Ухвала
від 12.06.2022 по справі 280/1186/22
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

УХВАЛА

ПРО ЗАЛИШЕННЯ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ БЕЗ РОЗГЛЯДУ

13 червня 2022 року Справа № 280/1186/22 м.Запоріжжя Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Татаринова Д.В., розглянувши матеріали адміністративної справи за позовною заявою Головного управління ДПС у м. Києві, як відокремлений підрозділ ДПС України (04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 33/19, код ЄДРПОУ 44116011) до Товариства з обмеженою відповідальністю «МЕРЕЖА РЕАЛ МАРКЕТ» (69037, м. Запоріжжя, проспект Рекордна, буд. 20, код ЄДРПОУ 40806657) про стягнення коштів платника податків з рахунків

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Головного управління ДПС у м. Києві, як відокремлений підрозділ ДПС України (надалі позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю «МЕРЕЖА РЕАЛ МАРКЕТ» (далі відповідач), в якому позивач просить суд стягнути кошти платника податків ТОВ «МЕРЕЖА РЕАЛ МАРКЕТ» з усіх рахунків, відкритих у банках, що обслуговують такого платника на суму податкового боргу у розмірі 16 618,00 гривень.

Ухвалою суду від 25 січня 2022 року провадження у справі відкрито за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Дослідивши матеріали справи судом встановлено, що позовна заява подана без додержання вимог, встановлених статті 161 КАС України

Ухвалою суду від 17 травня 2022 року, позовну заяву залишено без руху та встановлено позивачу термін 5 календарних днів з дня отримання ухвали для усунення недоліків позовної заяви шляхом подання до суду доказів сплати судового збору за звернення до суду з позовною заявою у сумі 2270,00 грн.

08 червня 2022 року від Головного управління ДПС у м. Києві, як відокремленого підрозділу ДПС України до суду надійшла заява, відповідно до якої просить суд відстрочити сплату судового збору до закінчення воєнного стану.

Вирішуючи клопотання позивача про відстрочення сплати судового збору, а також усунення недоліків позоної заяви, суд керується наступним.

Положеннями частини 1 статті 133 КАС України передбачено, що суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

За правилами частини 2 статті 132 КАС України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору встановлено Законом України Про судовий збір № 3674-VI від 08.07.2011 (з наступними змінами та доповненнями).

Відповідно до частини 1 статті 3 Закону України Про судовий збір судовий збір справляється, зокрема, за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

Згідно з частиною 1 статті 8 Закону України «Про судовий збір» враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

З указаного вбачається, що відповідач не є суб`єктом, на якого розповсюджується дія законодавства щодо зменшення розміру судового збору, звільнення від його сплати, відстрочення або розстрочення його сплати.

Суд зауважує, що відстрочення сплати судового збору (звільнення від сплати судового збору, розстрочення його сплати або зменшення його розміру) з підстав, передбачених статті 133 КАС України, статті 8 Закону України «Про судовий збір», є прерогативою суду, який вирішує питання відкриття провадження (прийняття заяви, скарги тощо).

Зазначена норма є диспозитивною і встановлює не обов`язок, а право суду на власний розсуд відстрочити позивачу сплату судового збору.

Таким чином, Законом України «Про судовий збір»не встановлено пільг щодо сплати судового збору для позивача.

Позивачемне надано достатніх доводів та обставин, що дають підстави для задоволення клопотання про відстрочення сплати судового збору за подання позовної заяви.

Посилання позивача на введення воєнного стану в Україні як на підставу відстрочення сплати судового збору не знаходить свого обгрунтування, оскільки доказів того, що після закінчення воєнного стану в Україні позивач сплатить судовий збір до суду не надано.

Також позивачем до суду не надано доказів того, що введення воєнного стану в Україні перешкоджає Головному управлінню ДПС у м. Києві, як відокремленому підрозділу ДПС України сплатити судовий збір за позовну заяву, подану 21 січня 2022 року.

Позивач не є органом, що перебуває у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Крім того, відповідно частини 2 статті 9 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», Кабінет Міністрів України, інші органи державної влади, військове командування, військові адміністрації, Верховна Рада Автономної Республіки Крим, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування здійснюють повноваження, надані їм Конституцією України, цим та іншими законами України. Відповідно статті 12-2 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», в умовах правового режиму воєнного стану суди, органи та установи системи правосуддя діють виключно на підставі, в межах повноважень та в спосіб, визначені Конституцією України та законами України. Це означає, що судові органи та органи державної влади мають здійснювати всі дії, направлені на здійснення правосуддя, в тому числівиконання процесуальних обов`язків учасника справи.

Суд зазначає, що наведені відповідачем тезиси щодо відстрочення сплати судового збору до закінчення воєнного стану в України, як події після якої позивач сплатить судовий збір, не знаходить належних мотивів та переконань.

Відтак, клопотання про відстрочення сплати судового збору задоволенню не підлягає у зв`язку з необґрунтованістю такого.

Відповідно до частин 13-15 статті 171 КАС України, суддя, встановивши після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 160, 161 цього Кодексу, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, суд продовжує розгляд справи, про що постановляє ухвалу не пізніше наступного дня з дня отримання інформації про усунення недоліків.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява залишається без розгляду.

За приписами пункту 7 частини 1 статті 240 КАС України, суд своєю ухвалою залишає позов без розгляду, якщо провадження в адміністративній справі було відкрито за позовною заявою, яка не відповідає вимогам статей 160, 161, 172 цього Кодексу, і позивач не усунув цих недоліків у строк, встановлений судом.

Враховуючи, що позивач не усунув недоліки позовної заяви, суд вважає за необхідне позовну заяву залишити без розгляду.

Згідно з частини 4 статті 240 КАС України, особа, позов якої залишено без розгляду, після усунення підстав, з яких позов було залишено без розгляду, має право звернутися до адміністративного суду в загальному порядку.

Керуючись статтями 122, 123, 240, 241, 246, 248 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Головного управління ДПС у м. Києві, як відокремлений підрозділ ДПС України (04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 33/19, код ЄДРПОУ 44116011) до Товариства з обмеженою відповідальністю «МЕРЕЖА РЕАЛ МАРКЕТ» (69037, м. Запоріжжя, проспект Рекордна, буд. 20, код ЄДРПОУ 40806657) про стягнення коштів платника податків з рахунків, - залишити без розгляду.

Роз`яснити позивачу, що особа, позов якої залишено без розгляду, після усунення підстав, з яких позов було залишено без розгляду, має право звернутися до адміністративного суду в загальному порядку.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення безпосередньо до Третього апеляційного адміністративного суду.

Ухвалу виготовлено та підписано 13 червня 2022 року.

Суддя Д.В. Татаринов

Дата ухвалення рішення12.06.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу104754146
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення коштів платника податків з рахунків

Судовий реєстр по справі —280/1186/22

Ухвала від 12.06.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Ухвала від 16.05.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Ухвала від 25.01.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні