Ухвала
від 20.06.2022 по справі 202/2465/22
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/2465/22

Провадження № 2/202/1496/2022

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 червня 2022 року м. Дніпро

Суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська Марченко Н.Ю., ознайомившись із матеріалами позовної заяви ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Прайм Альянс»</a>, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Буждиганчук Євдокія Юріївна, Новогродівський відділ державної виконавчої служби у Покровському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, -

В С Т А Н О В И В:

У червні 2022 року позивач в особі свого представника звернувся до Індустріального районного суду м. Дніпропетровська з позовом, в якому просить визнати таким, що не підлягає виконанню, виконавчий напис приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Буждиганчук Євдокії Юріївни від 02 червня 2020 року за № НОН618932 про стягнення з нього на користь ТОВ «Фінансова компанія «Прайм Альянс» заборгованості в розміру 59769,34 грн.

Зазначена позовна заява не підсудна Індустріальному районному суду м. Дніпропетровська з огляду на наступне:

За загальним правилом відповідно до статті 27ЦПКУкраїни позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

У той же час відповідно до частини 12 статті 28 ЦПК України позови до стягувача про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, або про повернення стягненого за виконавчим написом нотаріуса можуть пред`являтися також за місцем його виконання.

Згідно з положенням п. 3 ч. 1 ст. 3 Закону України «Про виконавче провадження» відповідно до цього Законупідлягають примусовому виконанню рішення на підставі виконавчих документів - виконавчих написів нотаріусів.

За змістом частин 1, 2 статті 24 Закону України «Про виконавче провадження», яка має назву "Місце виконання рішення", виконавчі дії провадяться державним виконавцем за місцем проживання, перебування, роботи боржника або за місцезнаходженням його майна. Право вибору місця відкриття виконавчого провадження між кількома органами державної виконавчої служби, що можуть вчиняти виконавчі дії щодо виконання рішення на території, на яку поширюються їхні функції, належить стягувачу.

Отже, законодавець пов`язує місце виконання рішення (виконавчого напису) з місцем вчинення виконавчих дій щодо конкретного боржника, яким може бути місце його проживання, місце його роботи, місце знаходження його майна.

Тобто місцем виконання рішення (виконавчого напису) є місце проживання (перебування), роботи боржника або місцезнаходження його майна, а не місцезнаходження органу державної виконавчої служби чи його посадових осіб.

З матеріалів справи вбачається, що Новогродівським відділом державної виконавчої служби у Покровському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) відкрито виконавче провадження № 64572827 з виконання виконавчого напису приватного нотаріуса Буждиганчук Євдокії Юріївни від 02 червня 2020 року за № НОН618932, в рамках якого 25.10.2021 року винесено постанову про звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника, згідно з якою звернуто стягнення на доходи боржника ОСОБА_1 , які він отримує в ТОВ «Шахтобудівельна компанія», шляхом щомісячних відрахуваньз сум,що підлягаютьйому довиплати,в розмірі20%до повногопогашення заборгованості.

Копія зазначеної постанови державного виконавця направлена для виконання за місцем роботи боржника - до ТОВ «Шахтобудівельна компанія», що знаходиться за адресою: Донецька область, м. Покровськ, вул. Залізнична, 82.

Звертаючись до Індустріального районного суду м. Дніпропетровська із зазначеним позовом, позивач в своїй заяві посилається на положення частини 12 статті 28 ЦПК України, якою передбачена можливість пред`явлення позову про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, за місцем його виконання.

Між тим, даних про безпосереднє виконання оспорюваного виконавчого напису на території міста Новогродівка Донецької області, зокрема вчинення виконавчих дій за зареєстрованим місцем проживання позивача (наприклад, опис чи арешт майна, на яке може бути звернуто стягнення), матеріали справи не містять.

Відтак зазначена справа не підсудна Індустріальному районному суду м. Дніпропетровська, якому відповідно до розпорядження Верховного Суду від 29.04.2022 року за № 26/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану (Новогродівський міський суд Донецької області)» передано територіальну підсудність судових справ Новогродівського міського суду Донецької області.

Суд ураховує, що в даному конкретному випадку місцем виконання оспорюваного виконавчого напису є саме місце роботи позивача, яке знаходиться в місті Покровську Донецької області, де з позивача як боржника утримується частина заробітку (доходу) на виконання цього виконавчого напису.

Таким чином, дана справа належить до підсудності Красноармійського міськрайонного суду Донецької області.

Розпорядженням Верховного Суду від 08.04.2022 року за № 17/0/9-22 про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану територіальну підсудність Красноармійського міськрайонного суду Донецької області передано Красногвардійському районному суду м. Дніпропетровська.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Враховуючи вищенаведене, справу необхідно передати за підсудністю до Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська.

Керуючись ст. ст. 28, 31 ЦПК України, суд

П ОС ТА Н О В И В:

Цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Прайм Альянс»</a>, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Буждиганчук Євдокія Юріївна, Новогродівський відділ державної виконавчої служби у Покровському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, передати на розгляд до Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду у п`ятнадцятиденний строк з дня її складення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів від дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляд.

Суддя Н.Ю. Марченко

Дата ухвалення рішення20.06.2022
Оприлюднено25.06.2022
Номер документу104862414
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню

Судовий реєстр по справі —202/2465/22

Ухвала від 15.07.2022

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Чудопалова С. В.

Рішення від 13.09.2022

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Чудопалова С. В.

Рішення від 13.09.2022

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Чудопалова С. В.

Ухвала від 20.06.2022

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні