Ухвала
від 13.06.2022 по справі 204/3805/22
КРАСНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 204/3805/22

Провадження № 1-кс/204/956/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 червня 2022 року слідчий суддя Красногвардійського районного суду м.Дніпропетровська ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого в ОВС слідчого відділу Управління Служби Безпеки України у Дніпропетровській області капітана юстиції ОСОБА_4 , погоджене старшим прокурором групи прокурорів у кримінальному провадженні - заступником начальника відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 , про проведення обшуку, в рамках кримінального провадження № 22022040000000089 від 26.05.2022 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченогоч.3 ст. 110-2 КК України,-

встановив:

До Красногвардійського районного суду м.Дніпропетровська надійшло клопотання слідчого в ОВС слідчого відділу Управління Служби Безпеки України у Дніпропетровській області капітана юстиції ОСОБА_4 , погоджене старшим прокурором групи прокурорів у кримінальному провадженні - заступником начальника відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 , про проведення обшуку, в рамках кримінального провадження № 22022040000000089 від 26.05.2022 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченогоч.3 ст. 110-2 КК України.

В обґрунтування клопотання зазначено, що слідчим відділом Управління здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22022040000000089 від 26.05.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 110-2 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що група осіб на території м. Дніпро та Дніпропетровської області, організували протиправний механізм із заволодіння та обготівкування грошових коштів з використанням реквізитів підконтрольних суб`єктів господарської діяльності, які під виглядом проведення фінансово-господарських операцій надають податкову вигоду підприємствам реального сектору економіки шляхом документального оформлення безтоварних операцій, а також останні здійснюють придбання української продукції та фактично передають без відображення в податковій звітності для експорту іншим підконтрольним компаніям, а податковий кредит через інші підприємства в подальшому використовується в протиправних фінансових операціях з надання послуг підприємствам реального сектору економіки послуг з мінімізації податкових зобов`язань та виведення значних сум грошових коштів в тіньовий сектор економіки, що спричиняє в свою чергу значну матеріальну шкоду державі.

Після чого, грошові кошти, отримані від вказаної протиправної діяльності, спрямовуються до держави агресора Російської Федерації, для подальшого вчинення останніми дій з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

Так, згідно відповіді на доручення ГВЗНД Управління СБ України у Дніпропетровській області отримано інформацію про факт шахрайства, вчиненого за попередньою змовою групою осіб шляхом проведення незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки та подальшого перерахування вказаних віртуальних активів до ОРДЛО та супутнім фінансуванням протиправної діяльності НЗФ т.зв. «ДНР».

Встановлено, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , є керівником пункту обміну грошових коштів «001k.exchange», розташованого за адресою: м. Дніпро, вул. Барикадна, буд. 15-А (бізнес-центр «Ступени», третій поверх, приміщення № 302), які надають послуги з обміну віртуальних активів: BTC, ETH, USDT, DASH, XRP, WebMoney, Qiwi RUB та послуги з т.зв. «перестановки» грошових коштів у іноземній валюті як по території України так і за її межами, у тому числі до Російської Федерації та НЗФ т.зв. «ДНР».

Зокрема, встановлено, що ОСОБА_5 є адміністратором Інтернет-ресурсів ІНФОРМАЦІЯ_2 та аккаунтів Інтернет ресурсів сервісу «Telegram» ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , діяльність яких спрямована на обмін віртуальних активів та реалізацію послуг з т.зв. «перестановки» грошових коштів у іноземній валюті як по території України так і за її межами, у тому числі до Російської Федерації та НЗФ т.зв. «ДНР».

Зокрема встановлено, що Інтернет-ресурс ІНФОРМАЦІЯ_2 співпрацює з численними пунктами обміну віртуальних валют та електронних грошових коштів, які зареєстровані та здійснюють свою господарську діяльність на території Російської Федерації, такими як: ІНФОРМАЦІЯ_4 ІНФОРМАЦІЯ_5 ІНФОРМАЦІЯ_2 ІНФОРМАЦІЯ_6 ІНФОРМАЦІЯ_7 ІНФОРМАЦІЯ_8 за допомогою яких здійснюють купівлю та продаж віртуальних грошових активів та реалізацію послуг з т.зв. «перестановки» грошових коштів у іноземній валюті на території Російської Федерації та НЗФ т.зв. «ДНР».

За заздалегідь обумовленим алгоритмом, ОСОБА_5 спільно з іншими невстановленими особами з числа представників пунктів обміну віртуальних валют розташованих на території Російської Федерації, приймає замовлення від клієнтів - громадян України та іноземців у месенджері «Telegram» або за допомогою вищевказаного сайту щодо купівлі/продажу віртуальних валют, у т.ч. російських електронних грошових коштів WebMoney, Qiwi RUB, Яндекс.Деньги або послуг з т.зв. «перестановки» грошових коштів, після чого домовляються про відсоток за вказаний вид послуг та обумовлюють деталі зустрічі, терміни передачі грошових коштів з території України до Російської Федерації та НЗФ т.зв. «ДНР».

Згідно відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єктів нерухомого майна приміщення за адресою: АДРЕСА_2 , перебуває у приватній власності Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕТАЛОН-СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 33005079).

Таким чином, наявні обґрунтовані підстави вважати, що за адресою: АДРЕСА_2, можуть зберігатись: установча та фінансово-бухгалтерська документація; відомості про здійснені фінансові операції у документальному та електронному вигляді; печатки, штампи, факсиміле; грошові кошти у готівковій та електронній формі, отримані в результаті здійснення протиправної діяльності; технічних пристроїв, призначених для отримання оплати (банківських терміналів, касових апаратів, приладів для перевірки купюр, приладів для підрахунку грошових коштів тощо.); засоби дистанційного керування розрахунковими рахунками підприємств, установ та організацій; персональні електронні-обчислювальні машини (комп`ютери); ноутбуки; планшети; мобільні телефони; сім-картки; електронні носії інформації (лазерні диски, флеш-накопичувачі, переносні жорсткі диски, сервери, камери спостереження і т.п.); роутери; маршрутизатори та інше телекомунікаційне обладнання; носії інформації, що містять в собі електронне листування з іншими особами; документальні носії інформації та особисті записи (записники, блокноти, чорнові записи і т.п.).

Викладені вище обставини свідчать про те, що дане кримінальне правопорушення здійснювалося, у тому числі, з використанням комп`ютерної техніки, яка має вихід до всесвітньої мережі Інтернет, тому вилучення мобільних телефонів, комп`ютерів, ноутбуків, планшетів, флеш-накопичувачів є необхідним для отримання доказів (у тому числі даних, що на теперішній час видалені з комп`ютерної техніки та інших електронних носіїв інформації) шляхом проведення в подальшому відповідних судових експертиз, через наявність обґрунтованих підстав вважати, що на зазначених вище предметах може міститися інформація чи містилися відомості, що мають значення для досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні.

Отримати зазначені вище речі, документи та відомості у спосіб, передбачений ст. 93 КПК України та Главою 15 КПК України, не представляється за можливе, у зв`язку з тим, що в органу досудового розслідування наявні обґрунтовані підстави вважати, що у разі проведення слідчих та процесуальних дій у такий спосіб невстановленими в ході досудового розслідування особами будуть вчинені дії з приховання, знищення та/або зміни властивостей відповідних речей та документів.

Слідчими слідчого відділу Управління СБ України у Дніпропетровській області раніше за вказаною адресою обшук не проводився. Особи, у володінні яких перебуває вищезазначене майно, не являються народними депутатами України, професійними суддями України, адвокатами чи іншими особами, щодо яких розповсюджується особливий порядок кримінального провадження, відповідно до ст. 480 КПК України.

На підставі вищевикладеного, зважаючи на те, що є достатні підстави вважати, що відшукуванні речі і документи знаходяться у приміщенні за вказаною вище адресою та приймаючи до уваги, що відшукуванні речі і документи мають важливе значення для досудового розслідування, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, слідчий звертається до суду з даним клопотанням.

У судовому засіданні прокурор підтримав клопотання, просив його задовольнити.

Вислухавши думку прокурора, вивчивши подане клопотання та додані до нього матеріали, якими обґрунтовується необхідність проведення обшуку, враховуючи положення ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя приходить до наступного.

В ході судового розгляду прокурором доведено, що на даний час в рамках кримінального провадження № 22022040000000089, проводиться комплекс заходів, спрямованих на встановлення обставин кримінального правопорушення та причетних до нього осіб. З матеріалів провадження вбачається, що в приміщенні за вказаною адресою можуть знаходитись предмети та документи, які мають значення для розслідування даного кримінального провадження і можуть бути доказами в ході судового розгляду, тому з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, встановлення причетних до злочину осіб, вважаю за необхідне задовольнити клопотання слідчого та надати дозвіл на проведення обшуку. За викладених обставин, обшук є доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення вказаних речей, які мають значення для досудового розслідування.

Керуючись ст. ст. 110, 234, 235, 309, 372 КПК України, суд

постановив:

Клопотання слідчого в ОВС слідчого відділу Управління Служби Безпеки України у Дніпропетровській області капітана юстиції ОСОБА_4 , погоджене старшим прокурором групи прокурорів у кримінальному провадженні - заступником начальника відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 , про проведення обшуку, в рамках кримінального провадження № 22022040000000089 від 26.05.2022 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченогоч.3 ст. 110-2 КК України - задовольнити.

Надати дозвіл слідчому в ОВС слідчого відділу Управління СБ України у Дніпропетровській області ОСОБА_4 , слідчим групи слідчих у кримінальному провадженні № 22022040000000089 від 26.05.2022: старшому слідчому в ОВС слідчого відділу Управління СБ України у Дніпропетровській області ОСОБА_7 , старшому слідчому в ОВС - криміналісту слідчого відділу Управління СБ України у Дніпропетровській області ОСОБА_8 , слідчому в ОВС слідчого відділу Управління СБ України у Дніпропетровській області ОСОБА_9 , слідчому в ОВС слідчого відділу Управління СБ України у Дніпропетровській області ОСОБА_10 , слідчому слідчого відділу Управління СБ України у Дніпропетровській області ОСОБА_11 , старшому слідчому слідчого відділу Управління СБ України у Дніпропетровській області ОСОБА_12 , старшому слідчому в ОВС слідчого відділу Управління СБ України у Дніпропетровській області ОСОБА_13 , слідчому в ОВС слідчого відділу Управління СБ України у Дніпропетровській області ОСОБА_14 , слідчому в ОВС слідчого відділу Управління СБ України у Дніпропетровській області ОСОБА_15 , старшому слідчому слідчого відділу Управління СБ України у Дніпропетровській області ОСОБА_16 , слідчому слідчого відділу Управління СБ України у Дніпропетровській області ОСОБА_17 , слідчому слідчого відділу Управління СБ України у Дніпропетровській області ОСОБА_18 , слідчому слідчого відділу Управління СБ України у Дніпропетровській області ОСОБА_19 , слідчому слідчого відділу Управління СБ України у Дніпропетровській області ОСОБА_20 , та а також прокурорам групи прокурорів - прокурорам відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_2 , що згідно відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єктів нерухомого майна перебуває у приватній власності Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕТАЛОН-СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 33005079), з метою відшукання та вилучення предметів та документів, які містять відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, а саме: установчої та фінансово-бухгалтерської документації; відомостей про здійснені фінансові операції у документальному та електронному вигляді; печаток, штампів, факсиміле; грошових коштів у готівковій та електронній формі, отриманих в результаті здійснення протиправної діяльності; технічних пристроїв, призначених для отримання оплати (банківських терміналів, касових апаратів, приладів для перевірки купюр, приладів для підрахунку грошових коштів тощо.); засобів дистанційного керування розрахунковими рахунками підприємств, установ та організацій; персональних електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів); ноутбуків; планшетів; мобільних телефонів; сім-карток; електронних носіїв інформації (лазерних дисків, флеш-накопичувачів, переносних жорстких дисків, серверів, камер та інших засобів спостереження і т.п.); роутерів; маршрутизаторів та іншого телекомунікаційного обладнання; носіїв інформації, що містять в собі електронне листування з іншими особами; документальних носіїв інформації та особистих записів (записників, блокнотів, чорнових записів тощо).

Строк дії ухвали 30 днів з моменту її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКрасногвардійський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення13.06.2022
Оприлюднено19.06.2023
Номер документу104797294
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —204/3805/22

Ухвала від 13.06.2022

Кримінальне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Дружинін К. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні