Ухвала
від 15.06.2022 по справі 757/14067/22-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/14067/22-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 червня 2022 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України капітана поліції ОСОБА_3 у кримінальному провадженні № 42021000000002217 від 03.11.2021 про проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В:

15.06.2022 в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України капітана поліції ОСОБА_3 за погодженням з прокурором другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях щодо організованої злочинності Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 27 та ч. 4 ст. 27 КПК України, слідчий суддя, суд може прийняти рішення про здійснення кримінального провадження у закритому судовому засіданні впродовж усього судового провадження або його окремої частини лише у разі: якщо здійснення провадження у відкритому судовому засіданні може призвести до розголошення таємниці, що охороняється законом. Кримінальне провадження у закритому судовому засіданні суд здійснює з додержанням правил судочинства, передбачених цим Кодексом.

Згідно ч. 1 ст. 222 КПК України, відомості досудового розслідування можна розголошувати лише з письмового дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим.

Беручи до уваги наведене, слідчий суддя вважає за необхідне, розглянути зазначене клопотання про проведення обшуку в закритому судовому засіданні.

У судовому засіданні слідчий, внесене клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України здійснювалась фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення слідчого в обґрунтування клопотання, дослідивши матеріали провадження, приходить наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів клопотання, Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні провадження № 42021000000002217 від 03.11.2021 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи Волинського, Хмельницького, Сумського, Житомирського, Рівненського, Івано-Франківського та Чернігівського обласних Управлінь лісового та мисливського господарства (ОУЛМГ) спільно з керівництвом підконтрольних державних лісових господарств (ДЛГ), діючи за попередньою змовою з власниками суб`єктів господарювання, в тому числі компаній нерезидентів, зловживаючи своїм службовим становищем, забезпечили укладання договорів на поставку лісопродукції з суб`єктами господарювання без проведення конкурсних процедур, із відображенням в офіційних документах завідомо неправдивих відомостей щодо якості та сорту лісопродукції.

Державними лісовими господарствами, за сприяння управлінь лісового та мисливського господарства, організовано експорт палетної заготовки 1 сорту іноземним суб`єктам господарювання по заниженій вартості. Зокрема, експорт лісопродукції здійснюється на підконтрольні фірми нерезиденти NedpalB.V. (Dinteloord, Netherlands) та RetimEuropeOU (Tallinn, Estonia) за середньою ціною 65-110 доларів США за куб.м. з відвантаженням/зберіганням на складі лісових господарств.

З метою збільшення об`ємів експорту продукції, забезпечення функціонування протиправної схеми, до неї залучено ряд інших суб`єктів господарювання, в тому числі: ТОВ «Волма» (код ЄДРПОУ 38079297), ТОВ «Бренвель» (код ЄДРПОУ 36704615), які підконтрольні ОСОБА_5 .

Вказані суб`єкти господарювання здійснюють закупівлю лісоматеріалів у державних лісових господарств та в подальшому здійснюють експорт продукції на адресу вищевказаних нерезидентів. При цьому відповідно до укладених контрактів має здійснюватися постачання лісоматеріалів 3 сорту, однак документально відображається відвантаження змішаних лісоматеріалів 1-3 сорту, а фактично відвантажується лісопродукція 1 сорту, із середньою ціною 65-110 доларів США за 1 м3, при тому, що ринкова вартість складає 220-350 доларів США, таким чином штучно занижується її вартість.

Внаслідок вищевказаних дій злочинної групи, щомісячно привласнюються кошти державних підприємств на суму понад 900 000 доларів США.

Так, 09.06.2022 у вказаному кримінальному, на підставі ухвал слідчого судді Печерського районного суду за місцем знаходження ТОВ «Волма» (код ЄДРПОУ 38079297), ТОВ «Бренвель» (код ЄДРПОУ 36704615) проведено обшуки, під час яких встановлено, що перевезення вищевказаної лісопродукції здійснюється за допомогою спеціалізованого вантажного сідлового тягача «VOLVO», н.з. НОМЕР_1 та напівпричіпу «SCHMITZ» н.з. НОМЕР_2 .

Таким чином було установлено, що на вказаному вище транспортному засобі можуть знаходитись речі та документи, які мають значення доказу у даному кримінальному провадженні і підтверджують зазначену вище протиправну діяльність.

Безпосередньо після початку проведення вищевказаних обшуків, виникла небезпека, що окремі працівники зазначених вище товариств, чия причетність до неправомірної діяльності перевіряється в ході досудового розслідування, діючи з метою уникнення від кримінальної відповідальності та зашкодженою розслідуванню, знищать, пошкодять або спотворять речові докази та інформацію, яка міститься в указаних документах.

В ході досудового розслідування, у зв`язку з наявністю невідкладного випадку, пов`язаного з рятуванням майна -предметів і документів, які мають значення для досудового розслідування, 11.06.2022 в період часу з 17 год. 00 хв. по 18 год. 30 хв., слідчим групи слідчих ГСУ Національної поліції України ОСОБА_6 проведено невідкладний обшук спеціалізованого вантажного сідлового тягача «VOLVO», н.з. НОМЕР_1 та напівпричіпу «SCHMITZ» н.з. НОМЕР_2 , який знаходився на території митного поста «Тиса» за адресою: Закарпатська область, Ужгородський район, с. Соломоново, оскільки були достатні підстави вважати, що в ньому знаходяться зазначені предмети і документи, та вони можуть бути знищені, спотворені, пошкоджені у випадку зволікання із негайним проведенням указаної слідчої дії.

В ході проведення указаної невідкладної слідчої дії виявлено та вилучено наступні предмети і документи, які мають значення для досудового розслідування:

- Контрольний талон серії YAD №1625536;

- Результат зважування від 11.06.2022;

- Митна декларація №UA205050/2022/035581;

- Invoce №182 від 06.06.2022 на 5 арк.;

- Фітосанітарний сертифікат №13/03-6039/АЕ-658473 та його копія на 2 арк.;

- CMR №092921 та копії на 5 арк.;

- Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_3 на транспортний засіб «VOLVO», н.з. НОМЕР_1 ;

- Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_4 на напівпричіп «SCHMITZ» н.з. НОМЕР_2 ;

- Сідловий тягач «VOLVO», н.з. НОМЕР_1 ;

- Напівпричіп «SCHMITZ» н.з. НОМЕР_2 ;

- 33 палети з дошками по 366 шт. в кожній, розмірами 19х140х1200 мм.

- ключі від спеціалізованого вантажного сідлового тягачу «VOLVO», н.з. НОМЕР_1 .

11.06.2022 вказані вилученні речі та документи визнанні речовими доказами у кримінальному провадженні.

Відповідно до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, спеціалізований вантажний сідловий тягач «VOLVO», н.з. н.з. НОМЕР_1 належить ОСОБА_7 .

Відповідно до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, напівпричіп «SCHMITZ» н.з. НОМЕР_2 належить ТОВ «Шмітц Каргобул Україна».

Згідно ч. 3 ст. 233 КПК України слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

У відповідності до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення.

Згідно з ч. 2 ст. 30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов висновку, що з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення вищевказаного кримінального правопорушення, відшукання знарядь кримінальних правопорушень, орган досудового розслідування обґрунтовано вважає, що відшукувані речі та документи можуть знаходитися у зазначених транспортних засобах.

Пунктом 45 рішення Європейського суду з прав людини «Бук проти Німеччини» від 28.04.2005 року, (Buck v. Germany), заява № 41604/98, ECHR 2005-IV) встановлено, що держави можуть за необхідності вдаватися до проведення обшуку з метою отримання доказів на підтвердження факту вчинення певних правопорушень. При цьому, суду необхідно оцінювати, чи підстави, наведені на обґрунтування проведення обшуку житла та виїмки з нього, є належними та достатніми і чи принцип пропорційності дотриманий (див.: зазначене рішення у справі «Функе проти Франції», пункти 55-57; рішення від 25 лютого 1993 р. «Крем`є проти Франції», № 11471/85, пункти 38-40 тощо).

Згідно з п. 18 ч. 1 ст. 3 КПК України, до повноважень слідчого судді належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні під час проведення досудового розслідування в кримінальному провадженні.

Враховуючи викладене та наведені норми КПК України, слідчий суддя дійшов висновку про необхідність задоволення вказаного клопотання про обшук, враховуючи, що такий обшук має суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 107, 108, 234, 235, 309 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання - задовольнити.

Надати дозвіл слідчому групи слідчих ГСУ Національної поліції України ОСОБА_6 на проведення обшуку спеціалізованого вантажного сідлового тягача тягач «VOLVO», н.з. НОМЕР_1 , який на праві приватної власності належить ОСОБА_7 та напівпричіпу «SCHMITZ» н.з. НОМЕР_2 , який на праві приватної власності ТОВ «Шмітц Каргобул Україна», з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення речей, документів, які мають значення доказів у вказаному кримінальному провадженні, а саме:

- Контрольний талон серії YAD №1625536;

- Результат зважування від 11.06.2022;

- Митна декларація №UA205050/2022/035581;

- Invoce №182 від 06.06.2022 на 5 арк.;

- Фітосанітарний сертифікат №13/03-6039/АЕ-658473 та його копія на 2 арк.;

- CMR №092921 та копії на 5 арк.;

- Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_3 на транспортний засіб «VOLVO», н.з. НОМЕР_1 ;

- Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_4 на напівпричіп «SCHMITZ» н.з. НОМЕР_2 ;

- Сідловий тягач «VOLVO», н.з. НОМЕР_1 ;

- Напівпричіп «SCHMITZ» н.з. НОМЕР_2 ;

- 33 палети з дошками по 366 шт. в кожній, розмірами 19х140х1200 мм.

- ключі від спеціалізованого вантажного сідлового тягача «VOLVO», н.з. НОМЕР_1 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.06.2022
Оприлюднено21.06.2023
Номер документу104831990
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —757/14067/22-к

Ухвала від 15.06.2022

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Головко Ю. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні