Постанова
від 12.07.2010 по справі 2а-3807/10/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №6.6.2

ПОСТАНОВА

Іменем України

12 липня 2010 року Справа № 2а-3807/10/1270

Луганський окружни й адміністративний суд у скл аді:

судді Матвєєвої В.В.,

при секретарі Зацепіній Ю.В.,

за участю сторін

представника позивача: Сегеди О.В.,

представника відповідача: не з' явився,

третіх оссіб:

ОСОБА_2 не з' явився,

ОСОБА_3 н е з' явився,

державний реєстратор

виконавчого комітету Луга нської міської ради не з' явився,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Д ержавної податкової інспекц ії в Артемівському районі м. Л уганська до Товариства з обм еженою відповідальністю «Рі ч-Транс» про визнання недійн им запису про державну реєст рацію, -

В С Т А Н О В И В:

18 травня 2010 року до Луга нського окружного адміністр ативного суду надійшла адмін істративна справа за позовом Державної податкової інспек ції в Артемівському районі м . Луганська до Товариства з об меженою відповідальністю «Р іч-Транс» про визнання недій ним запису про державну реєс трацію.

В обґрунтування позо вних вимог позивач зазначив, що 01.11.2007 управлінням державно ї реєстрації та міського реє стру Луганської міської ради зареєстровано Товариство з обмеженою відповідальністю «Річ-Транс».

Згідно установчих до кументів підприємство зареє стровано за адресою: АДРЕСА _1, засновником підприємств а є ОСОБА_2, який мешкає за а дресою: АДРЕСА_1.

Згідно пояснень засн овника підприємства, ОСОБ А_2 у 2007 році познайомився з ра ніше невідомою йому людиною на ім' я ОСОБА_3, яка запро понувала за грошову винагоро ду зареєструвати ТОВ «Річ-Тр анс». Підписавши всі необхід ні документи, ОСОБА_2 пере дав їх ОСОБА_3. Також, у свої х поясненнях ОСОБА_2 вказа в, що фінансово-господарсько ю діяльністю ніколи не займа вся, документи та печатку пер едав ОСОБА_3.

Позивач вважає, що ОСОБА_ 2 не мав наміру займатися пі дприємницькою та фінансово - господарською діяльністю, н е сплачував до бюджету перед бачені законом податки, збор и, обов' язкові платежі, а том у порушив норми діючого зако нодавства при створенні юрид ичної особи.

Просить суд визнати недійс ним запис від 01.11.2007 року № 1 382 102 0000 014 096 про державну реєстрацію суб ' єкта підприємницької діял ьності - товариства з обмеж еною відповідальністю «Річ - Транс», ідентифікаційний ко д 35487684.

У судовому засіданні представник позивача позовн і вимоги підтримала в повном у обсязі, надавши пояснення а налогічні позовній заяві, пр осила суд визнати недійсним запис від 01.11.2007 року № 1 382 102 0000 014096 пр о державну реєстрацію суб' є кта підприємницької діяльно сті - товариства з обмежено ю відповідальністю «Річ - Т ранс», ідентифікаційний код 35487684.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся, був повідомлений належни м чином про час, дату та місце судового засідання про що св ідчать в матеріалах справи д овідки поштового відділення , з яких вбачається, що відпові дач за юридичною адресою не з находиться.

Згідно частини 8 статті 35 Ко дексу адміністративного суд очинства України вважаєтьс я, що повістку вручено юридич ній особі, якщо вона доставле на за адресою, внесеною до відповідного державного ре єстру, або за адресою, яка заз начена її представником, і ц е підтверджується підписом в ідповідної службової особи.

Треті особи у судове засіда ння не з' явилися, були повід омлені належним чином, причн и неявки суду не доповіли.

За таких підстав, суд вважає за можливим розглянути спра ву за відсутністю представни ка відповідача та третіх осі б.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, перевірив ши матеріали справи, досліди вши надані сторонами докази, суд прийшов до наступного.

Як вбачається із матеріалі в справи, Товариство з обмеже ною відповідальністю «Річ-Тр анс» зареєстровано управлін ням державної реєстрації та міського реєстру Луганської міської ради, ідентифікацій ний код 35487684, за адресою: кВ. Степ овий, 5/122, м. Луганська про що бул о зроблено запис № 13821020000014096 від 01.11 .2007 та знаходиться на податков ому обліку у ДПІ Артемівсько го району м. Луганська (а.с 5, 9-1 1).

Згідно свідоцтва НБ № 040453 від 09.11.2007 ТОВ «Річ-Транс» зареєстро вано як платник податку на до дану вартість (а.с. 12).

Згідно довідки № 2691 з Єдиного державного реєстру підприєм ств та організацій України к ерівником Товариства з обмеж еною відповідальністю «Річ-Т ранс» є ОСОБА_4 (а.с. 3).

Згідно пояснень ОСОБА_2 (а.с. 15) у 2007 році він познайомивс я з раніше невідомою йому люд иною на ім' я ОСОБА_3, яка з апропонувала за грошову вина городу зареєструвати ТОВ «Рі ч-Транс». У зв' язку з гострою потребою у грошових коштах, ОСОБА_2 погодився та через д еякий час зустрівся з ОСОБА _3 в нотаріальній конторі, де підписав документи, у зміст я ких не вникав. За реєстрацію п ідприємства ОСОБА_2 отрим ав грошову винагороду у сумі 300 грн. та в приміщенні нотаріа льної контори передав ОСОБ А_3 всі документи та печатку підприємства. У кінці грудня 2007 року ОСОБА_2 знову зустр івся з ОСОБА_3, після чого в они проїхали до банку «Фінан си та кредит», де відкрив раху нки підприємства, поставивши декілька підписів в докумен тах, у зміст яких не вникав.

Також, у своїх поясненнях ОСОБА_2 вказав, що фінансово -господарською діяльністю не займався, документів щодо ді яльності підприємства не під писував, довіреностей нікому не видавав, документи податк ової звітності не підписував та до податкової інспекції н е надавав. Де знаходяться док ументи та печатка підприємст ва ОСОБА_2 не відомо.

Статтею 19 Конституції Украї ни передбачено, що органи дер жавної влади та органи місце вого самоврядування, їх поса дові особи зобов' язані діят и лише на підставі, в межах пов новажень та у спосіб, що перед бачені Конституцією та Закон ами України.

Відповідно до статті 24 Зако ну України «Про державну реє страцію юридичних осіб та фі зичних осіб - підприємців» від 15 травня 2003 року №755-IV для пров едення державної реєстрації юридичної особи засновник (з асновники) або уповноважена ними особа повинні особисто подати державному реєстрато ру (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) та кі документи:

- заповнену реєстраці йну картку на проведення дер жавної реєстрації юридичної особи;

- примірник оригіналу або нотаріально посвідчену копію рішення засновників аб о уповноваженого ними органу про створення юридичної

- два примірники устан овчих документів;

- документ, що засвідчу є внесення реєстраційного зб ору за проведення державної реєстрації юридичної особи.

Статтею 25 Закону Закону Укр аїни «Про державну реєстраці ю юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» від 15 тр авня 2003 року №755-IV передбачений п орядок проведення державної реєстрації юридичної особи, згідно якого, державний реєс тратор за відсутності підста в для залишення документів, я кі подані для проведення дер жавної реєстрації юридичної особи, без розгляду зобов' я заний перевірити ці документ и на відсутність підстав для відмови у проведенні держав ної реєстрації юридичної осо би, які передбачені частиною першою статті 27 цього Закону.

Згідно части 3 статті 25 Закон у № 755-IV за відсутності підстав для відмови у проведенні дер жавної реєстрації юридичної особи державний реєстратор повинен внести до реєстрацій ної картки на проведення дер жавної реєстрації юридичної особи ідентифікаційний код відповідно до вимог Єдиного державного реєстру підприєм ств та організацій України т а внести до Єдиного державно го реєстру запис про проведе ння державної реєстрації юри дичної особи на підставі від омостей цієї реєстраційної к артки.

Частиною 1 статті 110 Цивільно го кодексу України встановле но, що юридична особа ліквіду ється за рішенням суду про ви знання судом недійсною держа вної реєстрації юридичної ос оби через допущені при її ств оренні порушення, які не можн а усунути, а також в інших випа дках, встановлених законом.

Згідно ч.2 ст.110 Цивільного ко дексу України вимога про лік відацію юридичної особи на п ідставах, зазначених у пункт і 2 частини першої цієї статті , може бути пред'явлена до суду органом, що здійснює державн у реєстрацію, учасником юрид ичної особи.

Таким чином, позивач не нале жить до кола осіб, які мають пр аво на звернення до суду з поз овом про визнання недійсним запису про проведення держав ної реєстрації через порушен ня закону, допущені при створ енні юридичної особи, які не м ожна усунути.

Статтею 2 Закону України «Пр о державну податкову службу в Україні» встановлено, що за вданнями органів державної п одаткової служби є здійснен ня контролю за додержанням п одаткового законодавства, пр авильністю обчислення, повн отою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних ці льових фондів податків і зборів (обов'язкових плате жів), а також неподаткових доходів, установлених зако нодавством.

Згідно з п. 17 ст. 11 Закону Украї ни від 04 грудня 1990 року N 509-XII «Про д ержавну податкову службу в У країні» органи державної под аткової служби у випадках, в м ежах компетенції та у порядк у, встановлених законами Укр аїни, мають право звертатися у передбачених законом випа дках до судових органів із за явою (позовною заявою) про ска сування державної реєстраці ї суб' єкта підприємницької діяльності.

Відповідно до ст. 33 Закону Ук раїни від 15 травня 2003 року № 755-IV « Про державну реєстрацію юрид ичних осіб та фізичних осіб - п ідприємців» юридична особа п рипиняється в результаті пер едання всього свого майна, пр ав та обов' язків іншим юрид ичним особам - правонаступни кам у результаті злиття, приє днання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результ аті ліквідації за рішенням, п рийнятим засновниками (учасн иками) юридичної особи або уп овноваженим ними органом, за судовим рішенням або за ріше нням органу державної влади, прийнятим у випадках, передб ачених законом.

У відповідності із ч. 2 ст. 38 За кону України «Про державну р еєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» підставами для постановленн я судового рішення щодо прип инення юридичної особи, що не пов' язано з банкрутством ю ридичної особи, зокрема є:

- визнання недійсним запису про проведення державної ре єстрації через порушення зак ону, допущені при створенні ю ридичної особи, які не можна у сунути;

- провадження нею діяльност і, що суперечить установчим д окументам, або такої, що забор онена законом;

- невідповідність мінімаль ного розміру статутного фонд у юридичної особи вимогам за кону;

- неподання протягом року ор ганам державної податкової с лужби податкових декларацій , документів фінансової звіт ності відповідно до закону;

- наявність в Єдиному держав ному реєстрі запису про відс утність юридичної особи за в казаним її місцезнаходження м.

Положення пункту 17 статті 11 З акону України «Про державну податкову службу в Україні» щодо права податкового орган у на звернення до суду з позов ом про скасування державної реєстрації суб' єкта підпри ємницької діяльності, пункту 2 частини 1 статті 110 Цивільного кодексу України щодо можлив ості ліквідації юридичної ос оби через допущені при її ств оренні порушення, які не можн а усунути, частини 6 статті 59 Го сподарського кодексу Україн и щодо скасування державної реєстрації суб' єкта госпо дарювання слід розуміти як п оложення щодо припинення юри дичної особи.

Таким чином, органи державн ої податкової служби мають п раво звертатися до суду з поз овами про припинення юридичн ої особи.

У межах своїх повноважень т а відповідно до норм Закону У країни «Про державну податко ву службу в Україні», Закону У країни «Про державну реєстра цію юридичних осіб та фізичн их осіб - підприємців» органи державної податкової служби мають право звернутися до су ду з позовною заявою щодо при пинення юридичної особи лише у випадках: неподання протяг ом року органам державної по даткової служби податкових д екларацій, документів фінанс ової звітності відповідно до закону; наявність в Єдиному д ержавному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходж енням.

Як вбачається із матеріалі в справи, остання звітність (п одаткові декларації, розраху нки) до ДПІ в Артемівському ра йоні м. Луганська відповідач ем була надана 20.02.2008, що підтвер джується висновком ДПІ в Арт емівському районі м. Лугансь ка від 12.07.2010 за № 9888/9/10.

Оскільки відповідач протя гом року не подає до органу де ржавної податкової служби по даткових декларацій, докумен тів фінансової звітності від повідно до норм Закону Украї ни «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців» це є підста вою для припинення юридичної особи - Товариства з обмеже ною відповідальністю «Річ-Тр анс».

З огляду на вище зазначене, суд вважає, що позовні вимоги Державної податкової інспек ції в Артемівському районі м . Луганська підлягають задов оленню в частині припинення юридичної особи - Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Річ-Транс», ідентифікацій ний код 3548768, у зв' язку з непод анням протягом року до орган у державної податкової служб и документів фінансової звіт ності. В іншій частині вимоги позивача є необґрунтованими , а тому задоволенню не підляг ають.

Питання по судових витрата х не вирішуються, оскільки по зивач звільнений від їх спла ти у встановленому порядку, а статтею 94 Кодексу адміністра тивного судочинства України не передбачено їх стягнення у даних випадках.

На підставі викладен ого, керуючись ст. ст. 2, 17, 87, 94, 98, 158 - 163 Кодексу адміністративного с удочинства України, Закону У країни «Про державну реєстра цію юридичних осіб та фізичн их осіб - підприємців», ст.. 110 Цивільного кодексу України, Законом України «Про державн у податкову службу», суд -

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги Держа вної податкової інспекції в Артемівському районі м. Луга нська до Товариства з обмеже ною відповідальністю «Річ-Тр анс» про визнання недійним з апису про державну реєстраці ю задовольнити частково.

Припинити юридичну о собу відповідача - Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Річ-Транс», ідентифіка ційний код 3548768, зареєстровано го виконавчим комітетом Луга нської міської ради 01.11.2007 за № 1382 102 0000 014096 за адресою: АДРЕСА_1.

В решті частині позов них вимог відмовити за необґ рунтованістю.

Копію постанови напр авити Виконавчому комітету Л уганської міської ради (м. Луг анськ, вул. Коцюбинського, 14), пі сля набрання постанови закон ної сили.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, встановленог о Кодексом адміністративног о судочинства України, якщо т аку заяву не було подано.

Про апеляційне оскарження рішення суду першої інстанц ії спочатку подається заява. Обґрунтування мотивів оскар ження і вимоги до суду апеляц ійної інстанції викладаютьс я в апеляційній скарзі. Заява про апеляційне оскарження т а апеляційна скарга подаютьс я до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції.

Заява про апеляційне оскар ження постанови суду першої інстанції подається протяго м десяти днів з дня її проголо шення, а в разі складення пост анови у повному обсязі відпо відно до статті 160 цього Кодек су - з дня складення в повному обсязі. Якщо постанову було п роголошено у відсутності осо би, яка бере участь у справі, т о строк подання заяви про апе ляційне оскарження обчислює ться з дня отримання нею копі ї постанови. Апеляційна скар га на постанову суду першої і нстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарж ення.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо скарга подає ться у строк, встановлений дл я подання заяви про апеляцій не оскарження.

Повний текст постанови ск ладено та підписано 16 липня 201 0 року.

Суддя Матвєєва В.В.

Дата ухвалення рішення12.07.2010
Оприлюднено29.07.2010
Номер документу10479097
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3807/10/1270

Постанова від 12.07.2010

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Матвєєва В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні