Ухвала
від 21.06.2022 по справі 295/4896/22
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/4896/22

1-кс/295/2445/22

УХВАЛА

Іменем України

21.06.2022 року м. Житомир

Слідчий суддя Богунського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні внесене в кримінальному провадженні №12020060020003763 слідчою ВРЗСГСД СВ Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Житомирської окружної прокуратури ОСОБА_4 , клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, -

ВСТАНОВИВ:

Слідча звернулася до Богунського районного суду м. Житомира з клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12020060020003763 від 20.10.2020 року за фактом вчинення протиправних дій службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_2 та представників суб`єктів господарської діяльності, які привласнюють кошти державного бюджету під час проведення процедур публічних закупівель, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Підставою внесення відомостей до ЄРДР про вказане кримінальне правопорушення послугували матеріали оперативних працівників ІНФОРМАЦІЯ_3 щодо зловживання службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_2 своїм службовим становищем всупереч інтересам служби, котрі за попередньою змовою з іншими невстановленими особами, шляхом надання переваг заздалегідь визначеним суб`єктам господарської діяльності при проведенні публічних закупівель товарів та послуг, протягом 2020 року вчиняли дії, спрямовані на заволодіння грошовими коштами державного бюджету.

У ході проведення досудового розслідування встановлено, що Наказом ІНФОРМАЦІЯ_4 №574 від 29.04.2020 року затверджено типовий перелік засобів навчання та обладнання для навчальних кабінетів і STEM-лабораторій. Вказаний перелік визначає вимоги до засобів навчання та обладнання, якими можуть бути обладнані навчальні кабінети біології, географії, математики, фізики, хімії і STEM-лабораторії державних і комунальних закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти (далі - навчальні кабінети і STEM-лабораторії), з урахуванням вимог новітніх освітніх технологій і методів навчання.

ІНФОРМАЦІЯ_5 18.09.2020 року оголошено про початок процедур публічних закупівель засобів навчання та обладнання за ДК 021:2015 (CPV) -39160000-1 Шкільні меблі (навчальне обладнання для кабінетів фізики та хімії) на закупівлю 54 комплектів навчального обладнання для кабінетів фізики і хімії загальною вартістю 12 894 660,00 грн.

Відповідно до протоколу засідання тендерного комітету ІНФОРМАЦІЯ_2 №29 від 03.11.2020 року ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) визнано переможцем даної процедури закупівлі та повідомлено про намір укласти договір про закупівлю.

За словами слідчої, у складі тендерної пропозиції ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » оприлюднено авторизаційний лист ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) як виробника засобів навчання та обладнання для кабінетів хімії, фізики, лабораторних та освітніх ресурсів.

Відповідно до п. 4 технічних вимог до предмету закупівлі упаковка повинна бути цілісна та непошкоджена, з необхідними реквізитами виробника. За змістом п. 6 технічних вимог, якщо учасник процедури закупівлі не є виробником, для підтвердження статусу офіційного представника виробника необхідно надати листи авторизації виробника (або його офіційного представника) із зазначенням найменування замовника, номеру тендеру в системі публічних закупівель, чинні на дату подання тендерних пропозицій.

Крім того, ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » надало висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи, у якій зазначено, що вказане навчальне обладнання вітчизняного виробництва та необхідні для ввезення на територію України перевірки та контролі складових навчального обладнання не проходило.

Однак, як стверджує слідча у клопотанні, ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » не є виробником складових лабораторного обладнання, а використовує раніше придбане обладнання іноземного виробництва, яке надходить до навчальних закладів в упаковці без необхідних реквізитів виробника, без листів авторизації виробника (або його офіційного представника). Також, частина обладнання має паспорти виробника, інструкції з використання, виконані іноземними мовами, що не відповідає вимогам тендерної документації.

У ході проведення оперативно-розшукових заходів отримано інформацію про те, що учасники процедур закупівель, оголошеними ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ФОП ОСОБА_5 (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ФОП ОСОБА_6 (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ФОП ОСОБА_7 (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ) є підконтрольними керівництву ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » та у ході проведення процедури закупівлі вчиняли антиконкурентні дії щодо спотворення результатів процедури.

Також під час здійснення досудового розслідування отримано інформацію про те, що:

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) під час участі в електронних торгах подавало свою пропозицію, використовуючи ІР-адресу НОМЕР_10 (місце розташування: Данія, м. Скандерборг, провайдер Zitcom A\S) та 213.108.44.8 (місце розташування: Україна, м. Житомир, провайдер ПП « ОСОБА_8 »), електронну скриньку: ІНФОРМАЦІЯ_12 , номер телефону: НОМЕР_11 ;

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) під час участі в електронних торгах подавало свою пропозицію, використовуючи ІР-адресу НОМЕР_12 (місце розташування: Великобританія, м. Лондон, провайдер Digital Ocean Inc.) та 165.22.115.184 (місце розташування: Великобританія, м. Лондон, провайдер ІНФОРМАЦІЯ_13 ), електронну скриньку: ІНФОРМАЦІЯ_14 , номер телефону: НОМЕР_13 ;

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) під час участі в електронних торгах подавало свою пропозицію, використовуючи ІР-адресу НОМЕР_14 (місце розташування: Чеська Республіка, м. Чеські Будейовиці, провайдер ІНФОРМАЦІЯ_15 ), електронну скриньку: ІНФОРМАЦІЯ_16 , номер телефону: НОМЕР_15 ;

ФОП ОСОБА_5 (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) під час участі в електронних торгах подавала свою пропозицію, використовуючи ІР-адресу НОМЕР_16 (місце розташування: Люксембург, м. Люксембург, провайдер FranTech ІНФОРМАЦІЯ_17 ), електронну скриньку: ІНФОРМАЦІЯ_18 , номер телефону: НОМЕР_17 ;

ФОП ОСОБА_6 (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) під час участі в електронних торгах подавав свою пропозицію, використовуючи ІР-адресу НОМЕР_18 (місце розташування: Німеччина, м. Франкфурт-на-Майні, провайдер ІНФОРМАЦІЯ_19 ), електронну скриньку: ІНФОРМАЦІЯ_20 , номер телефону: НОМЕР_19 ;

ФОП ОСОБА_7 (код за ЄДРПОУ НОМЕР_9 ) під час участі в електронних торгах подавала свою пропозицію, використовуючи ІР-адресу НОМЕР_20 (місце розташування: Великобританія, м. Лондон, провайдер OVH Telecom), електронну скриньку: ІНФОРМАЦІЯ_21 , номер телефону: НОМЕР_21 .

За змістом клопотання, у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_22 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , зберігаються наступні документи: інформація на електронних носіях, інформація електронної інформаційної системи інтернет сервісу електронної пошти, інформація по електронній поштовій скриньці ІНФОРМАЦІЯ_21

Слідча зазначає, що для досягнення повноти, всебічності під час розслідування даного кримінального провадження необхідно встановити обставини, які мають істотне значення для кримінального провадження, а тому у сторони обвинувачення виникла об`єктивна необхідність в отриманні тимчасового доступу до речей та документів з можливістю вилучення належним чином завірених копій документів, оригінали яких знаходяться на електронних (магнітних) носіях, та які відображають дані реєстраційної форми (інформація щодо реєстрації електронної поштової скриньки), по електронній поштовій скриньці: ІНФОРМАЦІЯ_21 , а саме: ім`я, прізвище, дата народження, резервна E-mail адреса, мобільний телефон, відомості щодо надходження\відправлення та зберігання комп`ютерних файлів у поштовій скриньці в сервісі «e-disk», файли cookie для користування поштовою скринькою, ІР-адреси, з яких здійснювався вхід та користування електронною поштовою скринькою, інші відомості щодо ідентифікації користувача за період з реєстрації електронної поштової скриньки по час виконання ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_22 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 .

Слідча в судове засідання не з`явилася, подала до суду заяву про розгляд клопотання без її участі, клопотання підтримує, просить його задовольнити.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню частково, виходячи з наступного.

З матеріалів клопотання вбачається, що СВ Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12020060020003763 за фактом зловживання службовим становищем службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_2 , котрі за попередньою змовою з іншими особами вчинили дії, спрямовані на заволодіння коштами.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно до положень п.п. 2, 3 ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

У відповідності до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

З огляду на викладене, а також доведення слідчою наявності достатніх підстав вважати, що ці документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а довести обставини, викладені у клопотанні, іншим способом не представляється можливим, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання.

Разом з тим, з огляду на період вчинення ймовірного кримінального правопорушення, який наведено стороною обвинувачення у клопотанні, слідчий суддя вважає за доцільне обмежити період запитуваної інформації, а саме із 01.01.2020 року.

Розгляд клопотання проведено за відсутності особи, у володінні якої перебувають речі чи документи, з урахуванням достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза їх зміни або знищення.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 132, 159, 160, 162, 163 та 164 КПК України слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати слідчим відділення розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності Житомирського РУП ГУНП у Житомирській області лейтенанту поліції ОСОБА_3 , лейтенанту поліції ОСОБА_9 тимчасовий доступ до речей та документів з можливістю вилучення належним чином завірених копій документів, оригінали яких знаходяться на електронних (магнітних) носіях, та які відображають дані реєстраційної форми (інформація щодо реєстрації електронної поштової скриньки), по наступній електронній поштовій скриньці: ІНФОРМАЦІЯ_21 , а саме: ім`я, прізвище, дата народження, резервна E-mail адреса, мобільний телефон, відомості щодо надходження\відправлення та зберігання комп`ютерних файлів у поштовій скриньці в сервісі «e-disk», файли cookie для користування поштовою скринькою, ІР-адреси, з яких здійснювався вхід та користування електронною поштовою скринькою, інші відомості щодо ідентифікації користувача, за періодз 01.01.2020року по час виконання ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_22 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 .

Встановити строк дії ухвали до 21.07.2022 року.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, може бути постановлено ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудБогунський районний суд м. Житомира
Дата ухвалення рішення21.06.2022
Оприлюднено16.05.2024
Номер документу104867789
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —295/4896/22

Ухвала від 21.06.2022

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Кузнєцов Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні