Ухвала
від 13.06.2022 по справі 761/10010/22
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/10010/22

Провадження № 1-кп/761/2495/2022

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 червня 2022 року м. Київ

Шевченківський районний суд м. Києва у складі :

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю :

прокурора ОСОБА_3 ,

підозрюваного ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні

клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва управління нагляду за додержанням законів Службою безпеки України та Державною прикордонною службою України Департаменту нагляду за органами безпеки, фіскальною та прикордонною службами Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3

про звільнення від кримінальної відповідальності на підставі ч.2 ст.258-3 КК України, у кримінальному провадженні №22022000000000252 від 06 червня 2022 року, відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Дружківка Донецької області, громадянина України, з вищою освітою, одруженого, працюючого в ТОВ «Юніт-Вест» програмістом, зареєстрованого за адресою : АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою : АДРЕСА_2 , не судимого,

підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28, ч.1 ст.258-3 КК України у кримінальному провадженні №22022000000000252 від 06 червня 2022 року,

ВСТАНОВИВ :

07 червня 2022 року до Шевченківського районного суду м. Києва надійшло клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва управління нагляду за додержанням законів Службою безпеки України та Державною прикордонною службою України Департаменту нагляду за органами безпеки, фіскальною та прикордонною службами Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 , який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28, ч.1 ст.258-3 КК України, на підставі ч.2 ст.258-3 КК України.

Згідно клопотання, 29 серпня 2001 року у виконавчому комітеті Донецької міської ради за адресою: АДРЕСА_3 , громадянкою України ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстровано Товариства з обмеженою відповідальністю «Юніт-Вест» (код ЄДРПОУ 31660783) (далі ТОВ «Юніт-Вест») з метою здійснення видів діяльності за кодами ВЕД: 62.09 інша діяльністьу сферiiнформацiйнихтехнологiйiкомп`ютернихсистем,63.12 веб-портали,63.11 обробленняданих,розмiщенняiнформацiїна веб-вузлахiпов`язаназ нимидіяльність,62.01 комп`ютернепрограмування,62.02 консультуванняз питаньінформатизації.Керівником (засновником, кінцевим бенефіціарним власником, директором, головним бухгалтером, особою, що має право підпису) є ОСОБА_6 .

Вказане підприємство є розробником автоматизованих систем програмних комплексів «Населення», «Юридичні особи», «Консолідатор звітності», зокрема:

- Програмний комплекс «Населення» призначений для ведення обліку споживання фізичними особами послуг за напрямками газопостачання, водопостачання, водовідведення, квартплата, послуги з вивезення побутового сміття, збирання безпечних відходів, а також усіх пов`язаних з цим взаєморозрахунків. Програмний комплекс «Населення» є мережевим програмним комплексом, який забезпечує одночасну, незалежну роботу в мережі великої кількості користувачів.

- Програмний комплекс «Юридичні особи» призначений для ведення обліку споживання юридичними особами послуг за напрямками газопостачання, водопостачання, водовідведення,квартплата,послуги з вивезення побутового сміття, збирання безпечних відходів, а також усіх пов`язаних з цим взаєморозрахунків. Програмний комплекс «Юридичні особи» є мережевим програмним комплексом, який забезпечує одночасну, незалежну роботу у мережі великої кількості користувачів.

- Програмний комплекс «Консолідатор звітності» призначений

для уніфікованого збору даних від структурних підрозділів, обробки отриманої

інформації та формування будь-яких звітних форм, у тому числі консолідованих.

В подальшому, за заявою директора ОСОБА_6 07 вересня 2015 року здійснено перереєстрацію ТОВ «Юніт-Вест», а саме змінено адресу місцезнаходження юридичної особи з адреси: м. Донецьк, вул. Челюскінців, буд. 123, кв. 30 на адресу: м. Київ, пр-т Степана Бандери, буд. 23, поверх 4.

Відповідно до наказу № 1-к від 30 квітня 2009 року, виданого директором

ТОВ «Юніт-Вест» ОСОБА_6 , в штат підприємства на посаду програміста прийнято ОСОБА_4 .

До обов`язків ОСОБА_4 , відповідно до укладених директором

ТОВ «Юніт-Вест» ОСОБА_7 з замовниками договорів про надання послуг та консультацій у сфері інформаційних систем або про поставку комп`ютерних програм, входило, робота з програмним комплексом «Населення» (далі ПК) за напрямком газопостачання, водопостачання, водовідведення, квартплата, послуги з вивезення побутового сміття, збирання безпечних відходів, а саме:

-надання консультаційних послуг, пов`язаних з супроводженням

та експлуатацією ПК, встановленого у замовника, засобами телефону, персонального комп`ютеру або глобальної мережі Інтернет, а у разі запиту замовника - в письмовій формі;

-надання консультацій по установці та/чи переустановці ПК на нові сервера баз даних, а також на нові робочі місця користувачів замовника;

-внесення змін до ПК, пов`язаних зі змінами законодавства;

-здійснення поставок нових версій ПК, що поліпшують якість ПК,

з технічною документацією по їх установці та експлуатації;

-надання послуг, пов`язаних зі зміною баз даних ПК у замовника, підтриманням їх у працездатному стані;

-здійснення поставки (передача у користування) ПК;

-конвертація даних в базу даних ПК;

-установка та налаштування ПК у замовника.

Зазначені обов`язки, у тому числі пов`язані з обслуговуванням ПК, ОСОБА_4 виконував після письмового звернення замовника до директора ТОВ «Юніт-Вест» ОСОБА_6 та на виконання вказівок і розпоряджень останньої, які систематично отримував засобами мобільного зв`язку. Про результати виконаних робіт ОСОБА_4 доповідав директору ТОВ «Юніт-Вест» ОСОБА_6 . За виконану роботу ОСОБА_4

нараховувалась заробітна плата у гривні в еквіваленті приблизно 1000,00 доларів США на день здійснення оплати, на банківську картку № НОМЕР_1 , відкриту на його ім`я в банківській установі ПАТ «ПУМБ».

Встановлено, що ОСОБА_4 у період з січня 2015 року по вересень 2021 року (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено), на виконання вказівок директора ТОВ «Юніт-Вест» ОСОБА_6 та за попередньою змовою з останньою, усвідомлюючи, що діяльність терористичної організації «ДНР» та її підрозділів (підприємств, установ, організацій) є незаконною, спрямована на зміну меж території України, призводить до загибелі людей, заподіяння значних матеріальних збитків та інших тяжких наслідків, достовірно будучи обізнаним про те, що так званий Державний концерн «Донбасгаз», розташований за адресою: м. Донецьк, проспект Ілліча, буд. 100-А (далі ДК «Донбасгаз») створений псевдо наказом, так званого голови Донецької народної Республіки ОСОБА_8 № 10 від 16 січня 2015 року, здійснював забезпечення працездатності ПК, який використовувався представниками терористичної організації для управління газовою галуззю.

Так, відповідно до так званого наказу № 10 від 16 січня 2015 року

ДК «Донбасгаз» є так званим державним об`єднанням підприємств газового комплексу «ДНР», який підпорядкований так званому голові «ДНР» та був створений з метою вдосконалення системи управління газовою галуззю на території «ДНР», з метою реалізації так званої постанови Ради Міністрів Донецької народної Республіки № 18-5 від 21 липня 2014 року «Про перехід у державну власність Донецької народної Республіки власності держави Україна» з метою забезпечення енергетичної безпеки та незалежності «ДНР», а також для підтримки стабільного функціонування цілісності майнового комплексу газопостачання «ДНР», необхідного для забезпечення споживачів та населення (у тому числі виготовлення моторного палива з використанням природного газу) на території «ДНР».

У період з січня 2015 року по вересень 2021 року (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено), ОСОБА_4 , діючи умисно, на виконання вказівок ОСОБА_6 , та за попередньою змовою з останньою, вчинив дії щодо забезпечення працездатності ПК з питань газифікації та газопостачання для використання його так званим ДК «Донбасгаз», інтереси якого представляла програміст (співробітник) на ім`я ОСОБА_9 (інші персональні дані особи досудовим розслідуванням не встановлено).

Для реалізації злочинного умислу, ОСОБА_4 використав власний персональний комп`ютер «AMD Ryzen 5 3600 6-Core Processor 3.60 GHz», а також мобільний телефон марки «Pixel 4a», IMEI 1: НОМЕР_2 , IMEI 1: НОМЕР_3 із сім-карткою з номером мобільного оператора «ВФ Україна» НОМЕР_4 , на який у невстановлені досудовим розслідуванням час та місці завантажив мобільний месенджер «Telegram» та створив обліковий запис на ньому, обравши логін « ОСОБА_10 ».

Так, у період часу з січня 2015 року по вересень 2021 року (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено), ОСОБА_4 перебуваючи за місцем свого проживання за адресою: АДРЕСА_4 , використовуючи вище вказане обладнання та глобальну мережу Інтернет, надав допомогу представникам терористичної організації «ДНР», яка виразилась у наданні послуг так званому ДК «Донбасгаз», зокрема: - наданні представникам так званого ДК «Донбасгаз» консультаційних послуг, пов`язаних з супроводженням та експлуатацією ПК,-

здійсненні так званому ДК «Донбасгаз» поставки нових версій ПК, що поліпшують якість ПК, з технічною документацією по їх установці та експлуатації, - налаштуванні ПК для використання його представниками так званого ДК «Донбасгаз».

Також,навиконання злочинних вказівок ОСОБА_6 та реалізації спільних злочинних намірів з останньою, ОСОБА_4 для надання повного спектру послуг щодо забезпечення працездатності ПК з питань газифікації та газопостачання, створював архіви, які містять в собі модифікації структури бази даних, звітність або файли у форматі «.ехе», які завантажував на FTP-сервер (стандартний мережевий протокол прикладного рівня призначений для пересилання файлів між клієнтом та сервером в комп`ютерній мережі), після чого представник так званого ДК «Донбасгаз» на ім`я ОСОБА_9 використовувала створені та звантажені останнім архіви з даними, для автоматично оновлення версій ПК або структури бази даних, встановлених на ДК «Донбасгаз», за результатом чого усувались всі недоліки пов`язані з некоректною роботою ПК.

Таким чином, ОСОБА_4 сприяв представникам терористичної організації «ДНР» у забезпеченні природним газом всіх верств населення, у тому числі і тих, які входять до складу терористичної організації «ДНР», та проживають на тимчасово окупованій території Донецької області, яка перебуває під контролем терористичної організації «ДНР», для підтримання своєї життєдіяльності.

Органом досудового розслідування дії підозрюваного ОСОБА_4 кваліфіковані за ч.2 ст.28, ч.1 ст.258-3 КК України, як інше сприяння діяльності терористичної організації, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Прокурор ОСОБА_3 в судовому засіданні підтримав клопотання у повному обсязі, просив його задовольнити.

Підозрюваний ОСОБА_4 у судовому засіданні вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28, ч.1 ст.258-3 КК України визнав у повному обсязі,щиро розкаявся у вчиненому та просив на підставі ч.2 ст.258-3 КК України звільнити його від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення,передбаченого ч.2 ст.28, ч.1 ст.258-3 КК України, закрити кримінальне провадження №22022000000000252 від 06 червня 2022 року . Також вказав,що повністю розуміє підставу звільнення від кримінальної відповідальності,наслідки закриття кримінального провадження.

Захисник ОСОБА_5 просила задовольнити клопотання прокурора та звільнити підозрюваного ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за ч.2 ст.28, ч.1 ст.258-3 КК України, на підставі ч.2 ст. 258-3 КК України, закрити кримінальне провадження за підозрою ОСОБА_4 .

Дослідивши матеріали клопотання, вислухавши думку учасників кримінального провадження, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ст.44 КК України особа, яка вчинила злочин звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України. Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України, здійснюються виключно судом. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності встановлюється законом.

Згідно ч.1 ст.285, ч.3 ст.288 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність. Суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно п.1 ч.2 ст.284 КПК України, кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до ст.314 КПК України, у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти рішення про закриття провадження у випадку встановлення підстав, передбачених п.4-8 , 10 ч.1 або ч.2 ст.284 КПК України.

Згідно ч.2 ст.258-3 КК України звільняється від кримінальної відповідальності за діяння , передбачене частиною першою цієї статті, особа, крім організатора і керівника терористичної організації, яка добровільно повідомила правоохоронний орган про відповідну терористичну діяльність , сприяла її припиненню або розкриттю злочинів, вчинених у зв`язку із створенням або діяльністю такої групи чи організації, якщо в них немає складу іншого злочину.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 , який підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.28 ч.1 ст.258-3 КК України, не будучи організатором або керівником терористичної групи (організації) добровільно до притягнення до кримінальної відповідальності, повідомив правоохоронний орган Службу безпеки України, про відповідну терористичну діяльність, сприяв її припиненню та розкриттю злочину вчиненого іншою особою, в його діях немає складу іншого злочину, а тому він підлягає звільненню від кримінальної відповідальності на підставі ч. 2 ст. 258-3 КК України.

Підозрюваному ОСОБА_4 , роз`яснено суть підозри, право на звільнення від кримінальної відповідальності на підставі ч. 2 ст. 258-3 КК України та право заперечувати проти закриття кримінального провадження з цієї підстави.

Підозрюваний ОСОБА_4 , надав письмову згоду на звільнення його від кримінальної відповідальності.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку про наявність правових підстав для задоволення клопотання прокурора про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності, передбаченої ч.2 ст.28, ч.1 ст.258-3 КК України, на підставі ч.2 ст.258-3 КК України та закриття кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №22022000000000252від 06червня 2022року , оскільки він не будучи організатором або керівником терористичної групи (організації) добровільно до притягнення до кримінальної відповідальності, повідомив правоохоронний орган Службу безпеки України, про відповідну терористичну діяльність, сприяв її припиненню та розкриттю злочину вчиненого іншою особою, в його діях немає складу іншого злочину.

Керуючись ст. ст. 44, ч.2 ст.258-3 КК України, п.1 ч.2 ст.284 КПК України, ст.ст. 285- 288, 369-372, 376 КПК України, суд

УХВАЛИВ :

Клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва управління нагляду за додержанням законів Службою безпеки України та Державною прикордонною службою України Департаменту нагляду за органами безпеки, фіскальною та прикордонною службами Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності на підставі ч.2 ст. 258-3 КК України, у кримінальному провадженні №22022000000000252 від 06 червня 2022 року, відносно підозрюваного ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28, ч.1 ст.258-3 КК України - задовольнити.

На підставі ч.2 ст.258-3 КК України звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення,передбаченого ч.2 ст.28, ч.1 ст. 258-3 КК України.

Закрити кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №22022000000000252 від 06 червня 2022 року, за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28, ч.1 ст.258-3 КК України.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Шевченківський районний суд м. Києва протягом семи днів з дня її проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.06.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу104736669
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від кримінальної відповідальності на підставі ч.2 ст.258-3 КК України, у кримінальному провадженні №22022000000000252 від 06 червня 2022 року, відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Дружківка Донецької області, громадянина України, з вищою освітою, одруженого, працюючого в ТОВ «Юніт-Вест» програмістом, зареєстрованого за адресою : АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою : АДРЕСА_2 , не судимого, підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28, ч.1 ст.258-3 КК України у кримінальному провадженні №22022000000000252 від 06 червня 2022 року

Судовий реєстр по справі —761/10010/22

Ухвала від 13.06.2022

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Щебуняєва Л. Л.

Ухвала від 09.06.2022

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Щебуняєва Л. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні