Ухвала
від 12.06.2022 по справі 551/625/22
ШИШАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 551/625/22

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

13 червня 2022 року

селище Шишаки

Суддя Шишацького районного суду Полтавської області Вергун Н.В., перевіривши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства Охтирської міської ради «Охтирська центральна районна лікарня», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, - Виконавчий комітет Охтирської міської ради, про визнання незаконним наказу про переведення на іншу посаду, -

в с т а н о в и в :

10 червня 2022 року на адресу суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до КНП Охтирської міської ради «Охтирська ЦРЛ» про визнання незаконним наказу про переведення на іншу посаду.

При цьому, до позовної заяви квитанцію про сплату судового збору не долучено, судовий збір не сплачено. Разом з тим, позивач вважає, що вона звільнена від сплати судового збору.

За правилами ч.2 ст.27 та ч.1 ст.28 ЦПК України, справа підсудна Охтирському міськрайонному суду Сумської області.

Відповідно до частини сьомої статті 147 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", враховуючи неможливість судами здійснювати правосуддя під час воєнного стану, Верховний суд розпорядженням від 25 березня 2022 року №14/0/9-22 змінив територіальну підсудність судових справ Охтирського міськрайонного суду Сумської області на Шишацький районний суд Полтавської області.

Таким чином, подана заява належить до юрисдикції Шишацького районного суду Полтавської області.

Разом з тим, перевіривши позовну заяву на відповідність вимогам ЦПК України, приходжу до висновку, що її слід залишити без руху з таких підстав.

Так, відповідно до ст.177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно з ч.4 ст. 175 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч.2 ст. 133 ЦПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюється законом.

Відповідно до правової позиції, сформованої Великою Палатою Верховного Суду у постанові № 910/4518/16 від 30 січня 2019 року, правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначено Законом України «Про судовий збір».

Згідно з п.п.2 п.1 ч.2 ст.4 Закону «Про судовий збір» судовий збір за подання до суду фізичною особою позовної заяви за вимогами немайнового характеру підлягає оплаті в сумі 992 грн. 40 коп., що становить 0,4 % розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 01 січня 2022 року.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються, зокрема: позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Таким чином, позивачі під час подання позовної заяви у трудових спорах звільняються від сплати судового збору лише щодо вимог про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Разом з тим, як вбачається із поданої позовної заяви, позивач просить суд визнати незаконним наказ про переведення на іншу посаду /вимога немайнового характеру/, а тому відсутні підстави для звільнення від сплати судового збору.

Отже позивачу слід сплатити судовий збір у розмірі 992 грн. 40 коп.

При цьому, судовий збір має бути сплачений за наступними платіжними реквізитами:

отримувач коштів - ГУК у Полтавській обл./ тг. смт.Шишаки/22030101;

код отримувача / код за ЄДРПОУ / - 37959255;

банк отримувача - Казначейство України (ЕАП);

рахунок отримувача UA248999980313171206000016577;

код класифікації доходів бюджету 22030101.

Статтею 185 ЦПК України передбачено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Зважаючи на те, що позовна заява містить недоліки, що перешкоджають початку судового провадження, позов, у відповідності з вимогами ч.1 ст.185 ЦПК України, підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення, викладених в цій ухвалі, недоліків.

Окремо, судом відзначається, що прецедентна практика Європейського суду з прав людини виходить з того, що, реалізуючи пункт 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, кожна держава - учасниця цієї Конвенції має право встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони та обмеження, зміст яких - не допустити перетворення судового процесу у безладний рух.

У зв`язку з наведеним залишення позову без руху з підстав, передбачених законом /невідповідність позовної заяви вимогам щодо її змісту, несплата судового збору тощо/, не є порушенням права на справедливий судовий захист.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.3, 19, 185, 258-279 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства Охтирської міської ради «Охтирська центральна районна лікарня», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, - Виконавчий комітет Охтирської міської ради, про визнання незаконним наказу про переведення на іншу посаду, - залишити без руху.

Надати ОСОБА_1 десятиденний строк для усунення недоліків з дня отримання копії ухвали.

Роз`яснити, що згідно із вимогами ч.3 ст. 185 ЦПК України, якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усуне недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Ухвала є остаточною та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення12.06.2022
Оприлюднено25.06.2022
Номер документу104739488
СудочинствоЦивільне
Сутьпереведення на іншу посаду

Судовий реєстр по справі —551/625/22

Рішення від 06.10.2022

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Вергун Н. В.

Рішення від 06.10.2022

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Вергун Н. В.

Ухвала від 23.08.2022

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Вергун Н. В.

Ухвала від 07.07.2022

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Вергун Н. В.

Ухвала від 14.06.2022

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Вергун Н. В.

Ухвала від 12.06.2022

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Вергун Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні