Рішення
від 21.07.2010 по справі 30/53-36/199
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 30/53-36/199 21.07.10

За позовом То вариства з обмеженою відпові дальністю фірми «С.М.К.»

До 1) К иївської міської ради;

2) Головного управління зе мельних ресурсів виконавчог о органу Київської міської ради (Київської міської держ авної адміністрації)

Про визнання у кладеним договору купівлі-пр одажу земельної ділянки

Суддя Т.Ю.Трофименк о

Представники:

Від прокуратури Греськів І.І., посвідчення № 214 від 24.06.2010р.

Від позивача не з?яв ився

Від відповідача-1 Тхори к С.М. по довіреності № 225-КР-767 в ід 20.07.2010р.

Від відповідача-2 не з' я вився

В засіданні приймали участ ь

Обставини справи:

На розгляд Господарсько го суду міста Києва передані позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю фірми «С.М.К.»до Київської міс ької ради та Головного управ ління земельних ресурсів вик онавчого органу Київської мі ської ради про:

- укладення договору купівл і-продажу земельної ділянки несільськогосподарського п ризначення для будівництва, експлуатації та обслуговува ння супермаркету з гостьовою автостоянкою на вул. Академі ка Булаховського, 8-б у Святоши нському районі м. Києва між То вариством з обмеженою відпов ідальністю фірма «С.М.К.»та Ки ївською міською радою в реда кції, яка підписана позиваче м з моменту набрання чинност і судового рішення на умовах , визначених договором;

- зобов' язання відповіда ча-2 забезпечити підписання, р еєстрацію та видачу в устано вленому порядку державного а кта на право власності на зем ельну ділянку Товариству з о бмеженою відповідальністю ф ірма «С.М.К.»для будівництва, е ксплуатації та обслуговуван ня супермаркету з гостьовою автостоянкою на вул. Академі ка Булаховського, 8-б у Святоши нському районі м. Києва у вста новленому порядку.

Рішенням Господарського с уду міста Києва від 17.01.2008р. у спр аві № 30/53 позов задоволено повн істю. Суд визнав укладеним до говір купівлі-продажу земель ної ділянки несільськогоспо дарського призначення для бу дівництва, експлуатації та о бслуговування супермаркету з гостьовою автостоянкою на вул. Академіка Булаховськог о, 8-б у Святошинському районі м. Києва між Товариством з обм еженою відповідальністю фір ма «С.М.К.»та Київською місько ю радою в редакції, яка підпис ана Товариством з обмеженою відповідальністю «С.М.К.», з мо менту набрання чинності судо вого рішення на умовах, визна чених договором. Суд зобов' язав Головне управління земе льних ресурсів виконавчого о ргану Київради (Київської мі ської державної адміністрац ії) забезпечити підписання, р еєстрацію та видачу в устано вленому порядку державного а кту на право власності на зем ельну ділянку Товариству з о бмеженою відповідальністю ф ірма «С.М.К.» для будівництва, експлуатації та обслуговува ння супермаркету з гостьовою автостоянкою на вул. Академі ка Булаховського, 8-б у Святоши нському районі м. Києва у вста новленому порядку.

Постановою Вищого Господа рського суду України від 21.04.2010р . касаційне подання заступни ка прокурора м. Києва задовол ено частково, рішення Господ арського суду міста Києва ві д 17.01.2008р. у справі № 30/53 скасовано, справу передано на новий роз гляд до суду першої інстанці ї.

За резолюцією В.о. Голови Го сподарського суду міста Києв а справу № 30/53 передано на новий розгляд судді Трофименко Т.Ю .

Ухвалою Господарського с уду міста Києва від 17.05.2010р. спра ву № 30/53 прийнято до свого прова дження суддею Трофименко Т.Ю ., присвоєно їй номер № 30/53-36/199, роз гляд справи призначено на 14.06.20 10р.

До початку розгляду справ и 14.06.2010р. через канцелярію суду від відповідача-2 - Головного у правління земельних ресурсі в виконавчого органу Київс ької міської ради (Київської міської державної адміністр ації), надійшов письмовий від зив на позов, в якому він проти задоволення позову заперечу є, в задоволенні позову проси ть відмовити, а також просить суд розглядати справу без уч асті повноваженого представ ника відповідача-2.

У зв' язку з неявкою предст авників позивача та відповід ача-2 ухвалою Господарського суду міста Києва від 14.06.2010р., на п ідставі ст. 77 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни, розгляд справи відкладен о на 21.07.2010р.

В судовому засіданні 21.07.2010р. п редставник відповідача-1 - Киї вської міської ради, надав пи сьмовий відзив на позов, в яко му він проти позову заперечу є з огляду на те, що договір ук ладається на основі вільного волевиявлення сторін, догов ір може вважатись укладеним у випадку досягнення між сто ронами згоди з усіх істотних умов у встановленій законом формі. Відповідач-1 зазначає, що Київська міська рада не пр иймала рішення про надання п озивачу земельної ділянки, т ому у позивача відсутня єдин а підстава для укладення дог овору оренди земельної ділян ки - рішення Київської міськ ої ради.

Представники відповідача- 1 та прокуратури міста Києва в судовому засіданні 21.07.2010р. прот и задоволення позову запереч ували.

Позивач та відповідач-2 повн оважених представників в суд ове засідання не направили, п озивач вимог ухвал суду від 17. 05.2010р. та від 14.06.2010р. не виконав.

На підставі ст. 75 Господарсь кого процесуального кодексу України справа розглядаєтьс я за наявними в ній матеріала ми.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставників відповідача-1 та прокуратури, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до рішення Киї вської міської ради від 28.12.2004р. № 1092/2502 Товариству з обмеженою відповідальністю фірмі «С.М. К.»передано в короткостроков у оренду на 1 рік земельну діля нку площею 0,13 га для будівницт ва, експлуатації та обслугов ування супермаркету з гостьо вою автостоянкою на вул. Акад еміка Булаховського, 8-б у Свят ошинському районі м. Києва за рахунок земель міської забу дови.

На підставі зазначеного рі шення між Київською міською радою та Товариством з обмеж еною відповідальністю фірмі «С.М.К.»був укладений договір оренди земельної ділянки дл я будівництва, експлуатації та обслуговування супермарк ету з гостьовою автостоянкою на вул. Академіка Булаховськ ого, 8-б у Святошинському район і м. Києва за рахунок земель мі ської забудови. Договір орен ди земельної ділянки зареєст рований Головним управління м земельних ресурсів виконав чого органу (Київської міськ ої державної адміністрації) 06.04.2004р. за № 90-6-00018 у книзі записів д ержавної реєстрації договор ів.

Товариство з обмеженою від повідальністю фірма «С.М.К.»(д алі позивач) звернулось до Ки ївської міської ради (далі ві дповідач-1) з клопотанням (вх. № 15466 від 17.05.2006р.) про продаж земельн ої ділянки площею 0,1325 га на вул . Булаховського, 8-б у Святошин ському районі м. Києва для буд івництва та експлуатації суп ермаркету з гостьовою автост оянкою.

Позивач замовив розробку в ідповідного проекту землеус трою у Товариства з обмежено ю відповідальністю «Консалт інг-Кадастр-Інвест», яке має в ідповідні ліцензії на землев порядні роботи, в результаті роботи якого підготовлено п роект землеустрою з продажу Товариству з обмеженою відпо відальністю фірмі «С.М.К.»зем ельної ділянки для будівницт ва та обслуговування суперма ркету з гостьовою автостоянк ою на вул. Булаховського, 8-б у С вятошинському районі м. Києв а.

Позивач 29.10.2007р. звернувся до К иївської міської ради з лист ом № 173, в якому просив укласти д оговір купівлі-продажу земел ьної ділянки та надіслав під писаний зі свого боку догові р та технічну документацію.

На вказане звернення Голов не управління земельних ресу рсів виконавчого органу Київ ради (Київської міської держ авної адміністрації) відпові ло листом № 05-358/39361 від 26.11.2007р., в яком у зазначило про те, що рішення Київської міської ради про у кладення договору оренди зе мельної ділянки на вул. вул. Бу лаховського, 8-б у Святошинськ ому районі м. Києва не приймал ось, питання підписання запр опонованого зі сторони Товар иства договору купівлі-прода жу земельної ділянки буде ро зглянуто після прийняття Киї вською міською радою відпові дного рішення.

Оцінюючи подані прокурату рою та сторонами докази за св оїм внутрішнім переконанням , що ґрунтується на всебічном у, повному і об' єктивному ро згляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сук упності, суд вважає, що позовн і вимоги не підлягають задов оленню з наступних підстав.

Предметом спору в даній спр аві є, зокрема, вимога позивач а вважати укладеним договір купівлі-продажу земельної ді лянки для будівництва та обс луговування супермаркету з г остьовою автостоянкою на вул . Булаховського, 8-б у Святошин ському районі м. Києва.

Приписи ст. 13 Конституції Ук раїни визначають, що від імен і Україн кою народу права вла сника здійснюють органи держ авної влади та органи місцев ого самоврядування в межах, в изначених Конституцією.

Відповідно ст.ст. 142-145 Констит уції України до матеріальної основи органів місцевого са моврядування, крім інших об' єктів, належить земля, управл іння якою здійснюють територ іальної громади через органи самовря дування в межах їх по вноважень шляхом прийняття р ішень. Права органів самовря дування захищаються у судово му порядку.

Відповідно до ст. 60 Закону Ук раїни «Про місцеве самовряду вання в Україні» територіаль ним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить пр аво комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, дохо ди місцевих бюджетів, інші ко шти, землю, природні ресурси, п ідприємства, установи та орг анізації, в тому числі банки, с трахові товариства, а також п енсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, н ежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охор они здоров'я, науки, соціально го обслуговування та інше ма йно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені в ідповідно до закону як об'єкт и права комунальної власност і, а також кошти, отримані від їх відчуження.

Згідно з п. 34 ч. 1 с. 26 Закону Укра їни «Про місцеве самоврядува ння в Україні»вирішення відп овідно до Закону питань регу лювання земельних відносин є виключною компетенцією плен арних засідань сільських, се лищних, міських рад, а відпові дно до п. 2 ст. 22 Закону України « Про столицю України - місто- герой Київ»Київська міська р ада має право визначати особ ливості землекористування.

Відповідно до п. 5 ст. 16 Закону України «Про місцеве самовр ядування в Україні»від імені та в інтересах територіальн их громад права суб'єкта кому нальної власності здійснюют ь відповідні ради.

Статтею 116 Земельного кодек су України визначено, що гром адяни та юридичні особи набу вають права власності та пра ва користування земельними д ілянками із земель державної або комунальної власності з а рішенням органів виконавчо ї влади або органів місцевог о самоврядування в межах їх п овноважень, визна чених цим К одексом.

В силу ч. 1 ст. 122 Земельного код ексу України сільські, селищ ні, міські ради передають зем ельні ділянки у власність аб о у користування із земель ко мунальної власності відпові дних територіальних громад д ля всіх потреб.

Київська та Севастопольсь ка міські державні адміністр ації, відповідно до ч. 5 ст. 122 Зем ельного кодексу України, пер едають земельні ділянки із з емель державної власності у власність або у користування у межах їх територій для всіх потреб, крім випадків, визнач ених частиною сьомою цієї ст атті.

Відповідно до п. 34 ст. 26, п. 2 ст. 77 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»пи тання регулювання земельних відносин (у тому числі наданн я земельної ділянки) вирішує ться на пленарному засіданні ради - сесії, а спори про понов лення порушених прав юридичн их і фізичних осіб, що ви никаю ть в результаті рішень, дій чи бездіяльності органів або п осадових осіб місцевого само врядування, вирішуються в су довому порядку.

Таким чином, законодавство м передбачено, що способом во левияв лення ради, яка здійсн ює право власності від імені відповідної територіальної громади щодо регулювання зе мельних відносин, є прийнятт я рішення сесії.

Отже, відповідно до положен ь земельного законодавства У країни необхідною умовою укл адення, зміни та поновлення д оговору купівлі-продажу земе льної ділянки, яка перебуває у державній або комунальній власності, є наявність відпо відного рішення органу місце вого самоврядування.

Як вбачається з матеріалі в справи та не заперечується представниками сторін, Киї вською міською радою рішення про укладення договору купі влі-продажу земельної ділянк и для будівництва та обслуго вування супермаркету з гость овою автостоянкою на вул. Бул аховського, 8-б у Святошинсько му районі м. Києва не приймало сь.

Враховуючи викладене, у суд у відсутні правові підстави для задоволення позовних вим ог позивача про визнання укл аденим договору купівлі-прод ажу земельної ділянки несіль ськогосподарського признач ення для будівництва, експлу атації та обслуговування суп ермаркету з гостьовою автост оянкою на вул. Академіка Була ховського, 8-б у Святошинськом у районі м. Києва між Товарист вом з обмеженою відповідальн істю фірма «С.М.К.»та Київсько ю міською радою в редакції, як а підписана позивачем, з моме нту набрання чинності судови м рішенням.

Також не підлягає задоволе нню позовна вимога позивача про зобов' язання Головного управління земельних ресурс ів виконавчого органу Київра ди (Київської міської держав ної адміністрації) забезпечи ти підписання, реєстрацію та видачу в установленому поря дку державного акта на право власності на земельну ділян ку Товариству з обмеженою ві дповідальністю фірма «С.М.К.» для будівництва, експлуатаці ї та обслуговування супермар кету з гостьовою автостоянко ю на вул. Академіка Булаховсь кого, 8-б у Святошинському райо ні м. Києва у встановленому по рядку, з наступних підстав.

Відповідно до п. 3.13 Положення про Головне управління земе льних ресурсів виконавчого о ргану Київради (Київської мі ської державної адміністрац ії), затвердженого рішенням К иївської міської ради від 19.12.20 02р. № 182/342 (в редакції, яка була чин ною на момент виникнення спі рних правовідносин) Управлін ня організовує видачу держав них актів на право власності на землю і право постійного к ористування землею, оформлен ня та видачу договорів оренд и (суборенди) земельних ділян ок та здійснює реєстрацію су б' єктів права власності на землю, реєстрацію права кори стування землею і договорів на оренду (суборенду) землі.

Підставою для захисту відп овідних прав є їх порушення, н евизнання чи оспорення. Оскі льки договір оренди не був пі дписаний сторонами, у відпов ідача-2 були відсутні правові підстави для реєстрації так ої угоди.

Суд приходить до висновку, щ о на час звернення позивача з позовом до суду його права ві дповідачем-2 - Головним упра влінням земельних ресурсів в иконавчого органу Київради ( Київської міської державної адміністрації), порушені не б ули.

Судові витрати, відповідно до положень ст. 49 Господарськ ого процесуального кодексу У країни, покладаються на пози вача.

Враховуючи наведене, та ке руючись ст. 49, ст. ст. 82 - 85 Господ арського процесуального код ексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

В задоволенні позову відмовити в повному обсязі.

Рішення набирає законної сили після закінчення десяти денного строку з дня його при йняття.

Суддя Трофименко Т.Ю.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення21.07.2010
Оприлюднено30.07.2010
Номер документу10462411
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/53-36/199

Рішення від 21.07.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 14.06.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні