Ухвала
від 08.06.2021 по справі 761/20291/21
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/20291/21

Провадження № 1-кс/761/12177/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 червня 2021 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участі секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , адвоката ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого слідчого управління ГУНП в Київській області лейтенанта поліції ОСОБА_6 , про обрання запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання відносно

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, маючого вищу освіту, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4ст.189,ч.4ст.190КК України в рамках досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за №12013110020004143 від 20.03.2013 року,

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий слідчого управління ГУНП в Київській області лейтенант поліції ОСОБА_6 за погодженням з начальником відділу Київської обласної прокуратури ОСОБА_7 звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням про обрання відносно ОСОБА_4 запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання в рамках досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до ЄРДР №12013110020004143 від 20.03.2013 року.

Клопотання мотивовано тим, що ОСОБА_8 організував вимагання передачі майна з погрозою застосування насильства відносно ОСОБА_9 , з пошкодженням належного його майна.

ОСОБА_8 з метою реалізації свого злочинного умислу направленого на заволодіння вищезазначеними товариствами, вирішив створити для ОСОБА_9 , умови в яких останній буде відчувати небезпеку своєму життю та членів його сім`ї, у зв`язку з чим ОСОБА_8 залучив до реалізації свого злочинного умислу ОСОБА_4 .

Так, протягом тривалого часу ОСОБА_4 з відома, згоди та під безпосереднім керівництвом ОСОБА_8 , будучи об`єднаними спільним злочинним умислом, здійснював спільно з невстановленими досудовим розслідуванням особами спостереження за ОСОБА_9 на шляху з роботи додому, розпорядок його робочих та вихідних днів, в результаті чого встановили його місце проживання, а саме: АДРЕСА_2 .

В цей же час, ОСОБА_8 та ОСОБА_4 , в період з початку 2014 року по теперішній час почали вимагати у ОСОБА_9 неіснуючий борг у вигляді 350000 (триста п`ятдесят тисяч) Євро, на що останні отримали відмову. Після чого, ОСОБА_4 у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, з відома та згоди ОСОБА_8 з метою заволодіння грошовими коштами, а також правом на майно, повторно висунув незаконну вимогу ОСОБА_9 , щодо повернення боргу, а також із застосуванням психологічного насильства, а саме наголосив останньому погрозу про позбавлення його життя.

Так, ОСОБА_9 сприймаючи погрози ОСОБА_4 як реальні, розуміючи, що останній може завдати шкоди його життю та здоров`ю, в березні 2014 року залишив межі території України, чим позбавив ОСОБА_9 змоги на здійснення контролю своєї частки у вказаних товариствах з обмеженою відповідальністю.

В подальшому ОСОБА_4 разом з невстановленою досудовим розслідуванням особою реалізовуючи свій спільний умисел, спрямований на протиправне заволодіння чужим майном, з метою особистого збагачення, вирішили підтвердити свої наміри шляхом пошкодження майна ОСОБА_9 .

Так, ОСОБА_4 та ОСОБА_8 надавши відомості про місце проживання ОСОБА_9 , а саме: АДРЕСА_2 , на виконання їх злочинного плану 28.08.2018 та 13.09.2019 з метою вимагання у ОСОБА_9 грошових коштів, за допомогою невстановлених досудовим розслідуванням осіб здійснили пошкодження його власності, а саме підпал будинку, що за адресою: АДРЕСА_2 .

Крім цього,досудовим розслідуванням установлено, що ОСОБА_8 за попередньою змовою групою осіб з ОСОБА_4 шахрайським шляхом заволодів корпоративними правами ТОВ «А.С.Б.» (ЄРДПОУ 34474926) та ТОВ «ЕКУМЕНА» (ЄРДПОУ 36159511), які належать ОСОБА_9

ОСОБА_8 та ОСОБА_4 , передавши корпоративні права зазначених товариств з обмеженою відповідальністю на користь ОСОБА_4 та третіх сторонніх осіб, тим самим залишили за собою право на використання корпоративних прав, які на праві власності належить ОСОБА_9 , чим заподіяли останньому матеріальну шкоду в особливо великих розмірах.

Дії ОСОБА_4 кваліфіковано:

за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченогоч. 4 ст. 189 КК України вимагання передачі чужого майна та права на майно, вчинене за попередньою змовою групою осіб, з погрозою вбивства; за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.4 ст. 190 КК України заволодіння чужим майном шляхом обману, вчиненого за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах.

Ризик передбачений п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України підтверджується тим, що підозрюваний ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні особливо тяжкого злочину за яке передбачено покарання у виді позбавлення від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна, а відтак наявні всі підстави вважати, що без обрання запобіжного заходу, підозрюваний ОСОБА_4 під острахом отримання максимального покарання, може переховуватися від органу досудового розслідування, суду, оскільки особа з якою за попередньою змовою групою осіб останній вчиняв інкриміновані йому кримінальні правопорушення, тобто ОСОБА_8 , який станом на даний час перебуває у міжнародному розшуку, що унеможливить виконання завдань кримінального провадження які визначені у ст. 2 КПК України.

Ризик передбачений п. 3 ч. 1 ст. 177 КПК України з метою уникнення кримінальної відповідальності, підозрюваний ОСОБА_4 може незаконно впливати на потерпілого ОСОБА_9 , свідків ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , які надали органу досудового розслідування беззаперечні показання, що підтверджують причетність ОСОБА_4 до вчинення вказаних кримінальних правопорушень. В обґрунтування вказаного ризику слід зазначити те, що з урахуванням відомих обставин вчинення відносно ОСОБА_9 кримінальних правопорушень, відсутністю в органу досудового розслідування інформації щодо місця перебування та анкетних даних інших невстановлених осіб, які можуть бути причетними до вчинення даних кримінальних правопорушень, є достатньо підстав вважати, що без застосування запобіжного заходу підозрюваний ОСОБА_4 може незаконно впливати на потерпілого та вказаних свідків.

Ризик передбачений п.5 ч. 1 ст. 177 КПК України підозрюваний ОСОБА_4 на думку органу досудового розслідування, може вчинити інше кримінальне правопорушення, а також продовжити вчиняти кримінальне правопорушення у якому останній підозрюється. В обґрунтування вказаного ризику слід зазначити те, що вимагання передачі майна ОСОБА_9 продовжується по теперішній час, оскільки останній знаходячись під острахом погроз стосовно його життя та здоров`я, переховується за межами території України.

Зухвалість вищевказаних кримінальних правопорушень свідчить про відсутність у підозрюваного будь-яких моральних принципів та дає підстави вважати, що ОСОБА_4 , розуміючи невідворотність реального покарання за вчинені ним кримінальні правопорушення, враховуючи суспільний резонанс навколо вказаних злочинів, намагатиметься у будь-який спосіб уникнути відповідальності, в тому числі протиправним шляхом.

Єдиним запобіжним заходом, який здатен забезпечити виконання підозрюваним ОСОБА_4 покладених на нього обов`язків та унеможливить реалізацію вищевикладених ризиків є продовження строку дії покладених на нього обов`язків.

Строк запобіжного заходу відносно ОСОБА_20 закінчується 02.06.2021, але досудове розслідування не може бути завершеним у зв`язку із тим, що по даному кримінальному провадженню необхідно виконати процесуальні дії, проведення та завершення яких потребує додаткового часу, а саме: виконати вимоги ст. ст. 290 та 291 КПК України.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав та просив задовольнити.

Підозрюваний та його захисник з приводу задоволення клопотання заперечували.

Заслухавши думку учасників судового розгляду, дослідивши додані до матеріалів клопотання копії матеріалів досудового розслідування у кримінальному провадженні, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Як вбачається з матеріалів клопотання та встановлено слідчим суддею, слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Київській області здійснюється досудове розслідування в межах кримінального провадження, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12013110020004143 від 20.03.2013, за фактом вчинення кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 3 ст. 28 п. п. 6, 11 ч. 2 ст. 115, ч.4ст. 189, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 194, ч.4ст.190 КК України.

04.12.2020 ухвалою слідчого судді Святошинського районного суду м. Києва підозрюваному ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 обрано запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання.

28.01.2021 ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва, продовжено строк дії запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання терміном до 28.03.2021.

23.03.2021 ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва, продовжено строк дії запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання терміном до 20.05.2021, включно.

17.05.2021 ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва, продовжено строк дії обов`язків покладених на підозрюваного ОСОБА_4 до 02.06.2021, а саме: прибувати до слідчого, прокурора, слідчого судді та суду за їх першою вимогою; повідомляти слідчого, прокурора або суд про зміну свого місця проживання;не відлучатись за межі міста Києва та Київської області без дозволу слідчого, прокурора, суду.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених ст. 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Так, наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_4 інкримінованого кримінального правопорушення підтверджується доданими до клопотання доказами в їх сукупності, а саме: протоколом прийняття заяви про вчинення кримінального правопорушення, письмовими поясненнями, протоколом огляду місця події, протоколами допиту потерпілого, протоколами допиту свідка, повідомленням про підозру.

Враховуючи викладене, з метою забезпечення виконання підозрюваним, покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігти спробам підозрюваного ухилитись від досудового розслідування та суду, слідчий суддя приходить до висновку, що для забезпечення належної поведінки підозрюваного ОСОБА_4 йому слід обрати запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання, у зв`язку з чим клопотання слідчого підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 176-179, 193, 194, 196, 205, 309, 372 КПК України,

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити частково.

Застосувати щодо підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в рамках здійснення досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12013110020004143 від 20.03.2013 року, запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , наступні обов`язки:

?прибувати до слідчого, прокурора, слідчого судді та суду за їх першою вимогою;

? не відлучатися із населеного пункту, в якому він зареєстрований, проживає чи перебуває, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

?повідомляти слідчого, прокурора, слідчого суддю чи суд про зміну свого місця проживання та/або роботи;

?здати на зберігання до відповідного органу державної влади паспорт (паспорти) для виїзду за кордон чи інший документ, що надає право на виїзд з України та в`їзду в Україну;

?уникати поза процесуального спілкування зі свідками, потерпілими та іншими підозрюваними у даному кримінальному провадженні.

Обов`язки на підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , покладаються терміном на 30 днів, тобто до 07.07.2021 року.

Підозрюваному ОСОБА_4 письмово під розпис повідомити покладені на нього обов`язки та роз`яснити, що в разі їх невиконання до нього може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід, а також на нього може бути накладено грошове стягнення в розмірі від 0,25 розміру мінімальної заробітної плати до 2 розмірів мінімальної заробітної плати.

Ухвала слідчого судді щодо застосування запобіжного заходу підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Повний текст ухвали складено 14.06.2021 року.

Дата ухвалення рішення08.06.2021
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу104845814
СудочинствоКримінальне
Сутьобрання запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, маючого вищу освіту, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4ст.189,ч.4ст.190КК України в рамках досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за №12013110020004143 від 20.03.2013 року

Судовий реєстр по справі —761/20291/21

Ухвала від 08.06.2021

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Рибак М. А.

Ухвала від 08.06.2021

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Рибак М. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні