Ухвала
від 10.06.2022 по справі 761/10300/22
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/10300/22

Провадження № 1-кс/761/5837/2022

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 червня 2022 року місто Київ

Слідчий суддя Шевченківського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду матеріали клопотання слідчого Шевченківського УП ГУ НП у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором Шевченківської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020100100007560 від 10 грудня 2020 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 191 КК України,

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Шевченківського УП ГУ НП у м. Києві знаходиться кримінальне провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020100100007560.

З матеріалів клопотання та додатків до нього вбачається, що 09 грудня 2020 року приблизно о 16 год. 00 хв. за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, 90-А виявлено, що головний бухгалтер ОСОБА_5 привласнила грошові кошти у сумі 297000 грн., які належать ТОВ «ЖЕ ТЕ - ТРАНС УКРАЇНА» (код ЄДРПОУ: 36460653).

Так, під час досудового розслідування було допитано в якості представника потерпілого ОСОБА_6 , який повідомив, що 30 липня 2020 року наказом № 11-К ОСОБА_5 призначена на посаду заступника головного бухгалтера ТОВ «ЖЕ ТЕ ТРАНС Україна».

01 серпня 2020 року наказом № 13-К ОСОБА_5 призначено на посаду головного бухгалтера ТОВ «ЖЕ ТЕ ТРАНС Україна».

Як зазначив свідок під час допиту, що ОСОБА_5 , працювала з 09 год. 00 хв. до 18 год. 00 хв, з понеділка по п`ятницю, до 09 грудня 2020 року, в офісі за адресою: АДРЕСА_1 , на третьому поверсі.

09 грудня 2020 року вранці до ОСОБА_6 підійшла начальник відділу збуту ОСОБА_7 , яка повідомила, що у неї є підозра відносно головного бухгалтера ОСОБА_5 , а саме що вона здійснює якісь дивні дії з випискою із банку по рахунку ТОВ «ЖЕ ТЕ ТРАНС Україна».

Після цього ОСОБА_6 надрукував заяву до банку для активації нових ключів доступу до банківського рахунку ТОВ «ЖЕ ТЕ ТРАНС Україна» та він поїхав до АТ «РАЙФФАЙЗЕН БАНКАВАЛЬ» та активував нові ключі до банківського рахунку та отримав виписку по рахунку № НОМЕР_1 та повернувся до приміщення офісу ТОВ «ЖЕ ТЕ ТРАНС Україна».

Коли ОСОБА_6 повернувся до офісу ТОВ «ЖЕ ТЕ ТРАНС Україна» головного бухгалтеру на робочому місці не було та останній віддав виписку по банківському рахунку ОСОБА_7 та в ході огляду даної виписки остання виявила, що головний бухгалтер ОСОБА_5 , використовувала не за цільовим призначенням грошові кошти ТОВ «ЖЕ ТЕ ТРАНС Україна», а саме було виявлено транзакцію на банківський рахунок ТОВ «КОМФІ ТРЕЙД» 06 листопада 2020 року, а саме грошові кошти у сумі 38 296 грн. 00 коп. (як стало відомо в подальшому, вказані кошти були сплачені за мобільний телефон «IPHONE 11 PRO MAX 64 GB», передплата за «MEGOGO», смарт захист на 12 місяців, карта пам`яті «KINGSTON», захисне скло, стартовий пакет «Київстар») та 16 листопада 2020 року здійснила транзакцію з банківського рахунку ТОВ «ЖЕ ТЕ ТРАНС Україна» на банківський рахунок ТОВ «ФЕРУМ ХОЛ» у сумі 36 000 грн. 00 коп. В ході огляду також було виявлено і інші транзакції, а саме зняття грошових коштів: аванс, відпускні, додаткове благо (за всі ці дії сплачувалися податки за рахунок ТОВ «ЖЕ ТЕ ТРАНС Україна»).

В подальшому в ході розмови з іншими працівниками ТОВ «ЖЕ ТЕ ТРАНС Україна» встановлено, що жодний із них не отримував грошові виплати (відпускні), хоча за час роботи ОСОБА_5 , працівники ТОВ «ЖЕ ТЕ ТРАНС Україна» виходили у щорічно оплачувану відпустку.

В подальшому зв`язок із ОСОБА_5 був втрачений та її мобільний телефон був вимкнений.

Під час допиту свідок ОСОБА_6 також повідомив, що ОСОБА_5 проживає за адресою: АДРЕСА_2 разом із молодим чоловіком. Також свідок повідомив, що ОСОБА_5 забрала із сейфу (до якого мала доступ) свою трудову книжку, трудовий договір. Крім того, ОСОБА_6 повідомив, що ОСОБА_5 мала доступ до інтернет банкінгу ТОВ «ЖЕ ТЕ ТРАНС Україна», а саме мала у використанні електронний цифровий підпис, який дає змогу здійснювати транзакції з банківського рахунку ТОВ «ЖЕ ТЕ ТРАНС Україна». Також ОСОБА_5 займалася оплатою податків та зборів, передбачених законодавством, проводила розрахунки з іншими кредиторами відповідно до договірних зобов`язань ТОВ «ЖЕ ТЕ ТРАНС Україна».

Також ОСОБА_5 мала доступ до печатки ТОВ «ЖЕ ТЕ ТРАНС Україна», яка зберігалася у сейфі.

Відтак, органом досудового розслідування встановлено, що загальний збиток який був завданий ТОВ «ЖЕ ТЕ ТРАНС Україна» складає 297000 грн.

На даний час, жодній особі про підозру у вчиненні злочину в цьому провадженні не повідомлено.

03 грудня 2021 року ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва продовжено строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні на 6 місяців, тобто до 10 червня 2022 року включно.

Як зазначає слідчий в своєму клопотанні, що вказаному кримінальному провадженні вже допитано в якості представника потерпілого ТОВ «ЖЕ ТЕ ТРАНС Україна» ОСОБА_6 , допитано в якості свідка ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , отримано висновок експертів № 5187/5191/21-71/15762-15764/21-71 від 18 травня 2021 року.

Водночас, з метою повного та всебічного розслідування кримінального провадження, на даний час необхідно виконати ще ряд слідчих (розшукових) та процесуальні дій, а саме: допитати свідків ОСОБА_11 та ОСОБА_12 , витребувати в порядку ст. 93 КПК України документи в ТОВ «Ферум Холл», ТОВ «Комфі Трейд», у зв`язку з чим завершити досудове розслідування в кримінальному провадженні до 10 червня 2022 року не можливо.

Також слідчий в клопотанні зазначає, що вказані слідчі (розшукові) та процесуальні дії не могли бути здійсненні та завершенні з об`єктивних причин.

На підставі викладеного, слідчий просить продовжити строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні, на 6 місяців.

В судове засідання слідчий Шевченківського УП ГУ НП у м. Києві ОСОБА_3 не з`явився, про дату, час та місце розгляду клопотання його повідомлено належним чином, однак подав до суду заяву про розгляд клопотання за його відсутності, в якій просив задовольнити клопотання в повному обсязі з підстав у ньому наведених.

Дослідивши клопотання слідчого та додані до нього матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов висновку про наступне.

Відповідно до ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: дванадцять місяців у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину; вісімнадцять місяців у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

З дня повідомлення особі про підозру досудове розслідування повинно бути закінчене: протягом сімдесяти двох годин у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку або затримання особи в порядку, передбаченому частиною четвертою статті 2982 цього Кодексу; протягом двадцяти діб у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у випадках, якщо підозрюваний не визнає вину або необхідності проведення додаткових слідчих (розшукових) дій, або вчинення кримінального проступку неповнолітнім; протягом одного місяця у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку, якщо особою заявлено клопотання про проведення експертизи у випадку, передбаченому частиною другою статті 2984 цього Кодексу; протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати: одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у випадках, передбачених пунктами 1 і 2 частини третьої цієї статті; шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні нетяжкого злочину; дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачений Конституцією та законами України.

Відповідно до ч.1 ст.2951 КПК України у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

З досліджених матеріалів кримінального провадження вбачається, що станом на час завершення досудового розслідування, слідчим не здійсненні процесуальні дії, проведення та завершення яких потребує додаткового часу.

Враховуючи те, що строк досудового розслідування спливає 10 червня 2022, а провести та завершити процесуальні та слідчі дії у передбачений законом строк не видається за можливе з об`єктивних причин, слідчий суддя приходить до висновку про обґрунтованість клопотання слідчого та наявність достатніх підстав для продовження строку досудового розслідування.

Разом з тим, слідчий суддя відзначає, що враховуючи тривалість досудового розслідування (з грудня 2020 року), зважаючи на сплив значного часу, в межах якого була реальна можливість вжити достатній та повний комплекс процесуальних заходів, направлених на ефективне завершення досудового розслідування, якою орган досудового розслідування належним чином не скористався, на переконання слідчого судді продовження загального строку досудового розслідування ще на шість місяців є безпідставним, у зв`язку з чим в даному конкретному випадку є доцільним продовжити строк досудового розслідування на один місяць, що є цілком достатнім для здійснення та завершення вищевказаних слідчих (розшукових) і процесуальних дій.

Керуючись ст. ст. 219, 294, 2951, 372, 376 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого Шевченківського УП ГУ НП у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором Шевченківської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020100100007560 від 10 грудня 2020 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 191 КК України задовольнити частково.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12020100100007560 від 10 грудня 2020 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 191 КК України, на один місяць, тобто до 09 липня 2022 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення10.06.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу104736684
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —761/10300/22

Ухвала від 10.06.2022

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Ковтуненко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні