Рішення
від 01.06.2022 по справі 560/1157/22
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 560/1157/22

РІШЕННЯ

іменем України

02 червня 2022 рокум. Хмельницький

Хмельницький окружний адміністративний суд в особі головуючого-судді Ковальчук О.К. розглянувши адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Старокостянтинівської міської ради про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Старокостянтинівської міської ради, в якому просить визнати протиправною бездіяльність Старокостянтинівської міської ради, та зобов`язати її на найближчій сесії розглянути заяву про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки кадастровий номер 6824286400:04:009:0004, площею 0,3000 га для особистого селянського господарства за межами с. Пашківці, Старокостятиніської ОТГ та передачу її у власність.

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що наказом від 07.10.2020 №22-11977-СГ Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області надало їй дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки. Вказує, що через ЦНАП звернулася до Старокостянтинівської міської ради із заявою про затвердження проекту землеустрою щодо відведення відповідної земельної ділянки та надання її у власність, але міська рада так і не розглянула зазначену заяву.

У відзиві на позов Старокостянтинівська міська рада зазначає, що заява позивача розглядалася на засіданні шостої сесії Старокостянтинівської міської ради, але рішення не було прийняте через ненабрання необхідної кількості голосів. Зазначає, що в подальшому заява буде винесена на розгляд чергової сесії Старокостянтинівської міської ради. Просить в задоволенні позову ОСОБА_1 відмовити повністю.

Ухвалою від 24.01.2022 Хмельницький окружний адміністративний суд відкрив провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази у їхньому взаємному зв`язку та сукупності, суд встановив таке.

Наказом від 07.10.2020 №22-11977-СГ Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області надало ОСОБА_1 дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки за межами населених пунктів Пашковецької сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області №6824286400:04:009, орієнтовний розмір земельної ділянки: 2,0000га, із цільовим призначенням: для ведення особистого селянського господарства.

На підставі зазначеного наказу Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області виготовлений проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства, що погоджений висновком про розгляд документації із землеустрою від 20.10.2020 №17460/82-20, строк дії якого необмежений.

Згідно з рішенням Старокостянтинівської міської ради від 04.01.2021 №25/2/VІІІ, Пашковецька сільська рада входить до територіальної громади м. Старокостянтинів. Старокостянтинівська міська рада є правонаступником Пашковецької сільської ради з майнових та немайнових прав.

29.06.2021 ОСОБА_1 через Центр надання адміністративних послуг Старокостянтинівської міської ради звернулася до відповідача із заявою про затвердження проекту землеустрою щодо відведення відповідної земельної ділянки та надання її у власність.

09.07.2021 на засіданні шостої сесії Старокостянтинівської міської ради рішення щодо зазначеної заяви ОСОБА_1 не було прийняте, оскільки не набрало необхідної кількості голосів.

В подальшому на засіданнях сьомої та восьмої сесій Старокостянтинівської міської ради 04.11.2021 і 17.12.2021 питання про надання земельних ділянок у власність знімалося з розгляду.

Вважаючи таку бездіяльність відповідача протиправною, позивач звернулася до суду із вказаним позовом.

Вирішуючи зазначений спір, суд враховує таке.

Згідно з частиною 1 статті 116 Земельного кодексу України, громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом, або за результатами аукціону.

Згідно з частиною 6 статті 118 Земельного кодексу України, громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення, зокрема, особистого селянського господарства у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу. У клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб).

Приписами частини 7 статті 118 Земельного кодексу України визначено, що відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні. Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об`єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

Водночас, пункт 34 частини 1 статті 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" від 21.05.1997 №280/97-ВР (далі Закон №280/97-ВР) передбачає, що виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються питання, зокрема, щодо вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин.

Відповідно до частини 13 статті 46 Закону №280/97-ВР, пропозиції щодо питань на розгляд ради можуть вноситися сільським, селищним, міським головою, постійними комісіями, депутатами, виконавчим комітетом ради, головою місцевої державної адміністрації, головою районної, обласної ради, загальними зборами громадян.

Згідно з частиною 5 статті 46 Закону №280/97-ВР, сесія ради скликається в міру необхідності, але не менше одного разу на квартал, а з питань відведення земельних ділянок та надання документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності не рідше ніж один раз на місяць.

За змістом частин 1, 2 статті 59 Закону №280/97-ВР, рада в межах своїх повноважень приймає нормативні та інші акти у формі рішень. Рішення ради приймається на її пленарному засіданні після обговорення більшістю депутатів від загального складу ради, крім випадків, передбачених цим Законом.

Отже, рішення про затвердження Проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність орган місцевого самоврядування приймає виключно на пленарних засіданнях відповідної ради.

На день звернення позивача через Центр надання адміністративних послуг Старокостянтинівської міської ради до відповідача із заявою про затвердження проекту землеустрою в Земельний кодекс України були внесені зміни; зокрема, статтю 186-1 ЗК України виключено на підставі чинного з 27.05.2021 (крім окремих норм) Закону №1423-IX від 28.04.2021 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин"; проте це не звільняє відповідача від обов`язку розглянути у двотижневий строк клопотання позивача та затвердити проект землеустрою, оскільки частина 9 статті 118 ЗК України (вже в редакції, чинній на дату звернення позивача із заявою про затвердження проекту землеустрою) чітко вказує, що відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, у двотижневий строк із дня отримання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки приймає рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність.

Крім того, з 27.05.2021 розділ Х Перехідні положення Земельного кодексу України, згідно із Законом №1423-IX від 28.04.2021, доповнено пунктом 24, відповідно до якого надані до дня набрання чинності цим пунктом рішеннями Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів виконавчої влади дозволи на розроблення документації із землеустрою щодо земельних ділянок державної власності, які відповідно до цього пункту переходять у комунальну власність, є чинними. Особи, які отримали такі дозволи, а також органи, що їх надали, зобов`язані повідомити про це протягом місяця відповідні сільські, селищні, міські ради з дня набрання чинності цим пунктом. Рішення про затвердження такої документації, що не була затверджена на день набрання чинності цим пунктом, приймають сільські, селищні, міські ради.

Суд встановив, що на розгляд шостої сесії Старокостянтинівської міської ради виносилося питання про надання земельних ділянок у власність. Згідно з витягом від 09.07.2021 із системи поіменного голосування "РАДА ГОЛОС", 6 сесія Старокостянтинівської міської ради не прийняла рішення по зазначеному питанню.

Надалі на засіданнях сьомої та восьмої сесій Старокостянтинівської міської ради питання про надання земельних ділянок у власність знімалося з розгляду, що підтверджується витягами від 04.11.2021 і від 17.12.2021 із системи поіменного голосування "РАДА ГОЛОС".

Таким чином, з матеріалів справи вбачається, що Старокостянтинівська міська рада з невідомих причин не прийняла жодного рішення по суті заяви позивача про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність.

Надані відповідачем витяги з системи поіменного голосування "РАДА ГОЛОС" не є рішенням ради (актом розпорядчого характеру), прийнятим у порядку та у спосіб, які визначені Земельним кодексом України та Законом України "Про місцеве самоврядування", а є лише відображенням необґрунтовантованої бездіяльності Старокостянтинівської міської ради.

Враховуючи викладене, бездіяльність Старокостянтинівської міської ради щодо належного розгляду заяви ОСОБА_1 про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність ОСОБА_1 , кадастровий номер: 6824286400:04:009:0004, площею 0,30га, для ведення особистого селянського господарства за межами населеного пункту на території Пашковецької сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області, є протиправною.

Вирішуючи позовні вимоги в частині зобов`язання відповідача розглянути на найближчій сесії зазначену заяву позивача, суд враховує таке.

Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24.02.2022 №64/202, затвердженим Законом України від 24.02.2022 №2102-IX, в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24.02.2022 строком на 30 діб.

Указом Президента України від 14.03.2022 №133/2022 "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні", затвердженим Законом України від 15.03.2022 №2119-IX, строк дії воєнного стану в Україні продовжено з 05 години 30 хвилин 26.03.2022 строком на 30 діб.

Указом Президента України від 18.04.2022 №259/2022 "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні", затвердженим Законом України від 21.04.2022 №2212-IX, строк дії воєнного стану в Україні продовжено з 05 години 30 хвилин 25.04.2022 строком на 30 діб.

Указом Президента України від 17.05.2022 №341/2022 "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні", затвердженим Законом України від 22.05.2022 №2263-IX, строк дії воєнного стану в Україні продовжено з 05 години 30 хвилин 25.04.2022 строком на 90 діб.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» від 24 березня 2022 року №2145-IX розділ X "Перехідні положення" Земельного кодексу України доповнений пунктом 27, відповідно до якого під час дії воєнного стану земельні відносини регулюються з урахуванням таких особливостей, зокрема: 5) безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації забороняється.

Тому для забезпечення ефективного захисту прав позивача суд вважає за необхідне зобов`язати відповідача розглянути на найближчому пленарному засіданні чергової сесії заяву позивача про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність ОСОБА_1 , кадастровий номер: 6824286400:04:009:0004, площею 0,30га, для ведення особистого селянського господарства за межами населеного пункту на території Пашковецької сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області та прийняти рішення в порядку та у спосіб, визначені Земельним кодексом України та Законом України "Про місцеве самоврядування" у місячний строк після закінчення в Україні воєнного стану.

Враховуючи викладене, позовні вимоги необхідно задовольнити частково.

У зв`язку з частковим задоволенням позовних вимог сплачений позивачем судовий збір необхідно стягнути з відповідача пропорційно до задоволених позовних вимог.

Керуючись статтями 6, 72-77, 139, 244, 246, 250, 255, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ВИРІШИВ:

позовну заяву задовольнити частково.

Визнати протиправною бездіяльність Старокостянтинівської міської ради щодо належного розгляду заяви ОСОБА_1 про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність ОСОБА_1 , кадастровий номер: 6824286400:04:009:0004, площею 0,30га, для ведення особистого селянського господарства за межами населеного пункту на території Пашковецької сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області.

Зобов`язати Старокостянтинівську міську раду на найближчому пленарному засіданні чергової сесії розглянути заяву ОСОБА_1 про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність ОСОБА_1 , кадастровий номер: 6824286400:04:009:0004, площею 0,30га, для ведення особистого селянського господарства за межами населеного пункту на території Пашковецької сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області, та прийняти рішення в порядку та у спосіб, визначені Земельним кодексом України та Законом України "Про місцеве самоврядування" у місячний строк після закінчення в Україні воєнного стану.

У задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Стягнути на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 992,40грн за рахунок бюджетних асигнувань Старокостянтинівської міської ради.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Позивач:ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_1 ) Відповідач:Старокостянтинівська міська рада (вул. Князя Острозького, 41, Старокостянтинів, Хмельницька область, 31100 , код ЄДРПОУ - 36027760)

Головуючий суддя О.К. Ковальчук

СудХмельницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.06.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу104591479
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу регулюванню містобудівної діяльності та землекористування, зокрема у сфері землеустрою; державної експертизи землевпорядної документації; регулювання земельних відносин, з них

Судовий реєстр по справі —560/1157/22

Рішення від 01.06.2022

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Ковальчук О.К.

Ухвала від 24.01.2022

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Ковальчук О.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні