Ухвала
від 01.06.2022 по справі 522/21009/20
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/21009/20

Провадження № 2-п/522/54/22

У Х В А Л А

про скасування зочного рішення

02 червня 2022 року Приморський районний суд м. Одеси в складі:

головуючого судді Абухіна Р.Д.,

за участю секретаря судового засідання Баланюк Т.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі заяву товариства з обмеженою відповідальністю «МІРАКЛУС» про перегляд заочного рішення Приморського районного суду міста Одеси від 14 грудня 2021 року по цивільні справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «КЕЙ-КОЛЕКТ», Товариства з обмеженою відповідальністю «МІРАКЛУС», третя особа приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Легкобит Станіслав Олександрович про витребування майна із чужого незаконного володіння та вселення,

В С Т А Н О В И В:

23 лютого 2022 року до суду надійшла заява товариства з обмеженою відповідальністю «МІРАКЛУС» про перегляд заочного рішення Приморського районного суду м. Одеси від 14 грудня 2021 року та просить:

1.поновити строк на подання заяви про перегляд заочного рішення.

2.скасувати заочне рішення від 14.12.2021 року та призначити справу до розгляду за правилами загального позовного провадження.

Заявник мотивує вимоги тим, що в матеріалах справи відсутні відомості про належне сповіщення відповідача про дату, час, місце розгляду справи, тому ТОВ «МІРАКЛУС» був позбавлений можливості подавати свої докази та викласти свою позицію у справі.

30 березня 2022 року матеріали справи та зазначена заява передані судді.

Ухвалою від 30.03.2022 року заява прийнята до провадження.

Учасники справи в судове засідання не з`явились, про день, місце та час розгляду справи повідомлялись належним чином.

У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснюється.

Відповідно до ст. 288 ЦПК України, заочне рішення підлягає скасуванню, якщо судом буде встановлено, що відповідач не з`явився в судове засідання та (або) не повідомив про причини неявки, а також не подав відзив на позовну заяву з поважних причин, і докази, на які він посилається, мають істотне значення для правильного вирішення справи.

Ознайомившись із заявою про перегляд заочного рішення, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про обґрунтованість вимог у зв`язку з наступним.

Заочним рішенням Приморського районного суду міста Одеси від 14 грудня 2021 року позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «КЕЙ-КОЛЕКТ», Товариства з обмеженою відповідальністю «МІРАКЛУС», третя особа приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Легкобит Станіслав Олександрович задоволено.

Витребувано у Товариства з обмеженою відповідальністю «МІРАКЛУС» (код ЄДРПОУ 39729669) на користь ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) квартиру АДРЕСА_1 .

Вселено ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) в квартиру АДРЕСА_1 .

Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю «МІРАКЛУС» (код ЄДРПОУ 39729669) на користь ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) суму сплаченого судового збору в розмірі 1681,60 грн.

Копію зазначеного рішення суду відправлялась судом відповідачу про що є відповідна відмітка в справі, проте повідомлення про отримання ним копії рішення в матеріалах справи відсутні.

За вимогами ст. 284 ЦПК України заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Згідно із положеннямист.285 ЦПК України, у заяві про перегляд заочного рішення повинно бути зазначені, зокрема: обставини, що свідчать про поважність причин неявки в судове засідання і не повідомлення їх суду, і докази про це, посилання на докази, якими відповідач обґрунтовує свої заперечення проти вимог позивача.

Відповідно дост. 288 ЦПК Українизаочне рішення підлягає скасуванню, якщо судом буде встановлено, що відповідач не з`явився в судове засідання та не повідомив про причини неявки з поважних причин і докази, на які він посилається, мають істотне значення для правильного вирішення справи. Тобто для скасування заочного рішення необхідна наявність одночасно двох наведених умов.

Відповідно до ч.3ст.287ЦПК України у результаті розгляду заяви про перегляд заочного рішення суд може своєю ухвалою: 1) залишити заяву без задоволення; 2) скасувати заочне рішення і призначити справу до розгляду в загальному порядку.

23 лютого 2022 року до суду надійшла заява товариства з обмеженою відповідальністю «МІРАКЛУС» про перегляд заочного рішення Приморського районного суду міста Одеси від 14 грудня 2021 року.

В заяві про перегляд заочного рішення зазначено, що повісток по вищевказаній справі заявник не отримував, а тому вважає рішення не обґрунтованим та таким, що підлягає скасуванню. Крім того представник відповідача заперечуючи проти позову посилається на той факт, що він незгодний із заявленими до нього вимогами, оскільки неповно з`ясовані обставини справи.

Істотними обставинами, на які посилається, як на підставу перегляду заочного рішення суду заявник зазначає, що ТОВ «МІРАКЛУС» був позбавлений доступу до правосуддя та здійснення забезпечення захисту права власності.

Згідно положень ст.284ЦПК України заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

На обґрунтування поновлення строку для подачі заяви про перегляд заочного рішення представник заявника зазначає, що з текстом цього рішення він ознайомився 23 лютого 2022 року із Єдиного державного реєстру судових рішень.

Відтак, клопотання представника відповідача про поновлення строку на подання заяви про перегляд заочного рішення підлягає задоволенню.

Суд погоджується з доводами заявника про те, при винесенні рішення суд був позбавлений можливості врахувати зазначені в заяві обставини, які є істотними для вирішення справи.

З урахуванням наведеного вище суд вважає, що є підстави для скасування заочного рішення суду та призначення справи до розгляду в загальному порядку.

Як вбачається в поданій до суду заяві заявник вказує, що відповідач не отримував судові повістки та процесуальні документи по справі.

Також вказує, що судом при винесенні рішення неповно з`ясовано обставини справи.

Отже, обставини, на які посилається заявник є суттєвими, та мають істотне значення для прийняття правильного рішення, оскільки це надасть змогу скористатися своїм правом на подання відзиву, надати докази на підтвердження своїх заперечень проти позовних вимог, оскільки вказані заявником докази судом не були оцінені в ході судового розгляду.

Керуючись ст.ст. 258 ? 260, 288 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Поновити товариству зобмеженою відповідальністю«Міраклус» строкна поданнязаяви проперегляд заочного рішення Приморського районного суду м. Одеси від 14 грудня 2021 року по справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю « КЕЙ-КОЛЕКТ», Товариства з обмеженою відповідальністю «МІРАКЛУС», третя особа приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Легкобит Станіслав Олександрович про витребування майна із чужого незаконного володіння та вселення.

Заочне рішення Приморського районного суду міста Одеси від 14 грудня 2021 року по справі за позовом ОСОБА_1 доТовариства зобмеженою відповідальністю«КЕЙ-КОЛЕКТ»,Товариства зобмеженою відповідальністю «МІРАКЛУС»,третя особаприватний нотаріусКиївського міськогонотаріального округуЛегкобит СтаніславОлександрович про витребуваннямайна ізчужого незаконноговолодіння тавселення скасувати та призначити справу до розгляду в порядку загального позовного провадження.

Призначити підготовче судове засідання на 22 серпня 2022 року об 12:00 год.

Про час та місце проведення підготовчого судового засідання повідомити сторони.

Визначити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву.

Роз`яснити відповідачу, що у зазначений строк вона має право надіслати (надати) суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам встановленим ст. 178 ЦПК України.

Установити строк для подання відповіді на відзив п`ять днів з дня отримання позивачем копії відзиву.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет на офіційному веб-порталі судової влади України за (адресою: http://pm.od.court.gov.ua/sud1522/).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Повний текст ухвали складено 06 червня 2022 року.

Суддя Р. Д. Абухін

"02" червня 2022 р.

Дата ухвалення рішення01.06.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу104626081
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про перегляд судового рішення за виключними обставинами

Судовий реєстр по справі —522/21009/20

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Абухін Р. Д.

Ухвала від 31.08.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Абухін Р. Д.

Рішення від 25.05.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Абухін Р. Д.

Ухвала від 02.02.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Абухін Р. Д.

Ухвала від 01.06.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Абухін Р. Д.

Ухвала від 01.06.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Абухін Р. Д.

Ухвала від 29.03.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Абухін Р. Д.

Рішення від 14.12.2021

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Абухін Р. Д.

Рішення від 14.12.2021

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Абухін Р. Д.

Ухвала від 13.07.2021

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Абухін Р. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні