Рішення
від 14.06.2022 по справі 459/4193/21
ЧЕРВОНОГРАДСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 459/4193/21

Провадження № 2/459/1282/2021

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 червня 2022 року Червоноградський міський суд Львівської області

в складі: головуючого - судді Дем`яновської Ю.Д. ,

з участю секретаря судового засідання Яковенко І.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Червонограді за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Червоноградської міської ради Львівської області, з участю третіх осіб: гаражного кооперативу №5, Рава-Руської державної нотаріальної контори,про визнання права власності на майно в порядку спадкування за законом,-

в с т а н о в и в:

29.12.2021 р. позивачка звернулася до суду з позовом до Червоноградської міської ради Львівської області, з участю третіх осіб: Гаражного кооперативу №5, Рава-Руської державної нотаріальної контори, яким просить визнати за нею право власності на гараж № НОМЕР_1 та погріб під ним, що знаходиться в гаражному кооперативі №5 по АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті чоловіка ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування позовних вимог зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік ОСОБА_2 , після смерті якого відкрилася спадщина. Вона є спадкоємцем першої черги за законом, інші спадкоємці, які б претендували на спадкове майно, відсутні, оскільки діти померлого відмовилися від прийняття спадщини. У встановлений законом строк вона звернулась до Рава-Руської державної нотаріальної конториз заявою про прийняття спадщини, однак постановою від 09.11.2021 р. державний нотаріус відмовив їй у вчиненні нотаріальної дії у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів на гараж, та одночасно було рекомендовано звернутися з позовом про визнання права власності на гараж в порядку спадкування за законом. Вказала, що рішенням виконкому Червоноградської міської ради від 20.09.1990 р. №370, її чоловікові виділено земельну ділянку під будівництво цегляного гаража в гаражному кооперативі №5 по АДРЕСА_1 . На вказаній вище земельній ділянці її чоловік побудував гараж, яким користувався до дня смерті, однак не зареєстрував на нього право власності у встановленому законом порядку. Ствердила, що на даний час вона продовжує користуватись гаражем, проте через відсутність правовстановлюючих документів на таке майно позбавлена можливості реалізувати свої спадкові права.

Ухвалою від 31.12.2021 р. було відкрито провадження за правилами загального позовного провадження.

13.05.2022 року підготовче провадження закрито та призначено справу до судового розгляду по суті на 15.06.2022 р.

В судове засідання учасники не з`явилися, подали заяви про розгляд справи у їх відсутності, позивачки позовні вимоги підтримала та просить такі задовольнити, представник відповідача та третя особа державний нотаріус Рава-Руської державної нотаріальної конторипоклалися на розсуд суду.

Представник третьої особи гаражного кооперативу №5 про причини неявки не повідомив, будь-яких заяв, клопотань не подав.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази по справі в їх сукупності, суд приходить до висновку про задоволення позову виходячи з наступного.

Відповідно до ст.2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно ч.1 ст.4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

В силу вимог ч.1 ст.13 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Судом встановлено, що рішенням виконавчого комітету Червоноградської міської ради народних депутатів Львівської області №370 від 20.09.1990 р., ОСОБА_2 надано дозвіл на будівництво цегляного гаражу за № НОМЕР_1 , розміром 3,50х6,50 в гаражному кооперативі №5, що підтверджується копією архівного витягу від 18.03.2019 року (а.с.14).

З довідки Гаражного кооперативу № 5 (№68 від 07.12.2021 року) ОСОБА_2 був членом гаражного кооперативу та йому належав гараж № НОМЕР_1 в гаражному кооперативі №5 по АДРЕСА_1 та пайовий внесок ним сплачено повністю (а.с.17).

З довідки Червоноградського МБТІ № 4403 від 12.08.2021 р. вбачається, що реєстрація права власності на гараж № НОМЕР_1 в гаражному кооперативі №5 по АДРЕСА_1 , загальною площею 23,8 кв.м, станом на 31.12.2012 р. не проводилась (а.с.20).

Відповідно до ст.2 закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обмежень - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом унесення відповідних відомостей до державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Згідно із ч.3 ст.3 зазначеного закону речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до 1.01.2013, визнаються дійсними за наявності однієї з таких умов: 1) реєстрація таких прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення; 2) на момент виникнення таких прав діяло законодавство, що не передбачало їх обов`язкової реєстрації.

Тобто право власності та інші речові права на нерухоме майно, набуті згідно з чинними нормативно-правовими актами до набрання чинності цим законом, визнаються державою.

Отже, право власності на збудоване до набрання чинності законом «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (3.08.2004) нерухоме майно набувається в порядку, який існував на час його будівництва, а не виникає у зв`язку зі здійсненням державної реєстрації права власності на нього в порядку, передбаченому цим законом, як офіційного визнання державою такого права, а не підставою його виникнення.

Відповідно до ч.1 ст.58 Конституції закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом`якшують або скасовують відповідальність особи. Крім того, згідно з ч.ч.1 та 2 ст.5 ЦК України акти цивільного законодавства регулюють відносини, які виникли з дня набрання ними чинності.

До введення в дію 5.08.1992 року постанови Кабінету Міністрів «Про порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів державного замовлення» від 5.08.92 №449 (втратила чинність), закон не передбачав процедуру введення нерухомого майна в експлуатацію при оформленні права власності. Таким чином, індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, збудовані в період до 5.08.1992 року, не підлягають проходженню процедури прийняття в експлуатацію.

Фактично єдиним документом, що засвідчує факт існування об`єкта нерухомого майна й містить його технічні характеристики, є технічний паспорт на такий об`єкт, виготовлений за результатом його технічної інвентаризації (лист Міністерства юстиції від 23.02.2016 №8.4-35//18/1).

Як вбачається з технічного паспорту від 18.08.2021 року, складеного КП ЛОР "Червоноградське МБТІ", будівництво гаражу № НОМЕР_1 , що позначений на поверховому плані Б-1 з погребом, загальною площею 23,8 м.кв. в гаражному кооперативі №5 по АДРЕСА_1 , здійснено в 1990 році (а.с.22-25).

Одночасно, як зазначає Верховний суд України у п.8 постанови Пленуму № 5 від 28.06.1991 року "Про практику розгляду судами цивільних справ, пов`язаних з діяльністю гаражно-будівельних кооперативів", у справах про право на пай і на гараж судам належить виходити з того, що член ГБК, який повністю вніс свій пай на гараж, наданий йому в користування, набуває право власності на це майно і вправі розпоряджатись ним на свій розсуд-продавати, заповідати, здавати в оренду, обмінувати, вчиняти відносно нього інші угоди, що не заборонені законом.

Разом з тим, відповідно до роз`яснень, викладених в постанові Пленуму Верховного Суду України № 7від 30.05.2008 р. «Про судову практику у справах про спадкування» у разі смерті члена житлово-будівельного, дачно-будівельного, гаражно-будівельного кооперативу, члена садівницького товариства, яким до дня смерті не були внесені повністю пайові внески, до складу спадщини входять частина внесеного паю та інші суми, які підлягають поверненню, а не квартира, дача, гараж, садовий будинок. Частка пайового внеску, що належала померлому, входить до складу спадщини на загальних підставах. Таким чином замість нерухомого майна спадкоємець набуває лише право на фактично сплачену спадкодавцем суму пайового внеску. Якщо спадкодавець повністю вніс пайовий внесок, то до складу спадщини включається відповідно квартира, дача, гараж, садовий будинок, інші будівлі та споруди

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 15.12.2020 р.(а.с.8)

ОСОБА_1 (позивачка) є сподкоємицею першої черги за законом як дружина ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 від 18.02.2020 р. (а.с.9).

Відповідно до копії свідоцтва про право на спадщину за законом зареєстрованого в реєстрі за №422 та копії витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності №265528124 від 12.07.2021 р., земельна ділянка площею 0,0025 га для будівництва індивідуального гаража по АДРЕСА_1 , на якій розташований гараж № НОМЕР_1 , кадастровий номер - 4611800000:01:001:0558, з 08.07.2021 р. зареєстрована за позивачкою на праві приватної власності (а.с.18,19).

09.11.2021 р. державний нотаріус Рава-Руської державної нотаріальної конторивиніс постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій, якою відмовив у видачі позивачці свідоцтва про право на спадщину на вище вказаний гараж, оскільки відсутні документи, що підтверджують право власності спадкодавця на це майно (а.с.10).

Відповідно до ст.ст.1216-1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до п.23 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30 травня 2008 року за №7 свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Згідно з роз`ясненнями, що викладені у листі Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 р. № 24-753/0/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування», умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством України порядку. Якщо за життя спадкодавець не набув права власності на житловий будинок, земельну ділянку, то спадкоємець також не набуває права власності у порядку спадкування. До спадкоємця переходять лише визначені майнові права, які належали спадкодавцеві на час відкриття спадщини. Для набуття права власності у встановленому законодавством порядку спадкоємець повинен здійснити дії, які необхідні для набуття права власності на визначене нерухоме майно, зокрема на житловий будинок, іншу споруду.

Фактичні обставини справи свідчать про те, що право власності на гараж було набуте ОСОБА_2 у встановленому законодавством України порядку, однак відповідним чином не зареєстроване. Після його смерті вище вказаний гараж входить до складу спадщини саме як об`єкт нерухомого майна.

Спадкоємцями за законом померлого ОСОБА_2 є позивачка, а діти померлого: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , відмовилися від прийняття спадщини.

Суд вважає переконливими доводи й аргументи позивачки про те, що відсутність державної реєстрації права власності на спірний гараж за померлим є перешкодою у видачі свідоцтва про право на спадщину та невизнання за нею права власності перешкоджає їй у реалізації спадкових прав та в цілому призводить до порушення майнових прав та інтересів.

За таких обставин і міркувань, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 2, 141, 259, 264, 265, 268, 273, 354 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , право приватної власності на гараж № НОМЕР_1 з погребом, загальною площею 23,8 кв.м., що розташований на земельній ділянці кадастровий номер 4611800000:01:001:0558 та знаходиться в гаражному кооперативі №5 по АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті чоловіка ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На рішення може бути подана апеляційна скарга до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_4 , АДРЕСА_3 );

Відповідач: Червоноградська міська ради Львівської області (ЄДРПОУ 26269722, 80100 Львівська область м.Червоноград пр.Шевченка,19);

Треті особи: гаражний кооператив №5 (ЄДРПОУ 23968559, АДРЕСА_1), Рава-Руська державна нотаріальна контора (80316 Львівська область Жовківський район м.Рава-Руська вул. Я Мудрого, 3).

Повний текст рішення складено 21.06.2022 р.

Суддя: Ю. Д. Дем`яновська

СудЧервоноградський міський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення14.06.2022
Оприлюднено25.06.2022
Номер документу104859991
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —459/4193/21

Рішення від 14.06.2022

Цивільне

Червоноградський міський суд Львівської області

Дем'яновська Ю. Д.

Рішення від 14.06.2022

Цивільне

Червоноградський міський суд Львівської області

Дем'яновська Ю. Д.

Ухвала від 12.05.2022

Цивільне

Червоноградський міський суд Львівської області

Дем'яновська Ю. Д.

Ухвала від 31.12.2021

Цивільне

Червоноградський міський суд Львівської області

Дем'яновська Ю. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні