Вирок
від 08.06.2022 по справі 750/2260/22
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа № 750/2260/22

Провадження № 1-кп/750/159/22

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 червня 2022 року Деснянський районний суд м. Чернігова в складі:

головуючого - судді ОСОБА_1

із секретарем судового засідання ОСОБА_2

за участі: прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченої ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Чернігові кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №62021100020000444 від 15.11.2021, щодо

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Груд, Новгород-Волинського району, Житомирської області, громадянки України, працюючої заступником начальника Головного управління Держгеокадастру в Чернігівській області, одруженої, не маючої на утриманні малолітніх та неповнолітніх дітей, раніше не судимої, зареєстрованої та фактично проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 ,

обвинуваченої за ч.1 ст.367, ч.2 ст.367 КК України, з угодою про визнання винуватості,-

в с т а н о в и в :

Згідно із ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачений Конституцією та законами України.

Ст. 68 Конституції України передбачено, що кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Статтею 14Конституції Україниустановлено,що земляє основнимнаціональним багатством,що перебуваєпід особливоюохороною держави. Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Відповідно до п. г) ст. 5 Земельного кодексу України (далі ЗК України) земельне законодавство базується на принципі забезпечення раціонального використання та охорони земель.

Пунктом є1) ст. 151 ЗК України визначено, що до повноважень центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, належить розпорядження землями державної власності в межах, визначених цим Кодексом.

Частиною 2 ст. 78 ЗК України визначено, що право власності на землю набувається та реалізується на підставі Конституції України, цього Кодексу, а також інших законів, що видаються відповідно до них.

У відповідності до п. б) ч. 1 ст. 81 ЗК України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності.

Відповідно до ч. 1 ст. 116 ЗК України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону.

Частиною 4 ст. 122 ЗК України визначено, що центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальні органи передають земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, крім випадків, визначених частиною восьмою цієї статті, у власність або у користування для всіх потреб.

Частиною 2 ст. 116 ЗК України регламентовано, що набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.

Пунктом в) ч. 3 ст. 116 ЗК України визначено, що безоплатна передача земельних ділянок у власність громадян провадиться у разі одержання земельних ділянок із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених цим Кодексом.

Частиною 4 ст. 116 ЗК України унормовано, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим Кодексом, провадиться один раз по кожному виду використання.

Згідно ч. 6 ст. 118 ЗК України, громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу. У клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб) та документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі (у разі надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства). У разі якщо земельна ділянка державної власності розташована за межами населених пунктів і не входить до складу певного району, клопотання подається до Ради міністрів Автономної Республіки Крим. Верховній Раді Автономної Республіки Крим, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, органам виконавчої влади або органам місцевого самоврядування, які передають земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, забороняється вимагати додаткові матеріали та документи, не передбачені цією статтею.

Як визначено ч. 7 ст. 118 ЗК України, відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні. Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об`єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки розробляється за замовленням громадян суб`єктами господарювання, які є виконавцями робіт із землеустрою згідно із законом, у строки, що обумовлюються угодою сторін.

Згідно ч. 9 ст. 118 ЗК України відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, що передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, у двотижневий строк з дня отримання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки приймає рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність.

У відповідності до ч. 10 ст. 118 ЗК України відмова органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування у передачі земельної ділянки у власність або залишення клопотання без розгляду можуть бути оскаржені до суду.

Частиною 1 ст. 121 ЗК України визначені норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам, а саме: а) для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташовано декілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району; б) для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара; в) для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара; г) для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара; ґ) для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара; д) для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

Згідно ст. 125 ЗК України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Статтею 126 ЗК України визначено, що право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Частиною 1 ст. 5 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» унормовано, що у Державному реєстрі прав реєструються речові права та їх обтяження на земельні ділянки, а також на об`єкти нерухомого майна, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких неможливе без їх знецінення та зміни призначення, а саме: житлові будинки, будівлі, споруди, а також їх окремі частини, квартири, житлові та нежитлові приміщення.

Наказом Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру від 13.12.2017 № 828-то ОСОБА_4 допущено до виконання посадових обов`язків на посаді начальника Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області (далі Головне управління) з 13.12.2017.

Наказом Головного управління від 13.12.2017 № 1024-к ОСОБА_4 допущена до виконання посадових обов`язків на посаді начальника Головного управління з 13.12.2017.

У відповідності до п. 1 Положення Про Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області, затверджене наказом Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру від 17.11.2016 за № 308, Головне управління є територіальним органом Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру та їй підпорядковане.

Головне управління у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, указами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, іншими актами законодавства, дорученнями Прем`єр-Міністра України, наказами Міністерства аграрної політики та продовольства України, дорученнями Міністерства аграрної політики та продовольства України, його першого заступника та заступників, наказами Держгеокадастру, дорученнями Голови Держгеокадастру та його заступників, актами місцевої державної адміністрації та органів місцевого самоврядування, а також цим Положенням (п. 2).

Завданням Головного управління є реалізація повноважень Держгеокадастру на території Чернігівської області (п. 3).

Головне управління відповідно до покладених на нього завдань:

-розпоряджається землями державної власності сільськогосподарського призначення в порядку, визначеному чинним законодавством, на території Чернігівської області (п. 4.13);

-погоджує в межах повноважень, передбачених законом, документацію із землеустрою (п. 19.13);

-здійснює державний нагляд (контроль) дотримання органами державної влади, органами місцевого самоврядування, юридичними та фізичними особами вимог земельного законодавства та встановленого порядку набуття і реалізації прав на землю (абз. 5 п. 30);

-дотримання вимог земельного законодавства органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування з питань передачі земель у власність та надання у користування, у тому числі в оренду, зміни цільового призначення, вилучення, викупу, продажу земельних ділянок або прав на них на конкурентних засадах (абз. 13 п. 30).

Головне управління у межах своїх повноважень видає накази організаційно-розпорядчого характеру (п. 8).

Головне управління очолює начальник, що призначається на посаду Голою Держгеокадастру за погодженням з Міністром аграрної політики та продовольства України і головою відповідної місцевої державної адміністрації та звільняється з посади Голою Держгеокадастру (абз. 1 п. 9).

Начальник Головного управління є Головним державним інспектором у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель у Чернігівській області, а його перший заступник та заступник відповідно першим заступником та заступником Головного державного інспектора у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель у Чернігівській області (абз 3 п. 9).

Начальник Головного управління:

-здійснює керівництво Головним управлінням, є відповідальним за організацію та результати його діяльності (п. 10.1);

-організовує та забезпечує виконання Головним управлінням Конституції України та законів України, постанов Верховної Ради України, прийнятих відповідно до Конституції та законів України, актів Президента України та Кабінету Міністрів України, доручень Прем`єр-міністра України, наказів Міністерства аграрної політики та продовольства України, доручень Міністра аграрної політики та продовольства України, його першого заступника та заступників, наказів Держгеокадастру, доручень Голови Держгеокадастру та його заступників, розпоряджень голови місцевої державної адміністрації (п. 10.2);

-підписує накази Головного управління (п. 10.11);

-у межах повноважень, передбачених законом, дає обов`язкові для виконання державним службовцям і працівникам Головного управління доручення(п. 10.16);

-здійснює інші повноваження відповідно до законодавства.

Головне управління діє на підставі положення, що затверджується Головою Держгеокадастру (п. 12).

Наказом Головного управління від 02.06.2017 № 148 затверджено Розподіл обов`язків між начальником, першим заступником, заступником начальника, заступником начальника Головного управління начальником Управління контролю за використанням і охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Чернігівської області, який погоджений В.о. Головою Держгеокадастру 26.05.2017.

Так, начальник Головного управління:

-здійснює керівництво Головним управлінням, є відповідальним за організацію та результати його діяльності (п. 1);

-організовує та забезпечує виконання Головним управлінням Конституції та законів України, постанов Верховної Ради України, прийнятих відповідно до Конституції та законів України, актів Президента України та Кабінету Міністрів України, доручень Прем`єр-міністра України, наказів Міністерства аграрної політики та продовольства України, доручень Міністерства аграрної політики та продовольства України, його першого заступника та заступників, наказів Держгеокадастру, доручень Голови Держгеокадастру та його заступників, розпоряджень голови місцевої державної адміністрації (п. 2);

-підписує накази Головного управління (п. 12);

-у межах повноважень, передбачених законом, дає обов`язкові для виконання державними службовцями і працівниками Головного управління доручення (п. 17);

-здійснює заходи щодо розпорядження землями державної власності сільськогосподарського призначення в порядку, визначеному чинним законодавством (п. 20);

-забезпечує розгляд звернень громадян з питань, пов`язаних з діяльністю Головного управління;

-здійснює інші повноваження відповідно до законодавства (п. 32).

Поряд з цим, відповідно до ст. 16 Закону України «Про державну службу України» на державних службовців поширюються вимоги та обмеження, передбачені Законом України «Про запобігання корупції».

В силу наявного досвіду роботи у структурі територіального органу Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру ОСОБА_4 знала та розуміла, що вимогами статей 3 і 22 Закону України «Про запобігання корупції», посадовим та службовим особам Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, а також її регіональних підрозділів заборонено застосовувати своє становище для одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб.

Крім того, згідно ч. 1 ст. 2 Закону України «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів» правоохоронні органи - органи прокуратури, Національної поліції, служби безпеки, Військової служби правопорядку у Збройних Силах України, Національне антикорупційне бюро України, органи охорони державного кордону, органи доходів і зборів, органи і установи виконання покарань, слідчі ізолятори, органи державного фінансового контролю, рибоохорони, державної лісової охорони, інші органи, які здійснюють правозастосовні або правоохоронні функції.

Відповідно до п.п. 25-7, п. 7 Положення Про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 січня 2015 р. № 15 Держгеокадастр відповідно до покладених на нього завдань складає протоколи про адміністративні правопорушення та розглядає справи про адміністративні правопорушення, накладає адміністративні стягнення.

Згідно п.п. 1, п. 6 Положення Про Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області, затверджене наказом Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру від 17.11.2016 за №308 посадові особи Головного управління в межах свої повноважень мають право складати акти перевірок чи протоколи про адміністративні правопорушення у сфері використання та охорони земель і дотримання вимог законодавства про охорону земель та розглядати відповідно до законодавства справи адміністративні правопорушення, а також подавати в установленому законодавством порядку до відповідних органів матеріали перевірок щодо притягнення винних осіб до відповідальності; давати обов`язкові для виконання вказівки (приписи) з питань використання та охорони земель і дотримання вимог законодавства про охорону земель відповідно до їх повноважень, а також про зобов`язання приведення земельної ділянки у попередній стан у випадках, установлених законом, за рахунок особи, яка вчинила відповідне правопорушення, з відшкодуванням завданих власнику земельної ділянки збитків.

У відповідності до п. 5-1 Положення Про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 15 від 14.01.2015 (зі змінами та доповненнями внесеними Постановою Кабінету Міністрів України № 482 від 22.07.2016 керівники територіальних органів Держгеокадастру є головними державними інспекторами у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель в Автономній Республіці Крим, області, м. Києві та Севастополі, районі, а їх перші заступники та заступники - відповідно першими заступниками та заступниками головних державних інспекторів у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель в Автономній Республіці Крим, області, мм. Києві та Севастополі, районі.

Посадові особи Держгеокадастру та його територіальних органів, які є державними інспекторами у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель, в межах своїх повноважень мають право: безперешкодно обстежувати в установленому законодавством порядку земельні ділянки, що перебувають у власності та користуванні юридичних і фізичних осіб, перевіряти документи щодо використання та охорони земель; давати обов`язковідля виконаннявказівки (приписи)з питаньвикористання таохорони земельі дотриманнявимог законодавствапро охоронуземель відповіднодо їхповноважень,а такожпро зобов`язанняприведення земельноїділянки упопередній стану випадках,установлених законом,за рахунокособи,яка вчинилавідповідне правопорушення,з відшкодуваннямзавданих власникуземельної ділянкизбитків; складати акти перевірок чи протоколи про адміністративні правопорушення у сфері використання та охорони земель і дотримання вимог законодавства про охорону земель та розглядати відповідно до законодавства справи про адміністративні правопорушення, а також подавати в установленому законодавством порядку до відповідних органів матеріали перевірок щодо притягнення винних осіб до відповідальності; у разі неможливості встановлення особи порушника земельного законодавства на місці вчинення правопорушення доставляти його до органів Національної поліції чи до приміщення виконавчого органу сільської, селищної, міської ради для встановлення особи порушника та складення протоколу про адміністративне правопорушення; отримувати в установленому законодавством порядку від центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності документи, матеріали та іншу інформацію, необхідну для виконання покладених на Держгеокадастр завдань.

Таким чином відповідно до ч.1 ст.2 Закону України «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів», ст.ст. 11, 25 Закону України «Про державну службу», п. 1 примітки до ст. 364 КК України ОСОБА_4 являється працівником правоохоронного органу та службовою особою, яка постійно здійснювала функції представника влади.

Проте, начальник Головного управління ОСОБА_4 , будучи службовою особою, відповідальною за організацію та результати діяльності Головного управління, у порушення вимог зазначених нормативно-правових актів та функціональних обов`язків, внаслідок неналежного виконання службових обов`язків через несумлінне ставлення до них вчинила низку дій, які можуть вказувати на службову недбалість за наступних обставин.

Так, 30.07.2018 громадянин України ОСОБА_6 звернувся до Головного управління із заявою № Б-8778/0/17-18 про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність у межах норм безоплатної приватизації для ведення особистого селянського господарства орієнтовно площею 2,0 га (ріллі), яка знаходиться на території Біловежівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області.

За результатами розгляду цієї заяви Головним управлінням видано наказ від 27.08.2018 № 25-6671/14-18-сг, підписаний начальником Головного управління ОСОБА_4 , яким ОСОБА_6 надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність сільськогосподарського призначення державної власності, розташованої на території Біловежівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області орієнтованим розміром 2,00 га за цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства.

Крім того, 19.09.2018 на адресу Головного управління надійшла заява ОСОБА_6 № Б-10753/0/17-18 щодо надання останньому, як учаснику антитерористичної операції, дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки орієнтовною площею 2 га, що розташована на території Стрільницької сільської ради Бахмацького району Чернігівської області для ведення особистого селянського господарства.

При цьому, у вказаній заяві ОСОБА_6 зазначив, що останній відмовляється від розроблення документації із землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність на території Біловежівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області у відповідності до наказу Головного управління від 27.08.2018 за№ 25-6671/14-18-сг.

Таким чином зі змісту цієї заяви ОСОБА_6 начальнику Головного управління ОСОБА_4 достовірно стало відомо про те, що ОСОБА_6 на момент звернення із вказаною заявою, вже отримав дозвіл Головного управління на розроблення проекту землеустрою на іншу земельну ділянку, а відтак останнім розпочато процес безоплатної приватизації земельної ділянки державної форми власності у відповідності до ст. 118 ЗК України та у нього виникло право на отримання безоплатно у власність земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства площею не більше 2 га згідно ст. 121 ЗК України.

У подальшому, за результатами розгляду заяви ОСОБА_6 від 30.07.2018 № Б-8778/0/17-18, наказом від 05.03.2019 №25-1632/14-19-сг підписаним начальником Головного управління ОСОБА_4 затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства ОСОБА_6 на території Біловежівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області та надано останньому у власність земельну ділянку площею 2,0000 га, із кадастровим номером 7420381000:17:000:0477, для ведення особистого селянського господарства із земель сільськогосподарського призначення державної власності, розташовану на території Біловежівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна (далі за текстом інформаційна довідка) від 05.05.2021 № 255301947 право власності на вказану земельну ділянку 22.03.2019, зареєстровано за ОСОБА_6 . При цьому підставою для державної реєстрації на вказану земельну ділянку став наказ Головного управління № 25-1632/14-19-сг від 05.03.2019.

Таким чином земельна ділянка із кадастровим номером 7420381000:17:000:0477 після здійснення державної реєстрації права власності на неї 22.03.2019 вибула із власності держави та перейшла у приватну власність ОСОБА_6 . У свою чергу останній реалізував своє право на безоплатне отримання у власність земельної ділянки із земель державної власності з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства та втратив будь-які правові підстави для повного отримання безплатно у власність земельної ділянки з таким цільовим призначенням із земель державної або комунальної власності.

У свою чергу, будучи ознайомленою зі змістом заяви ОСОБА_6 від 19.09.2018 № Б-10753/0/17-18 неналежно виконуючи свої службові обов`язки через не сумлінне ставлення до них, не ознайомившись з текстом цієї заяви, у якій було зазначено, що він отримав дозвіл Головного управління на розроблення проекту землеустрою на іншу земельну ділянку, а відтак останнім розпочато процес безоплатної приватизації земельної ділянки державної форми власності у відповідності до ст. 118 ЗК України, а також отримання ним у власність земельної ділянки площею 2,0000 га, із кадастровим номером 7420381000:17:000:0477, для ведення особистого селянського господарства із земель сільськогосподарського призначення на підставі підписаного ОСОБА_4 наказом від 05.03.2019 №25-1632/14-19-сг, не взявши до уваги її зміст та не врахувавши його прийнятті свого рішення, у силу наявного професійного досвіду здобутого за тривалий період у роботи в територіальному органі Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, обіймаючи посаду начальника Головного управління, у зв`язку з чим будучи одночасно й Головним державним інспектором у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель у Чернігівській області, тобто здійснювала правозастосовні функції виконувала обов`язки працівника правоохоронного органу, знала та розуміла законодавчі установленні обмеження вимог ч. 4 ст.116 ЗК України щодо того, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим Кодексом, провадиться один раз по кожному виду використання, діючи в порушення вимог ст.ст. 5, 116, 118, 121 ЗК України, посягаючи на встановлені законодавством України обмеження щодо розпорядження основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави, 17.04.2019 перебуваючи у своєму службовому кабінеті, який знаходиться в адміністративній будівлі Головного управління за адресою: м. Чернігів, просп. Миру, 14, неналежно виконуючи покладені на неї службові обов`язки через несумлінне ставлення до них, діючи необережно, не передбачаючи, що у результаті її поведінки може бути завдано істотну шкоду, хоча повинна була і могла це передбачити, не перевіривши та не впевнившись у наявності достатніх підстав, визначених ЗК України, для відведення безоплатно у власність земельної ділянки відповідного виду використання, не вживши достатніх заходів для виявлення відомостей щодо раніше використаного права на безоплатну приватизацію земельної ділянки, маючи для цього реальні умови та можливості, підписала наказ Головного управління №25-2781/14-19-сг, яким затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства ОСОБА_6 на території Стрільницької сільської ради Бахмацького району Чернігівської області та безоплатно надано у власність останньому земельну ділянку площею 2,0000 га, з кадастровим номером 7420388000:05:000:0412, для ведення особистого селянського господарства із земель сільськогосподарського призначення державної власності, розташовану на території Стрільницької сільської ради Бахмацького району Чернігівської області.

Отримавши наказ Головного управління від 17.04.2019 № 25-2781/14-19-сг ОСОБА_6 використав останній з метою реєстрації речового права на земельну ділянку із кадастровим номером 7420388000:05:000:0412.

Згідно інформаційної довідки від 05.05.2021 № 255302587 право власності на вказану земельну ділянку 17.05.2019, зареєстровано за ОСОБА_6 . При цьому підставою для державної реєстрації на вказану земельну ділянку став наказ Головного управління № 25-2781/14-19-сг від 17.04.2019.

Таким чином земельна ділянка із кадастровим номером 7420388000:05:000:0412 після здійснення державної реєстрації права власності на неї 17.05.2019 вибула із власності держави та незаконно перейшла у приватну власність ОСОБА_6 .

Відповідно до висновку експерта за результатами проведення судової оціночно-земельної експертизи від 24.06.2021 №18789/21-41/19574-19603/21-41 ринкова вартість земельної ділянки із кадастровим номером 7420388000:05:000:0412, загальною площею 2,0000 га, для ведення особистого селянського господарства, розташована на території Стрільницької сільської ради Бахмацького району Чернігівської області, станом на 17.05.2019 становить 253800,00 грн., що у двісті п`ятдесят і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян та є тяжким наслідком.

За таких обставин, начальник Головного управління ОСОБА_4 , унаслідок неналежного виконання своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, допустила безоплатне відведення у власність ОСОБА_6 земельної ділянки державної власності, на яку останній в дійсності не мав законних прав, чим завдала тяжких наслідків інтересам держави.

Таким чином, ОСОБА_4 підозрюється у службовій недбалості, тобто неналежному виконанні службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки, які у двісті п`ятдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян, державним інтересам, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.367 ККУкраїни.

Крім того, ОСОБА_4 за наведених вище обставин, будучи виконувачем обов`язків начальника Головного управління, у силу наявного професійного досвіду здобутого за тривалий період у роботи в територіальному органі Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, та враховуючи те, що обіймаючи посаду начальника Головного управління остання являлась Головним державним інспектором у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель у Чернігівській області, тобто здійснювала правозастосовні функції виконувала обов`язки працівника правоохоронного органу, знала та розуміла законодавчі установленні обмеження вимог ч. 4 ст. 116 ЗК України щодо того, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим Кодексом, провадиться один раз по кожному виду використання, діючи в порушення вимог ст.ст. 5, 116, 118, 121 ЗК України, посягаючи на встановлені законодавством України обмеження щодо розпорядження основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави, 10.04.2017 перебуваючи у своєму службовому кабінеті, який знаходиться в адміністративній будівлі Головного управління за адресою: м. Чернігів, просп. Миру, 14, неналежно виконуючи покладені на неї службові обов`язки через несумлінне ставлення до них, діючи необережно, не передбачаючи, що у результаті її поведінки може бути завдано істотну шкоду, хоча повинна була і могла це передбачити, не перевіривши та не впевнившись у наявності достатніх підстав, визначених ЗК України, для відведення безоплатно у власність земельної ділянки відповідного виду використання, не вживши достатніх заходів для виявлення відомостей щодо раніше використаного права на безоплатну приватизацію земельної ділянки, маючи для цього реальні умови та можливості, не з`ясувавши відомостей про наявність наказу Головного управління від 14.12.2015 №25-6488/20-15-сг щодо передачі, в установленому законом порядку, ОСОБА_7 у власність земельної ділянки з кадастром номером 7421180400:03:000:0773 за цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, орієнтовним розміром 2,0000 га, підписала наказ Головного управління №25-5416/14-17-сг, яким затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства ОСОБА_7 на території Дмитрівської селищної ради Бахмацького району Чернігівської області та безоплатно надано у власність останньому земельну ділянку площею 2,0000 га, з кадастровим номером 7420355600:02:000:0255, для ведення особистого селянського господарства із земель сільськогосподарського призначення державної власності, розташовану на території Дмитрівської селищної ради Бахмацького району Чернігівської області.

Отримавши копію наказу Головного управління від 10.04.2017 №25-5416/14-17-сг ОСОБА_8 використав останній з метою реєстрації речового права на земельну ділянку із кадастровим номером 7420355600:02:000:0255.

Згідно інформаційної довідки від 05.05.2021 №255306624 право власності на вказану земельну ділянку 24.05.2017 зареєстровано за ОСОБА_7 . При цьому підставою для державної реєстрації на вказану земельну ділянку став наказ Головного управління №25-5416/14-17-сг від 10.04.2017.

Таким чином, земельна ділянка із кадастровим номером 7420388000:05:000:0412 після здійснення державної реєстрації права власності на неї 24.05.2017 вибула із власності держави та незаконно перейшла у приватну власність ОСОБА_7 .

Відповідно до висновку експерта за результатами проведення судової оціночно-земельної експертизи від 24.06.2021 №18789/21-41/19574-19603/21-41 ринкова вартість земельної ділянки із кадастровим номером 7420355600:02:000:0255, загальною площею 2,0000 га, для ведення особистого селянського господарства, розташована на території Дмитрівської селищної ради Бахмацького району Чернігівської області, станом на 24.05.2017 становить 204 200,00 грн., що у двісті п`ятдесят і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян та є тяжким наслідком.

Таким чином, ОСОБА_4 підозрюється у службовій недбалості, тобто неналежному виконанні службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки, які у двісті п`ятдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян, державним інтересам, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України.

Крім того, ОСОБА_4 підозрюється у тому, що за наведених вище обставин, будучи виконувачем обов`язків начальника Головного управління, у силу наявного професійного досвіду здобутого за тривалий період у роботи в територіальному органі Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, та враховуючи те, що обіймаючи посаду начальника Головного управління остання являлась Головним державним інспектором у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель у Чернігівській області, тобто здійснювала правозастосовні функції виконувала обов`язки працівника правоохоронного органу, знала та розуміла законодавчі установленні обмеження вимог ч. 4 ст. 116 ЗК України щодо того, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим Кодексом, провадиться один раз по кожному виду використання, діючи в порушення вимог ст.ст. 5, 116, 118, 121 ЗК України, посягаючи на встановлені законодавством України обмеження щодо розпорядження основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави, 09.01.2018 перебуваючи у своєму службовому кабінеті, який знаходиться в адміністративній будівлі Головного управління за адресою: м. Чернігів, просп. Миру, 14, неналежно виконуючи покладені на неї службові обов`язки через несумлінне ставлення до них, діючи необережно, не передбачаючи, що у результаті її поведінки може бути завдано істотну шкоду, хоча повинна була і могла це передбачити, не перевіривши та не впевнившись у наявності достатніх підстав, визначених ЗК України, для відведення безоплатно у власність земельної ділянки відповідного виду використання, не вживши достатніх заходів для виявлення відомостей щодо раніше використаного права на безоплатну приватизацію земельної ділянки, маючи для цього реальні умови та можливості, не з`ясувавши відомостей про наявність наказу Головного управління від 07.08.2017 № 25-11903/14-17-сг щодо передачі, в установленому законом порядку, ОСОБА_9 у власність земельної ділянки з кадастром номером 7424183400:05:000:0486 за цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, орієнтовним розміром 2,0000 га, підписала наказ Головного управління № 25-223/14-18-сг, яким затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства ОСОБА_9 на території Білоцерківської сільської ради Бобровицького району Чернігівської області та безоплатно надано у власність останньому земельну ділянку площею 2,0000 га, з кадастровим номером 7420680800:02:001:0481, для ведення особистого селянського господарства із земель сільськогосподарського призначення державної власності, розташовану на території Білоцерківської сільської ради Бобровицького району Чернігівської області.

Згідно інформаційної довідки від 09.01.2018 №25-223/14-18-сг право власності на вказану земельну ділянку 09.07.2019 зареєстровано за ОСОБА_9 .

При цьому підставою для державної реєстрації на вказану земельну ділянку став наказ Головного управління 25-223/14-18-СГ від 09.01.2018.

Таким чином, земельна ділянка із кадастровим номером 7420680800:02:001:0481 після здійснення державної реєстрації права власності на неї 09.07.2019 вибула із власності держави та незаконно перейшла у приватну власність ОСОБА_9 .

Відповідно до висновку експерта за результатами проведення судової оціночно-земельної експертизи від 24.06.2021 №18789/21-41/19574-19603/21-41 ринкова вартість земельної ділянки із кадастровим номером 7420680800:02:001:0481, загальною площею 2,0000 га, для ведення особистого селянського господарства, розташована на території Білоцерківської сільської ради Бобровицького району Чернігівської області, станом на 09.07.2019 становить 257 600,00 грн., що у двісті п`ятдесят і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян та є тяжким наслідком.

Таким чином, ОСОБА_4 підозрюється у службовій недбалості, тобто неналежному виконанні службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки, які у двісті п`ятдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян, державним інтересам, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України.

Крім того, ОСОБА_4 підозрюється у тому, що вона за наведених вище обставин, будучи виконувачем обов`язків начальника Головного управління, у силу наявного професійного досвіду здобутого за тривалий період у роботи в територіальному органі Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, та враховуючи те, що обіймаючи посаду начальника Головного управління остання являлась Головним державним інспектором у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель у Чернігівській області, тобто здійснювала правозастосовні функції виконувала обов`язки працівника правоохоронного органу, знала та розуміла законодавчі установленні обмеження вимог ч. 4 ст. 116 ЗК України щодо того, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим Кодексом, провадиться один раз по кожному виду використання, діючи в порушення вимог ст.ст. 5, 116, 118, 121 ЗК України, посягаючи на встановлені законодавством України обмеження щодо розпорядження основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави, 09.01.2018 перебуваючи у своєму службовому кабінеті, який знаходиться в адміністративній будівлі Головного управління за адресою: м. Чернігів, просп. Миру, 14, неналежно виконуючи покладені на неї службові обов`язки через несумлінне ставлення до них, діючи необережно, не передбачаючи, що у результаті її поведінки може бути завдано істотну шкоду, хоча повинна була і могла це передбачити, не перевіривши та не впевнившись у наявності достатніх підстав, визначених ЗК України, для відведення безоплатно у власність земельної ділянки відповідного виду використання, не вживши достатніх заходів для виявлення відомостей щодо раніше використаного права на безоплатну приватизацію земельної ділянки, маючи для цього реальні умови та можливості, не з`ясувавши відомостей про наявність наказу Головного управління від 15.12.2016 № 25-20550/14-16-сг щодо передачі, в установленому законом порядку, ОСОБА_10 у власність земельної ділянки з кадастром номером 7424184000:06:000:0435 за цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, орієнтовним розміром 2,0000 га,підписала наказ Головного управління № 25-230/14-18-сг, яким затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства ОСОБА_10 на території Білоцерківської сільської ради Бобровицького району Чернігівської області та надано у власність останньому земельну ділянку площею 1,0000 га, з кадастровим номером 7420680800:02:001:0472, для ведення особистого селянського господарства із земель сільськогосподарського призначення державної власності, розташовану на території Білоцерківської сільської ради Бобровицького району Чернігівської області.

Отримавши копію наказу Головного управління від 09.01.2018 №25-230/14-18-сг ОСОБА_10 використав останній з метою реєстрації речового права на земельну ділянку із кадастровим номером 7420680800:02:001:0472.

Згідно інформаційної довідки 05.05.2021 №255307538 право власності на вказану земельну ділянку 07.10.2019 зареєстровано за ОСОБА_10 .При цьому підставою для державної реєстрації на вказану земельну ділянку став наказ Головного управління 25-230/14-18-СГ від 09.01.2018.

Таким чином, земельна ділянка із кадастровим номером 7420680800:02:001:0472 після здійснення державної реєстрації права власності на неї 07.10.2019 вибула із власності держави та незаконно перейшла у приватну власність ОСОБА_10 .

Відповідно до висновку експерта за результатами проведення судової оціночно-земельної експертизи від 24.06.2021 №18789/21-41/19574-19603/21-41 ринкова вартість земельної ділянки із кадастровим номером 7420680800:02:001:0472, загальною площею 1,0000 га, для ведення особистого селянського господарства, розташована на території Білоцерківської сільської ради Бобровицького району Чернігівської області, станом на 07.10.2019 становить 132 500,00 грн., що в сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян та є істотною шкодою.

Таким чином, ОСОБА_4 підозрюється у службовій недбалості, тобто неналежному виконанні службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило істотну шкоду, яка в сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, державним інтересам, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України.

Крім того, ОСОБА_4 підозрюється у тому, що вона за наведених вище обставин, будучи виконувачем обов`язків начальника Головного управління, у силу наявного професійного досвіду здобутого за тривалий період у роботи в територіальному органі Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, та враховуючи те, що обіймаючи посаду начальника Головного управління остання являлась Головним державним інспектором у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель у Чернігівській області, тобто здійснювала правозастосовні функції виконувала обов`язки працівника правоохоронного органу, знала та розуміла законодавчі установленні обмеження вимог ч. 4 ст. 116 ЗК України щодо того, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим Кодексом, провадиться один раз по кожному виду використання, діючи в порушення вимог ст.ст. 5, 116, 118, 121 ЗК України, посягаючи на встановлені законодавством України обмеження щодо розпорядження основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави, 12.06.2018 перебуваючи у своєму службовому кабінеті, який знаходиться в адміністративній будівлі Головного управління за адресою: м. Чернігів, просп. Миру, 14, неналежно виконуючи покладені на неї службові обов`язки через несумлінне ставлення до них, діючи необережно, не передбачаючи, що у результаті її поведінки може бути завдано істотну шкоду, хоча повинна була і могла це передбачити, не перевіривши та не впевнившись у наявності достатніх підстав, визначених ЗК України, для відведення безоплатно у власність земельної ділянки відповідного виду використання, не вживши достатніх заходів для виявлення відомостей щодо раніше використаного права на безоплатну приватизацію земельної ділянки, маючи для цього реальні умови та можливості, не з`ясувавши відомостей про наявність наказу Головного управління від 28.09.2017 № 25-15428/14-17-сг щодо передачі, в установленому законом порядку, ОСОБА_11 у власність земельної ділянки з кадастром номером 7423385900:02:001:0226 за цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, орієнтовним розміром 0,1200 га, підписала наказ Головного управління №25-4298/14-18-сг, яким затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства ОСОБА_11 на території Вертіївської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області та надано у власність останньому земельну ділянку площею 2,0000 га, з кадастровим номером 7423381900:34:001:0103, для ведення особистого селянського господарства із земель сільськогосподарського призначення державної власності, розташовану на території Вертіївської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області.

Згідно інформаційної довідки 05.05.2021 №255306028 право власності на вказану земельну ділянку 02.07.2018 зареєстровано за ОСОБА_11 .

При цьому підставою для державної реєстрації на вказану земельну ділянку став наказ Головного управління 25-4298/14-18-сг від 12.06.2018.

Таким чином, земельна ділянка із кадастровим номером 7423381900:34:001:0103 після здійснення державної реєстрації права власності на неї 07.10.2019 вибула із власності держави та незаконно перейшла у приватну власність ОСОБА_11 .

Відповідно до висновку експерта за результатами проведення судової оціночно-земельної експертизи від 24.06.2021 №18789/21-41/19574-19603/21-41 ринкова вартість земельної ділянки із кадастровим номером 7423381900:34:001:0103, загальною площею 2,0000 га, для ведення особистого селянського господарства, розташована на території Вертіївської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області, станом на 02.07.2018 становить 217 400,00 грн., що в сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян та є істотною шкодою.

Таким чином, ОСОБА_4 підозрюється у службовій недбалості, тобто неналежному виконанні службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило істотну шкоду, яка в сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, державним інтересам, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України.

Крім того, ОСОБА_4 підозрюється у тому, що вона за наведених вище обставин, будучи виконувачем обов`язків начальника Головного управління, у силу наявного професійного досвіду здобутого за тривалий період у роботи в територіальному органі Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, та враховуючи те, що обіймаючи посаду начальника Головного управління остання являлась Головним державним інспектором у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель у Чернігівській області, тобто здійснювала правозастосовні функції виконувала обов`язки працівника правоохоронного органу, знала та розуміла законодавчі установленні обмеження вимог ч. 4 ст. 116 ЗК України щодо того, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим Кодексом, провадиться один раз по кожному виду використання, діючи в порушення вимог ст.ст. 5, 116, 118, 121 ЗК України, посягаючи на встановлені законодавством України обмеження щодо розпорядження основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави, 25.01.2019 перебуваючи у своєму службовому кабінеті, який знаходиться в адміністративній будівлі Головного управління за адресою: м. Чернігів, просп. Миру, 14, неналежно виконуючи покладені на неї службові обов`язки через несумлінне ставлення до них, діючи необережно, не передбачаючи, що у результаті її поведінки може бути завдано істотну шкоду, хоча повинна була і могла це передбачити, не перевіривши та не впевнившись у наявності достатніх підстав, визначених ЗК України, для відведення безоплатно у власність земельної ділянки відповідного виду використання, не вживши достатніх заходів для виявлення відомостей щодо раніше використаного права на безоплатну приватизацію земельної ділянки, маючи для цього реальні умови та можливості, не з`ясувавши відомостей про наявність наказу Головного управління від 23.10.2017 № 25-17236/14-17-сг щодо передачі, в установленому законом порядку, ОСОБА_12 у власність земельної ділянки з кадастром номером 7422287800:03:000:0877 за цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, орієнтовним розміром 2,0000 га, підписала наказ Головного управління №25-613/14-19-сг, яким затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства ОСОБА_12 на території Заньківської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області та надано у власність останньому земельну ділянку площею 2,0000 га, з кадастровим номером 7423384400:04:001:0016, для ведення особистого селянського господарства із земель сільськогосподарського призначення державної власності, розташовану на території Заньківської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області.

Згідно інформаційної довідки 05.05.2021 № 255303323 право власності на вказану земельну ділянку 25.11.2019 зареєстровано за ОСОБА_12 . При цьому підставою для державної реєстрації на вказану земельну ділянку став наказ Головного управління 25-613/14-19-сг від 25.01.2019.

Таким чином, земельна ділянка із кадастровим номером 7423384400:04:001:0016 після здійснення державної реєстрації права власності на неї 25.11.2019 вибула із власності держави та незаконно перейшла у приватну власність ОСОБА_12 .

Відповідно до висновку експерта за результатами проведення судової оціночно-земельної експертизи від 24.06.2021 №18789/21-41/19574-19603/21-41 ринкова вартість земельної ділянки із кадастровим номером 7423384400:04:001:0016, загальною площею 2,0000 га, для ведення особистого селянського господарства, розташована на території Заньківської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області, станом на 25.11.2019 становить 266 200,00 грн., що у двісті п`ятдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян та є тяжким наслідком.

Таким чином, ОСОБА_4 підозрюється у службовій недбалості, тобто неналежному виконанні службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки, які у двісті п`ятдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян, державним інтересам, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України.

Крім того, ОСОБА_4 підозрюється у тому, що вона за наведених вище обставин, будучи виконувачем обов`язків начальника Головного управління, у силу наявного професійного досвіду здобутого за тривалий період у роботи в територіальному органі Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, та враховуючи те, що обіймаючи посаду начальника Головного управління остання являлась Головним державним інспектором у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель у Чернігівській області, тобто здійснювала правозастосовні функції виконувала обов`язки працівника правоохоронного органу, знала та розуміла законодавчі установленні обмеження вимог ч. 4 ст. 116 ЗК України щодо того, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим Кодексом, провадиться один раз по кожному виду використання, діючи в порушення вимог ст.ст. 5, 116, 118, 121 ЗК України, посягаючи на встановлені законодавством України обмеження щодо розпорядження основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави, 29.01.2019 перебуваючи у своєму службовому кабінеті, який знаходиться в адміністративній будівлі Головного управління за адресою: м. Чернігів, просп. Миру, 14, неналежно виконуючи покладені на неї службові обов`язки через несумлінне ставлення до них, діючи необережно, не передбачаючи, що у результаті її поведінки може бути завдано істотну шкоду, хоча повинна була і могла це передбачити, не перевіривши та не впевнившись у наявності достатніх підстав, визначених ЗК України, для відведення безоплатно у власність земельної ділянки відповідного виду використання, не вживши достатніх заходів для виявлення відомостей щодо раніше використаного права на безоплатну приватизацію земельної ділянки, маючи для цього реальні умови та можливості, не з`ясувавши відомостей про наявність наказу Головного управління від 20.10.2017 №25-17225/14-17-сг щодо передачі, в установленому законом порядку, ОСОБА_13 у власність земельної ділянки з кадастром номером 7422287800:03:000:0893 за цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, орієнтовним розміром 2,0000 га, підписала наказ Головного управління №25-656/14-19-сг, яким затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства ОСОБА_13 на території Заньківської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області та надано у власність останній земельну ділянку площею 2,0000 га, з кадастровим номером 7423384400:04:001:0024, для ведення особистого селянського господарства із земель сільськогосподарського призначення державної власності, розташовану на території Заньківської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області.

Отримавши копію наказу Головного управління від 29.01.2019 №25-656/14-19-сг ОСОБА_13 використала останній з метою реєстрації речового права на земельну ділянку із кадастровим номером 7423384400:04:001:0024.

Згідно інформаційної довідки 05.05.2021 № 255307078 право власності на вказану земельну ділянку 13.11.2019 зареєстровано за ОСОБА_13 . При цьому підставою для державної реєстрації на вказану земельну ділянку став наказ Головного управління 25-656/14-19-сг від 29.01.2019.

Таким чином, земельна ділянка із кадастровим номером 7423384400:04:001:0024 після здійснення державної реєстрації права власності на неї 13.11.2019 вибула із власності держави та незаконно перейшла у приватну власність ОСОБА_13 .

Таким чином, ОСОБА_4 підозрюється у службовій недбалості, тобто неналежному виконанні службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки, які у двісті п`ятдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян, державним інтересам, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України.

Крім того, ОСОБА_4 підозрюється у тому, що вона за наведених вище обставин, будучи виконувачем обов`язків начальника Головного управління, у силу наявного професійного досвіду здобутого за тривалий період у роботи в територіальному органі Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, та враховуючи те, що обіймаючи посаду начальника Головного управління остання являлась Головним державним інспектором у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель у Чернігівській області, тобто здійснювала правозастосовні функції виконувала обов`язки працівника правоохоронного органу, знала та розуміла законодавчі установленні обмеження вимог ч. 4 ст. 116 ЗК України щодо того, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим Кодексом, провадиться один раз по кожному виду використання, діючи в порушення вимог ст.ст. 5, 116, 118, 121 ЗК України, посягаючи на встановлені законодавством України обмеження щодо розпорядження основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави, 27.02.2019 перебуваючи у своєму службовому кабінеті, який знаходиться в адміністративній будівлі Головного управління за адресою: м. Чернігів, просп. Миру, 14, неналежно виконуючи покладені на неї службові обов`язки через несумлінне ставлення до них, діючи необережно, не передбачаючи, що у результаті її поведінки може бути завдано істотну шкоду, хоча повинна була і могла це передбачити, не перевіривши та не впевнившись у наявності достатніх підстав, визначених ЗК України, для відведення безоплатно у власність земельної ділянки відповідного виду використання, не вживши достатніх заходів для виявлення відомостей щодо раніше використаного права на безоплатну приватизацію земельної ділянки, маючи для цього реальні умови та можливості, не з`ясувавши відомостей про наявність наказу Головного управління від 08.11.2018 №25-8674/14-18-сг щодо передачі, в установленому законом порядку, ОСОБА_14 у власність земельної ділянки з кадастром номером 7422255500:04:000:1295 за цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, орієнтовним розміром 2,0000 га, підписала наказ Головного управління № 25-1434/14-19-сг, яким затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства ОСОБА_14 на території Замглайської селищної ради Ріпкинського району Чернігівської області та надано у власність останньому земельну ділянку площею 2,0000 га, з кадастровим номером 74244557000:02:001:0097, для ведення особистого селянського господарства із земель сільськогосподарського призначення державної власності, розташовану на території Замглайської селищної ради Ріпкинського району Чернігівської області.

Отримавши копію наказу Головного управління від 27.02.2019 №25-1434/14-19-сг ОСОБА_14 використав останній з метою реєстрації речового права на земельну ділянку із кадастровим номером 74244557000:02:001:0097.

Згідно інформаційної довідки 05.05.2021 № 255309166 право власності на вказану земельну ділянку 11.05.2019 зареєстровано за ОСОБА_14 .При цьому підставою для державної реєстрації на вказану земельну ділянку став наказ Головного управління № 25-1434/14-19-сг від 27.02.2019.

Таким чином, земельна ділянка із кадастровим номером 74244557000:02:001:0097 після здійснення державної реєстрації права власності на неї 11.05.2019 вибула із власності держави та незаконно перейшла у приватну власність ОСОБА_14 .

Відповідно до висновку експерта за результатами проведення судової оціночно-земельної експертизи від 24.06.2021 №18789/21-41/19574-19603/21-41 ринкова вартість земельної ділянки із кадастровим номером 74244557000:02:001:0097, загальною площею 2,0000 га, для ведення особистого селянського господарства, розташована на території Замглайської селищної ради Ріпкинського району Чернігівської області, станом на 11.05.2019 становить 253 800,00 грн., що у двісті п`ятдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян та є тяжким наслідком.

Таким чином, ОСОБА_4 підозрюється у службовій недбалості, тобто неналежному виконанні службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки, які у двісті п`ятдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян, державним інтересам, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України.

Крім того, ОСОБА_4 підозрюється у тому, що вона за наведених вище обставин, будучи виконувачем обов`язків начальника Головного управління, у силу наявного професійного досвіду здобутого за тривалий період у роботи в територіальному органі Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, та враховуючи те, що обіймаючи посаду начальника Головного управління остання являлась Головним державним інспектором у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель у Чернігівській області, тобто здійснювала правозастосовні функції виконувала обов`язки працівника правоохоронного органу, знала та розуміла законодавчі установленні обмеження вимог ч. 4 ст. 116 ЗК України щодо того, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим Кодексом, провадиться один раз по кожному виду використання, діючи в порушення вимог ст.ст. 5, 116, 118, 121 ЗК України, посягаючи на встановлені законодавством України обмеження щодо розпорядження основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави, 01.04.2019 перебуваючи у своєму службовому кабінеті, який знаходиться в адміністративній будівлі Головного управління за адресою: м. Чернігів, просп. Миру, 14, неналежно виконуючи покладені на неї службові обов`язки через несумлінне ставлення до них, діючи необережно, не передбачаючи, що у результаті її поведінки може бути завдано істотну шкоду, хоча повинна була і могла це передбачити, не перевіривши та не впевнившись у наявності достатніх підстав, визначених ЗК України, для відведення безоплатно у власність земельної ділянки відповідного виду використання, не вживши достатніх заходів для виявлення відомостей щодо раніше використаного права на безоплатну приватизацію земельної ділянки, маючи для цього реальні умови та можливості, не з`ясувавши відомостей про наявність наказу Головного управління від 20.12.2016 № 25-20929/14-16-сг щодо передачі, в установленому законом порядку, ОСОБА_15 у власність земельної ділянки з кадастром номером 7424181900:02:000:0564 за цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, орієнтовним розміром 2,0000 га, підписала наказ Головного управління №25-2321/14-19-сг, яким затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства ОСОБА_15 на території Охіньківської сільської ради Прилуцького району Чернігівської області та надано у власність останньому земельну ділянку площею 2,0000 га, з кадастровим номером 7424186200:04:000:0493, для ведення особистого селянського господарства із земель сільськогосподарського призначення державної власності, розташовану на території Охіньківської сільської ради Прилуцького району Чернігівської області.

Згідно інформаційної довідки 05.05.2021 № 255304766 право власності на вказану земельну ділянку 11.04.2019 зареєстровано за ОСОБА_15 . При цьому підставою для державної реєстрації на вказану земельну ділянку став наказ Головного управління № 25-2321/14-19-сг від 01.04.2019.

Таким чином, земельна ділянка із кадастровим номером 7424186200:04:000:0493 після здійснення державної реєстрації права власності на неї 11.04.2019 вибула із власності держави та незаконно перейшла у приватну власність ОСОБА_15 .

Відповідно до висновку експерта за результатами проведення судової оціночно-земельної експертизи від 24.06.2021 №18789/21-41/19574-19603/21-41 ринкова вартість земельної ділянки із кадастровим номером 7424186200:04:000:0493, загальною площею 2,0000 га, для ведення особистого селянського господарства, розташована на території Охіньківської сільської ради Прилуцького району Чернігівської області, станом на 11.04.2019 становить 252 000,00 грн., що у двісті п`ятдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян та є тяжким наслідком.

Таким чином, ОСОБА_4 підозрюється у службовій недбалості, тобто неналежному виконанні службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки, які у двісті п`ятдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян, державним інтересам, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України.

Крім того, ОСОБА_4 підозрюється у тому, що вона за наведених вище обставин, будучи виконувачем обов`язків начальника Головного управління, у силу наявного професійного досвіду здобутого за тривалий період у роботи в територіальному органі Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, та враховуючи те, що обіймаючи посаду начальника Головного управління остання являлась Головним державним інспектором у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель у Чернігівській області, тобто здійснювала правозастосовні функції виконувала обов`язки працівника правоохоронного органу, знала та розуміла законодавчі установленні обмеження вимог ч. 4 ст. 116 ЗК України щодо того, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим Кодексом, провадиться один раз по кожному виду використання, діючи в порушення вимог ст.ст. 5, 116, 118, 121 ЗК України, посягаючи на встановлені законодавством України обмеження щодо розпорядження основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави, 03.06.2019 перебуваючи у своєму службовому кабінеті, який знаходиться в адміністративній будівлі Головного управління за адресою: м. Чернігів, просп. Миру, 14, неналежно виконуючи покладені на неї службові обов`язки через несумлінне ставлення до них, діючи необережно, не передбачаючи, що у результаті її поведінки може бути завдано істотну шкоду, хоча повинна була і могла це передбачити, не перевіривши та не впевнившись у наявності достатніх підстав, визначених ЗК України, для відведення безоплатно у власність земельної ділянки відповідного виду використання, не вживши достатніх заходів для виявлення відомостей щодо раніше використаного права на безоплатну приватизацію земельної ділянки, маючи для цього реальні умови та можливості, не з`ясувавши відомостей про наявність наказу Головного управління від 03.12.2018 №25-9284/14-18-сг щодо передачі, в установленому законом порядку, ОСОБА_16 у власність земельної ділянки з кадастром номером 7425583100:03:000:7138 за цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, орієнтовним розміром 2,0000 га, підписала наказ Головного управління №25-3759/14-19-сг, яким затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства ОСОБА_16 на території Ряшківської сільської ради Прилуцького району Чернігівської області та надано у власність останньому земельну ділянку площею 2,0000 га, з кадастровим номером 7424187900:03:000:0318, для ведення особистого селянського господарства із земель сільськогосподарського призначення державної власності, розташовану на території Ряшківської сільської ради Прилуцького району Чернігівської області.

Згідно інформаційної довідки 05.05.2021 №255307903 право власності на вказану земельну ділянку 19.08.2019 зареєстровано за ОСОБА_16 .При цьому підставою для державної реєстрації на вказану земельну ділянку став наказ Головного управління № 25-3759/14-19-сг від 03.06.2019.

Таким чином, земельна ділянка із кадастровим номером 7424187900:03:000:0318 після здійснення державної реєстрації права власності на неї 19.08.2019 вибула із власності держави та незаконно перейшла у приватну власність ОСОБА_16 .

Відповідно до висновку експерта за результатами проведення судової оціночно-земельної експертизи від 24.06.2021 №18789/21-41/19574-19603/21-41 ринкова вартість земельної ділянки із кадастровим номером 7424187900:03:000:0318, загальною площею 2,0000 га, для ведення особистого селянського господарства, розташована на території Ряшківської сільської ради Прилуцького району Чернігівської області, станом на 19.08.2019 становить 259 200,00 грн., що у двісті п`ятдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян та є тяжким наслідком.

Таким чином, ОСОБА_4 підозрюється у службовій недбалості, тобто неналежному виконанні службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки, які у двісті п`ятдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян, державним інтересам, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України.

Крім того, ОСОБА_4 підозрюється у тому, що вона за наведених вище обставин, будучи виконувачем обов`язків начальника Головного управління, у силу наявного професійного досвіду здобутого за тривалий період у роботи в територіальному органі Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, та враховуючи те, що обіймаючи посаду начальника Головного управління остання являлась Головним державним інспектором у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель у Чернігівській області, тобто здійснювала правозастосовні функції виконувала обов`язки працівника правоохоронного органу, знала та розуміла законодавчі установленні обмеження вимог ч. 4 ст. 116 ЗК України щодо того, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим Кодексом, провадиться один раз по кожному виду використання, діючи в порушення вимог ст.ст. 5, 116, 118, 121 ЗК України, посягаючи на встановлені законодавством України обмеження щодо розпорядження основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави, 20.06.2019 перебуваючи у своєму службовому кабінеті, який знаходиться в адміністративній будівлі Головного управління за адресою: м. Чернігів, просп. Миру, 14, неналежно виконуючи покладені на неї службові обов`язки через несумлінне ставлення до них, діючи необережно, не передбачаючи, що у результаті її поведінки може бути завдано істотну шкоду, хоча повинна була і могла це передбачити, не перевіривши та не впевнившись у наявності достатніх підстав, визначених ЗК України, для відведення безоплатно у власність земельної ділянки відповідного виду використання, не вживши достатніх заходів для виявлення відомостей щодо раніше використаного права на безоплатну приватизацію земельної ділянки, маючи для цього реальні умови та можливості, не з`ясувавши відомостей про наявність наказу Головного управління від 23.01.2019 № 25-581/14-19-сг щодо передачі, в установленому законом порядку, ОСОБА_17 у власність земельної ділянки з кадастром номером 7422482500:04:000:1058 за цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, орієнтовним розміром 2,0000 га, підписала наказ Головного управління №25-4220/14-19-сг, яким затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства ОСОБА_17 на території Переволочнянської сільської ради Прилуцького району Чернігівської області та надано у власність останньому земельну ділянку площею 2,0000 га, з кадастровим номером 7424186400:03:000:0550, для ведення особистого селянського господарства із земель сільськогосподарського призначення державної власності, розташовану на території Переволочнянської сільської ради Прилуцького району Чернігівської області.

Отримавши копію наказу Головного управління від 20.06.2019 №25-4220/14-19-сг ОСОБА_17 використав останній з метою реєстрації речового права на земельну ділянку із кадастровим номером 7424186400:03:000:0550.

Згідно інформаційної довідки 05.05.2021 №255308539 право власності на вказану земельну ділянку 03.07.2019 зареєстровано за ОСОБА_17 . При цьому підставою для державної реєстрації на вказану земельну ділянку став наказ Головного управління № 25-4220/14-19-сг від 20.06.2019.

Таким чином, земельна ділянка із кадастровим номером 7424186400:03:000:0550 після здійснення державної реєстрації права власності на неї 03.07.2019 вибула із власності держави та незаконно перейшла у приватну власність ОСОБА_17 .

Відповідно до висновку експерта за результатами проведення судової оціночно-земельної експертизи від 24.06.2021 №18789/21-41/19574-19603/21-41 ринкова вартість земельної ділянки із кадастровим номером 7424186400:03:000:0550, загальною площею 2,0000 га, для ведення особистого селянського господарства, розташована на території Переволочнянської сільської ради Прилуцького району Чернігівської області, станом на 03.07.2019 становить 257 600,00 грн., що у двісті п`ятдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян та є тяжким наслідком.

Таким чином, ОСОБА_4 підозрюється у службовій недбалості, тобто неналежному виконанні службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки, які у двісті п`ятдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян, державним інтересам, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України.

Дії ОСОБА_4 , за сукупністю злочинів, які їй інкримінуються органом досудового розслідування кваліфіковані за ч.2 ст.367 КК України службова недбалість, тобто неналежне виконання службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки, які у двісті п`ятдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян, державним інтересам, та за ч.1 ст.367 КК України службова недбалість, тобто неналежне виконання службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило істотну шкоду, яка в сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, державним інтересам.

18.05.2022 між заступником начальника третього відділу організації процесуального керівництва управління організації процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими територіальних підрозділів Державного бюро розслідувань, Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням органів Державного бюро розслідувань нагляду за його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 , з одного боку та обвинуваченою ОСОБА_4 , в присутності захисника: ОСОБА_5 , з другого боку було укладено угоду про визнання винуватості відповідно до якої обвинувачена щиро розкаюється в скоєному, критично оцінює свою злочинну поведінку, в тому числі шляхом повного визнання вини, активно сприяє розкриттю злочинів, та в подальшому повністю визнала себе винною в пред`явленому обвинуваченні за ч. 1 ст. 367 та ч.2 ст.367 КК України, вчинення кримінальних правопорушень по обставинах, викладених в обвинувальному акті, в зв`язку з чим, сторони домовились про призначення ОСОБА_4 , покарання за ч. 1 ст. 367 КК України у вигляді штрафу у розмірі 500 (п`ятсот) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що на день підписання угоди складає 8500 (вісім тисяч п`ятсот) гривень та за ч. 2 ст. 367 КК України, у вигляді основного покарання із застосуванням ст. 69 КК України (нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції частини 2 статті 367 КК України) у вигляді штрафу в розмірі 4000 (чотири тисячі) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що на день підписання угоди складає 68000 (шістдесят вісім тисяч) гривень та на підставі ч.1 ст.70 за сукупністю злочинів шляхом часткового складання призначених покарань визначити остаточне покарання у вигляді штрафу в розмірі 4000 (чотири тисячі) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що на день підписання угоди складає 68000 (шістдесят вісім тисяч) гривень.

В угоді передбачені наслідки укладення та затвердження угоди про обмеження права на скарження вироку для прокурора і підозрюваної, встановлені ст. 473 КПК України та наслідки її невиконання.

Вирішуючи питання щодо наявності підстав для затвердження угоди про визнання винуватості суд виходить з наступного.

Згідно п.1 ч.3 ст.314 КПК України, при прийнятті рішення у підготовчому судовому засіданні суд має право затвердити угоду.

Відповідно до п. 2 ч.1 ст. 468, ст. 469 КПК України у кримінальному провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним про визнання винуватості.

Прокурор в судовому засіданні, вважаючи, що при укладенні угоди про визнання винуватості дотримані вимоги КК України та КПК України, просить угоду затвердити і призначити обвинуваченій ОСОБА_4 узгоджене в угоді покарання та стягнути судові витрати.

Обвинувачена ОСОБА_4 , та її захисник в судовому засіданні також просять зазначену угоду затвердити та призначити узгоджене ними покарання та при цьому обвинувачена беззастережно визнала себе винною у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.367, ч.2 ст.367 КК України в обсязі підозри та дала згоду на застосування узгодженого виду та розміру покарання.

Представник потерпілого на електронну адресу суду надіслав заяву про розгляд справи без його участі.

Кримінальні правопорушення у вчиненні яких обвинувачена ОСОБА_4 , визнала себе винною, відповідно до ст. 12 КК України відноситься до не тяжких злочинів. Покарання, узгоджене сторонами угоди, відповідає санкції, яка передбачена ч.1 ст.367, ч.2 ст.367 КК України.

Суд, проаналізувавши надані матеріали, вислухавши пояснення ОСОБА_4 , думку прокурора та захисника, вважає за необхідне затвердити умови угоди і ухвалити вирок на підставі такої угоди, відповідно до положення ст. 475 КПК з наступних мотивів.

Матеріали кримінального провадження, надані стороною обвинувачення, свідчать про наявність подій кримінальних правопорушень, у вчиненні яких обвинувачується ОСОБА_4 , і що в її діях є склад кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 367, ч.2 ст.367 КК України.

Кваліфікація дій ОСОБА_4 , стороною обвинувачення визначена правильно.

Умови угоди щодо видукримінального покарання відповідають положенням санкцій ч. 1 ст. 367, ч. 2 ст. 367 КК України, азастосування до ОСОБА_4 , покарання у виді штрафу, відповідає обставинам справи та даним про особу обвинуваченої. Крім того, угода про визнання винуватості укладена добровільно і відсутні підстави, передбачені ч.7 ст.474 КПК України, які б суд міг використати для відмови в затвердженні такої угоди.

Відповідно до ст. 124 КПК України необхідно стягнути з ОСОБА_4 на користь держави 16474 гривень 56 коп. процесуальних витрат на залучення експерта для проведення експертизи.

Долю речових доказів необхідно вирішити у відповідності до ст.100 КПК України.

Цивільний позов у кримінальному провадженні не заявлявся. Заходи забезпечення кримінального провадження, в тому числі запобіжні заходи, не застосовувалися.

Керуючись ст.ст. 369-371, 373-376, 474, 475 КПК України суд, -

п о с т н о в и в:

Затвердити угоду від 18.05.2022 про визнання винуватості між заступником начальника третього відділу організації процесуального керівництва управління організації процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими територіальних підрозділів Державного бюро розслідувань, Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням органів Державного бюро розслідувань нагляду за його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 та обвинуваченою ОСОБА_4 у кримінальному провадженні №62021100020000444 від 15.11.2021 щодо ОСОБА_4 обвинуваченої у вчиненні злочинів, передбачених ч.1 ст.367, ч.2 ст. 367 КК України.

На підставі угоди про визнання винуватості, призначити ОСОБА_4 покарання:

- за ч.1 ст.367 КК України у вигляді штрафу у розмірі 500 (п`ятсот) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що на день підписання угоди складає 8500 (вісім тисяч п`ятсот) гривень,

- за ч.2 ст.367 КК Україниіз застосуванням ст. 69 КК України у вигляді штрафу в розмірі 4000 (чотири тисячі) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що на день підписання угоди складає 68000 (шістдесят вісім тисяч) гривень.

На підставі ч.1 ст.70 КК України за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим визначити остаточне покарання у вигляді штрафу в розмірі 4000 (чотири тисячі) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 68000 (шістдесят вісім тисяч) гривень.

Стягнути з ОСОБА_4 на користь держави витрати на залучення експертів у розмірі 16474 гривень 56 коп.

Речові докази по справі: документи, які підтверджують безоплатну видачу у власність одній особі більш ніж одну земельну ділянку одного і того ж цільового призначення та які були вилучені під час проведення обшуку за місцем розташування Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області за адресою: просп. Миру, 14, м. Чернігів - зберігати в матеріалах кримінального провадження.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано, а в разі подання апеляційної скарги після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції, якщо вирок суду не скасований.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Чернігівського апеляційного суду через Деснянський районний суд м. Чернігова протягом 30 днів з дня його проголошення.

Відповідно до ч.6 ст.376 КПК України копію вироку після його проголошення негайно вручити обвинуваченій та прокурору, інші учасники судового провадження копію вироку мають право отримати в суді.

Суддя ОСОБА_1

СудДеснянський районний суд м.Чернігова
Дата ухвалення рішення08.06.2022
Оприлюднено24.01.2023
Номер документу104680956
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг Службова недбалість

Судовий реєстр по справі —750/2260/22

Вирок від 08.06.2022

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Лямзіна Н. Ю.

Ухвала від 23.05.2022

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Лямзіна Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні