Ухвала
від 29.05.2022 по справі 120/14037/21-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про витребування доказів

м. Вінниця

30 травня 2022 р. Справа № 120/14037/21-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Бошкової Юлії Миколаївни, розглянувши в письмовому провадженні питання про витребування доказів у справі за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ) до Вінницької міської ради (вул. Соборна, 59, м. Вінниця, 21050; код ЄДРПОУ 25512617) про визнання бездіяльності протиправною, зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Вінницького окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ) до Вінницької міської ради (вул. Соборна, 59, м. Вінниця, 21050; код ЄДРПОУ 25512617) про визнання бездіяльності протиправною, зобов`язання вчинити дії.

За змістом позовних вимог позивач просить суд:

- визнати протиправною бездіяльність Вінницької міської ради по не розгляду клопотання ОСОБА_1 від 07.09.2021, яке було отримано відповідачем 13.09.2021;

- зобов`язати Вінницьку міську раду Вінницької області розглянути клопотання ОСОБА_1 від 07.09.2021 про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки: для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), комунальної форми власності, орієнтовною площею: 0,10 га, яка розташована поруч із земельною ділянкою (суміжна), яка має кадастровий номер: 0510100000:02:109:0061 (для ідентифікації бажаного місця розташування земельної ділянки) з метою подальшої передачі безоплатно у власність, яка розташована на території Вінницької міської територіальної громади, із урахуванням правових висновків суду.

Ухвалою суду від 01.11.2021 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, вирішено розгляд справи здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін. Окрім того, даною ухвалою вирішено витребувати у Вінницької міської ради належним чином засвідчену копію клопотання ОСОБА_1 від 07.09.2021 щодо відведення земельної ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд орієнтовною площею 0,10 га, яка розташована поруч із земельною ділянкою з кадастровим номером: 0510100000:02:109:0061 та засвідчені копії документів доданих до такого клопотання.

18.11.2021 до суду надійшов відзив на позов, в якому відповідач заперечує щодо задоволення позову.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив, що наявних у справі доказів недостатньо для розгляду останньої, у зв`язку з чим необхідно витребувати додаткові докази.

При вирішенні питання про витребування доказів, суд керувався таким.

За приписами частини четвертої статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Таким чином, принцип офіційного з`ясування всіх обставин у справі зобов`язує суд вчинити всі необхідні дії для повного та всебічного з`ясування фактичних обставин справи з метою забезпечення прийняття правосудного рішення.

Відповідно до частини 1 статті 72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків (частина 2 статті 72 КАС України).

Згідно з частиною 1 статті 73 КАС України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

За приписами частини 3 статті 73 КАС України предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Згідно з частиною 3 статті 79 КАС України відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом із поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

Водночас, особливості витребування доказів наведені у статті 80 КАС України, частиною 3 якої передбачено, що про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Предметом розгляду даної справи є бездіяльність відповідача щодо розгляду клопотання про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою.

Водночас у відзиві на позовну заяву відповідачем зазначено, що виконавчим комітетом Вінницької міської ради прийнято рішення № 2741 «Про проект рішення міської ради «Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність громадянам, відмову у наданні дозволу на розроблення проекту, встановлення та поновлення договору сервітуту та внесення змін до рішень Вінницької міської ради», п. 46 якого громадянину ОСОБА_1 відмовлено у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою. Окрім того, зазначено, що схвалений проект рішення буде поданий до секретаріату міської ради для включення до порядку денного чергової сесії міської ради, яка відбудеться 26.11.2021.

Наявні у справі письмові докази не дають можливості повно і всебічно з`ясувати обставини в даній адміністративній справі, а також ухвалити законне і обґрунтоване рішення. Адже в матеріалах справи відсутні відомості щодо результату голосування депутатів Вінницької міської ради при розгляді рішення «Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність громадянам, відмову у наданні дозволу на розроблення проекту, встановлення та поновлення договору сервітуту та внесення змін до рішень Вінницької міської ради», в частині відмови в наданні дозволу ОСОБА_1 на розроблення проекту землеустрою.

Відтак, з огляду посилання відповідач на те, що черговою сесією Вінницької міської ради 26.11.2020 мало бути розглянуто клопотання позивача від 07.09.2021, з метою об`єктивного вирішення спору, суд дійшов висновку про необхідність витребувати у Вінницької міської ради належним чином засвідченні копії документів щодо розгляду клопотання ОСОБА_1 про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки: для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), комунальної форми власності, орієнтовною площею: 0,10 га, яка розташована поруч із земельною ділянкою (суміжна), яка має кадастровий номер: 0510100000:02:109:0061 та розташована на території Вінницької міської територіальної громади.

Відповідно до частин 6-9 статті 80 КАС України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Керуючись ст.ст. 9, 72, 77, 80, 248, 256 КАС України, -

УХВАЛИВ:

Витребувати у Вінницької міської ради та зобов`язати надати суду у 5-денний строк з моменту отримання даної ухвали належним чином засвідченні копії документів щодо розгляду сесією Вінницької міської ради клопотання ОСОБА_1 про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки: для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), комунальної форми власності, орієнтовною площею: 0,10 га, яка розташована поруч із земельною ділянкою (суміжна), яка має кадастровий номер: 0510100000:02:109:0061 та розташована на території Вінницької міської територіальної громади.

Копії ухвали надіслати учасникам справи (представникам).

Ухвала суду першої інстанції оскарженню не підлягає та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України.

Суддя Бошкова Юлія Миколаївна

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.05.2022
Оприлюднено21.06.2022
Номер документу104541143
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу регулюванню містобудівної діяльності та землекористування, зокрема у сфері землеустрою; державної експертизи землевпорядної документації; регулювання земельних відносин, з них

Судовий реєстр по справі —120/14037/21-а

Ухвала від 12.06.2022

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Бошкова Юлія Миколаївна

Ухвала від 29.05.2022

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Бошкова Юлія Миколаївна

Ухвала від 01.11.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Бошкова Юлія Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні