентрацій забруднюючих речовин.

Згідно з п.2.1.1 Договору кількість поставленої споживачу води визначається за показами засобу обліку, зареєстрованого у постачальника, окрім випадків, передбачених правилами користування. У випадку наявності у споживача декількох об`єктів водоспоживання, облік спожитої ним води здійснюється з урахуванням показів всіх засобів обліку, зареєстрованих за споживачем. Обсяг наданої води для поливу та на інші власні потреби споживача, незалежно від його організаційно-правової форми, визначається за показами засобів обліку. В разі технічної неможливості встановлення засобу обліку, кількість води, поставленої для поливу та інших власних потреб споживача, може визначатися за узгодженим з постачальником розрахунком на підставі наданих споживачем інформації та документів, якими визначена площа поливу та обсяги води на відповідні власні потреби.

Пунктом 2.1.2 передбачено, що споживач щомісяця в період з 25 по 30 число поточного місяця знімає та передає постачальнику послуг показання засобів обліку води через електронний особистий комітет за електронною адресою: hittps://legals.vodokanal.kiev.ua (далі-Сервіс). Передані через електронний особистий комітет показання з приладів обліку підтверджують обсяг отриманих споживачем послуг з водопостачання та/або водовідведення та є підставою для проведення постачальником нарахувань споживачу за спожиті послуги водопостачання та/або водовідведення і виставлення рахунків.

Відповідно до п.2.2.1 Договору постачальник щомісячно направляє до банківської установи споживача розрахункові документи (в електронному вигляді - дебетові повідомлення або у паперовому вигляді вимоги-доручення тощо) для оплати за надані послуги з постачання питної води та приймання від нього стічних води у систему централізованого водовідведення м. Києва відповідно до встановлених тарифів. Постачальник може оформлювати і передавати споживачу розрахункові документи іншим способом, що не суперечить чинному законодавству України. Тарифи на послуги з водопостачання та водовідведення встановлюються уповноваженими органами відповідно із чинним законодавством та не підлягають узгодженню сторонами. У разі зміни тарифів у період дії цього договору постачальник доводить споживачу нові тарифи у розрахункових документах без внесення додаткових змін до цього договору стосовно строків їх введення та розмірів.

Згідно з п.2.2.2 Договору у розрахункових документах зазначаються вартість та кількість наданих послуг за відповідний період, а також розмір діючих тарифів. Оплата вартості послуг здійснюється споживачем щомісячно у безготівковій формі у п`ятиденний строк з дня направлення постачальником розрахункового документу до банківської установи споживача або отримання ним розрахункових документів іншим способом. За згодою постачальника оплата може здійснюватися іншими способами, що не суперечать чинному законодавству України. Вразі утворення боргу оплата за надані послуги, що надходить від споживача, незалежно від зазначеного в платіжному документі призначення платежу, може зараховуватися постачальником в погашення боргу.

У п.2.2.3 Договору сторони погодили, що у разі неотримання від постачальника поточного щомісячного розрахункового документа, споживач здійснює оплату вартості наданих послуг не пізніше 5-го числа наступного місяця платіжним дорученням, виходячи з діючого тарифу та фактичної кількості наданих йому послуг.

Відповідно до п.2.2.4 Договору у разі незгоди щодо кількості або вартості отриманих послуг, зазначених у розрахунковому документі, споживач зобов`язаний у десятиденний термін з дня направлення постачальником розрахункового документа до банківської установи споживача, письмово повідомити про це постачальника та у цей же строк направити представника з обґрунтовуючими документами для проведення звіряння та підписання акту. В іншому випадку відмова споживача оплатити розрахунковий документ постачальника вважатиметься безпідставною.

Пунктом 4.2 Договору передбачено, що у разі порушення строків виконання зобов`язання по оплаті за надані послуги, споживач сплачує постачальнику пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу. Нарахування пені припиняється через один рік від дня, коли зобов`язання мало бути виконано. Оплата абонентом пені не звільняє останнього від оплати несплаченого рахунку в повному розмірі.

Згідно 4.5. Договору встановлено, що за скид в міську каналізаційну мережу стічних вод з перевищенням допустимої концентрації (далі - ДК) забруднюючих речовин споживач сплачує додаткову плату, передбачену чинним законодавством.

Пунктами 5.3., 5.10., 5.11. Договору сторони погодили, що всі питання, не передбачені цим договором, регулюються чинним законодавством України. Всі попередні домовленості та угоди, що стосуються предмету цього договору, втрачають чинність з моменту його підписання. Внесення змін до умов цього договору відбувається шляхом укладання сторонами додаткової угоди, якщо інше не передбачено цим договором.

Згідно з п.7.1 Договору, цей договір набуває чинності з моменту його підписання сторонами і діє по 02 вересня 2028 року. Дію цього договору може бути подовжено за згодою сторін на узгоджений ними строк шляхом укладення додаткової угоди до договору. В іншому випадку по закінченню терміну дії договору, постачальник має право припинити надання послуг до повного виконання споживачем взятих на себе зобов`язань за цим договором та врегулювання договірних відносин з постачальником.

Відповідно до п. 1.2 Правил №1879 ці Правила поширюються на організації, установи, підприємства усіх форм власності та фізичних осіб-підприємців, що скидають всі види стічних вод у міську систему каналізації (крім балансоутримувачів житлового фонду та об`єктів соціально-культурного призначення, які не скидають стічні води технологічного та/або непобутового походження, або у яких немає орендарів чи інших суб`єктів, що скидають стічні води технологічного та/або непобутового походження).

Пунктом 1.5 Правил №1879 встановлено, що Правила встановлюють вимоги до Абонентів, які скидають стічні води до міської каналізації, регламентують взаємні права та обов`язки Абонентів і Водоканалу, порядок визначення величини плати за скидання стічних вод у міську каналізацію, порядок контролю за виконанням цих Правил, відповідальність та засоби впливу за їх порушення.

Згідно з п. 1.7 Правил № 1879 стічні води можуть бути прийняті у міську каналізацію, якщо мережі та споруди абонента побудовані відповідно до проекту, розробленого згідно з виданими Водоканалом технічними умовами на приєднання до міської каналізації, прийняті в експлуатацію згідно з вимогами Державних будівельних норм, абонентом одержані Умови на скид та укладений договір на послуги водопостачання та водовідведення.

Відповідно до п. 2.1 Правил №1879 ПрАТ «АК «Київводоканал» зобов`язаний здійснювати контроль за якістю стічних вод, що надходять від абонента в систему каналізації м. Києва, а також режимом та обсягом скидання.

Згідно з п. 6.2.1. Правил №1879 з метою контролю якості стічних вод Абонентів Водоканал здійснює відбір разових проб.

Пунктами 6.2.15 та 6.2.16. Правил №1879 визначено, що відбір проб для забезпечення контролю за скиданням стічних вод абонента здійснюється контролюючими службами незалежно та без відповідного попередження абонента. Відбір проб реєструється водоканалом у журналі-акті відбору проб стічних вод абонентів за формою, наведеною у додатку 4 до цих правил.

У п. 6.2.17. Правил №1879 визначено, шо у разі виявлення перевищення ДК забруднюючих речовин, встановлених правилами, водоканал: у 14-денний строк з моменту відбору робочої проби направляє абоненту лист-повідомлення про перевищення ДК забруднюючих речовин у стічних водах абонента та результати хімічного аналізу; після визначення обсягів водовідведення абонента за розрахунковий період направляє абоненту розрахунок плати за скид стічних вод з перевищенням ДК забруднюючих речовин та відповідний рахунок.

Згідно з п. 7.5. Правил №1879 плата за скид Абонентом стічних вод з перевищенням ДК забруднюючих речовин, установленим разовим аналізом, стягується за час від попереднього відбору разової проби, проведеного Водоканалом, до моменту зафіксованого порушення, але не більше трьох календарних місяців. Ця плата стягується за весь обсяг стічних вод, скинутих Абонентом за цей період з даного об`єкта.

З метою контролю якості стічних вод, що надходять від Товариства з обмеженою відповідальністю «Спорт-Солюшін» у каналізаційні мережі м. Києва, представниками департаменту екологічного нагляду позивача (далі - ДЕН) в присутності представника відповідача, 23.10.2020 року був здійснений відбір проб стічних вод, які скидаються з об`єкта, розташованого за адресою: м. Київ, вул.Володимира Маяковського, 44-а з контрольного колодязя 1/11 Товариства з обмеженою відповідальністю «Спорт-Солюшін» для вимірювання показників їх складу та властивостей.

На підтвердження зазначеного факту до матеріалів справи додано копію витягу із Журналу-Акту відбору проб стічних вод промпідприємств 15-08-18, із якого вбачається, що відібрання проб було здійснено 23.10.2020 у присутності директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Спорт-Солюшін» Руданського В.О.

За результатами лабораторних досліджень проб стічних вод, відібраних 23.10.2020, працівниками ДЕН був складений протокол, в якому зафіксовано невідповідність стічних вод, які абонент скидає в систему каналізації м. Києва, державним стандартам та екологічним нормативам в галузі охорони навколишнього природного середовища, закріпленим в Правилах №1879.

Оскільки попередній відбір проб стічних вод здійснювався 31.07.2020, у якій зафіксовано перевищення ДК, обсяг скинутих стічних вод Товариства з обмеженою відповідальністю «Спорт-Солюшін» вираховувався за 84 календарні дні, а саме за період 01.08.2020 по 23.10.2020 відповідачем скинуто стічних вод до міської каналізаційної мережі у обсязі 6 994 м/куб.

Позивачем нараховано відповідачу плату за скид стічних вод із перевищенням допустимих концентрацій за період з 01.08.2020 по 23.10.2020 на суму 11415,05 грн.

З матеріалів справи вбачається, що позивачем направлено відповідачу лист-попередження від 23.11.2020 року разом з розрахунком № 15/ДК-2020-10-08/399-Ф від 23.10.2020 року нарахувань плати за скид стічних вод з перевищенням ДК забруднюючих речовин та рахунок на оплату №06012177 від 17.11.2020 року.

Згідно з відміткою на рекомендованому повідомленні про вручення поштового відправлення відповідач отримав вказаний лист-попередження 25.11.2020.

Відповідно до п. 6.2.18. Правил №1879 абонент зобов`язаний оплатити наданий водоканалом рахунок у 10-денний строк з моменту його отримання.

26.01.2021 відповідачем частково сплачена заборгованість позивачу за скид стічних вод із перевищенням ДК забруднюючих речовин на суму 5 707,53 грн.

Станом на дату звернення до суду із позовною заявою решта заборгованості в розмірі 5707,52 грн, нарахованої за скид стічних вод із перевищенням ДК забруднюючих речовин з об`єкту, розташованого за адресою: м. Київ, вул.Володимира Маяковського, 44-а, відповідачем не погашена.

Факт наявності боргу у відповідача перед позивачем у сумі 5707,52 грн. належним чином доведений, документально підтверджений та відповідачем не спростований.

За таких обставин, вимоги позивача про стягнення з відповідача 5707,52 грн плати за скид стічних вод із перевищенням допустимих концентрацій забруднюючих речовин підлягають задоволенню.

Крім основного боргу, за прострочення виконання грошового зобов`язання позивач просить стягнути з відповідача 603,12 грн інфляційних втрат та 176,79 грн 3% річних, нарахованих за період прострочення з 08.12.2020 по 31.10.2021.

Відповідно до п. п. 4.2 Договору, у разі порушення строків виконання зобов`язання по оплаті за надані послуги, споживач сплачує постачальнику пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми простроченого платежу за кожний день прострочення платежу. Нарахування пені припиняється через один рік від дня, коли зобов`язання мало бути виконано. Оплата споживачем пені не звільняє останнього від оплати несплаченого рахунку в повному розмірі.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Оскільки судом встановлено факт прострочення виконання відповідачем грошового зобов`язання, вимоги позивача про стягнення з відповідача інфляційних втрат у розмірі 603,12 грн та 3% річних у розмірі 176,79 грн є обґрунтованими та підлягають задоволенню за розрахунком позивача, перевіреним судом.

Враховуючи викладене, позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

У відповідності до вимог ст. 129 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 73, 74, 76-80, 129, 236, 237, 238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Спорт-Солюшін» (01024, місто Київ, вул.Шовковична, будинок 46/48, ідентифікаційний код 38346974) на користь Приватного акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал» (01015, місто Київ, вул.Лейпцизька, будинок 1-А, ідентифікаційний код 03327664) грошові кошти за скид стічних вод із перевищенням допустимих концентрацій забруднюючих речовин у розмірі 5707 (п`ять тисяч сімсот сім) грн 52 коп., інфляційні втрати у розмірі 603 (шістсот три) грн 12 коп., 3% річних у розмірі 176 (сто сімдесят шість) грн 79 коп. та судовий збір у розмірі 2270 (дві тисячі двісті сімдесят) грн 00 коп.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Рішення, відповідно до ст.ст. 256, 257 Господарського процесуального кодексу України, може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя Ю.М. Смирнова

Дата ухвалення рішення30.05.2022
Оприлюднено21.06.2022
Номер документу104537916
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань надання послуг

Судовий реєстр по справі —910/18708/21

Рішення від 30.05.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 22.11.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні