Ухвала
від 27.05.2022 по справі 544/456/22
ПИРЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 544/456/22

1-кс/544/191/2022

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27травня 2022року м. Пирятин

Пирятинський районний судПолтавської області

в складі: слідчої судді ОСОБА_1

за участі секретаря - ОСОБА_2 ,

представника скаржника адвоката ОСОБА_3 ,

слідчого ВП №1 Лубенського РВП ГУНП в Полтавській області- ОСОБА_4

розглянувши скаргу адвоката ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_5 на бездіяльність посадових осіб відділення поліції №1 (м.Пирятин) Лубенського районного відділу поліції ГУНП в Полтавській області, яка полягає у невнесенні відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

У С Т А Н О В И В:

24 травня 2022 року до суду надійшла скарга адвоката ОСОБА_3 , що діє в інтересах ОСОБА_5 на бездіяльність посадових осіб відділення поліції №1 (м.Пирятин) Лубенського районного відділу поліції ГУНП в Полтавській області, яка полягає у невнесенні відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, в якій скаржник просить зобов`язати сектор поліцейської діяльності №1 (м.Гребінка) ВП №1 (м.Пирятин) Лубенського РВП ГУНП в Полтавській області невідкладно зареєструвати заяву ОСОБА_5 , зареєстровану в ЄО №1054 від 17.05.2022 до ЄРДР та розпочати за цією заявою про вчинення злочину досудове розслідування у формі досудового слідства за вчинення дій, які мають ознаки складу злочинів, передбачених ч.2 ст. 197-1 та ч.2 ст. 206 КК України. Крім цього, просить сектор поліцейської діяльності №1 (м.Гребінка) ВП №1 (м.Пирятин) Лубенського РВП ГУНП в Полтавській області повідомити письмово у встановленому законом порядку про початок кримінального провадження та закінчення досудового розслідування злочину.

Зазначає, що 17.05.2022 о 18 год. 45 хв. ОСОБА_5 звернувся на гарячу лінію НОМЕР_1 та повідомив про факт проведення незаконного засіву Баришівською зерновою компанією належного йому на праві приватної власності паю, розміром 4,93 га (кадастровий № 5320883700:00:001:0266).

В результаті за місцем знаходження паю та проведення незаконних посівних робіт в с. Овсюки Гребінківському районі прибув наряд поліції, який прийняв заяву від ОСОБА_5 23.05.2022 сектором поліцейської діяльності №1 (м.Гребінка) ВП №1 (м.Пирятин) Лубенського РВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_5 було повідомлено ЄО та видано талон-повідомлення ЄО №1054.

Також, працівниками поліції було повідомлено, що заява Величка буде розглянута протягом 30 днів, що фактично порушує вимоги та процедуру реєстрації відомостей ЄРДР, чітко врегульовану ст. 214 КПК України.

Незаконними діями Баришівська зернова компанія фактично заволоділа земельною ділянкою Величка та провела посівні роботи на ній, при тому, як сам ОСОБА_5 здійснює сільськогосподарську діяльність та обробляє свої землі самостійно. Для даної земельної ділянки розміром 4,93 га заявником було закуплено посівний матеріал, який він не міг використати. Також, заявник у зв`язку з незаконними та протиправними діями Баришівської зернової компанії втратив дохід від вирощування та подальшої реалізації вирощених культур та вищевказаній земельній ділянці.

Зазначає, що в діях посадових осіб Баришівської зернової компанії чітко вбачається склад злочинів, передбачених ч.2 ст. 197-1 та ч.2 ст. 206 КК України. Однак, посадовими повноважними особами СПД №1 (м.Гребінка) ВП №1 (м.Пирятин) Лубенського РВП ГУНП в Полтавській області допущено бездіяльність, що виражається у невнесенні відомостей, вказаних в ЄО №1054 до ЄРДР.

Станом на дату подання даної скарги (24.05.2022), відомості про обставини, викладені в ЄО №1054 від 17.05.2022 не внесені до ЄРДР, хоча повинні були вноситись не пізніше 24 годин після подання заяви.

У судовомузасіданні представник скаржника ОСОБА_3 вимоги скарги підтримав, просив задовольнити.

Слідчий ВП ОСОБА_4 у судовому засіданні заперечував проти задоволення скарги посилаючись на те, що до цього часу ВП проводить перевірку зазначеної інформації в заяві ОСОБА_5 .

Врахувавши думку представника скаржника та представника ВП №1, вивчивши матеріали скарги, суд прийшов до висновку про її задоволення, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що 17 травня 2022 року ОСОБА_5 звернувся до СПД №1 відділення поліції №1 Лубенського районного відділу поліції ГУНП в Полтавській області із заявою про вчинення кримінального правопорушення, в якій вказав, що 17.05.2022 о 18 год. 40 хв. в с. Овсюки Гребінківської територіальної громади на належній йому земельній ділянці (паю) розміром 4 га та 93 сотки, на даний час незаконно проводяться посівні роботи тракторами Баришівської зернової компанії.

Відповідно до однієї із основоположних засад кримінального провадження, зокрема, публічності, прокурор, слідчий зобов`язані в межах своєї компетенції розпочати досудове розслідування в кожному випадку безпосереднього виявлення ознак кримінального правопорушення (за виключенням випадків, коли кримінальне провадження може бути розпочате лише на підставі заяви потерпілого) або в разі надходження заяви (повідомлення) про вчинення кримінального правопорушення.

Зазначена засада безпосередньо відтворена у змісті норми ч. 1ст. 214 КПК України, відповідно до якої слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

Відповідно ч.4ст. 214 КПК Українивідмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Згідно ч. 3ст. 214 КПК Україниздійснення досудового розслідування до внесення відомостей до реєстру або без такого внесення не допускається і тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

За змістом вищезазначених норм у випадку безпосереднього виявлення ознак кримінального правопорушення прокурором, слідчим, обов`язок внесення у ЄРДР відомостей виникає тільки після виявлення обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення. Такі відомості можуть бути отриманні за результатами проведення витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, службових та фізичних осіб речей, копій документів, відомостей. У випадку ж повідомлення будь-якою особою про вчинення кримінального правопорушення такі відомості не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення слідчий, прокурор зобов`язані внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування без будь-яких додаткових перевірок до внесення відомостей. Перевірка проводиться тільки після внесення відомостей шляхом досудового розслідування, за результатами якого може бути прийнято одне із рішень, визначених ч. 2ст. 283 КПК України: закрити кримінальне провадження; звернутися до суду з клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності; звернутися до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру.

Відповідно до правової позиції, викладеної в Узагальненні «Про практику розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування», затверджених на засіданні Зборів суддів ВССУ 23.12.2016, визначений ч.1 ст.214 КПК України обов`язок слідчого або прокурора не вимагає оцінки цими суб`єктами такої заяви (повідомлення) на предмет наявності ознак складу злочину для того, щоб вчинити процесуальну дію, яка полягає у внесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР. Такі вимоги не передбачають здійснення оцінки обґрунтованості заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, а передбачають лише обов`язок уповноважених органів здійснити фіксацію наданих особою відомостей про кримінальне правопорушення, які вона надає усвідомлено для реалізації відповідними органами завдань кримінального провадження.

Проте, всупереч вищевказаним вимогам закону,слідчим станом на 27.05.2022, відомості, зазначені в заяві ОСОБА_5 від 17.05.2022, до Єдиного реєстру досудових розслідувань не внесені, досудове розслідування не розпочате.

Таким чином, враховуючи, що заява ОСОБА_5 від 17 травня 2022 року містить відомості, передбаченіст. 214 КПК Українита проведення її перевірки неможливе без виконання слідчих дій в рамках досудового розслідування, скарга підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.303, 305-307, 309 КПК України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Скаргу адвоката ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_5 на бездіяльність посадових осіб відділення поліції №1 (м.Пирятин) Лубенського районного відділу поліції ГУНП в Полтавській області, яка полягає у невнесенні відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань задовольнити.

Визнати протиправною бездіяльність уповноваженої особи відділення поліції №1 Лубенського районного відділу поліції ГУНП в Полтавській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою ОСОБА_5 від 17.05.2022.

Зобов`язати уповноважену особу відділення поліції №1 Лубенського районного відділу поліції ГУНП в Полтавській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення, викладені у заяві ОСОБА_5 від 17.05.2022, яка зареєстрована в ЄО №1054 та розпочати досудове розслідування.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Полтавського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідча суддя- ОСОБА_1

СудПирятинський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення27.05.2022
Оприлюднено24.01.2023
Номер документу104553198
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора

Судовий реєстр по справі —544/456/22

Ухвала від 27.05.2022

Кримінальне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Сайко О. О.

Ухвала від 27.05.2022

Кримінальне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Сайко О. О.

Ухвала від 25.05.2022

Кримінальне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Сайко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні