Рішення
від 16.02.2022 по справі 755/16596/21
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 755/16596/21

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" лютого 2022 р. Дніпровський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді Гончарука В.П.,

за участі секретаря Гриценка О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі суду в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Житлово-будівельного кооперативу «Надія», третя особа: Головне територіальне управління юстиції у м. Києва про визнання права власності на спадкову квартиру, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до Дніпровського районного суду м. Києва з позовом до Житлово-будівельного кооперативу «Надія», третя особа: головне територіальне управління юстиції у м. Києва про визнання права власності на спадкову квартиру. Просить суд визнати за ОСОБА_1 право власності на квартиру АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Позовні вимоги обгрунтовані тим, що ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що свідчить свідоцтво про смерть Серія НОМЕР_1 , яка була власником кооперативної квартири, яка знаходиться в АДРЕСА_1 в житлово-будинковому кооперативі «Надія», загальна площа квартири складає 67,3 кв. м., на підставі рішення виконавчого комітету Київської міської ради народних депутатів від 23.07.1973 р. № 421 громадянка ОСОБА_3 була членом ЖБК «Надія» з 14 червня 1972 року.

Дана квартира була взята під пайовий внесок у розмірі 7 430 (сім тисяч чотириста тридцять карбованців), який було сплачено 10 червня 1988 року в повному обсязі. Дана обставина підтверджується ордером від 08.08.1973 року № 217910 та довідкою про сплату суми пайового внеску за квартиру від 10.04.2017року № 32. Починаючи з того часу вся сім`я ОСОБА_3 проживала в кооперативній квартирі.

Після її смерті залишилось спадкове майно, серед якого вказана трикімнатна кооперативна квартира в АДРЕСА_1 , яка розташована на З поверсі 9-поверхового будинку. На випадок своєї смерті спадкодавець не залишила жодних розпоряджень, у зв`язку з чим спадкування після її смерті відбувається за законом. А отже спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

Отже, спадкоємцем був її чоловік (дідусь позивача) - ОСОБА_4 , оскільки він прийняв спадщину, так як управляв та володів даною квартирою після смерті спадкодавця ОСОБА_3 , але не зареєстрував це право власності в державному органі реєстрації речових прав. 26.12.2016 року помирає дідусь позивача ОСОБА_4 , який являвся спадкоємцем даної квартири. Після його смерті відкрилася спадщина, яка складається з квартири АДРЕСА_1 .

Спадкоємцем даної квартири став ОСОБА_2 - син ОСОБА_4 та ОСОБА_3 . ОСОБА_2 прийняв спадщину, так як управляв та володів даною квартирою після смерті спадкодавця, але не зареєстрував це право власності в державному органі реєстрації речових прав.

Проте, ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер, що підтверджується Свідоцтвом про смерть від 12.02.2021 року серії НОМЕР_2 . Тож, єдиним спадкоємцем зазначеної квартири АДРЕСА_1 став позивач - ОСОБА_1 .

Таким чином, враховуючи те, що спадкодавець до моменту емер повністю вніс свої пайові внески, тому права позивача підлягають судового захисту, шляхом визнання за ними право власності на вказану квартиру.

Ухвалою судді Дніпровського районного суду м. Києва від 06.10.2021 року провадження у зазначеній справі було відкрито в порядку загального позовного провадження та призначено справу до підготовчого судового засідання.

Ухвалою судді Дніпровського районного суду м. Києва від 18.01.2022 року, закрито підготовче провадження у даній справі та призначено справу до судового розгляду по суті.

Позивач у судове засідання не з`явився, про місце і час розгляду справи повідомлені належним чином. До початку судового засідання надав письмову заяву з проханням розглянути справу без його участі та позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, про місце і час розгляду справи повідомлений належним чином. До початку судового засідання надав письмову заяву з проханням розглянути справу без його участі та в якій позовні вимоги визнав в повному обсязі, не заперечував, щодо задоволення позову.

Представник третьої особи у судове засідання не з`явився, про місце і час розгляду справи повідомлений належним чином. Додаткових пояснень, щодо предмету спору представником третьої особи не було надано.

Всебічно проаналізувавши обставини справи в їх сукупності, оцінивши за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на повному і об`єктивному розгляді справи, зібрані по справі докази, керуючись законом, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

У відповідності до ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Як передбачено ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Частиною 2 статті 1223 ЦК України регламентовано, що у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261 - 1265 цього Кодексу.

Статтею 1258 ЦК України визначено, що спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

У відповідності до ч. 1 ст. 1266 ЦК України, внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_3 була бабусей позивача.

В свою чергу, ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що свідчить свідоцтво про смерть Серія НОМЕР_1 , яка була власником кооперативної квартири, яка знаходиться в АДРЕСА_1 в житлово-будинковому кооперативі «Надія», загальна площа квартири складає 67,3 кв. м., на підставі рішення виконавчого комітету Київської міської ради народних депутатів від 23.07.1973 р. № 421 громадянка ОСОБА_3 була членом ЖБК «Надія» з 14 червня 1972 року.

Дана квартира була взята під пайовий внесок у розмірі 7 430 (сім тисяч чотириста тридцять карбованців), який було сплачено 10 червня 1988 року в повному обсязі, що підтверджується ордером від 08.08.1973 року № 217910 та довідкою про сплату суми пайового внеску за квартиру від 10.04.2017року № 32.

Після її смерті залишилось спадкове майно, серед якого вказана трикімнатна кооперативна квартира в АДРЕСА_1 , яка розташована на З поверсі 9-поверхового будинку.

Отже, спадкоємцем був її чоловік (дідусь позивача) - ОСОБА_4 , оскільки він прийняв спадщину, так як управляв та володів даною квартирою після смерті спадкодавця ОСОБА_3 , але не зареєстрував це право власності в державному органі реєстрації речових прав.

26.12.2016 року помирає дідусь позивача ОСОБА_4 , який являвся спадкоємцем даної квартири. Після його смерті відкрилася спадщина, яка складається з квартири АДРЕСА_1 .

Спадкоємцем даної квартири став ОСОБА_2 - син ОСОБА_4 та ОСОБА_3 .

ОСОБА_2 прийняв спадщину, так як управляв та володів даною квартирою після смерті спадкодавця, але не зареєстрував це право власності в державному органі реєстрації речових прав.

Проте, ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер, що підтверджується Свідоцтвом про смерть від 12.02.2021 року серії НОМЕР_2 .

Тож, єдиним спадкоємцем зазначеної квартири АДРЕСА_1 став позивач - ОСОБА_1 .

Відповідно інформаційної довідки № КВ-2021 № 16524 від 14.05.2021 року Комунального підприємства Київської міської ради «Київське міське бюро технічної інвентаризації», квартира АДРЕСА_1 на праві власності не зареєстрована.

17 травня 2021 року позивач звернувся до Дев`ятої Київської державної нотаріальної контори з заявоюпро прийняття спадщини.

Відповідно постанови Дев`ятої Київської державної нотаріальної контори від 01.07.2021 року позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на вище вказане майно, оскільки спадкоємцем не надано оригінали документів, що підтверджують право власності та державну реєстрацію права власності на спірну квартиру.

Згідно положень пункту 23 постанови Пленуму Верховного суду № 7 від 30 травня 2008 року "Про судову практику у справах про спадкування", свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, в установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають.У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до п.п. 4.14, 4.15, 4.18. п. 4 Глави 10 порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженої наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 № 296/5, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 22 лютого 2012 року № 282/20595, при видачі свідоцтва про право на спадщину нотаріус обов`язково перевіряє: факт смерті спадкодавця, час і місце відкриття спадщини, наявність підстав для закликання до спадкоємства, якщо має місце спадкування за законом, прийняття спадкоємцем спадщини у встановлений законом спосіб, склад спадкового майна, на яке видається свідоцтво про право на спадщину. На підтвердження цих обставин від спадкоємців витребовуються документи, які підтверджують вказані факти.

Видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів щодо належності цього майна спадкодавцеві та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна.

Якщо до складу спадкового майна входить нерухоме майно, що підлягає реєстрації (за винятком земельної ділянки), нотаріус виготовляє витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. За відсутності у спадкоємця необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину документів нотаріус роз`яснює йому процедуру вирішення зазначеного питання в судовому порядку.

На підставі вищевикладеного, беручи до уваги належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок у їх сукупності, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 до Житлово-будівельного кооперативу «Надія», третя особа: Головне територіальне управління юстиції у м. Києва про визнання права власності на спадкову квартиру - підлягають задоволенню, оскільки позивач має достатні правові підстави на визнання за ним права власності на квартиру АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом, після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Згідно ч. 1 ст. 81 Цивільного процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Статтею 89 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 1216, 1217, 1218, 1223, 1258, 1261, 1268 ЦК України, пункту 23 постанови Пленуму Верховного суду № 7 від 30 травня 2008 року "Про судову практику у справах про спадкування", ст.ст. 7-13, 76-81, 141, 259, 263-265, 268, 273, 354 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 до Житлово-будівельного кооперативу «Надія», третя особа: Головне територіальне управління юстиції у м. Києва про визнання права власності на спадкову квартиру - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на квартиру АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Рішення може бути оскаржене до Київського Апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст судового рішення складено 17 лютого 2022 року.

Відомості щодо учасників справи:

Позивачі:

ОСОБА_1 , ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 );

Відповідач:

Житлово-будівельний кооператив «Надія» (ЄДРПОУ 22935257, адреса місцязнаходження: 02192, м. Київ, вул. Андрія Малишка, буд. 31-А).

Третя особа:

Головне територіальне управління юстиції у м. Києва (адреса місцязнаходження: 01001. м.Київ, пров. Музейний, 2-Д).

Суддя:

Дата ухвалення рішення16.02.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу104739750
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкову квартиру

Судовий реєстр по справі —755/16596/21

Рішення від 16.02.2022

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Гончарук В. П.

Ухвала від 17.01.2022

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Гончарук В. П.

Ухвала від 09.11.2021

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Гончарук В. П.

Ухвала від 06.10.2021

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Гончарук В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні