Ухвала
від 24.01.2022 по справі 757/3458/22-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/3458/22-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 січня 2022 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчої: ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах 2-го відділу (розслідування особливо важливих кримінальних проваджень) управління розслідування особливо важливих кримінальних проваджень Головного слідчого управління Національної поліції України старшого лейтенанта поліції ОСОБА_4 про проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В :

24 січня 2022 року в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах 2-го відділу (розслідування особливо важливих кримінальних проваджень) управління розслідування особливо важливих кримінальних проваджень Головного слідчого управління Національної поліції України старшого лейтенанта поліції ОСОБА_4 , за погодженням із прокурором третього відділу організації процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами центрального апарату Національної поліції України Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_5 про проведення обшуку в усіх приміщеннях, що за адресою: АДРЕСА_1 , які зареєстровано за ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , Дубенською міською радою (код 05391063) та перебувають у користуванні службових осіб Архівного відділу Дубенської міської ради (код 05391063).

В обґрунтування слідчий вказує на те, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12020100100006446 від 23.09.2020 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 206-2, ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 367, ч. 2 ст. 205-1 КК України.

Досудовим розслідуванням серед іншого встановлено, що що ОСОБА_8 будучи одним із засновників та директором ТзОВ «УРОЖАЙ» (код 31961625) (далі - Товариство), тобто службовою особою, використовуючи своє службове становище, шляхом вчинення правочинів з використанням підроблених документів підприємства, за попередньою змовою із ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , а також іншими особами, умисно, протиправно заволоділи майном Товариства, у тому числі частками їх засновників.

Так, 03.03.2003 ОСОБА_16 спільно із ОСОБА_8 створено ТзОВ «УРОЖАЙ» із частками у статутному капіталі 19% та 81% відповідно. Директором Товариства було призначено ОСОБА_8 , який згідно статуту був наділений адміністративно-господарськими та організаційно-розпорядчими функціями.

У відповідності до статуту Товариства, серед іншого, останнє було створено з метою ведення господарської діяльності у сфері сільськогосподарського виробництва (вирощування), переробки та реалізації сільськогосподарської продукції. Згідно із встановленими у ході слідства обставинами, Товариство мало у власності сільськогосподарську техніку, найманих працівників, велику кількість земельних ділянок на яких вирощувалась відповідна продукція та вело прибуткову діяльність з моменту створення до 2014 року.

В подальшому, приблизно у липні 2013 року ОСОБА_8 , будучи службовою особою Товариства, маючи вільний доступ до печатки, усіх реквізитів ТзОВ «УРОЖАЙ», даних засновників, банківських рахунків та усіх інших даних, діючи з корисливих мотивів, розробив злочинний план із привласнення частки у статутному капіталі Товариства, що належить іншому засновнику - ОСОБА_16 , який полягав у протиправному заволодінні майновими правами останнього у ТзОВ «УРОЖАЙ», шляхом вчинення правочинів з використанням підроблених документів та створення нової ідентичної юридичної особи, яка буде підконтрольна ОСОБА_8 .

Так, у липні 2013 року, ОСОБА_8 , не маючи на меті розподілення майна Товариства у законному порядку із іншим засновником ОСОБА_16 , за попередньою змовою із своєю дружиною ОСОБА_9 та підконтрольним йому зятем ОСОБА_12 , створили ТзОВ «ДОБРИЙ УРОЖАЙ» (код 38875496), видаючи останнє за видозмінену юридичну особу ТзОВ «УРОЖАЙ», з метою подальшого його використання задля прикриття своєї злочинної діяльності.

У подальшому, ОСОБА_8 , будучи службовою особою Товариства, реалізовуючи свій злочинний умисел, спільно із ОСОБА_14 , ОСОБА_9 та іншими особами, у невстановлений досудовим розслідуванням час, з метою подальшого маскування своєї протиправної діяльності, запропонували ОСОБА_17 , який являється засновником ТзОВ «Міжнародна юридична компанія «Моніторинг Інвест Дівелопмент» (код 38404082) (яку останній створив для прикриття незаконної діяльності, як засіб ухилення від сплати податків), за грошову винагороду стати директором ТзОВ «УРОЖАЙ», без наміру фактичного здійснення господарської діяльності, передбаченої статутом Товариства на, що ОСОБА_17 погодився.

Згодом, за ініціативи ОСОБА_8 , ОСОБА_14 та інших осіб, було укладено договір № 01/14 від 12.11.2014 з однієї сторони підписаний ОСОБА_8 , а з іншої ОСОБА_17 та договір № 02/14 від 12.11.2014 з однієї сторони підписаний ОСОБА_16 , а з іншої ОСОБА_17 про передачу часток у статутному капіталі ТзОВ «УРОЖАЙ» ОСОБА_17 , статут у новій редакції, де засновник є ТзОВ «Міжнародна юридична компанія «Моніторинг Інвест Дівелопмент» в особі ОСОБА_17 , довіреність від імені ОСОБА_17 видану на ОСОБА_14 та ряд інших документів, необхідних для здійснення перереєстрації юридичної особи, якими ОСОБА_17 уповноважував ОСОБА_14 перереєструвати Товариство на ТзОВ «Міжнародна юридична компанія «Моніторинг Інвест Дівелопмент».

Однак, слідством встановлено, що підписи в договорах № 01/14 та № 02/14 від 12.11.2014 про передачу часток у статутному капіталі ТзОВ «УРОЖАЙ» ОСОБА_17 , а також у статуті нової редакції та інших документах необхідних для здійснення перереєстрації юридичної особи не виконувались ОСОБА_16 та ОСОБА_17 , а іншими особами. Окрім того, про існування таких документів останнім стало відомо у ході здійснення досудового розслідування. Однак, підписи від імені ОСОБА_8 виконувались саме ним та про такі документи йому було відомо.

Після чого, ОСОБА_8 , спільно із ОСОБА_14 , ОСОБА_9 та іншими особами, маючи на меті доведення свого спільного злочинного умислу щодо заволодіння коштами та майном Товариства до кінця та неможливості відновлення господарської діяльності останнього, шляхом переукладання договорів оренди земельних ділянок із видозміненим та повністю підпорядкованим ОСОБА_8 - ТзОВ «ДОБРИЙ УРОЖАЙ», перереєстрацію сільськогосподарської техніки, земельних ділянок та перерахування коштів на рахунки ТзОВ «ДОБРИЙ УРОЖАЙ», не маючи на меті розподілення майна у законному порядку згідно із частками у статутному капіталі із іншим засновником Товариства ОСОБА_16 , заволоділи майном ТзОВ «УРОЖАЙ».

У подальшому, 13.11.2014, з метою доведення злочинного умислу до кінця, ОСОБА_14 на виконання вказівки ОСОБА_8 , до державного реєстратора реєстраційної служби Демидівського районного управління юстиції Рівненської області ОСОБА_15 було подано документи щодо реєстрації змін до установчих ТзОВ «УРОЖАЙ».

Того ж дня, державний реєстратор ОСОБА_15 , будучи у змові із ОСОБА_14 та ОСОБА_8 , розуміючи, що подані документи в супереч вимог ст. 29 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осію та фізичних осіб-підприємців» від 15.05.2003 № 755-IV в редакції від 06.11.2014 не відповідають вимогам, які встановлені частинами першою, другою, четвертою, п`ятою та сьомою статті 8, частиною п`ятою статті 10 цього Закону; подані не у повному обсязі; подані особою, яка не має на це повноважень, був зобов`язаний залишити їх без розгляду, однак, здійснив перереєстрацію ТзОВ «УРОЖАЙ» за ТзОВ «Міжнародна юридична компанія «Моніторинг Інвест Дівелопмент» в особі ОСОБА_17 , а юридичну адресу змінив із села Малево, Демидівського району, Рівненської області на фіктивну адресу у м. Києві по вул. Артема, 21 та передав реєстраційну справу Товариства до відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Шевченківської районного в м. Києві державної адміністрації, тим самим закінчив злочин до кінця.

Таким чином, у вказаному кримінальному провадженні наявні ознаки складів злочинів, передбачених ч. 3 ст. 206-2, ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 367, ч. 2 ст. 205-1 КК України. З огляду на це, застосування заходів забезпечення кримінального провадження, передбачених главою 15 КПК України виключається та тільки така слідча (розшукова) дія, як обшук, зможе забезпечити відшукання необхідних органу досудового розслідування доказів для проведення повного, всебічного, об`єктивного досудового розслідування та встановлення істини у кримінальному провадженні.

Враховуючи вище викладене, в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що відшукання та вилучення речей і документів, пов`язаних із діяльністю ТзОВ «ДОБРИЙ УРОЖАЙ» (код 38875496), ТзОВ «УРОЖАЙ» (код 31961625), Сільськогосподарського приватно-орендного підприємства «ЗЛАГОДА» (код 30719123) та Колективного підприємства агрофірма ім. Ів. Франка (код 03774340) у період з 2003 року по теперішній час, а саме: протоколів зборів учасників, довіреностей, посадових інструкцій, документів щодо оренди та купівлі-продажу земельних ділянок та іншого нерухомого та рухомого майна, рішень органів місцевого самоврядування щодо виділення у користування або у власність земельних ділянок, наказів про призначення, переведення, звільнення з посад усіх співробітників, статутів, документів, що підтверджують право власності або користування на майно, усіх договорів з додатками щодо фінансово-господарської діяльності, виконавчу документацію, що підтверджує виконання будь-яких робіт, приходних документів, товарно-транспортних накладних, журналів виконання робіт, угоди, контрактів з додатками, специфікацій, банківських виписок, платіжних доручень, рахунків-фактур, актів взаєморозрахунків, довідок про вартість виконаних робіт, довідок про виконані роботи, прибуткових та видаткових накладних, податкових накладних, доручень, довідок, реєстрів отриманих та виданих податкових накладних, бухгалтерських балансів, журналів-ордерів, відомостей аналітичного обліку розрахунків, карток контрагентів, актів звіряння взаємних розрахунків та інших зведених документів, фінансову звітність ф. 1 та ф. 2, а також будь-яку іншу звітність, платіжних доручень, рахунків-фактур, регістрів бухгалтерського обліку (оборотно-сальдові відомості деталізовані за датами) по рахунках: 10, 11, 20, 22, 23, 26, 28, 30, 31, 32, 33, 36, 37, 40, 63, 64, 67, 68, 70, 74, 7976, банківських карток, чекових книжок, усіх реєстраційних документів, документів із зразками підписів та почерків ОСОБА_17 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , печатки та штампи ТзОВ «УРОЖАЙ» (код 31961625), Сільськогосподарського приватно-орендного підприємства «ЗЛАГОДА» (код 30719123), Колективного підприємства агрофірма ім. Ів. Франка (код 03774340), чорнових записів, зошитів, блокнотів, окремих аркушів паперу, комп`ютерну техніку, ноутбуки, носії збереження інформації, дискети, диски, жорсткі диски, флеш-накопичувачі, планшети, мобільні телефони на яких будуть міститися відомості щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, а також інших документів, пов`язаних із діяльністю ТзОВ «ДОБРИЙ УРОЖАЙ» (код 38875496), ТзОВ «УРОЖАЙ» (код 31961625), Сільськогосподарського приватно-орендного підприємства «ЗЛАГОДА» (код 30719123) та Колективного підприємства агрофірма ім. Ів. Франка (код 03774340) у період з 2003 року по теперішній час, посадових інструкцій, наказів на призначення, звільнення, переведення державного реєстратора Реєстраційної служби Демидівського районного управління юстиції Рівненської області ОСОБА_15 , дасть можливість органу досудового розслідування виявити та зафіксувати відомості щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, тому виникла необхідність у проведенні обшуку в приміщеннях, що за адресою: АДРЕСА_1 , за місцем знаходження Архівного відділу Дубенської міської ради (код 05391063), яким користуються службові особи зазначеної установи, де зберігаються необхідні органу досудового розслідування речі та документи.

Згідно відомостей інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкту нерухомого майна установлено, що право власності на приміщення, яким користуються службові особи Архівного відділу Дубенської міської ради, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1, зареєстроване за ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , Дубенською міською радою (код 05391063).

В судовому засіданні слідча клопотання з викладених у ньому підстав підтримала, просила задовольнити.

У відповідності до положень ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукування знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Слідчий зазначив, що з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання речей і документів, які вказані в зазначеному клопотанні та мають значення для досудового розслідування, а також містять відомості, які будуть використані як докази у розслідуваному кримінальному провадженні та під час судового розгляду.

Слідчий суддя, що з метою швидкого, повного і неупередженого досудового розслідування, виявлення та вилучення речей та документів, які можуть мати доказове значення в ході досудового розслідування та судового розгляду, підтверджують факти та обставини, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

При цьому, слідчий суддя вважає, що у задоволенні клопотання про проведення обшуку в частині вилучення комп`ютерної техніки, ноутбуків, носіїв збереження інформації, дискет, дисків, жорстких дисків, флеш-накопичувачі, планшетів, мобільних телефонів на яких будуть міститися відомості щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, а також інших документів, пов`язаних із діяльністю ТзОВ «ДОБРИЙ УРОЖАЙ» (код 38875496), ТзОВ «УРОЖАЙ» (код 31961625), Сільськогосподарського приватно-орендного підприємства «ЗЛАГОДА» (код 30719123) та Колективного підприємства агрофірма ім. Ів. Франка (код 03774340) у період з 2003 року по теперішній час, не підлягає задоволенню, оскільки, метою проведення обшуку, в першу чергу, є виявлення та фіксація відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, і вказаної мети можливо досягти без її вилучення. У випадку вилучення вказаних предметів, які орган досудового розслідування вважатиме здобутими злочинним шляхом, останній не позбавлений можливості звернутися до слідчого судді з клопотанням про їх арешт, довівши наявність обставин, визначених ч. 2 ст. 167 КПК України.

Окрім цього, що стосується вилучення комп`ютерної техніки, ноутбуків, носіїв збереження інформації, дискет, дисків, жорстких дисків, флеш-накопичувачі, планшетів, мобільних телефонів на яких будуть міститися відомості щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, то в даній частині слідчим не доведено, що їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, або якщо такі об`єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а відтак підстави для вилучення вказаного майна відсутні, проте з метою забезпеченння виконання завдання кримінального провадження, слідчий суддя вбачає можливість надання представнику сторони обвинувачення зняття копії інформації з електронних носіїв інформації, на яких містяться відомості, які свідчать про вчинення кримінального правопорушення.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 108, 234, 235, 309 КПК України слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах 2-го відділу (розслідування особливо важливих кримінальних проваджень) управління розслідування особливо важливих кримінальних проваджень Головного слідчого управління Національної поліції України старшого лейтенанта поліції ОСОБА_4 про проведення обшуку - задовольнити частково.

Надати слідчим слідчої групи, прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні № 12020100100006446 від 23.09.2020, дозвіл на проведення обшуку в усіх приміщеннях, що за адресою: АДРЕСА_1 , які зареєстровано за ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , Дубенською міською радою (код 05391063) та перебувають у користуванні службових осіб Архівного відділу Дубенської міської ради (код 05391063), з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення речей і документів, пов`язаних із діяльністю ТзОВ «ДОБРИЙ УРОЖАЙ» (код 38875496), ТзОВ «УРОЖАЙ» (код 31961625), Сільськогосподарського приватно-орендного підприємства «ЗЛАГОДА» (код 30719123) та Колективного підприємства агрофірма ім. Ів. Франка (код 03774340) у період з 2003 року по теперішній час, а саме: протоколів зборів учасників, довіреностей, посадових інструкцій, документів щодо оренди та купівлі-продажу земельних ділянок та іншого нерухомого та рухомого майна, рішень органів місцевого самоврядування щодо виділення у користування або у власність земельних ділянок, наказів про призначення, переведення, звільнення з посад усіх співробітників, статутів, документів, що підтверджують право власності або користування на майно, усіх договорів з додатками щодо фінансово-господарської діяльності, виконавчу документацію, що підтверджує виконання будь-яких робіт, приходних документів, товарно-транспортних накладних, журналів виконання робіт, угоди, контрактів з додатками, специфікацій, банківських виписок, платіжних доручень, рахунків-фактур, актів взаєморозрахунків, довідок про вартість виконаних робіт, довідок про виконані роботи, прибуткових та видаткових накладних, податкових накладних, доручень, довідок, реєстрів отриманих та виданих податкових накладних, бухгалтерських балансів, журналів-ордерів, відомостей аналітичного обліку розрахунків, карток контрагентів, актів звіряння взаємних розрахунків та інших зведених документів, фінансову звітність ф. 1 та ф. 2, а також будь-яку іншу звітність, платіжних доручень, рахунків-фактур, регістрів бухгалтерського обліку (оборотно-сальдові відомості деталізовані за датами) по рахунках: 10, 11, 20, 22, 23, 26, 28, 30, 31, 32, 33, 36, 37, 40, 63, 64, 67, 68, 70, 74, 7976, банківських карток, чекових книжок, усіх реєстраційних документів, документів із зразками підписів та почерків ОСОБА_17 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , печатки та штампи ТзОВ «УРОЖАЙ» (код 31961625), Сільськогосподарського приватно-орендного підприємства «ЗЛАГОДА» (код 30719123), Колективного підприємства агрофірма ім. Ів. Франка (код 03774340), чорнових записів, зошитів, блокнотів, окремих аркушів паперу, , посадових інструкцій, наказів на призначення, звільнення, переведення державного реєстратора Реєстраційної служби Демидівського районного управління юстиції Рівненської області ОСОБА_15 , а також надати дозвіл на виявлення та зняття копії інформації з комп`ютерної техніки, ноутбуків, носіїв збереження інформації, дискет, диски, жорстких дисків, флеш-накопичувачі, планшетів, мобільних телефоні на яких будуть міститися відомості щодо обставин вчинення кримінального правопорушення.

В решті вимог клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення24.01.2022
Оприлюднено09.06.2023
Номер документу104678671
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —757/3458/22-к

Ухвала від 24.01.2022

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бусик О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні