Ухвала
від 16.06.2022 по справі 756/18034/21
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД


Справа №756/18034/21

Апеляційне провадження

№ 22-ц/824/3662/2022

У Х В А Л А

17 червня 2022 року суддя судової палати з розгляду цивільних справ Київського апеляційного суду Рейнарт І.М., розглянувши клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору за подання апеляційної скарги на ухвалу судді Оболонського районного суду міста Києва від 25 листопада 2021 року про повернення заяви про забезпечення позову до подання позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю «Латанія» про поділ спільного майна подружжя,

встановив:

ухвалою судді Оболонського районного суду міста Києва від 25 листопада 2021 року заяву про забезпечення позову до подання позовної заяви повернуто заявнику.

На вказану ухвалу судді 30 грудня 2021 року ОСОБА_1 направила поштовим зв`язком апеляційну скаргу до Київського апеляційного суду, яка надійшла до суду 4 січня 2022 року.

6 січня 2022 року матеріали справи витребуванні з Оболонського районного суду міста Києва.

Матеріали справи надійшли до Київського апеляційного суду 1 лютого 2022 року.

Ухвалою судді Київського апеляційного суду від 4 лютого 2022 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 було залишено без руху та надано строк в два дні з дня вручення копії ухвали для надання документів про оплату судового збору у сумі 454грн.

Копія ухвали отримана ОСОБА_1 9 червня 2022 року, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення.

13 червня 2022 року на електронну адресу Київського апеляційного суду надійшло клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору за подачу апеляційної скарги на підставі п. 1 ч. 1 ст. 8 Закону України «Про судовий збір» та ч. 3 ст. 136 ЦПК України, в якому вона посилається на своє скрутне матеріальне становище.

Відповідно до ч. 1 ст. 136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

Згідно ч. 3 ст. 136 ЦПК України з підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про судовий збір», враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше, ніж до ухвалення судового рішення у справі за умов:

1) якщо розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік;

2) або позивачами є: військовослужбовці; батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена;

3) або предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Заявляючи клопотання про звільнення від сплати судового збору за подання апеляційної скарги, ОСОБА_1 додала відомості з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків електронному вигляді від 14 травня 2022 року, згідно яких за період з 1 кварталу 2021 року по 4 квартал 2021 року інформація про доходи ОСОБА_1 відсутня.

Враховуючи, що апеляційна скарга подана ОСОБА_1 30 грудня 2021 року, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 8 Закону України «Про судовий збір» позивачу необхідно було подати докази про свій майновий стан та про розмір свого річного доходу за попередній календарний рік, тобто за 2020 рік.

Крім того, аналіз клопотання про звільнення від сплати судового збору свідчить, що вказані обставини не можуть вважатись достатньою підставою для звільнення позивача від сплати судового збору, оскільки в жодній мірі не характеризують майновий стан ОСОБА_1 . Позивачем не надано жодних доказів на підтвердження неможливості сплати судового збору та відсутності коштів призначених для сплати судового збору на момент подання апеляційної скарги. Такими документами, наприклад, можуть бути довідки про доходи (зокрема і фіскальних органів), про склад сім`ї, про наявність на утриманні непрацездатних членів сім`ї, банківські документи про відсутність на рахунку коштів, довідка фіскального органу про перелік розрахункових та інших рахунків, тощо.

Такої ж правової позиції дотримується і Верховний Суд у складі Касаційного цивільного суду (справи № 461/5209/19, 932/264/20).

Також суд апеляційної інстанції звертає увагу позивача на те, що надані нею відомості про відсутність у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків інформації про суми виплачених доходів та утриманих податків за період часу з 1 кварталу 2021 року до 4 кварталу 2021 року свідчать саме про відсутність такої інформації у Державній фіскальній службі України, а не про відсутність доходів у ОСОБА_1 за вказаний період часу.

Враховуючи викладене, клопотання ОСОБА_1 про звільнення її від сплати судового збору за подання апеляційної скарги задоволенню не підлягає.

Частиною 2 статті 127 ЦПК України передбачено, що встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Враховуючи вищевикладені обставини, вважаю за необхідне продовжити ОСОБА_1 строк для надання документів про оплату судового збору.

Керуючись ст. 8 Закону України «Про судовий збір», статтями 127, 357 ЦПК України, суддя

ухвалив:

у задоволенні клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору за подання апеляційної скарги на ухвалу судді Оболонського районного суду міста Києва від 25 листопада 2021 року відмовити.

Продовжити ОСОБА_1 строк для надання документів про оплату судового збору за подання апеляційної скарги до двох днів з дня вручення копії даної ухвали.

У разі невиконання ухвали, апеляційна скарга буде вважатися неподаною та повернута ОСОБА_1 .

Ухвала оскарженню у касаційному порядку не підлягає.

Суддя

СудКиївський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення16.06.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу104811655
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —756/18034/21

Ухвала від 27.07.2022

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Шролик І. С.

Постанова від 21.07.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Рейнарт Ійя Матвіївна

Ухвала від 04.07.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Рейнарт Ійя Матвіївна

Ухвала від 23.06.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Рейнарт Ійя Матвіївна

Ухвала від 16.06.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Рейнарт Ійя Матвіївна

Ухвала від 04.02.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Рейнарт Ійя Матвіївна

Ухвала від 25.11.2021

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Андрейчук Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні