Рішення
від 14.06.2022 по справі 369/5525/20
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/5525/20

Провадження № 2-др/369/27/22

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

Іменем України

15.06.2022 року м. Київ

Києво-Святошинський районний суд Київської області в складі:

головуючого - судді Дубас Т.В.,

з участю секретаря Житар А.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві заяву представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Стащук Володимира Анатолійовича про стягнення витрат на правову допомогу по справі за позовомОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визначення частки у спільному майні подружжя та визначення права власності на частку у спільному майні, -

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Києво-Святошинського районного суду Київської області знаходилася справа за позовомОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визначення частки у спільному майні подружжя та визначення права власності на частку у спільному майні.

Рішенням Києво-Святошинського районного суду Київської області від 17 лютого 2022 рокупозов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визначення частки у спільному майні подружжя та визначення права власності на частку у спільному майні - задоволено.

Визначено в розмірі 1/2 частку ОСОБА_1 в праві спільної сумісної власності на: однокімнатну житлову квартиру, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 ; нежитлове приміщення, що розташоване за адресою: АДРЕСА_2 ; нежитлове приміщення, що розташоване за адресою: АДРЕСА_3 .

Визнано право власності ОСОБА_1 на 1/2 частину: однокімнатної житлової квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 ; нежитлового приміщення, що розташоване за адресою: АДРЕСА_2 ; нежитлового приміщення, що розташоване за адресою: АДРЕСА_3 .

Адвокат Стащук Володимира Анатолійовича звернувся до суду з заявою, в якій просив суд стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 понесені судові витрати на професійну (правничу) допомогу адвокатом у розмірі 13 982,50 грн..

Дана заява мотивована тим, що 15 травня 2022 року між позивачкою та представником позивачки було підписано Акт прийому-передачі наданих послуг на підставі договору від 07.11.2020 року про надання професійної (правничої) допомоги адвокатом.

На виконання приписів пункту 9 частини 3 статті 175 Цивільного процесуального кодексу України, позивачка вважає необхідним надати суду розрахунок суми судових витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Витрати, пов`язані з розглядом справи:

На професійну правничу допомогу, (в розрахунку 50% від прожиткового мінімуму на одну особу, встановленого Законом України «Про держаний бюджет України на 2022 рік», (2393,00 грн. / 2) = 1196,50 грн. за 1 годину роботи адвоката).

Детальний опис робіт (наданих послуг адвокатом та здійснення ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги:

Час на зустріч з клієнтом. Консультації клієнта, узгодження правової позиції.

1196,50 грн. * 1 год. = 1196,50 грн.

Підготовка клопотань про приєднання доказів, заяв, ознайомлення з матеріалами справи, збирання доказів, 1196,50 грн. * 4 год. = 4 786,00 грн.

За домовленістю сторін вартість одного судового засідання становить 2000 грн.

Кількість судових засідань в яких приймав участь представник позивачки становить 4 (2000 грн. * 3) = 8000 грн.

Всього: 1196,50 грн. + 4 786,00 грн. + 8000 грн. = 13 982,50 грн.

Тому на підставі вищевказаного просив суд заяву задовольнити у повному обсязі.

В судове засідання сторони не з`явились, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

У зв`язку з неявкою сторін в силу ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

У відповідності до ч. 5 ст. 268 ЦПК України датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Вивчивши зміст поданої до суду заяви, дослідивши матеріали цивільної справи у їх сукупності, суд приходить до наступного.

15 травня 2022 року між позивачкою та представником позивачки було підписано Акт прийому-передачі наданих послуг на підставі договору від 07.11.2020 року про надання професійної (правничої) допомоги адвокатом.

Витрати, пов`язані з розглядом справи:

На професійну правничу допомогу, (в розрахунку 50% від прожиткового мінімуму на одну особу, встановленого Законом України «Про держаний бюджет України на 2022 рік», (2393,00 грн. / 2) = 1196,50 грн. за 1 годину роботи адвоката).

Детальний опис робіт (наданих послуг адвокатом та здійснення ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги:

Час на зустріч з клієнтом. Консультації клієнта, узгодження правової позиції.

1196,50 грн. * 1 год. = 1196,50 грн.

Підготовка клопотань про приєднання доказів, заяв, ознайомлення з матеріалами справи, збирання доказів, 1196,50 грн. * 4 год. = 4 786,00 грн.

За домовленістю сторін вартість одного судового засідання становить 2000 грн.

Кількість судових засідань в яких приймав участь представник позивачки становить 4 (2000 грн. * 3) = 8000 грн.

Всього: 1196,50 грн. + 4 786,00 грн. + 8000 грн. = 13 982,50 грн.

Право на правничу допомогу в Україні гарантовано ст.59 Конституції України та ст. 15 ЦПК України.

Відповідно до ст. 137 ЦПК України, витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом з іншими судовими витратами.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із:

1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг);

2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг);

3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт;

4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Згідно з ч. 8 ст. 141 ЦПК України, розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

До складу витрат на правничу допомогу включаються: гонорар адвоката за представництво в суді; інша правнича допомога, пов`язана з підготовкою справи до розгляду; допомога, пов`язана зі збором доказів; вартість послуг помічника адвоката; інша правнича допомога, пов`язана зі справою.

Витрати на правничу допомогу визначаються сукупністю таких документів: договором про надання правничої допомоги та відповідними доказами щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу учасник справи має подати (окрім договору про надання правничої допомоги) детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом (для визначення розміру гонорару, що сплачений або підлягає сплаті) та опис здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат має бути співмірним зі складністю справи та виконаних адвокатом (професійна правнича допомога) робіт; часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт; обсягом наданих адвокатом послуг; ціною позову та значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи та репутацію сторони або публічним інтересом до справи. У разі недотримання вимог співмірності, за клопотанням іншої сторони, суд може зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами.

А тому Договір про надання правової допомоги - домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору (ст. 1 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність").

Також діючим законодавством передбачено, що при визначенні розміру компенсації суду слід враховувати (а сторонам доводити) розумність витрат, тобто відповідність понесених стороною витрат складності, обсягу та характеру наданої адвокатом (іншим фахівцем) допомоги. На доведення обсягу наданої правової допомоги суду може бути надано як доказ докладний письмовий звіт адвоката у конкретній справі, адресований клієнту.

Склад та розмір витрат, пов`язаних з оплатою правової допомоги, входить до предмету доказування по справі. На підтвердження цих обставин суду повинні бути надані договір про надання правової допомоги (договір доручення, договір про надання юридичних послуг та інше), документи, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов`язаних із наданням правової допомоги, оформлені у встановленому законом порядку (наприклад, квитанція до прибуткового касового ордеру, платіжне доручення з відміткою банку або інший банківський документ, касові чеки, посвідчення про відрядження). При цьому недопустимими є документи, які не відповідають встановленим вимогам (наприклад, особисті розписки адвоката про одержання авансу).

При визначенні суми відшкодування витрат на професійну правничу допомогу, суд виходить з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи.

Суд при ухваленні додаткового рішення враховує правову позицію, висловлену у постанові Об`єднаної палати Верховного Суду у постанові від 03 жовтня 2019 року по справі № 922/445/19, згідно якої розмір витрат на оплату професійної правничої допомоги адвоката встановлюється і розподіляється судом згідно з умовами договору про надання правничої допомоги при наданні відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, як уже сплаченої, так і тієї, що лише підлягає сплаті (буде сплачена) відповідною стороною або третьою особою.

Відповідно до позиції Верховного Суду, що висвітлена у постановах КЦС ВС від 09.06.2020 року по справі №466/9758/16-ц та від 15.04.2020 року по справі №199/3939/18-ц, аналізовані витрати сторони судового процесу мають бути документально підтверджені та доведені. Позаяк склад та розмір витрат, пов`язаних з оплатою правової допомоги, входить до предмета доказування у справі, на підтвердження цих обставин до суду повинні бути надані: договір про надання правової допомоги, який повинен містити детальний опис послуг, що надаються, їхню вартість, порядок обчислення гонорару адвоката (фіксований розмір або погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо; документи, що містять детальний опис робіт та послуг, виконаних (наданих) адвокатом у рамках справи відповідно до умов договору (акти виконаних робіт або наданої допомоги, специфікації витраченого часу адвоката тощо); оформлені у встановленому законом порядку документи, що свідчать про здійснення оплати гонорару адвоката та інших витрат, пов`язаних із наданням правової допомоги на підставі договору (квитанція до прибуткового касового ордера, платіжне доручення з відміткою банку, касові чеки або інший банківський документ, що підтверджує здійснення оплати послуг адвоката в рамках конкретної справи).

Відповідно до закріпленого на законодавчому рівні принципу співмірності, розмір витрат на послуги адвоката при їхньому розподілі визначається з урахуванням складності справи, часу, витраченого адвокатом на надання правничої допомоги, обсягу наданих послуг та виконаних робіт, ціни позову, а також значення справи для сторони.

Ґрунтуючись на вказаному принципі, при здійсненні дослідження та оцінки наданих сторонами доказів суд враховує, зокрема, пов`язаність витрат на правову допомогу з розглядом справи, обґрунтованість витрат та їхню пропорційність до предмета спору.

Крім того, у згаданих вище постановах Верховний Суд зазначає, що при визначенні розміру витрат на правничу допомогу на підставі поданих сторонами доказів, суд має виходити з критеріїв: їхньої реальності (тобто встановлення їхньої дійсності та необхідності); розумності їхнього розміру (виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін).

Тож суд може зменшити розмір понесених витрат на правничу допомогу, якщо обсяг робіт і час, витрачений на підготовку документів, є явно неспівмірним із складністю виконаних адвокатом робіт. Зазначена справа не є складною, а тому може бути віднесена до малозначних.

Враховуючи особливості предмета спору, суб`єктний склад правовідносин, малозначність справи, а також характер виконаної адвокатом роботи та критерій розумності її розміру, суд вважає, що зазначені витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 55 000 грн. є завищеними, а тому суд приходить до висновку про задоволення вимог заяви.

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін. Ті самі критерії застосовує Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрат на підставі ст. 41 Конвенції. Зокрема, згідно з його практикою, заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим (рішення у справі "East/West Alliance Limited" проти України", заява N 19336/04).

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі «Лавентс проти Латвії» зазначено, що відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір.

Враховуючи складність справи та виконані роботи, беручи до уваги принципи співмірності та розумності судових витрат, суд дійшов висновку про необхідність стягнення з відповідача на користь відповідача витрат на професійну правничу допомогу в розмірі 32 500 грн.

Керуючись ст. ст. 133, 137, 141, 352, 354 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Заяву представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Стащук Володимира Анатолійовича про стягнення витрат на правову допомогу по справі за позовомОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визначення частки у спільному майні подружжя та визначення права власності на частку у спільному майні - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 понесені судові витрати на професійну (правничу) допомогу адвокатом у розмірі 13 982,50 грн..

Апеляційна скарга на додаткове рішення суду першої інстанції подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення додаткового судового рішення можуть подати апеляційну скаргу в цей же термін з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Інформація про позивача: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Інформація про відповідача: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Суддя Т.В. Дубас

Дата ухвалення рішення14.06.2022
Оприлюднено25.06.2022

Судовий реєстр по справі —369/5525/20

Ухвала від 19.10.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Левенець Борис Борисович

Ухвала від 22.09.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Левенець Борис Борисович

Рішення від 14.06.2022

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Дубас Т. В.

Рішення від 16.02.2022

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Дубас Т. В.

Ухвала від 31.08.2021

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Дубас Т. В.

Ухвала від 31.08.2021

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Дубас Т. В.

Ухвала від 26.02.2021

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Дубас Т. В.

Ухвала від 26.02.2021

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Дубас Т. В.

Ухвала від 04.01.2021

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Дубас Т. В.

Ухвала від 18.06.2020

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Пінкевич Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні