Ухвала
від 29.05.2022 по справі 669/266/22
БІЛОГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Білогірський районний суд Хмельницької області 30200 Хмельницька обл., смт Білогір`я, вул. Шевченка, 42, inbox@bg.km.court.gov.ua, Тел.(факс) 038 41 2 1444

Справа № 669/266/22

Провадження № 2/669/119/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 травня 2022 року смт.Білогір`я

Білогірський районний суд Хмельницької області

в складі: головуючого судді Давидюка О.І.,

з участю: секретаря судового засідання Дем`янюк Н.М.,

представника позивача ОСОБА_1 адвоката Орендарчук В.О.,

представника відповідача Мінфіну Наталич А.А.,

представника третьої особи Кулика О.І.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі судових засідань смт. Білогір`я та в режимі відеоконференції цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Ямпільської селищної ради Хмельницької області, Міністерства фінансів України, третя особа на стороні відповідачів, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Товариство з обмеженою відповідальністю «Оператор газотранспортної системи України» про скасування рішень органу місцевого самоврядування, скасування рішення про державну реєстрацію права власності на домоволодіння з одночасним припиненням права власності, визнання недійсним та скасування державного акта на право постійного користування земельною ділянкою,

ВСТАНОВИВ:

25 квітня 2022 року ОСОБА_1 через свого представника адвоката Орендарчук В.О. звернувся в суд з позовом до Ямпільської селищної ради Хмельницької області, Міністерства фінансів України, третя особа на стороні відповідачів, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Товариство з обмеженою відповідальністю «Оператор газотранспортної системи України», з наступними вимогами:

- скасувати рішення виконавчого комітету Ямпільської селищної ради Хмельницької області від 28 вересня 2000 року № 28 «Про визнання будинку оператора в АДРЕСА_1 , службовим виробничим житлом»;

- скасувати рішення виконавчого комітету Ямпільської селищної ради Хмельницької області від 27 жовтня 2011 року № 87 «Про оформлення права власності на будинок операторів ГРС смт. Ямпіль, загальною площею 218,1 кв. м, житл. пл. 114,4 кв. м в АДРЕСА_1 »;

- скасувати рішення державного реєстратора Білогірської районної державної адміністрації Хмельницької області Сірої М.О. про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 28 грудня 2020 року індексний номер 55949905 та державну реєстрацію права власності Держави Україна в особі Міністерства фінансів України на домоволодіння загальною площею 218,1 кв. м, житловою площею 114,4 кв. м, опис: А-1 Житловий будинок з прибудовою, Б сарай площею 50,9 кв. м, розташований по АДРЕСА_1 (запис про право власності від 22 грудня 2020 року № 39935877) з одночасним припиненням права власності Держави Україна в особі Міністерства фінансів України;

- визнати недійсним та скасувати державний акт серії ЯЯ № 334520 на право постійного користування земельною ділянкою площею 0,1600 га (кадастровий № 6820355600:01:006:0021) з цільовим призначенням для обслуговування адміністративних приміщень, який зареєстрований 14 травня 2007 року в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 010774800005 та виданий ДК «Укртрансгаз» філії УМГ «Київтрансгаз» Красилівського лінійного виробничого управління магістральних газопроводів НАК «Нафтогаз України».

Ухвалою Білогірського районного суду Хмельницької області від 27 квітня 2022 року вказану позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено підготовче засідання.

25 травня 2022 року, до початку підготовчого засідання, представник відповідача Міністерства фінансів України Філь О.М. звернулася до суду з письмовим клопотанням про заміну відповідача Міністерства фінансів України у відносинах, щодо яких виник спір, його правонаступником Міністерством енергетики України.

Заслухавши пояснення представника відповідача Міністерства фінансів України Наталич А.А., яка в судовому засіданні підтримала подане клопотання, позицію представника позивача адвоката Орендарчук В.О., яка не заперечувала щодо задоволення даного клопотання, а також думку представника третьої особи адвоката Кулика О.І., дослідивши матеріали справи в межах заявленого клопотання, суд приходить до наступного висновку.

У відповідності до ст. 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Так, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2019 року № 1087-р «Про визначення уповноваженого органу управління державним майном газотранспортної системи, що використовується у процесі провадження діяльності з транспортування природного газу магістральними трубопроводами» Міністерство фінансів визначено уповноваженим органом управління державним майном газотранспортної системи, яке не підлягає приватизації, використовується у процесі провадження діяльності з транспортування природного газу магістральними трубопроводами, за переліком майна, складеним за результатами інвентаризації, проведеної акціонерним товариством «Укртрансгаз» відповідно до законодавства згідно з пунктом 3 плану заходів з виконання вимог щодо відокремлення і незалежності оператора газотранспортної системи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18 вересня 2019 року № 840.

На виконання пункту 6 Плану заходів з виконання вимог щодо відокремлення і незалежності оператора газотранспортної системи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18 вересня 2019 року № 840, та постанови Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2019 року № 942 між Міністерством фінансів України та ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» було укладено договір про передачу на праві господарського відання державного майна, що перебуває в державній власності та використовується у процесі провадження діяльності з транспортування природного газу магістральними трубопроводами від 21 листопада 2019 року № 13010-05/197, згідно умов якого власником майна є та залишається Держава Україна.

Також, пунктом 2 розпорядження Кабінету Міністрів України від 28 липня 2021 року № 833-р «Деякі питання управління об`єктами державної власності» Міністерство енергетики визначено уповноваженим органом управління державним майном газотранспортної системи, яке не підлягає приватизації, використовується у процесі провадження діяльності з транспортування природного газу магістральними трубопроводами, за переліком майна, що є додатком до оригіналу розпорядження Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2019 року № 1087 «Про визначення уповноваженого органу управління державним майном газотранспортної системи, що використовується у процесі провадження діяльності з транспортування природного газу магістральними трубопроводами».

При цьому, зі змісту вищевказаного розпорядження Кабінету Міністрів України від 28 липня 2021 року № 833-р слідує, що повноваження з управління корпоративними правами, що належать державі у статутному капіталі АТ «Магістральні газопроводи України» (код згідно з ЄДРПОУ 41089111), передані Міністерству енергетики.

Крім того, на підставі і на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 28 липня 2021 року № 833-р між Міністерством фінансів України і Міністерством енергетики України було складено акт приймання-передачі, відповідно до якого Міністерство фінансів України передало, а Міністерство енергетики України прийняло пакет акцій АТ «Магістральні газопроводи України».

До того ж, до Положення про Міністерство енергетики України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2020 року № 507, були внесені зміни згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 11 серпня 2021 року № 863, а саме пункт 10 доповнено підпунктом 211, який передбачає, що саме Міністр Міністерства енергетики України затверджує програму відповідності, підписує інші акти Міненерго для забезпечення незалежності операторів системи передачі електричної енергії та газотранспортної системи.

Отже, оскільки в спірних правовідносинах змінився орган управління державним майном на Міністерство енергетики України, тому виникли правові підстави для здійснення процесуального правонаступництва в частині вимог до Міністерства фінансів України.

Таким чином, в цивільній справі № 669/266/22 необхідно замінити відповідача Міністерство фінансів України у відносинах, щодо яких виник спір, його правонаступником Міністерством енергетики України.

Керуючись ст. ст. 55, 197-200, 260 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника Міністерства фінансів України задовольнити.

Замінити в цивільній справі № 669/266/22 відповідача Міністерство фінансів України у відносинах, щодо яких виник спір, його правонаступником Міністерством енергетики України.

Відповідачу Міністерству енергетики України надіслати копію цієї ухвали, копію позову та копії доданих до нього документів.

Роз`яснити відповідачу Міністерству енергетики України, що усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку вона замінила.

Підготовче засідання в цивільній справі № 669/266/22 відкласти на 10 год. 00 хв. 23 червня 2022 року, яке провести у відкритому судовому засіданні в приміщенні Білогірського районного суду Хмельницької області за адресою: 30200, Хмельницька область, смт. Білогір`я, вул. Шевченка, 42.

В судове засідання викликати учасників справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Дата складення повного судового рішення 31 травня 2022 року.

Суддя О. І. Давидюк

Дата ухвалення рішення29.05.2022
Оприлюднено21.06.2022

Судовий реєстр по справі —669/266/22

Ухвала від 02.03.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротун Вадим Михайлович

Постанова від 11.01.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Корніюк А. П.

Постанова від 11.01.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Корніюк А. П.

Ухвала від 09.01.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Корніюк А. П.

Ухвала від 27.12.2022

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Корніюк А. П.

Ухвала від 02.12.2022

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Корніюк А. П.

Ухвала від 02.12.2022

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Корніюк А. П.

Ухвала від 30.11.2022

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Корніюк А. П.

Ухвала від 14.11.2022

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Корніюк А. П.

Ухвала від 11.11.2022

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Корніюк А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні