Ухвала
від 17.06.2022 по справі 758/3527/22
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/3527/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 червня 2022 року слідчий суддя Подільського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву керівника Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 про роз`яснення ухвали Подільського районного суду м. Києва від 20 травня 2022 року у справі № 758/3527/22 в порядку ст. 380 КПК України,

В С Т А Н О В И В :

До Подільського районного суду міста Києва надійшла заява керівника Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 про роз`яснення ухвали слідчого судді Подільського районного суду м. Києва від 20.05.2022 за результатами розгляду клопотання старшого слідчого СВ Подільського УП ГУНП у місті Києві, яке погоджено прокурором Подільської окружної прокуратури міста Києва, про арешт тимчасово вилученого майна у кримінальному провадженні № 42022102070000160, відомості щодо якого внесено до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань 06.05.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 111-1 КК України.

У своїй заяві прокурор вказує, що в мотивувальній частині рішення міститься посилання на те, що керівник прокуратури не мав повноважень на виконання функцій, передбачених п. 2 ч. 1 ст. 615 КПК України.

Просить роз`яснити рішення суду в частині повноважень керівника прокуратури в силу п. 2 ч. 1 ст. 615 КПК України, з врахуванням того, що перевірка повноважень прокурора не була предметом розгляду клопотання про накладення арешту на майно.

У судове засідання прокурор не з`явився, про місце і час розгляду заяви повідомлений належним чином, подав до суду заяву про розгляд заяви у його відсутність.

Згідно з нормою ч. 1 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду заяви слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Відповідно до ч. 2 ст. 380 КПК України, суд розглядає заяву про роз`яснення судового рішення протягом десяти днів з повідомленням особи, яка звернулася із заявою про роз`яснення судового рішення, та учасників судового провадження. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені, не перешкоджає розгляду заяви про роз`яснення рішення.

Зважаючи на чинні положення закону, вивчивши заяву про роз`яснення ухвали, слідчий суддя вважає за можливе провести розгляд справи у відсутність особи та приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 380 КПК України якщо судове рішення є незрозумілим, суд, який його ухвалив, за заявою учасника судового провадження чи органу виконання судового рішення, приватного виконавця ухвалою роз`яснює своє рішення, не змінюючи при цьому його зміст.

Роз`яснюючи ухвалу слідчий суддя не вправі змінювати зміст такої ухвали, тобто не має права змінювати зміст відомостей, викладених в ухвалі.

Роз`яснення рішення - це викладення рішення у більш ясній і зрозумілій формі. Здійснюючи роз`яснення судового рішення, суд викладає більш повно і зрозуміло ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не вносячи змін до рішення по суті і не торкаючись тих питань, які не були предметом судового розгляду. Якщо фактично порушується питання про зміну рішення, або про внесення до нього нових даних, або про роз`яснення мотивів прийняття рішення, суд відмовляє в роз`ясненні рішення. У ході роз`яснення рішення суд повинен тлумачити юридичні терміни, а не загальновживані слова.

Зрозумілість рішення полягає в тому, що воно є доступним для сприйняття, дохідливим, таким, що не припускає варіантності свого тлумачення. Суд не вправі вносити будь-які зміни в існуюче рішення так само, як і вирішувати питання, що не були предметом судового розгляду. Він може лише, змінивши форму викладення, більш повно, чітко і зрозуміло навести ті частини рішення, що породжують певні труднощі для однозначного сприйняття.

Так, ухвалою слідчого судді Подільського районного суду м. Києва від 20.05.2022 клопотання старшого слідчого СВ Подільського УП ГУНП у місті Києві, яке погоджено прокурором Подільської окружної прокуратури міста Києва, про арешт тимчасово вилученого майна у кримінальному провадженні № 42022102070000160, відомості щодо якого внесено до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань 06.05.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 111-1 КК України, залишено без задоволення.

Одним із мотивів вказаної ухвали є те, що клопотання не містило документів, які підтверджують право власності на майно, що належить арештувати, або конкретні факти і докази, що свідчать про володіння чи користування чи розпорядження підозрюваним, обвинуваченим, засудженим чи третіми особами таким майном.

У рішенні також вказано, що керівник органу прокуратури не мав повноважень на виконання функцій, передбачених п. 2 ч. 1 ст. 615 КПК України.

Однак, не змінюючи судове рішення, суд погоджується з доводами прокурора, що не було предметом розгляду клопотання про арешт майна розгляд підстав законності надання керівником дозволу на проведення обшуку, тобто на виконання функцій, передбачених п. 2 ч. 1 ст. 615 КПК України

Відповідно до п. 18 ст. 3 КПК України до повноважень слідчого судді належить здійснення у порядку, передбаченому КПК України судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Перевірка законності ухвалення рішення прокурором в порядку п. 2 ч. 1 ст. 615 КПК України є предметом дослідження під час судового розгляду кримінального провадження.

Таким чином, суд вважає за необхідне заяву про роз`яснення судового рішення задовольнити.

Керуючись ст. 380 КПК України, суд,-

П О С Т А Н О В И В :

Заяву керівника Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 про роз`яснення ухвали Подільського районного суду міста Києва від 20 травня 2022 року у справі № 758/3527/22 задовольнити.

Роз`яснити, що мотивувальна частина рішення Подільського районного суду міста Києва від 20 травня 2022 року про арешт майна в частині надання оцінки підстав законності керівником органу прокуратури дозволу на проведення обшуку, тобто на виконання функцій, передбачених п. 2 ч. 1 ст. 615 КПК України, не було предметом розгляду клопотання про арешт майна.

Перевірка законності ухвалення рішення прокурором в порядку п. 2 ч. 1 ст. 615 КПК України є предметом дослідження судом під час кримінального провадження.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня отримання її копії.

СуддяОСОБА_1

СудПодільський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення17.06.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу104800110
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗаява про роз’яснення судового рішення

Судовий реєстр по справі —758/3527/22

Ухвала від 21.06.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Паленик Ігор Григорович

Ухвала від 17.06.2022

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Анохін А. М.

Ухвала від 20.05.2022

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Анохін А. М.

Ухвала від 20.05.2022

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Анохін А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні