Рішення
від 07.06.2022 по справі 904/9144/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.06.2022м. ДніпроСправа № 904/9144/21

за позовом Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпровські електромережі", м. Дніпро

до Державного підприємства "Дніпропетровське обласне підприємство по племенній справі у тваринництві "Облплемпідприємство", с. Горького, Дніпровський район, Дніпропетровська область

про стягнення заборгованості у розмірі 48 167,40 грн

Суддя Золотарьова Я.С.

Секретар судового засідання Бєльченко М.В.

Представники:

від позивача: Ластіна Ю.С. довіреність

від відповідача: не з`явився довіреність

ПРОЦЕДУРА

Акціонерне товариство "ДТЕК Дніпровські електромережі" звернулося до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Державного підприємства "Дніпропетровське обласне підприємство по племенній справі у тваринництві "Облплемпідприємство" та просить суд стягнути з відповідача заборгованість у розмірі 48 167,40 грн, з яких: 40 801,19 грн - основний борг, 2 196,72 грн - 3% річних, 5 169,49 грн - інфляційні втрати.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 26.11.2021 відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи за наявними у ній матеріалами.

Відповідач 04.01.2022 подав до суду відзив на позовну заяву.

Позивач 11.01.2022 подав до суду відповідь на відзив.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 26.01.2022 здійснено перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче засідання на 22.02.2022.

Відповідач 01.02.2022 подав до суду заперечення на відповідь на відзив.

Протокольною ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 22.02.2022 оголошено перерву до 15.03.2022.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 18.04.2022 призначено підготовче засідання на 16.05.2022.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 18.04.2022 закрито підготовче провадження та справу призначено до судового розгляду по суті на 08.06.2022.

У судовому засіданні 08.06.2022 розпочато розгляд справи по суті: заслухано виступ позивача, встановлено обставини справи та досліджено докази, наявні у матеріалах справи. Під час судових дебатів позивач просив позов задовольнити з підстав, викладених у позові.

У судовому засіданні 08.06.2022 у нарадчій кімнаті ухвалено судове рішення в порядку статті 240 Господарського процесуального кодексу України з оформленням вступної та резолютивної частини.

АРГУМЕНТИ СТОРІН

Позиція позивача, викладена у позові

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що 16.10.2019 під час проведення перевірки дотримання Правил користування електричною енергією, позивачем виявлено та зафіксовано в акті № 003563 порушення споживачем пункту 5.5.5 ПРРЕЕ, яке полягало в самовільному підключенні відповідачем струмоприймачів до електричної мережі без дозволу після відключення 30.09.2019.

Позиція відповідача, викладена у відзиві

Відповідач заперечує проти позову та зазначає, що акт про порушення № 116128 від 16.10.2019, акт про усунення порушення, протокол № 68 від 31.10.2019 та розрахунок кількості недорахованої електроенергії містять недоліки, а тому не можуть вважаться належним доказом.

Також, відповідач зазначає, що акт про порушення № 116128 від 16.10.2019 взагалі не містить конкретної адреси, лише вказано с. Таромське.

Позиція позивача, викладена у відповіді на відзив

Позивач зазначає, що ним не було вказано назву вулиці та номер будинку, оскільки самовільне підключення було здійснено не в будівлі, а на електроустановках, що визначені умовами договору, тоді як адреси присвоюють лише будівлям.

Позиція відповідача, викладена у запереченнях

Відповідач зазначає, що єдиною юридичною та фактичною адресою відповідача є селище Горького Дніпровського району Дніпропетровської області. За цією ж адресою знаходяться й усі наявні приміщення відповідача. Саме на постачання електроенергії до приміщень, які розташовані у с. Горького було укладено договір про постачання електричної енергії від 27.10.2008 № 171.

Відповідач вказує, що з жодного наданого позивачем документу не вбачається, що укладання договору про постачання електроенергії до приміщень, які розташовані у селище Таромське.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ ТА ДОКАЗИ, ЩО ЇХ ПІДТВЕРДЖУТЬ

Між Відкритим акціонерним товариством Енергопостачальна компанія Дніпрообленерго, правонаступником якого є Акціонерне товариство "ДТЕК Дніпровські електромережі" (постачальник) та Державним підприємством "Дніпропетровське обласне підприємство по племенній справі у тваринництві "Облплемпідприємство" (споживач) укладено договір про постачання електричної енергії № 171 від 27.10.2008 (арк.с.10).

Відповідно до розділу 1 договору постачальник продає електричну енергію споживачу у точці (точках) продажу електричної енергії для забезпечення потреб електроустановок споживача з приєднаною потужністю 57,5 кВт, величини якої по об`єктах споживача визначені додатком Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії, а споживач оплачує постачальнику вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього договору.

Точка (точки) продажу електричної енергії межа балансової належності, на якій відбувається перехід права власності на електричну енергію, визначена додатками Акт розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін та/або Загальна схема електропостачання, які є невід`ємними частинами цього договору.

Згідно пункту 2.1 під час виконання умов цього договору, а також вирішенні всіх питань, що не обумовлені цим договором, сторони зобов`язуються керуватися чинним законодавством України та Правилами користування електричною енергією (далі - ПКЕЕ).

Пунктом 4.2.3 договору передбачено, що споживач сплачує постачальнику вартість недоврахованої електричної енергії, розраховану відповідно до Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією (далі - Методика), за тарифами, що діяли протягом споживання електричної енергії з порушенням, у разі таких дій споживача: самовільного внесення змін у схеми обліку електроенергії; пошкодження засобів обліку електроенергії, втручання в їх роботу або зняття пломб із засобів обліку; інших умов, визначених Методикою.

У разі виявлення однією стороною порушень умов договору іншою стороною, за які законодавством передбачене застосування санкцій чи які тягнуть за собою збитки, недоотриману продукцію або вигоду тощо, на місці оформлюється двосторонній акт порушень. Акт складається у присутності представників обох сторін договору у двох примірниках. Сторона, дії або бездіяльність якої стала причиною складання акта, має право внести до акта свої зауваження. Сторона, яка виявила порушення своїх прав, зобов`язана попередити іншу сторону про необхідність складання акта. Інша сторона не може без поважних причин відмовитися від складання та підписання акта. У разі відмови відповідальної сторони від підписання акта в ньому має бути зроблений запис про відмову. У цьому разі акт вважається дійсним, якщо його на місці складання підписали не менше трьох уповноважених представників сторони договору, що складала акт (пункт 4.4 договору).

Пунктом 7.1 договору сторони, серед іншого, узгодили, що облік електроенергії, спожитої споживачем та/або субспоживачами, приєднаними до електричних мереж споживача, здійснюється згідно з вимогами ПУЕ (Правил улаштування енергоустановок) та ПКЕЕ.

У разі порушення споживачем вимог нормативно-технічних документів щодо встановлення та експлуатації засобів обліку, їх покази не використовуються при розрахунках за спожиту електроенергію, а обсяги спожитої електроенергії визначаються постачальником розрахунковим шляхом згідно з вимогами додатка Порядок розрахунків.

Цей договір набуває чинності з дня його підписання і укладається на строк до 31.12.2008. Договір вважається щорічно продовженим на наступний календарний рік, якщо за місяць до закінчення терміну дії договору жодною зі сторін не буде заявлено про припинення його дії або перегляд його умов (пункт 9.8 договору).

Позивачем 30.09.2019 було припинено споживачу постачання електричної енергії у зв`язку із наявною заборгованістю, що підтверджується попередженням про припинення постачання електричної енергії та заявкою для здійснення припинення електроживлення споживача (арк.с.17, 19).

З матеріалів справи вбачається, що 16.10.2019 представниками енергопостачальника проведена перевірка дотримання споживачем Правил роздрібного ринку електричної енергії за його місцезнаходженням за адресою: с. Таромське.

За результатами перевірки складено акт про порушення № 116128 від 16.10.2019 (арк.с.21), яким встановлено, що споживач при користуванні електричною енергією порушив пункти 5.5.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії, яке полягало в самовільному підключенні відповідачем струмоприймачів до електричної мережі без дозволу після відключення 30.09.2019.

Акт про порушення № 116128 від 16.10.2019 складений за участю представника споживача (відповідача): Гребенюк В.М. Вказаний акт про порушення підписаний представниками позивача та споживача (із запереченням) з отриманням останнім копії акта. Заперечення полягає у тому, що відповідач заперечував самовільне підключення саме ним.

В пункті 9 Акту про порушення міститься інформація про те, що комісія постачальника електроенергії з розгляду складеного акта про порушення буде проводити засідання 31.10.2019, а також запрошення споживача або уповноваженої ним особи на це засідання. При цьому споживача попереджено, що у разі неявки його на засідання комісії цей акт буде розглянуто без його участі.

Виявлене порушення було усунуто, про що представниками позивача в присутності представника відповідача було складено акт про усунення порушення (арк.с.22). Від підписання акту представник споживача відмовився.

31.10.2019 відбулося засідання комісії позивача з розгляду акта про порушення від №116128 від 16.10.2019, результати якого оформлені протоколом № 68 (арк.с.23).

За допущене споживачем порушення комісією прийнято рішення провести нарахування за недовраховану активну електроенергію у сумі 40 801,19 грн згідно з пунктом 8.4.2 за формулою № 5 визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем ПРРЕЕ за період з 30.09.2019 по 16.10.2019.

Представник відповідача був присутній на засідання комісії, однак від підписання та отримання протоколу представник споживача відмовився.

Споживач вартість недоврахованої електричної енергії у розмірі 40 801,19 грн не сплатив.

Матеріали справи не містять доказів оскарження відповідачем рішення комісії з розгляду акта про порушення №116128 від 16.10.2019, оформленого протоколом засідання комісії № 68 від 31.10.2019.

ОЦІНКА АРГУМЕНТІВ СТОРІН, ВИСНОВКИ СУДУ

Щодо правовідносин сторін

Статтею 26 Закону України "Про електроенергетику" передбачено, що споживання енергії можливе лише на підставі договору з енергопостачальником. Споживач енергії зобов`язаний додержуватись вимог нормативно-технічних документів та договору про постачання енергії. Безпечну експлуатацію енергетичних установок споживача та їх належний технічний стан забезпечує сам споживач. Споживач енергії несе відповідальність за порушення умов договору з енергопостачальником та правил користування електричною і тепловою енергією та виконання приписів державних інспекцій з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії згідно із законодавством України. Правила користування електричною і тепловою енергією для населення затверджуються Кабінетом Міністрів України.

З огляду на наявний матеріалах справи договір, між сторонами склались правовідносини постачання електричної енергії.

Щодо самовільного підключення

Згідно зі статтею 27 Закону України "Про електроенергетику" правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність. Правопорушеннями в електроенергетиці є, зокрема крадіжка електричної і теплової енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку.

В силу підпункту 8 пункту 5.5.5 ПРРЕЕ роздрібного ринку електричної енергії Споживач електричної енергії зобов`язаний, зокрема, забезпечувати збереження і цілісність установлених на його території та/або об`єкті (у його приміщенні) розрахункових засобів комерційного обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування.

Пунктом 1.1.2 Правил роздрібного ринку електричної енергії визначено, що необлікована електрична енергія - обсяг електричної енергії, використаний споживачем або переданий транзитом в електромережі, що належать іншим власникам електричних мереж, але не врахований розрахунковими засобами комерційного обліку або врахований неправильно.

Згідно пункту 2.3.4 Правил роздрібного ринку електричної енергії відповідальність за збереження і цілісність засобів комерційного обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування покладається на власника (користувача) електроустановки або організацію, на території (у приміщенні) якої вони встановлені.

Відповідно до вимог пункту 8.2.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії, у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача або представника споживача оформлюється акт про порушення.

В акті про порушення мають бути зазначені зміст виявленого порушення з посиланням на відповідні пункти цих Правил або методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором, та вихідні дані, необхідні для визначення обсягу необлікованої електричної енергії та/або суми завданих споживачем збитків. За необхідності в акті зазначаються заходи, яких необхідно вжити для усунення допущених порушень.

Акт про порушення складається у двох примірниках, один з яких передається або надсилається споживачеві.

Споживач має право подати пояснення і зауваження щодо змісту акта про порушення та викласти мотиви своєї відмови від його підписання, які зазначаються в акті про порушення або надаються (надсилаються) оператору системи окремим письмовим повідомленням.

За приписами пункту 8.2.4 Правил роздрібного ринку електричної енергії, у разі виявлення представниками оператора системи, зокрема, самовільних підключень до електричних мереж розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором.

Дослідивши розрахунок обсягу та вартості недоврахованої електричної енергії, судом також встановлено, що він відповідає вимогам Методики. Порушення споживачем Правил користування електричною енергією встановлено постачальником електроенергії з дотриманням вимог пункту 8.2.5 Правил щодо змісту Акту про порушення, зазначені в Акті про порушення необхідні дані є достатніми для визначення обсягу недоврахованої електричної енергії.

Сума нарахувань згідно з розрахунком кількості недорахованої електроенергії по акту № 116128 від 16.10.2019 склала 40 801,19 грн.

Відповідно до пункту 8.2.7 Правил роздрібного ринку електричної енергії кошти за необліковану електричну енергію та суми збитків перераховуються споживачем на поточний рахунок оператора системи.

Споживач має оплатити розрахункові документи за необліковану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка.

У разі незгоди споживача з фактом крадіжки електричної енергії та відмови від сплати вартості необлікованої електричної енергії оператор системи звертається з позовом до суду для підтвердження факту викрадення електричної енергії та стягнення вартості необлікованої електричної енергії.

Спірні питання, які виникають між сторонами при складанні акта про порушення, при визначенні розміру суми збитків, належної до оплати, а також при здійсненні платежів, вирішуються у судовому порядку.

У матеріалах справи відсутні належні та допустимі докази оскарження відповідачем рішення комісії з розгляду акта про порушення №116128 від 16.10.2019, оформленого протоколом засідання комісії № 68 від 31.10.2019.

Відтак, рішення засідання комісії енергопостачальника з розгляду акта про порушення №116128 від 16.10.2019, оформлене протоколом засідання комісії № 68 від 31.10.2019, є чинним та обов`язковим для виконання.

Враховуючи визначені порядок та строки оплати рахунку, господарський суд встановив, що строк оплати на суму 40 801,19 грн є таким, що настав.

Доказів на підтвердження оплати вартості електроенергії, не облікованої внаслідок порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії, у сумі 40 801,19 грн відповідач не надав, доводи позивача щодо наявності боргу, шляхом надання належних доказів, не спростував.

Суд не приймає доводи відповідача, які викладені у відзиві, з огляду на таке.

З матеріалів справи вбачається, що перевірка проводилась на об`єкті споживача, що підтверджується додатками № 2 та № 10 до договору про постачання електричної енергії № 171 від 27.10.2008 та актом про порушення. Так схема електропостачання споживача наведена в акті про порушення відповідає схемі, що наведена в додатках № 2 та № 10 до договору.

Крім того, відповідно до наказу Міністерства аграрної політики України № 69 від 02.02.2007 "Про перелік державних підприємств, установ і організацій, що належать до сфери управління Мінагрополітики України" Дніпропетровське обласне державне підприємство по племінній справі у тваринництві "Облплемпідприємство" зареєстровано за адресою: м. Дніпропетровськ, смт Таромське. Хоча вказаний наказ втратив чинність, він доводить, що відповідач здійснює свою господарську діяльність у селі Таромське.

Матеріалами справи підтверджено та відповідачем не спростовано, що в результаті самовільного підключення відповідач здійснив крадіжку електричної енергії.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що вимога позивача про стягнення з відповідача вартості недоврахованої електричної енергії у розмірі 40 801,19 грн є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню повністю.

Щодо суми 3% річних та інфляційних втрат

Відповідно до статті 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Позивач заявив вимогу про стягнення з відповідача 3% річних у розмірі 2 196,72 грн за період 20.01.2020 по 05.11.2021 та інфляційних втрат у розмірі 5 169,49 грн за період лютий 2020 вересень 2021.

Суд перевіривши розрахунок 3% річних та інфляційних втрат, зазначає що він є правильним, тому вимоги позивача в цій частині є обґрунтованими та підлягають задоволенню у повному обсязі.

СУДОВІ ВИТРАТИ

Згідно пункту 2 частини 1 статті 129 Господарського процесуального кодексу України у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Тому судовий збір у розмірі 2 270,00 грн слід покласти на відповідача.

Керуючись статтями 2, 73, 74, 76, 77-79, 86, 91, 129, 233, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Державного підприємства "Дніпропетровське обласне підприємство по племенній справі у тваринництві "Облплемпідприємство" (52052, Дніпропетровська область, Дніпровський район, с. Горького; ідентифікаційний код 00693138) на користь Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпровські електромережі" (49107, м. Дніпро, шосе Запорізьке, буд. 22; ідентифікаційний код 23359034) недовраховану електроенергію у розмірі 40 801,19 грн, 3% річних у розмірі 2 196,72 грн, інфляційні втрати у розмірі 5 169,49 грн та судовий збір у розмірі 2 270,00 грн.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення до Центрального апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено 15.06.2022

Суддя Я.С. Золотарьова

Дата ухвалення рішення07.06.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу104767594
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості у розмірі 48 167,40 грн

Судовий реєстр по справі —904/9144/21

Судовий наказ від 10.07.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

Рішення від 07.06.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

Ухвала від 15.05.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

Ухвала від 01.05.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

Ухвала від 17.04.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

Ухвала від 26.01.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

Ухвала від 26.11.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні