Ухвала
від 14.06.2022 по справі 500/2018/22
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

Справа №500/2018/22

15 червня 2022 рокум. ТернопільТернопільський окружний адміністративний суд, у складі головуючого судді Мартиць О.І., розглянувши в письмовому провадженні клопотання позивача від 09.06.2022 про залучення співвідповідачем Комунального некомерційного підприємства "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня" в адміністративній справі за позовною заявою ОСОБА_1 в інтересах малолітньої ОСОБА_2 до Комунального некомерційного підприємства "Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня" Тернопільської обласної ради про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії

ВСТАНОВИВ:

09 травня 2022 року до Тернопільського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 в інтересах малолітньої ОСОБА_2 до Комунального некомерційного підприємства "Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня" Тернопільської обласної ради про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії, в якій просить:

- визнати протиправним рішення лікарсько-консультативної комісії при Комунальному некомерційному підприємстві "Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня" Тернопільської обласної ради, викладеного у формі програми реабілітації інваліда від 14.08.2021 року та запису лікаря ендокринолога від 1.22р. в направленні на комісію ЛКК від 21.01.2021 року як висновку щодо невідповідності стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 критеріям для встановлення категорії "дитина з інвалідністю" підгрупи А",

- скасувати рішення лікарсько-консультативної комісії при Комунальному некомерційному підприємстві "Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня" Тернопільської обласної ради, викладеного у формі програми реабілітації інваліда від 14.08.2021 року та запису лікаря ендокринолога від 1.22р. в направленні на комісію ЛКК від 21.01.2021 року як висновку щодо невідповідності стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 критеріям для встановлення категорії "дитина з інвалідністю" підгрупи А",

- зобов`язати лікарсько-консультативну комісію при Комунальному некомерційному підприємстві "Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня" Тернопільської обласної ради, провести повторне засідання з розгляду питання щодо надання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 статусу "дитина з інвалідністю" підгрупи А".

Ухвалою суду від 16.05.2022 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Розгляд справи визначено проводити за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

Відповідно до статей 162-164 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) встановлено відповідачу 15-денний строк з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі для подання відзиву на позовну заяву.

01.06.2022 відповідачем подано до суду відзив на позовну заяву.

13.06.2022 через відділ документального забезпечення суду поступило клопотання позивача від 09.06.2022, в якому просить залучити співвідповідачем Комунальне некомерційне підприємство "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня" (місцезнаходження: вул. Клінічна, 1а, м. Тернопіль, 46002, код ЄДРПОУ: 04528442), зазначаючи, що в результаті прийняття судом рішення у цій справі правовідносини між позивачем і відповідачем можуть зазнати певних змін, зокрема судове рішення може вплинути на процесуальні обов`язки Комунального некомерційного підприємства "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня", а саме обов`язок вчинити дії щодо визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії.

Згідно з частиною третьою статті 166 КАС України, заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом.

Враховуючи, що розгляд даної справи здійснюється судом за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін, суд вважає за можливе здійснити розгляд поданого позивачем клопотання в порядку письмового провадження.

Розглянувши подане клопотання про залучення співвідповідача у цій адміністративній справі, суд зазначає таке.

Так, питання залучення співвідповідача у справі регулює стаття 48 КАС України.

Відповідно до частини третьої вказаної статті якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що у якості відповідача позивач вказав Комунальне некомерційне підприємство "Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня" Тернопільської обласної ради в особі лікарсько-консультативної комісії при Комунальному некомерційному підприємстві "Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня" Тернопільської обласної ради і позовні вимоги сформовані до вказаного відповідача.

Згідно з пунктами 4, 5, 9 частини п`ятої статті 160 КАС України в позовній заяві зазначаються:

зміст позовних вимог і виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, а в разі подання позову до декількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з відповідачів;

виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини;

у справах щодо оскарження рішень, дій та бездіяльності суб`єкта владних повноважень - обґрунтування порушення оскаржуваними рішеннями, діями чи бездіяльністю прав, свобод, інтересів позивача.

За положеннями пункту 9 частини першої статті 4 КАС України відповідач - це суб`єкт владних повноважень, а у випадках, визначених законом, й інші особи, до яких звернена вимога позивача.

Зміст позову - це частина позову, яка, з одного боку, відображає вид судового захисту, а саме - звернену до суду вимогу позивача щодо застосування конкретних способів захисту порушеного, оспорюваного чи невизнаного права; відповідно до змісту позовних вимог встановлюються межі судового розгляду і предмет доказування. З іншого боку, зміст позовних вимог складають матеріально-правові вимоги позивача до відповідача, щодо яких суд повинен ухвалити рішення. Через це зміст позовних вимог має формулюватися максимально чітко і зрозуміло.

Крім того, виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, має бути чітким та зрозумілим, послідовним, позивач має навести обґрунтування порушення оскаржуваними рішеннями, діями чи бездіяльністю його прав, свобод, інтересів.

При цьому суд звертає увагу, що відповідно до частин першої та другої статті 5 КАС України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб`єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і просити про їх захист шляхом:

1) визнання протиправним та нечинним нормативно-правового акта чи окремих його положень;

2) визнання протиправним та скасування індивідуального акта чи окремих його положень;

3) визнання дій суб`єкта владних повноважень протиправними та зобов`язання утриматися від вчинення певних дій;

4) визнання бездіяльності суб`єкта владних повноважень протиправною та зобов`язання вчинити певні дії;

5) встановлення наявності чи відсутності компетенції (повноважень) суб`єкта владних повноважень;

6) прийняття судом одного з рішень, зазначених у пунктах 1-4 цієї частини та стягнення з відповідача - суб`єкта владних повноважень коштів на відшкодування шкоди, заподіяної його протиправними рішеннями, дією або бездіяльністю.

Захист порушених прав, свобод чи інтересів особи, яка звернулася до суду, може здійснюватися судом також в інший спосіб, який не суперечить закону і забезпечує ефективний захист прав, свобод, інтересів людини і громадянина, інших суб`єктів у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Під час вирішення питання про залучення співвідповідача чи заміну належного відповідача суд враховує, зокрема, чи знав або чи міг знати позивач до подання позову у справі про підставу для залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача. (частина п`ята статті 48 КАС України).

За приписом статті 48 КАС України слідує обов`язок суду встановити належність особи, зазначеної позивачем у якості відповідача, з огляду на те, чи повинна вона відповідати за позовними вимогами, заявленими в адміністративному позові.

Предметом оскарження у цій справі згідно змісту заявлених позовних вимог є визнання та скасування рішення лікарсько-консультативної комісії, прийняте Комунальним некомерційним підприємством "Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня" Тернопільської обласної ради в особі лікарсько-консультативної комісії при Комунальному некомерційному підприємстві "Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня" Тернопільської обласної ради, яке, на думку позивача, надалі повинно було переглядатися Комунальним некомерційним підприємством "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня", тому необхідно залучити його співвідповідачем.

Оскільки фактично спір у цій справі виник у зв`язку з незгодою позивача з рішенням ЛКК при Комунальному некомерційному підприємстві "Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня" Тернопільської обласної ради, то відповідач у цій справі є належним, підстави для залучення до участі у справі другого відповідача відсутні.

При цьому суд враховує, що позивачем в адміністративному позові не заявлені позовні вимоги до Комунального некомерційного підприємства "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня", а також не надано доказів того, що судове рішення може вплинути на процесуальні обов`язки Комунального некомерційного підприємства "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня", а саме обов`язок вчинити дії щодо визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії, як зазначено у поданому клопотанні.

З урахуванням вищевикладеного, суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення клопотання про залучення як співвідповідача Комунального некомерційного підприємства "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня", а тому в його задоволенні слід відмовити.

Керуючись статтями 4, 48, 243, 248 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання позивача про залучення співвідповідачем Комунальне некомерційне підприємство "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня" в адміністративній справі №500/2018/22 за позовною заявою ОСОБА_1 в інтересах малолітньої ОСОБА_2 до Комунального некомерційного підприємства "Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня" Тернопільської обласної ради в особі лікарсько-консультативної комісії при Комунальному некомерційному підприємстві "Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня" Тернопільської обласної ради про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії - відмовити.

Ухвала суду набирає законної сили негайно після її підписання суддею та окремо не оскаржується. Заперечення на ухвалу суду можуть бути включенні до апеляційної скарги на судове рішення, прийняте за результатами розгляду справи.

Головуючий суддяМартиць О.І.

Дата ухвалення рішення14.06.2022
Оприлюднено25.06.2022

Судовий реєстр по справі —500/2018/22

Ухвала від 02.02.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Уханенко С.А.

Ухвала від 09.01.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кашпур О.В.

Постанова від 29.11.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

Ухвала від 28.11.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

Ухвала від 08.11.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

Ухвала від 08.11.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

Ухвала від 31.10.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

Рішення від 14.09.2022

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мартиць Оксана Іванівна

Рішення від 14.09.2022

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мартиць Оксана Іванівна

Ухвала від 23.08.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Шинкар Тетяна Ігорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні