Постанова
від 13.07.2010 по справі 2а-3191/10/2570
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-3191/10/2570

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 липня 2010 р. м. Чернігів

Чернігівський окружний ад міністративний суд в складі:

головуючого судді Сорочко Є.О.,

при секретарі Сердюк Д.О.,

з участю представника пози вача Маковки О.П.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду справу за адміністра тивним позовом управління Пе нсійного фонду України в Дес нянському районі м. Чернігов а до товариства з обмеженою в ідповідальністю «Чернігівс ький картонно-паперовий комб інат» про стягнення заборгов аності зі сплати страхових в несків на загальнообов'язков е державне пенсійне страхува ння, фінансових санкцій та пе ні,-

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фон ду України в Деснянському ра йоні м. Чернігова (далі - УПФУ в Деснянському районі) зверн улось до суду з адміністрати вним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Чернігівський картонно-пап еровий комбінат» (далі - ТОВ «Чернігівський картонно-пап еровий комбінат») про стягне ння заборгованості зі сплат и страхових внесків на загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування в розмірі 3095 грн. 36 коп. Свої вимоги мотивує тим, що відповідач зареєстро ване в УПФУ в Деснянському ра йоні, як платних страхових вн есків на загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання і зобов' язана сплачув ати такі внески до УПФ відпов ідно до Закону України «Про з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування», ал е зазначені суми страхових в несків не сплачує у строки, вс тановлені законодавством Ук раїни.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги уточнила та просила стягн ути з відповідача заборгован ість зі сплати страхових вне сків в розмірі 3095,36 грн., штрафні санкції за несвоєчасну спла ту страхових внесків в розмі рі 3939,03 грн. та пеню в розмірі 9586,36 г рн., в зв' язку з винесенням рі шення № 56 від 19.01.2010 року про засто сування до відповідача фінан сових санкцій та пені. Уточне ні вимоги підтримала та прос ила їх задовольнити в повном у обсязі, посилаючись на обст авини, викладені в позовній з аяві та заяві про збільшення позовних вимог.

Відповідач в судове засіда ння повторно не з' явився, пр о дату, час та місце розгляду с прави повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив.

Розглянувши подані сторон ами документи і матеріали, за слухавши пояснення представ ника позивача, всебічно і пов но з' ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуєть ся позов, об' єктивно оцінив ши докази, які мають юридичне значення для розгляду справ и і вирішення спору по суті, су д вважає, що позов підлягає за доволенню з наступних підста в.

Відповідно до статті 14 Зако ну України «Про загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування» (далі Закону) ТОВ «Чернігівський картонно-пап еровий комбінат» є страхувал ьником, а згідно частини 1 стат ті 15 Закону страхувальники є п латниками страхових внесків до солідарної системи. Части ною 3 статті 15 Закону зазначен о, що страхувальники набуваю ть статусу платників страхов их внесків до Пенсійного фон ду з дня взяття їх на облік тер иторіальним органом Пенсійн ого фонду. Відповідача зареє стровано в УПФУ в Деснянсько му районі, як платника страхо вих внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування з 20.10.2004 року за № 25031845, що п ідтверджується копіє повідо млення про взяття на облік юр идичної особи.

Згідно наданих відповідач ем до УПФУ в Деснянському рай оні розрахунків сум страхови х внесків на загальнообов' я зкове пенсійне страхування, що підлягають сплаті за пері од січень-березень 2010 року, які маються в матеріалах справи , сума внесків відповідачем н арахована у розмірі 3095,36 грн.

У відповідності до частини 6 статті 20 Закону страхувальн ики зобов'язані сплачувати с трахові внески, нараховані з а відповідний базовий звітни й період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня зак інчення цього періоду, який д ля відповідача є календарний місяць. Суми страхових внеск ів своєчасно не нараховані т а/або не сплачені страхуваль никами у строки, визначені ст аттею 20 цього Закону, відповід но до частини 2 статті 106 Закону вважаються простроченою заб оргованістю із сплати страхо вих внесків (недоїмка) і стягу ються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових са нкцій.

За несвоєчасно сплачені ст рахові внески відповідачем, рішенням УПФУ в Деснянському районі № 56 від 19.01.2010 року до ТОВ « Чернігівський картонно-папе ровий комбінат» на підставі пункту 2 частини 9 статті 106 Зако ну застосовано фінансові сан кції у розмірі 3939,03 грн. та нарах ована пеня на суму 9586,36 грн. Вище вказане рішення відповідаче м отримано та в установлений законом строк не оскаржено, о днак борг не сплачено.

Відповідно до ст. 106 Закону те риторіальні органи Пенсійн ого фонду за формою і у стр оки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсила ють страхувальникам, які маю ть недоїмку, вимогу про її спл ату. Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимо ги про сплату недоїмки страх увальник зобов'язаний сплати ти суми недоїмки та суми фіна нсових санкцій.

Згідно п. 8.2. Інструкції про п орядок обчислення і сплати с трахувальниками та застрахо ваними особами внесків на за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування до Пенсі йного фонду України, затверд женої постановою Правління П енсійного фонду України 19.12.2003 р оку № 21-1 (далі - Інструкція) ор гани Пенсійного фонду надсил ають страхувальникам вимогу про сплату недоїмки у випадк ах: а) якщо дані документальни х перевірок результатів діял ьності страхувальника свідч ать про донарахування сум ст рахових внесків; б) якщо страх увальник має на кінець звітн ого базового періоду недоїмк у зі сплати страхових внескі в; в) якщо страхувальник має на кінець звітного періоду бор ги зі сплати фінансових санк цій (штрафів) та пені. У випадк у а) вимога надсилається одно часно з актом документальної перевірки. У випадку б) вимога надсилається щомісяця протя гом п'яти робочих днів, наступ них за звітним базовим періо дом. Вимога формується на під ставі даних особових рахункі в платників на всю суму боргу . Згідно п. 8.3. Інструкції вимог а формується на підставі акт ів документальних перевірок та облікових даних з карток о собових рахунків страхуваль ників.

УПФУ в Деснянському районі , відповідно до Інструкції сф ормована та направлена відп овідачу вимога про сплату бо ргу від 06.05.2010 року № Ю-694 на загаль ну суму 88248,38 грн. Вказана вимога містить в собі частину непог ашеної заборгованості зі спл ати страхових внесків за пер іод з березня по квітень 2009 рок у в сумі 458,78 грн., стягнутий пост ановою Чернігівського окруж ного адміністративного суду від 20.08.2009 року у справі № 2-а -10098/09/2570; борг за травень 2009 року в р озмірі 9515,30 грн. стягнутий пост ановою Чернігівського окруж ного адміністративного суду від 07.09.2009 року у справі № 2-а-10472/09/2570; з аборгованість за період з че рвня по серпень 2009 року в розмі рі 22964,12 грн. (та фінансової санкц ії - 20056,56 грн.), стягнутий постано вою Чернігівського окружног о адміністративного суду від 17.11.2009 року у справі № 2-а-11620/09/2570; борг , що стягнутий постановою Чер нігівського окружного адмін істративного суду від 08.02.2010 рок у у справі № 2-а-12476/09/2570 в розмірі 6815, 34 грн.; борг за жовтень та листо пад 2009 року в розмірі 9431,83 грн., вс тановлений рішенням адмініс тративного суду від 17 лютого 2 010 року у справі № 2-а-444/10/2570; заборг ованість за грудень 2009 року, вс тановлений постановою Черні гівського окружного адмініс тративного суду від 03.03.2010 року у справі № 2-а-829/10/2570 в розмірі 2392,50 гр н.; заборгованість за січень-б ерезень 2010 року.

Загальна заборгованість в ідповідача зі сплати страхов их внесків з урахуванням штр афних санкцій та пені склада є 16620,75 грн. На час звернення УПФ У в Деснянському районі до су ду, відповідачем вказана заб оргованість не сплачена і не оскаржена.

Відповідно ст. 106 Закону Укра їни «Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання» у разі якщо страхуваль ник, який одержав вимогу тери торіального органу Пенсійн ого фонду про сплату недоїм ки і протягом десяти робочи х днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з засто сованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимог и, або не узгодив вимогу з відп овідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимог у в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплат ив узгоджену суму недоїмки п ротягом десяти робочих днів після отримання узгодженої в имоги, відповідний орган Пен сійного фонду звертається в установленому законом пор ядку і подає вимогу про спла ту недоїмки до відповідного підрозділу державної вико навчої служби. У зазначен их випадках орган Пенсійног о фонду також має право зв ернутися до суду чи госпо дарського суду з позовом пр о стягнення недоїмки.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги управління П енсійного фонду України в Де снянському районі м. Черніго ва до товариства з обмеженою відповідальністю «Чернігів ський картонно-паперовий ком бінат» є законними, обґрунто ваними та підлягають задовол енню, а заборгованість стягн енню на користь управління П енсійного фонду України в Де снянському районі м. Черніго ва.

Керуючись ст.ст. 122, 158 - 163, 167, Кодек су адміністративного судочи нства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в Деснянському райо ні м. Чернігова до товариства з обмеженою відповідальніст ю «Чернігівський картонно-па перовий комбінат» - задоволь нити в повному обсязі.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «Че рнігівський картонно-паперо вий комбінат» (ідентифікацій ний код 33111299) на користь управлі ння Пенсійного фонду України в Деснянському районі м. Черн ігова заборгованість зі спла ти страхових внесків на зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування, фінансови х санкцій та пені в розмірі 16620 (шістнадцять тисяч шістсот д вадцять) грн. 75 коп. на р\р 25609303051155 в ОПЕРВ ЧОУ Ощадбанку, МФО 353553, ко д 21395284.

Постанова відповідно до ч. 1 ст. 254 КАС України набирає зако нної сили після закінчення с троку для подання заяви про а пеляційне оскарження, встано вленого цим Кодексом, якщо та ку заяву не було подано.

Постанова може бути оскарж ена до Київського апеляційно го адміністративного суду пр отягом десяти днів з дня її ск ладання в повному обсязі, а я кщо постанову було проголоше но у відсутності особи, яка бе ре участь у справі, то з дня от римання нею копії постанови, за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 КАС України, шляхом п одання через суд першої інст анції заяви про апеляційне о скарження. Апеляційна скарга на постанову суду першої інс танції подається протягом дв адцяти днів після подання за яви про апеляційне оскарженн я. Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо скарга подає ться у строк, встановлений дл я подання заяви про апеляцій не оскарження.

Дата виготовлення та підп исання постанови в повному о бсязі - 16 липня 2010 р.

Суддя: Сорочко Є.О.

Дата ухвалення рішення13.07.2010
Оприлюднено27.07.2010
Номер документу10479635
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3191/10/2570

Ухвала від 17.06.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Сорочко Є.О.

Постанова від 13.07.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Сорочко Є.О.

Постанова від 13.07.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Сорочко Є.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні