Ухвала
від 10.06.2022 по справі 757/13153/22-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/13153/22-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 червня 2022 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання старшого слідчого Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_3 про передачу арештованого майна,

В С Т А Н О В И В :

06.06.2022 у провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання сторони кримінального провадження старшого слідчогоГоловного слідчогоуправління Державногобюро розслідувань ОСОБА_3 ,погоджене прокуроромвідділу ОфісуГенерального прокурора ОСОБА_4 про передачу арештованого майна у кримінальному провадженні № 12020220000001481.

Слідчий або прокурор в судове засідання не з`явились, слідчий направив заяву про розгляд клопотання без його участі та задоволення клопотання.

В обґрунтування клопотання, слідчий зазначив наступне.

Головним слідчим управлінням Державного бюро розслідувань за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12020220000001481 від 25.11.2020 за ознаками вчинення злочинів, передбачених ч. 1 ст. 273, ч. 3 ст. 110-2 КК України.

Офісом Генерального прокурора здійснюється нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за номером 12020220000001481 від 25.11.2020 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 273, ч. 3 ст. 110-2 КК України.

В ході досудового розслідування вказаного кримінального провадження встановлено, що ряд нафтобаз та АЗС, в тому числі ТОВ «ТАТНЄФТЬ-АЗС-УКРАЇНА» (ЄДРПОУ 38194448), здійснюють незаконну діяльність, а саме здійснюють реалізацію палива та скрапленого газу із порушенням правил безпеки на вибухонебезпечних підприємствах або у вибухонебезпечних цехах, що виявилося у діяльності без відповідної проектно-виконавчої та дозвільної документації та створенню загрози життю та здоров`ю людей.

У межах вказаного кримінального провадження надійшла відповідь з Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, відповідно до якого засновником ТОВ «ТАТНЄФТЬ-АЗС-УКРАЇНИ» (код ЄРДПОУ 38194448) є зареєстроване у Російській Федерації ПУБЛІЧНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «ТАТНЄФТЬ» ОСОБА_5 . ШАШИНА із часткою 100%.

Разом з тим встановлено, що ПАТ «ТАТНЄФТЬ» ОСОБА_5 . ШАШИНА також є засновником ТОВ «ХАРКІВ-КАПІТАЛ» (код ЄРДПОУ 32562659) та

ТОВ «ПОЛТАВА-КАПІТАЛ» (код ЄРДПОУ 32544734), які мають у власності нафтобази та АЗС на території Харківської та Полтавської областей. Так, учасниками ТОВ «ХАРКІВ-КАПІТАЛ» є ПАТ "ТАТНЄФТЬ" ОСОБА_5 .ШАШИНА із часткою 92.98% в сумі 48 214 000 грн. та Компанія "Єфремовкаучук Гмбх" із часткою 7.02% в сумі 3 640 463 грн.

ПАТ «ТАТНЄФТЬ» ОСОБА_5 . ШАШИНА отримує прибуток від діяльності ТОВ «ТАТНЄФТЬ-АЗС-УКРАЇНИ», ТОВ «ХАРКІВ-КАПІТАЛ» та

ТОВ «ПОЛТАВА-КАПІТАЛ», за рахунок яких фінансує власну діяльність у Російській Федерації.

Разом з цим, ТОВ «ТАТНЕФТЬ-АЗС-ЗАПАД», яке також засновано

ПАТ «ТАТНЄФТЬ» ОСОБА_5 . ШАШИНА, здійснює постачання нафтопродуктів на адресу ФДАЗ "УМСП" Міністерства оборони Російської Федерації.

Відповідно до ЗУ «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» Російська Федерація визнана державою-агресором.

Таким чином є підстави вважати, що вказані особи фінансують дії, які вчиняються з метою насильницької зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, вчинені за попередньою змовою групою осіб.

Ухвалами слідчого судді Печерського районного суду м. Києва задоволено клопотання прокурора та накладено арешт на майно: ТОВ «ХАРКІВ-КАПІТАЛ» (код ЄРДПОУ 32562659) ухвалою від 12.05.2022 у справі № 757/10973/22-к, у вигляді заборони відчуження та розпоряджання.

Частиною першою статті 2 Закону України "Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів" передбачено, що Національне агентство є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері виявлення та розшуку активів, на які може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, та/або з управління активами, на які накладено арешт або які конфісковано у кримінальному провадженні.

У пункті 4 частини першої статті 9 Закону України "Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів" зазначається, що на Національне агентство покладено функцію з проведення оцінки, ведення обліку та управління активами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні.

За абзацом четвертим частини першої статті 1 Закону України "Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів", управляючи активами, Національне агентство забезпечує збереження активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, та їх економічної вартості.

Відповідно до частини третьої статті 21 Закону України "Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів" , управління активами, зазначеними у частині першій цієї статті, здійснюється Національним агентством на умовах ефективності, а також збереження та збільшення їх економічної вартості.

Абзацом першим частини першої статті 19 Закону України "Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів" встановлено, що Національне агентство здійснює управління активами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, у тому числі як захід забезпечення позову лише щодо позову, пред`явленого в інтересах держави, із встановленням заборони розпоряджатися та/або користуватися такими активами, сума або вартість яких дорівнює або перевищує 200 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня відповідного року.

Відповідно до абзацу другого частини першої статті 19 Закону України "Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів", активи, визначені абзацом першим цієї статті, приймаються в управління на підставі ухвали слідчого судді, суду чи згоди власника активів.

Згідно з частиною другою статті 19 Закону України "Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів", у разі прийняття в управління активів, які чи права на які та їх обтяження підлягають державній реєстрації, Національне агентство надсилає того самого дня інформацію про накладення арешту на активи органам, що ведуть державні реєстри таких активів, прав на них або їх обтяжень.

Відповідно до п.4 ч.6 ст.100 КПК України речові докази вартістю понад 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, якщо це можливо без шкоди для кримінального провадження, передаються за письмовою згодою власника, а в разі її відсутності - за рішенням слідчого судді, суду Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, для здійснення заходів з управління ними з метою забезпечення їх збереження або збереження їхньої економічної вартості, а речові докази, зазначені в абзаці першому цієї частини, такої самої вартості - для їх реалізації з урахуванням особливостей, визначених законом.

Окрім цього,відповідно доч.7ст. 100 КПК України у випадках, передбачених пунктами 2, 4 та абзацом сьомим частини шостої цієї статті, слідчий за погодженням із прокурором або прокурор звертається з відповідним клопотанням до слідчого судді місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, або до суду під час судового провадження, яке розглядається згідно ізстаттями 171-173цього Кодексу. Прокурор у випадку, передбаченому абзацом сьомим частини шостої цієї статті, не пізніше наступного робочого дня з моменту постановлення ухвали слідчого судді, суду надсилає копію цієї ухвали Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, із зверненням щодо прийняття активів, а також вживає невідкладних заходів щодо передачі цих активів Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Слідчий суддя, дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання.

На підставівикладеного ікеруючись ст.100КПК України, Законом України "Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів" слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Передати арештоване нерухоме майно, яке належить ТОВ «ХАРКІВ-КАПІТАЛ» (код ЄРДПОУ 32562659), а саме:

1.АЗС №122 Загальною площею (кв.м.): 213.6, розташована за адресою: Харківська обл., Чугуївський р., м. Чугуїв, провулок Мічуріна, будинок 1;

2.комплекс майновий, загальною площею (кв.м.): 56.8, розташований за адресою: Харківська обл., м. Куп`янськ, вулиця Сватівська, будинок 60;

3.нежитлові будівлі і споруди газонаповнювальної станції (ГНС), загальною площею (кв.м): 1617.6, розташовані за адресою: Харківська обл., Харківський р., смт. Васищеве, вулиця Промислова, будинок 20;

4.нежитлові будівлі: АЗС № 102 (літ. "А-1"), загальною площею 120,8 кв.м., з автогазозаправочним пунктом; нежитлова будівля - ПТО (літ. "Б-1") загальною площею 282,6 кв.м.; нежитлова будівля (літ. "В-1") загальною площею 24,2 кв.м. розташовані за адресою: м. Харків, проспект Ландау Льва, будинок 33;

5.нежитлові будівлі АЗС, загальною площею 298,6 кв.м розташовані за адресою: Харківська обл., Зміївський р., м. Зміїв, вулиця Харківська, будинок 75;

6.нежитлові будівлі (нафтобаза) Загальною площею (кв.м.): 11110.2 розташовані за адресою: м. Харків, вулиця Магнітогорська, 1;

7.нежитлова будівля АЗС № 602 та АГЗП загальною площею 83.6 кв.м., розташована за адресою: Харківська обл., Красноградський р., с. Піщанка, вулиця Калинова, будинок 45;

8.нежитлова будівля АЗС № 605 Загальною площею (кв.м.): 122.9, розташована за адресою: Харківська обл., Красноградський р., с. Улянівка, автодорога Харків-Красноград-Перещепине 87км, будинок 2;

9.нежитлова будівля АЗС №601 літера "А-1" загальною площею 61,1 кв.м., літера "Б"-ПТО №601 загальною площею 75,1 кв.м. розташована за адресою: Харківська обл., Красноградський р., с. Наталине, вулиця Сенченка І., будинок 101;

10.нежитлова будівля АЗС №604 Загальною площею (кв.м.): 124, розташована за адресою: Харківська обл., Красноградський р., с. Улянівка, автодорога Харків-Красноград-Перещепине 87км, будинок 3;

11.комплекс, майновий Загальною площею (кв.м.): 1777.6, розташований за адресою: Харківська обл., Куп`янський р., с. Кучерівка, вулиця Озерна, будинок 65-Б;

12.нежитлова будівля літ. А-1 Загальною площею (кв.м.): 44.5, розташована за адресою: м. Харків, вулиця Достоєвського, будинок 15;

13.нежитлова будівля АЗС№209, Загальною площею (кв.м.): 46.2, розташована за адресою: Харківська обл., Великобурлуцький р., смт. Приколотне, вулиця Центральна, будинок 92;

14.нежитлова будівля АЗС №1, Загальною площею (кв.м.): 53.4, розташована за адресою: Харківська обл., м. Лозова, вулиця Гвардійська, будинок 43а;

15.нежитлова будівля АЗС №2, Загальною площею (кв.м.): 35.9, розташована за адресою: Харківська обл., м. Лозова, вулиця Березовського Юхима, 84;

16.нежитлова будівля АЗС №302 з автогазозаправочним пунктом, Загальною площею (кв.м.): 82.5, розташована за адресою: Харківська обл., Ізюмський р., с/рада. Малокомишуваська, Комплекс будівель і споруд №3;

17.нежитлова будівля АЗС №207, Загальною площею (кв.м.): 149.5, розташована за адресою: Харківська обл., Дворічанський р., смт. Дворічна, вулиця Зарічна, 20;

18.нежитлова будівля АЗС №206 Загальною площею (кв.м.): 52.6, розташована за адресою: Харківська обл., Дворічанський р., сщ. Дворічне, вулиця Привокзальна, 74;

19.нежитлові будівлі Загальною площею (кв.м.): 1299.2, розташована за адресою: Харківська обл., Красноградський р., м. Красноград, вулиця Транспортна, будинок 8;

20.нежитлова будівля АЗС № 610, Загальною площею (кв.м.): 102.4, розташована за адресою: Харківська обл., Нововодолазький р., смт. Нова Водолага, вулиця Харківська, будинок 144/2;

21.майновий комплекс, Загальною площею (кв.м.): 31.4, розташована за адресою: Харківська обл., Куп`янський р., с. Новоосинове, Майновий комплекс;

22.нежитлова будівля, ПТО літ. "Б" Загальною площею (кв.м.): 154.1 розташована за адресою: Харківська обл., Зачепилівський р., смт. Зачепилівка, вулиця Соборна, будинок 196-а;

23.земельна ділянка, кадастровий номер: 6325156700:03:003:0002, площа (га): 0.3розташована за адресою: Харківська обл., Харківський р., смт. Високий, вулиця Ощепкова, земельна ділянка 42;

24.будівля стаціонарної ГАЗС, Загальною площею (кв.м.): 38.1, розташована за адресою: Харківська обл., Харківський р., смт. Високий, вулиця Ощепкова, будинок 42;

25.нежитлова будівля, Загальною площею (кв.м.): 62.1, розташована за адресою: Харківська обл., Нововодолазький р., с/рада. Станичненська, ПТО № 603, автодорога Мерефа - Красноград 811 км;

26.нежитлова будівля, Загальною площею (кв.м.): 97.2, розташована за адресою: Харківська обл., Нововодолазький р., с/рада. Станичненська, АЗС № 606, автодорога Москва - Сімферополь 811 км;

27.нежитлові будівлі АЗС № 108, Загальною площею (кв.м.): 30.6, розташована за адресою: м. Харків, вулиця Потоцького Северина, будинок 38;

28.нежитлова будівля операторської АЗС № 401 літ. "А-1" та споруди, Загальною площею (кв.м.): 29.8, розташована за адресою: Харківська обл., Барвінківський р., м. Барвінкове, вулиця Козацька, будинок 107;

29.центр реабілітації, незавершений будівництвом 85% готовності розташована за адресою: Харківська обл., Дергачівський р., с. Чайківка, вулиця Озерна, будинок 22;

30.нежитлові будівлі, АЗС № 103 та АГЗП, Загальною площею (кв.м.): 226.1, розташована за адресою: Харківська обл., Дергачівський р., с. Черкаська Лозова, вулиця Київське шосе, будинок 6;

31.земельна ділянка із кадастровим номером: 6323155100:04:033:0001, площею (га): 0.4075, розташована за адресою: Харківська обл., Кегичівський р., смт. Кегичівка, вулиця 1-го Травня, земельна ділянка 66Б;

32.земельна ділянка із кадастровим номером: 6320410100:00:007:0221, площею (га): 0.2824, розташована за адресою: Харківська обл., Барвінківський р., м. Барвінкове, вулиця Центральна, земельна ділянка 26-Б;

33.земельна ділянка із кадастровим номером: 6320410100:00:006:0060, площею (га): 2.5613, розташована за адресою: Харківська обл., Барвінківський р., м. Барвінкове, вулиця Потапенка, 107;

34.земельна ділянка із кадастровим номером: 6325755100:01:000:0859, площею (га): 0.0101, розташована за адресою: Харківська обл., Шевченківський р., смт. Шевченкове, вулиця Шевченка, земельна ділянка 104;

35.автозаправочна станція АЗС № 216 з АГЗП загальною площею 37,6 кв.м., розташована за адресою: Харківська обл., Шевченківський р., смт. Шевченкове, вулиця Шевченка, будинок 104;

36.земельна ділянка із кадастровим номером: 6325755100:01:000:0855, площею (га): 0.303, розташована за адресою: Харківська обл., Шевченківський р., смт. Шевченкове, вулиця Шевченка, земельна ділянка 104;

37.земельна ділянка із кадастровим номером: 6310700000:07:001:0001, площею (га): 0.362, розташована за адресою: Харківська обл., м. Куп`янськ, вулиця Леніна, 112а;

38.земельна ділянка із кадастровим номером: 6323385501:01:003:0010, площею (га): 0.9758, розташована за адресою: Харківська обл., Красноградський р., с. Піщанка, вулиця Калинова, земельна ділянка 45;

39.земельна ділянка із кадастровим номером: 6323383001:02:001:0003 площею (га): 0.6098, розташована за адресою: Харківська обл., Красноградський р., с. Наталине, вулиця Сенченка І., земельна ділянка 101;

40.земельна ділянка із кадастровим номером: 6323383005:00:001:0034, площею (га): 0.6216, розташована за адресою: Харківська обл., Красноградський р., с. Улянівка, автодорога Харків-Красноград-Перещепине 87км, земельна ділянка 3;

41.земельна ділянка із кадастровим номером: 6323383005:00:001:0035, площею (га): 0.0325, розташована за адресою: Харківська обл., Красноградський р., с. Улянівка, автодорога Харків-Красноград-Перещепине 87км, земельна ділянка 3;

42.земельна ділянка із кадастровим номером: 6320810100:00:008:0009, площею (га): 0.4075, розташована за адресою: Харківська обл., Богодухівський р., м. Богодухів, вулиця Пушкіна, 85;

43.земельна ділянка із кадастровим номером: 6311500000:06:001:0038, площею (га): 0.8697, розташована за адресою: Харківська обл., м. Первомайський, вулиця Миру, земельна ділянка 49.

44.нежитлові будівлі та споруди, розташовані за адресою: Харківська обл., м. Ізюм, вулиця Федоренка Маршала, будинок 1;

45.нежитлові будівлі та споруди, розташовані за адресою: Харківська обл., м. Ізюм, вулиця Степова, будинок 1-а;

46.нежитлові будівлі та споруди, розташовані за адресою: Харківська обл., м. Ізюм, вулиця Комсомольська, будинок 98-б;

47.нежитлові будівлі та споруди, розташовані за адресою: Харківська обл., Великобурлуцький р., смт. Великий Бурлук, вулиця Свердлова, будинок 34;

48.нежитлові будівлі та споруди, розташовані за адресою: Харківська обл., м. Ізюм, вулиця Шмідта, будинок 18-а;

49.комплекс, розташований за адресою: Харківська обл., Зміївський р., смт. Комсомольське, Балаклійське шоссе, будинок 13а;

50.нежитлова будівля, розташована за адресою: Харківська обл., Дергачівський р., м. Дергачі, вулиця Залізнича, № 1;

51.комплекс, АЗС №128, розташований за адресою: Харківська обл., Краснокутський р., с. Чернещина, вулиця Петровського, будинок 80;

52.нежитлові будівлі: літ."А-1" пл.44,4кв.м., літ."Б-1"120,5 кв.м., літ."В-1" пл.43,7кв.м., літ."Г-1" пл.60,1 кв.м., літ."Д-1" пл.12,2 кв.м., літ."Е-1" пл.9,8кв.м., розташовані за адресою: Харківська обл., м. Харків, Мереф`янське шосе, будинок 23;

53.нежитлові будівлі літ."А-1" площею 99,8 кв.м, літ."Б-1" площею 42.6 кв.м, літ"В-1" площею 10,2 кв.м., розташовані за адресою: м. Харків, вулиця Північна, будинок 11;

54.нежитлова будівля, літ."Б-1" загальною площею 250,9 кв.м., розташована за адресою: м. Харків, вулиця Автострадна, будинок 193;

55.нежитлова будівля, літ. "А-1" загальною площею 54,6 кв.м., розташована за адресою: м. Харків, вулиця Лисаветинська, 12;

56.нежитлові будівлі : літ. "А-1" площею 24.2кв.м, літ. "Б-1" площею 28.6кв.м. розташовані за адресою: м. Харків, вулиця Дружна, 13;

57.нежитлова будівля Загальною площею (кв.м.): 49,8, розташована за адресою: Харківська обл., Борівський р., смт. Борова, вулиця Підлиманська, будинок 15;

58.нежитлові будівлі літ."А-1" площею 260,0 м.кв.;літ."Б-1" площею 22,4 м.кв.;літ. "В-1" площею 30,0 м.кв., розташовані за адресою: м. Харків, вулиця Ясенева, будинок 2;

59.нежитлове приміщення, розташоване за адресою: Харківська обл., Барвінківський р., м. Барвінкове, вулиця Польова, будинок 1;

60.комплекс майновий, розташований за адресою: Харківська обл., Куп`янський р., с. Сенькове, АЗС, №6;

61.нежитлова будівля, АЗС № 3 Лозівської нафтобази, Загальною площею (кв.м.): 46,2, розташована за адресою: Харківська обл., Близнюківський р., смт. Близнюки, вулиця Комсомольська, будинок 7;

62.нежитловий об`єкт, Загальною площею (кв.м.): 63,0, розташований за адресою: Харківська обл., Балаклійський р., смт. Андріївка, провулок Першотравневий, 2;

63.нежитловий об`єкт, Загальною площею (кв.м.): 170,8, розташований за адресою: Харківська обл., Балаклійський р., с. Вишнева, площа 40 років Перемоги, 33.

в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів для управління за договором на підставах, у порядку та на умовах, визначених

ст.ст. 19, 21 Закону України "Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів";

Зобов`язати Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів забезпечити реєстрацію прав управління та інших речових прав, що виникатимуть на підставі ухвали слідчого судді про передачу Національному агентству в управління майна, на яке накладено арешт.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення10.06.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу104808901
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях інші

Судовий реєстр по справі —757/13153/22-к

Ухвала від 17.08.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Ященко Микола Анатолійович

Ухвала від 10.06.2022

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Білоцерківець О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні