Рішення
від 07.06.2022 по справі 606/2363/21
ТЕРЕБОВЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 606/2363/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 червня 2022 року м. Теребовля

Теребовлянський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючого судді Марціцкої І.Б.

з участю секретаря Пасько І.Б.

представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у підготовчому відкритому судовому засіданні за правила загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Золотниківської сільської ради Теребовлянського району Тернопільської області, третя особа приватний нотаріус Гордєєва Людмила Іванівна про визнання права власності на майно в порядку спадкування, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_2 звернулася в суд із позовом до Золотниківської сільської ради Теребовлянського району Тернопільської області, третя особа приватний нотаріус Гордєєва Людмила Іванівна про визнання права власності на земельну ділянку площею 2,0 га., для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Соснівської сільської ради Теребовлянського району Тернопільської області, в порядку спадкування за законом після смерті чоловіка ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування вимог позивач вказує, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік ОСОБА_3 . ОСОБА_3 належить на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ТР №019777 земельна ділянка площею 2,0 га, що знаходиться на території Соснівської сільської ради Теребовлянського району Тернопільської області. У встановленому законом порядку позивач прийняла спадщину. Їй відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку у звязку з тим, що відсутні правовстановлюючі документи. Посилаючись на наведене просила задовольнити позов.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримала, просила їх задоволити.

Представник відповідача Золотниківської сільської ради Теребовлянського району Тернопільської області у судове засідання не з`явився, однак подав до суду письмову заяву про розгляд справи у їх відсутності, позовні вимоги визнав.

Третя особа приватний нотаріус Гордєєва Людмила Іванівна у судове засідання не з`явилася, будучи належним чином повідомленою про час та місце розгляду справи.

Відповідно до вимог ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Судом встановлено, що 16.10.2003 року на підставі Розпорядження Теребовлянської райдержадміністрації від 10.07.2003 року №369 ОСОБА_3 було видано державний акт на право власності на земельну ділянку серії ТР №019777 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,0 га, яка розміщена на території Соснівської сільської ради, та зареєстрованого в Книзі записів №010364400302, кадастровий номер : 6125088000:01:001:0612.

ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 виданим 10.05.2005 року Соснівською сільською радою Теребовлянського району Тернопільської області.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина за законом на належну йому земельну ділянку, площею 2,0 га, яка розміщена на території Соснівської сільської ради Теребовлянського району Тернопільської області.

Як вбачається із свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_2 ) 28.02.1992 року зареєстрували шлюб.

Як вбачається із постанови приватного нотаріуса Тернопільського районного нотаріального округу Гордєєвої Л.І. № 197/02-31 від 01.06.2022 року, ОСОБА_2 у встановленому Законом порядку прийняла спадщину, однак, ОСОБА_2 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті чоловіка ОСОБА_3 на земельну ділянку, у зв"язку з тим, що відсутні правовстановлюючі документи; відповідно до ст. 1261 ЦК України крім ОСОБА_2 інші спадкоємці відсутні.

Суд, розглянувши справу, дослідивши та оцінивши зібрані по справі докази, вважає, що позовні вимоги підлягають до задоволення, виходячи із наступного.

Спадщина після смерті ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) відкрилась після 2004 року, а тому застосуванню підлягають норми Цивільного кодексу України 2004 року.

Відповідно до ст. ст. 15, 16 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства. Способами захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Відповідно до ст.ст. 1216,1217,1218 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Частиною 1 статті 1222 ЦК України, спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Статтею 1296 ЦК України, передбачено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Відповідно до ч.1 ст. 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Враховуючи наведене, позивач є спадкоємцем першої черги

Згідно з вимогами ч. 1 ст.1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до вимог ч. 1 ст.1269 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

В силу вимог ч. 1 ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Встановлено та підтверджено матеріалами справи, що ОСОБА_2 , як спадкоємець за законом, у встановленому законом порядку прийняв спадщину після смерті ОСОБА_3 .

Таким чином, судом встановлено та підтверджено матеріалами справи, що позивач після смерті ОСОБА_3 у встановленому законом порядку успадкувала належну їй спірну земельну ділянку, однак, оформити спадкових прав у нотаріальної конторі не має можливості.

Згідно ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до вимог ст. 392 ЦК України власник майна може предявити позов про визнання його права власності, якщо це право не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Враховуючи вищенаведені вимоги закону та встановленні обставини справи, суд приходить до переконання, що позов ОСОБА_2 до Золотниківської сільської ради Теребовлянського району Тернопільської області, третя особа приватний нотаріус Гордєєва Людмила Іванівна про визнання права власності на майно в порядку спадкування слід задоволити та визнати за ОСОБА_2 право власності на земельну ділянку площею 2,0 га., для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розміщена на території Соснівської сільської ради Теребовлянського району Тернопільської області, в порядку спадкування за законом після смерті чоловіка ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись ст.ст.3, 4, 12, 81, 200, 259, 263, 265, 268, 354, 355 Цивільного процесуального кодексу України, ст. 392, 1216 - 1218, 1261, 1269 ЦК України, суд ,-

В ИР ІШ ИВ :

Позов ОСОБА_2 до Золотниківської сільської ради Теребовлянського району Тернопільської області, третя особа приватний нотаріус Гордєєва Людмила Іванівна про визнання права власності на майно в порядку спадкування задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 право власності на земельну ділянку площею 2,0 га., для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розміщена на території Соснівської сільської ради Теребовлянського району Тернопільської області, кадастровий номер: 6125088000:01:001:0612, в порядку спадкування за законом після смерті чоловіка ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційної скарги не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення суду, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду.

Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення суду або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 Цивільного процесуального кодексу України.

Головуючий суддя І.Б. Марціцка

Дата ухвалення рішення07.06.2022
Оприлюднено25.06.2022
Номер документу104752415
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на майно в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —606/2363/21

Рішення від 07.06.2022

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Марціцка І. Б.

Ухвала від 01.11.2021

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Марціцка І. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні