Постанова
від 21.07.2010 по справі 2-а-2440/10/0270
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

м. Вінниця,    вул. Островського, 14

тел/факс (0432) 55-15-10, 55-15-15, e-mail: inbox@adm.vn.court.gov.ua


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ  

21 липня 2010 р.   Справа № 2-а-2440/10/0270

  Вінницький окружний адміністративний суд в складі

Головуючого судді Мультян Марини Бондівни ,

 при секретарі судового засідання:   Скалій Лесі Володимирівні

за участю представників сторін:

позивача       :   не з'явився , заявивши клопотання про розгляд справи без його участі

відповідача  :   не з'явився, з невідомих для суду причин про поважність яких не повідомив    

прокурор: Гембера С.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом : Прокурора Бершадського району Вінницької області  в інтересах держави  

до :   Сільськогосподарського товариства  з обмеженою відповідальністю "Осіївське"   

про : стягнення 23142,99 грн.

ВСТАНОВИВ :

  09.06.2010 року до  Вінницького окружного адміністративного суду надійшли  матеріали позовної заяви Прокурора Бершадського району Вінницької області  в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України у Бершадському районі Вінницької області  до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Осіївське"   про стягнення 23142,99 грн.

Ухвалою  суду від 10.06.2010 року за даним позовом відкрито провадження у справі.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач  своєчасно не сплачував страхові внески, у зв’язку з чим утворилась заборгованість   в  загальній сумі 23142,99  грн.

Відповідач письмових заперечень на позовну заяву не надав,  в судове засідання , призначене на 22.06.2010 року, не з’явився, свого  повноважного представника в суд не направив, про причини неявки  не повідомив, хоча про час і місце розгляду справи відповідач був  повідомлений належним чином, що  підтверджується    повідомленням про вручення поштового відправлення  (а.с. 21).

В судове засідання  21.07.2010 року  відповідач не з'явився повторно, письмових пояснень щодо поважності причин своєї неявки суду не надав, хоча про час і місце розгляду справи відповідач був  повідомлений належним чином, що  підтверджується    повідомленням про вручення поштового відправлення  (а.с. 38).

За таких обставин, суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача належним чином про час і місце розгляду судової справи з його участю та реалізації ним права судового захисту своїх прав та інтересів.

07.07.2010 року від позивача надійшла заява №988/06-23 від 06.07.2010 року про розгляд справи  без участі представника позивача (а.с.39).

Прокурор в судовому засіданні позовні вимоги підтримав у повному обсязі, просив суд їх задовольнити.

З огляду на вказане та зважаючи, що клопотань про відкладення розгляду справи від сторін  не надходило, справа розглядається без участі представника відповідача та позивача за наявними у справі документами, відповідно до положень ст. 128 КАС України.

Заслухавши прокурора, дослідивши надані докази та матеріали справи, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позову з огляду на наступне.

Сільськогосподарське  товариство  з обмеженою відповідальністю "Осіївське"   зареєстроване в управлінні Пенсійного фонду України в Бершадському районі Вінницької області і є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (а.с.8).

Згідно з поданим відповідачем розрахунком  суми страхових внесків  на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті за 3  місяць 2010 року від 16.04.2010 року, загальна сума страхових внесків, яка має бути сплачена відповідачем становить 23142,99 грн. (а.с.11-12).

Відповідно до наданого позивачем розрахунку суми заборгованості відповідача зі сплати страхових внесків, складеного за період 01.10.2009 року по 05.05.2010 року, станом на 05.05.2010 року залишок несплаченої відповідачем  заборгованості  становить  85616,65 грн., в тому рахунку 77899,94 грн. - зі сплати внесків   на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, 4415,15 грн. - заборгованості зі сплати штрафних санкцій, 3301,56 грн. - зі сплати пені (а.с.9).

Разом з тим, з вказаного розрахунку вбачається, що заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування  в розмірі 23142,99 грн. (згідно з розрахунком відповідача за 3  місяць 2010 року), на момент звернення з даним позовом до суду була не погашена,  а  за рахунок перерахованих 29.04.2010 року  позивачем грошових  кошті  в розмірі 10000 грн.  було погашено  9692,59 грн. недоїмки по  страхових внесках, 231,35 грн. штрафної санкції, 76,06 грн. пені за період з 01.10.2009 року по 26.02.2010 року.

Крім того, судом встановлено, що  станом на 30.06.2010 року за відповідачем рахується недоїмка зі сплати страхових внесків на обов’язкове державне пенсійне страхування в загальному розмірі  110544,74 грн., включаючи також  суму заборгованості  в розмірі 23142,99 грн., наявність якої задекларовано  відповідачем у своєму розрахунку  від 16.04.2010 року (а.с.34).  

Відповідно до пп.1 п.8 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", до набрання чинності законом про спрямування частини страхових внесків до Накопичувального фонду страхові внески, що перераховуються до солідарної системи, сплачуються страхувальниками та застрахованими особами на умовах та в порядку, визначених Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та в розмірах, передбачених Законом України "Про збір на обов'язкове державне  пенсійне страхування".

Згідно  п. 1 ч. 1 ст. 19 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" №1058-IV від 09.07.2003 р.,  до страхувальників відносяться роботодавці: підприємства, установи і організації,  створені відповідно до законодавства  України,  незалежно  від  форми   власності,  діяльності  та  господарювання,  об'єднання громадян,  профспілки, політичні партії (у тому числі філії,  представництва,  відділення та  інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств,  установ, організацій,  об'єднань громадян,  профспілок,  політичних партій, які  мають  окремий  баланс  і  самостійно  ведуть  розрахунки  із застрахованими особами),  фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності  та  інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності,  які обрали особливий спосіб оподаткування  (фіксований  податок,  єдиний  податок,  фіксований сільськогосподарський  податок,  придбали   спеціальний   торговий патент),   які   використовують  працю  фізичних  осіб  на  умовах трудового договору (контракту) або на інших  умовах,  передбачених законодавством,  або за договорами цивільно-правового характеру, - для осіб, зазначених у пунктах 1, 10, 15 статті 11 цього Закону.

Загальнообов'язковому державному    пенсійному    страхуванню підлягають, згідно п. 1 ч.1 ст.11 Закону №1058-IV,  громадяни України,  іноземці  (якщо  інше  не  встановлено міжнародними  договорами,  згода  на  обов'язковість  яких надана Верховною Радою України) та особи без громадянства,  які  працюють на підприємствах,  в установах, організаціях, створених відповідно до законодавства України,  незалежно  від  форми  власності,  виду діяльності   та   господарювання,   у   філіях,   представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах цих підприємств  та організацій,  в  об'єднаннях громадян, у фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності та інших осіб (включаючи  юридичних  та фізичних  осіб - суб'єктів підприємницької діяльності,  які обрали особливий  спосіб  оподаткування   (фіксований   податок,   єдиний податок,   фіксований   сільськогосподарський   податок,  придбали спеціальний  торговий  патент)  на   умовах   трудового   договору (контракту)   або   працюють   на   інших   умовах,   передбачених законодавством,  або виконують роботи на зазначених підприємствах, в  установах,  організаціях  чи  у  фізичних  осіб  за  договорами цивільно-правового характеру.

Відповідно до ч. 6 ст. 20 Закону страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

В силу п.3 ст. 106 вказаного Закону, територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Протягом десяти днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки, страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій.

Згідно  частини 2, 3 ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені ст. 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених ч. 3 ст. 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій. Територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату.

Судом встановлено, що  недоїмка  зі сплати  страхових внесків в розмірі 23142,99 грн. у визначені строки   не погашена, доказів сплати зазначеної суми  заборгованості станом на день розгляду  справи в суді  відповідачем не надано.

Частиною 15  статті 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" визначено, що  строк  давності щодо стягнення недоїмки,  пені та штрафів не застосовується.

Територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом. Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій.

Страхувальник у разі незгоди з розрахунком суми недоїмки, зазначеної у вимозі про сплату недоїмки, узгоджує її з органами Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, а в разі неузгодження вимоги із органами Пенсійного фонду має право на оскарження вимоги в судовому порядку.

Як вбачається з матеріалів справи, вимога про сплату боргу №Ю33 від 05.05.2010 року  одержана  відповідачем 14.05.2010 року, про що свідчить  повідомлення про вручення поштового відправлення, копія якого  міститься в матеріалах справи (а.с.14).

Водночас,  докази оскарження зазначеної вимоги у встановленому законом порядку або її скасування в матеріалах справи відсутні.

Відповідно до ст.ст.71, 86 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

З урахуванням викладеного, оцінивши надані сторонами докази та матеріали справи у їх сукупності, суд дійшов висновку, що позов  підлягає задоволенню відповідно до чинного законодавства та у межах заявлених вимог, в розмірі  23142,99 грн.

Згідно з частиною 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб’єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Оскільки спір вирішено на користь суб’єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов’язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.   

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257  КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

  1. Адміністративний позов задовольнити.

2. Стягнути з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Осіївське"  (вул. Леніна, с. Осіївка,  Бершадський район,  Вінницька область, 24456, код ЄДРПОУ 03733683) 23142,99 грн. (двадцять три тисячі сто сорок дві гривні 99 копійок)  недоїмки  на користь Управління Пенсійного фонду України у Бершадському районі Вінницької області (вул. Радянська, 23, м. Бершадь, Вінницька область, 24400, код ЄДРПОУ 20106156).

  Відповідно до ст. 186 КАС України постанова може бути оскаржена протягом 10 днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 цього Кодексу - з дня складення в повному обсязі шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження. Якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційне оскарження обчислюється  з  дня  отримання  нею  копії  постанови. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. При цьому апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження , якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження. Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до суду апеляційної інстанції через суд , який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Відповідно до ст. 254 КАС України постанова  набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений цим Кодексом, постанова або ухвала суду першої інстанції набирає сили після закінчення цього строку.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Повний текст постанови оформлено:   23.07.10

  Суддя          Мультян Марина Бондівна

  21.07.2010

Дата ухвалення рішення21.07.2010
Оприлюднено29.07.2010

Судовий реєстр по справі —2-а-2440/10/0270

Ухвала від 10.06.2010

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

Постанова від 21.07.2010

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні