Рішення
від 05.06.2022 по справі 910/17810/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

06.06.2022Справа № 910/17810/21

Господарський суд міста Києва у складі судді Бондарчук В.В., за участю секретаря судового засідання Ярошевської І.О., розглянувши в порядку загального позовного провадження

позовну заяву Приватного акціонерного товариства «Фірма "Полтавпиво"», м. Полтава

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Санрім», м. Київ

про стягнення 1 096 560,83 грн,

Представники сторін:

від позивача: не з`явилися;

від відповідача: не з`явилися.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Приватне акціонерне товариство «Фірма "Полтавпиво"» (далі - ПрАТ «Фірма "Полтавпиво"»/позивач) звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Санрім» (далі - ТзОВ «Санрім»/відповідач) про стягнення 1 096 560,83 грн, у тому числі: 978 960,83 грн - заборгованості за поставлену продукцію та 117 600,00 грн - вартості тари з урахуванням ПДВ, внаслідок неналежного виконання зобов`язань за договором поставки №620 від 13.06.2017.

Господарський суд міста Києва ухвалою від 04.11.2021 позовну заяву прийняв до розгляду, відкрив провадження у справі за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначив на 29.11.2021.

26.11.2021 через відділ діловодства суду від позивача надійшло клопотання про розгляд справи за відсутності представника ПрАТ «Фірма "Полтавпиво"».

29.11.2021 через відділ діловодства суду від відповідача надійшла заява про відкладення розгляду справи.

29.11.2021 суд відклав підготовче засідання на 20.12.2021.

20.12.2021 через відділ діловодства суду від відповідача надійшло клопотання про долучення до матеріалів справи додаткових доказів у справі, зокрема, копій актів звірки взаємних розрахунків та повторно надійшла заява представника позивача про розгляд справи без участі представника ПрАТ «Фірма "Полтавпиво"».

20.12.2021 суд закрив підготовче провадження та призначив справу до судового розгляду по суті на 31.01.2022.

28.01.2022 через відділ діловодства суду від позивача надійшло клопотання про розгляд справи за відсутності представника ПрАТ «Фірма "Полтавпиво"».

31.01.2022 суд оголосив перерву в судовому засіданні до 28.02.2022.

Судове засідання 28.02.2022 не відбулося у зв`язку із перебуванням судді Бондарчук В.В. у відпустці.

Господарський суд міста Києва ухвалами від 03.05.2022 повідомив сторін про призначення судового засідання на 06.06.2022.

06.06.2022 через відділ діловодства суду від позивача надійшло клопотання про розгляд справи без участі представника ПрАТ «Фірма "Полтавпиво"».

06.06.2022 представники сторін у судове засідання не з`явилися, при цьому, представник відповідача про причини неявки суд не повідомив.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

13.06.2017 між Публічним акціонерним товариством «Фірма "Полтавпиво"» (у подальшому перейменовано на Приватне акціонерне товариство «Фірма "Полтавпиво"», далі - постачальник) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Санрім» (далі - покупець) укладено договір поставки № 620, відповідно до якого постачальник зобов`язався поставити, а покупець прийняти та оплатити пиво та/або безалкогольну продукцію в скляних пляшках, КЕГ-тарі, ПЕТ - пляшках, на умовах, передбачених даним договором.

Згідно п. 1.2. договору постачальник поставляє продукцію в асортименті та кількості згідно письмової заявки, яка реєструється у журналі заявок постачальника. Заявка приймається за 3 (три) банківських дні до дати відвантаження. Витяг із вказаного журналу є достатнім доказом про замовлення конкретної продукції.

У відповідності до п. 3.1. договору ціна продукції встановлюється у специфікаціях до даного договору, які є його невід`ємними частинами. Ціна продукції встановлюється на умовах поставки, що вказані у специфікаціях. В період дії договору ціни на продукцію можуть змінюватись. Постачальник припиняє відвантаження продукції до моменту узгодження сторонами нової ціни на продукцію, та звільняється від будь-якої відповідальності за припинення постачання.

В п. 3.2. договору сторони погодили, що вартість тари при доставці є залоговою. Залогова ціна КЕГ-тари встановлюється на рівні 3000,00 грн без врахування ПДВ, піддони дерев`яні-європалети 1,2м х 0,8м - 100,00 грн без врахування ПДВ. В період дії договору, залогова ціна тари може змінюватись. Нова залогова ціна тари діє з моменту введення в дію відповідного наказу постачальника без оформлення письмової додаткової угоди про внесення змін до цього договору.

Відповідно до п. 3.3. договору покупець оплачує продукцію шляхом перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок постачальника або оплачує готівкою в касу останнього до 14:00 годин. Перші дві поставки продукції здійснюються на умовах 100% попередньої оплати на підставі виставлених рахунків постачальника, надалі продукція підлягає оплаті в такі строки: в період з 01 квітня по 30 вересня (літній сезон) на протязі 15 (п`ятнадцяти) календарних днів від дати поставки продукції, в період з 01 жовтня по 31 березня (зимовий сезон) на протязі 20 (двадцяти) календарних днів від дати поставки продукції. Інші умови оплати можуть бути визначені у специфікаціях до даного договору, які є його невід`ємними частинами.

Пунктом 5.4. договору передбачено, що тара підлягає поверненню на підставі письмового повідомлення на повернення тари в такі строки: в період з 01 квітня по 30 вересня (літній сезон) на протязі 20 (двадцяти) календарних днів від дати поставки продукції, в період з 01 жовтня по 31 березня (зимовий сезон) на протязі 45 (сорока п`яти) календарних днів від дати поставки продукції.

Згідно п. 6.6. договору, у разі неповернення зворотної тари в повному об`ємі у встановлені в цьому договорі терміни постачальник має право відмовитися від повернення тари в натурі і вимагати сплати її вартості тари (з урахуванням ПДВ) по залоговим цінам (при неповерненні КЕГ-тари піддонів) з урахуванням ПДВ.

Договір набирає чинності з моменту підписання та діє до 31.12.2018, а по зобов`язанням покупця щодо оплати отриманої продукції, штрафних санкцій - до повного виконання зобов`язань. Чинність цього договору буде автоматично продовжуватись на кожний наступний календарний рік, якщо жодна із сторін не повідомить в письмовій формі іншу сторону про своє бажання припинити чинність договору не пізніше 5 (п`яти) календарних днів до закінчення чергового строку його дії (п. 7.1. договору).

На виконання умов цього договору позивач поставляв, а відповідач приймав продукцію, що підтверджується наявними в матеріалах справи видатковими накладними та не заперечується сторонами.

Проте, в порушення умов договору відповідач за поставлений товар не розрахувався в повному обсязі, внаслідок чого у ТзОВ «Санрім» утворилась заборгованість у розмірі 928 960,83 грн, що підтверджується підписаним сторонами актом звірки взаємних розрахунків від 08.12.2021.

Крім того, відповідач в порушення умов п. 5.4. договору не повернув у повному обсязі тару, зокрема, 22 КЕГ-тари та 320 піддонів, вартість яких за розрахунком позивача складає 117 600,00 грн.

Після звернення позивача до суду з цим позовом, сторони підписали акт звірки взаємних розрахунків від 14.12.2021, відповідно до якого за даними позивача, ТзОВ «Санрім» не повернуло 4 КЕГ-тари та 231 піддон, вартість яких складає 32 600,00 грн.

Водночас, за даними відповідача, заборгованість ТзОВ «Санрім» за неповернуту тару - 4 КЕГ-тари складає 12 000,00 грн.

Отже, внаслідок неналежного виконання відповідачем своїх зобов`язань з оплати за поставлений товар, а також у зв`язку із неповерненням ТзОВ «Санрім» тари, в останнього виникла заборгованість перед ПрАТ «Фірма "Полтавпиво"», що стало підставою для звернення до суду з цим позовом.

Оцінюючи подані докази та наведені обґрунтування за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню частково, з огляду на таке.

Відповідно до ч. 1 ст. 265 ГК України, за договором поставки одна сторона - постачальник зобов`язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов`язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно ч. 1 ст. 712 ЦК України, за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін (ч. 2 ст. 712 ЦК України).

У відповідності до положень ст. 655 ЦК України, за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Частина 1 статті 193 ГК України встановлює, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться і до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Частиною 2 статті 193 ГК України визначено, що кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Положеннями статті 526 ЦК України передбачено, що зобов`язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 ЦК України).

Отже, судом вище встановлено, що 13.06.2017 між позивачем та відповідачем укладено договір поставки №620, відповідно до якого ПрАТ «Фірма "Полтавпиво"» зобов`язалося поставляти, а ТзОВ Санрім» приймати та оплачувати продукцію, згідно умов цього договору.

Також, пунктом 5.4. договору передбачено, що тара підлягає поверненню на підставі письмового повідомлення на повернення тари в такі строки: в період з 01 квітня по 30 вересня (літній сезон) на протязі 20 (двадцяти) календарних днів від дати поставки продукції, в період з 01 жовтня по 31 березня (зимовий сезон) на протязі 45 (сорока п`яти) календарних днів від дати поставки продукції.

З матеріалів справи вбачається та не заперечується відповідачем, що ТзОВ «Санрім» належним чином взяті на себе зобов`язання з оплати поставленого товару та повернення тари не здійснювало, внаслідок чого утворилась заборгованість.

Статтею 530 ЦК України вставлено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Відповідно до п. 3.3. договору покупець оплачує продукцію шляхом перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок постачальника або оплачує готівкою в касу останнього до 14:00 годин. Перші дві поставки продукції здійснюються на умовах 100% попередньої оплати на підставі виставлених рахунків постачальника, надалі продукція підлягає оплаті в такі строки: в період з 01 квітня по 30 вересня (літній сезон) на протязі 15 (п`ятнадцяти) календарних днів від дати поставки продукції, в період з 01 жовтня по 31 березня (зимовий сезон) на протязі 20 (двадцяти) календарних днів від дати поставки продукції. Інші умови оплати можуть бути визначені у специфікаціях до даного договору, які є його невід`ємними частинами.

Пунктом 5.4. договору передбачено, що тара підлягає поверненню на підставі письмового повідомлення на повернення тари в такі строки: в період з 01 квітня по 30 вересня (літній сезон) на протязі 20 (двадцяти) календарних днів від дати поставки продукції, в період з 01 жовтня по 31 березня (зимовий сезон) на протязі 45 (сорока п`яти) календарних днів від дати поставки продукції.

Судом вище встановлено, що відповідач за поставлений товар у повному обсязі не розрахувався, внаслідок чого у ТзОВ «Санрім» утворилась заборгованість в сумі 928 960,83 грн, що підтверджується підписаним актом звірки взаємних розрахунків від 08.12.2021.

Також судом встановлено та не заперечується відповідачем, що ТзОВ «Санрім» не повернуло тару в повному обсязі.

Так, з наданого відповідачем акту звірки взаємних розрахунків від 14.12.2021 вбачається, що за даними позивача ТзОВ «Санрім» не повернуло 4 КЕГ-тари та 231 піддон на загальну суму 32 600,00 грн. За даними відповідача, останній не повернув 4 КЕГ-тари на загальну суму 12 000,00 грн.

Водночас, відповідачем не надано суду будь-яких доказів на підтвердження факту повернення 231 піддони, у зв`язку з чим судом не приймаються до уваги його доводи.

Згідно зі ст. 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання.

Частиною 1 ст. 614 ЦК України визначено, що особа, яка порушила зобов`язання, несе відповідальність за наявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановлено договором або законом. Особа є невинуватою, якщо вона доведе, що вжила всіх залежних від неї заходів щодо належного виконання зобов`язання. При цьому відсутність своєї вини відповідно до ч. 2 ст. 614 ЦК України доводить особа, яка порушила зобов`язання.

Статтею 74 ГПК України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог та заперечень.

Відповідно до вимог ст.ст. 76, 77 ГПК України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

За вказаних обставин, приймаючи до уваги надані сторонами докази, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог ПрАТ «Фірма "Полтавпиво"» в частині стягнення заборгованості за поставлений товар у розмірі 928 960,83 грн та вартості неповернутої тари в сумі 32 600,00 грн, що має наслідком часткове задоволення позову.

Згідно статті 129 ГПК України, витрати зі сплати судового збору покладаються на сторін пропорційно задоволеним вимогам.

Керуючись статтями 129, 233, 236, 237, 238, 240, 241, 254 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Приватного акціонерного товариства «Фірма "Полтавпиво"» задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Санрім» (02091, місто Київ, вулиця Ревуцького, будинок 9, квартира 187; ідентифікаційний код 41312023) на користь Приватного акціонерного товариства «Фірма "Полтавпиво"» (36008, місто Полтава, вулиця Європейська, будинок 160; ідентифікаційний код 05518768) заборгованість за поставлений товар у розмірі 928 960 (дев`ятсот двадцять вісім тисяч дев`ятсот шістдесят) грн 83 коп., вартість неповернутої тари в сумі 32 600 (тридцять дві тисячі шістсот) грн 00 коп. та 14 428 (чотирнадцять тисяч чотириста двадцять вісім) грн 67 коп. - судового збору.

В іншій частині у задоволенні позовних вимог відмовити.

Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів в порядку, передбаченому ст.ст. 253-259, з урахуванням підпункту 17.5 пункту 17 розділу XI "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України.

Суддя В.В. Бондарчук

Дата ухвалення рішення05.06.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу104688062
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1 096 560,83 грн

Судовий реєстр по справі —910/17810/21

Рішення від 05.06.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 02.05.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 02.05.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 31.01.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 20.12.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 29.11.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 04.11.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні