Ухвала
від 06.06.2022 по справі 709/1030/21
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 709/1030/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 червня 2022 року смт Чорнобай

Чорнобаївський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді - ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

особи, стосовно якої розглядається клопотання

про застосування примусових заходів медичного характеру ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

законного представника ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Чорнобаївського районного суду Черкаської області клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру у кримінальному провадженні № 12021250370000525, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 23 травня 2021 року відносно ОСОБА_4 за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України, -

в с т а н о в и в:

У провадженні Чорнобаївського районного суду Черкаської області перебуває клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру у кримінальному провадженні № 12021250370000525, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань

23 травня 2021 року відносно ОСОБА_4 за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України.

Прокурор ОСОБА_3 звернулася до суду із клопотанням про продовження

ОСОБА_4 запобіжного заходу у вигляді поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають його небезпечну поведінку. Клопотання мотивує тим, що ухвалою Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 20 квітня 2022 року задоволено клопотання про продовження ОСОБА_4 запобіжного заходу у вигляді поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають його небезпечну поведінку. Прокурор зазначає, що ОСОБА_4 обгрунтовано обвинувачується у вчиненні суспільно-небезпечного діяння, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України, яке відповідно до ст. 12 КК України відноситься до категорії особливо тяжких злочинів. На даний час ОСОБА_4 перебуває у КНП «Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня ім. акад. О.І. Ющенка Вінницької обласної ради», куди його поміщено відповідно до ухвали суду. Враховуючи те, що на сьогоднішній день відсутні дані у вигляді експертизи, які б стверджували про поліпшення психічного стану ОСОБА_4 , а також те, що застосування жодного з більш м`яких запобіжних заходів, ніж поміщення до психіатричного закладу в умовах, що виключають його небезпечну поведінку, не може запобігти ризикам, передбаченим ст. 177 КПК України, прокурор ОСОБА_3 просить суд продовжити ОСОБА_4 запобіжний захід у вигляді поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають його небезпечну поведінку з суворим типом нагляду строком до 60 діб.

У судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 клопотання про продовження запобіжного заходу підтримала та просила задовольнити.

У судовому засіданні захисник ОСОБА_5 не заперечував проти задоволення клопотання, повідомив суд, що в даний час відсутні дані у вигляді експертизи, які б доказували про поліпшення психічного стану ОСОБА_4 .

Особа, стосовно якої розглядається клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру ОСОБА_4 та законний представник ОСОБА_6 підтримали думку захисника.

У судове засідання потерпіла ОСОБА_7 не з`явилася, направила до суду заяву, відповідно до якої судове засідання просила проводити за її відсутності.

Заслухавши думку учасників кримінального провадження, дослідивши матеріали, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 508 КПК України, до особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, можуть бути застосовані судом такі запобіжні заходи:

1) передання на піклування опікунам, близьким родичам чи членам сім`ї з обов`язковим лікарським наглядом;

2) поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають її небезпечну поведінку.

Передбачені частиною першою цієї статті запобіжні заходи застосовуються судом до особи з моменту встановлення факту розладу психічної діяльності чи психічної хвороби. Застосування передбачених запобіжних заходів здійснюється згідно із загальними правилами, передбаченими цим Кодексом.

Відповідно до положень ст. 331 КПК України незалежно від наявності клопотання суд зобов`язаний розглянути питання доцільності продовження тримання обвинуваченого під вартою до спливу двомісячного строку з дня надходження до суду обвинувального акту чи з дня застосування судом до обвинуваченого запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 177 КПК України, метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам:

1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду;

2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення;

3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні;

4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином;

5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Ухвалою Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області від 30 серпня

2021 року обрано ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді поміщення до психіатричного закладу з наданням психіатричної допомоги в умовах, що виключають його небезпечну поведінку, а саме до КНП «Вінницька обласна психіатрична лікарня № 2 Вінницької обласної ради» в межах строку досудового розслідування, до

25 вересня 2021 року.

Ухвалою Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 20 вересня 2021 року задоволено клопотання прокурора про продовження ОСОБА_4 запобіжного заходу у вигляді поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають його небезпечну поведінку строком на 60 діб до 18 листопада 2021 року включно.

Ухвалою Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 12 листопада

2021 року задоволено клопотання прокурора про продовження ОСОБА_4 запобіжного заходу у вигляді поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають його небезпечну поведінку строком на 60 діб до 10 січня 2022 року включно.

Ухвалою Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 05 січня 2022 року задоволено клопотання прокурора про продовження ОСОБА_4 запобіжного заходу у вигляді поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають його небезпечну поведінку строком на 60 діб до 05 березня 2022 року включно.

Ухвалою Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 21 лютого 2022 року задоволено клопотання прокурора про продовження ОСОБА_4 запобіжного заходу у вигляді поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають його небезпечну поведінку строком на 60 діб до 21 квітня 2022 року включно.

Ухвалою Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 20 квітня 2022 року задоволено клопотання прокурора про продовження ОСОБА_4 запобіжного заходу у вигляді поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають його небезпечну поведінку строком на 60 діб до 18 червня 2022 року включно.

Як вбачається з ухвали Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області від

30 серпня 2021 року, при обранні ОСОБА_4 запобіжного заходу у вигляді поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають його небезпечну поведінку суд прийшов до висновку про доведеність прокурором наявності ризиків, передбачених положеннями ст. 177 КПК України, а саме: ризик переховування від суду, ризик вчинення іншого кримінального правопорушення.

Відповідно до висновку судово-психіатричної експертизи № 251 від 09 липня

2021 року ОСОБА_4 на період часу, до якого відноситься скоєння інкримінованих йому дій та на теперішній час, виявляв і виявляє ознаки хронічного психічного захворювання у вигляді легкої розумової відсталості в ступені помірно вираженої дебільності (ІС>=61), з вираженими психопатоподібними розладами збудливого типу - що позбавляло на вказаний період часу та позбавляє на теперішній час його здатності усвідомлювати свої дії та свідомо керувати ними, перешкоджає йому правильно приймати обставини, що мають значення у справі, давати про них покази під час проведення з ним слідчих дій та у судовому засіданні. З огляду на виявлені психопатологічні феномени, поєднання вроджених розумових вад на рівні помірно вираженої дебільності з вираженими психопатоподібними розладами збудливого типу, з огляду на відсутність адекватного психофармакологічного та психотерапевтичного супроводу за місцем проживання.

Відповідно до відомостей клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні суспільно-небезпечного діяння, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України, що відповідно до положень ст. 12 КК України відноситься за ступенем тяжкості до категорії особливо тяжких злочинів.

Європейський суд з прав людини у справі «Ілійков проти Болгарії» від 26 липня

2001 року № 33977/97, у п. 81 вказав, що суворість передбаченого покарання є суттєвим елементом при оцінюванні ризиків переховування або повторного вчинення злочинів.

Приймаючи дане рішення, судом враховується характер суспільно-небезпечного діяння, яке має високий ступінь суспільної небезпеки, зумовленої наслідками не лише для конкретної особи, а й для суспільства в цілому, та практику Європейського суду з прав людини (п. 35 рішення ЄСПЛ «Летельє проти Франції»), яка свідчить про те, що рішення суду повинно забезпечити не тільки права обвинуваченого, а й високі стандарти охорони загальносуспільних прав та інтересів, що вимагає від суду більшої суворості в оцінці цінностей суспільства.

Наявність підстав для залишення обвинуваченого у межах психіатричного закладу слід оцінювати в кожній справі з врахуванням її особливостей, за наявності чітких ознак того, що цього вимагає справжній інтерес суспільства, який, незважаючи на існування презумпції невинуватості, переважує інтереси забезпечення права на свободу (рішення у справі «Єчюс проти Литви»). Подальше існування обґрунтованої підозри у вчиненні затриманою особою злочину є обов`язковою і неодмінною умовою належності її продовжуваного тримання (рішення ЄСПЛ у справі «Нечипорук і Йонкало проти України»). Аналогічні висновки ЄСПЛ викладено у рішенні по справі «Харченко проти України» від 10 лютого 2011 року та випливають з ч. 3 ст. 17 КПК України.

Отже, враховуючи вищевикладене, суд зауважує, що на даний час, відсутні достатні підстави вважати, що стан психічного здоров`я ОСОБА_4 змінився настільки, що він перестав бути небезпечним для оточуючих та для самого себе.

Оскільки, дія запобіжного заходу спливає 18 червня 2022 року, суд вважає, що ризики, передбачені ст. 177 КПК України є і надалі актуальними, а отже, виходячи з положень ст. 508 КПК України, згідно якої до особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру, можуть бути застосовані лише наступні запобіжні заходи - передання на піклування опікунам, близьким родичам чи членам сім`ї з обов`язковим лікарським наглядом, або поміщення до психіатричного закладу в умовах, що виключають її небезпечну поведінку, суд приходить до висновку про необхідність продовження ОСОБА_4 запобіжного заходу у виді поміщення до психіатричного закладу в умовах, що виключають його небезпечну поведінку, строком на шістдесят днів, що сприятиме запобіганню настання вказаних ризиків та забезпечить його належну процесуальну поведінку.

На підставі вищевикладеного, керуючись вимогами ст.ст. 131, 177, 178, 194, 336, 503, 508, 369-372, 395 КПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Клопотання прокурора про продовження ОСОБА_4 запобіжного заходу у вигляді поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають його небезпечну поведінку строком на 60 днів - задоволити.

Продовжити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді поміщення до психіатричного закладу з наданням психіатричної допомоги в умовах, що виключають його небезпечну поведінку, а саме: Комунального некомерційного підприємства «Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня

ім. акад. О.І. Ющенка Вінницької обласної ради», що знаходиться за адресою: вул. Пирогова, 109, м. Вінниця, Вінницька область, 21037, код ЄДРПОУ 01982264, строком на 60 (шістдесят) днів, тобто до 04 серпня 2022 року включно.

Копію ухвали направити особі, стосовно якої розглядається клопотання, прокурору, захиснику, законному представнику, потерпілій особі та Комунальному некомерційному підприємству «Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня ім. акад. О.І. Ющенка Вінницької обласної ради».

Ухвала суду може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Черкаського апеляційного суду через Чорнобаївський районний суд Черкаської області протягом семи днів.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.06.2022
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу104617818
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування примусових заходів медичного характеру у кримінальному провадженні № 12021250370000525, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 23 травня 2021 року відносно ОСОБА_4 за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України

Судовий реєстр по справі —709/1030/21

Ухвала від 22.12.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Логвінова О. В.

Ухвала від 07.12.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Логвінова О. В.

Ухвала від 28.06.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 26.06.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 17.02.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Логвінова О. В.

Ухвала від 07.02.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Логвінова О. В.

Ухвала від 16.08.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 12.08.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 30.06.2022

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 06.06.2022

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні