Ухвала
від 21.06.2022 по справі 460/16061/22
РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

з питань залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача

22 червня 2022 року м. Рівне№460/16061/22

Рівненський окружний адміністративний суд у складі судді С.М. Дуляницька розглянувши окреме процесуальне питання в адміністративній справі за позовом

Комунального закладу "Клеванська спеціальна школа №1 І-ІІІ ступенів" Рівненської обласної ради доУправління Західного офісу Держаудитслужби в Рівненській області про визнання протиправним та скасування висновку,

В С Т А Н О В И В:

Комунальний заклад "Клеванська спеціальна школа №1 І-ІІІ ступенів" Рівненської обласної ради звернувся до суду з позовом до Управління Західного офісу Держаудитслужби в Рівненській області про визнання протиправним та скасування висновку Управління Західного офісу Держаудитслужби в Рівненській області від 21.02.2022 про результати моніторингу закупівлі UA-2021-11-15-010829-а проведеної Комунальним закладом "Клеванська спеціальна школа №1 І-ІІІ ступенів" Рівненської обласної ради стосовно предмету закупівлі "ДК 021:2015: 15110000-2 М`ясо" №UA-2021-11-15-010829-а розпочатої 15.11.2021.

Ухвалою суду від 23.05.2022 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі та вирішено розгляд справи проводити за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи.

Оскільки розгляд справи здійснюється в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи, то відповідно до ч.4 ст.229 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч.2 ст.49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

З аналізу вказаних норм встановлено, що необхідною умовою залучення третіх осіб є той факт, що судове рішення у справі може вплинути на права, свободи, інтереси або обов`язки осіб, які не є стороною у справі.

У відповідності до ч.5 ст. 49 КАС України, про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Судом встановлено, що оскаржуваним висновком відповідач зобов`язав позивача здійснити заходи щодо усунення виявлених порушень шляхом припинення зобов`язань за договором, в тому числі із застосуванням відповідних наслідків недійсності / нікчемності договору.

Таким чином, зміст спірного висновку, його виконання, має безпосередній вплив на права і обов`язки не лише для позивача, але і для переможця конкурсу у сфері публічних закупівель Товариства з обмеженою відповідальністю "ЄВРО-КОМЕРС", з яким, відповідно до оскаржуваного висновку, має бути розірвано укладений з ним договір.

Отже, за встановлених обставин справи та з огляду на характер та предмет спірних правовідносин, суд дійшов висновку, що вирішення даного спору та ухвалення судового рішення може мати безпосередній вплив на права і обов`язки Товариства з обмеженою відповідальністю "ЄВРО-КОМЕРС", як переможця конкурсу закупівлі, тому Товариство з обмеженою відповідальністю "ЄВРО-КОМЕРС" слід залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

Відповідно до ст.165 КАС України у поясненнях третьої особи щодо позову або відзиву третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, викладає свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову. Пояснення третьої особи подаються в строк, встановлений судом. Суд має встановити такий строк, який дасть змогу третій особі підготувати свої міркування, аргументи та відповідні докази і надати пояснення до позову або відзиву, а іншим учасникам справи - відповідь на такі пояснення завчасно до початку розгляду справи по суті.

Керуючись статтями 49, 165, 241, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В :

Залучити до участі в справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Товариство з обмеженою відповідальністю "ЄВРО-КОМЕРС" (вул. Львівська, 19, м.Червоноград, Львівська область, 80100, ЄДРПОУ 37059699).

Зобов`язати Комунальний заклад "Клеванська спеціальна школа №1 І-ІІІ ступенів" Рівненської обласної ради протягом трьох днів з дня отримання даної ухвали направити Товариству з обмеженою відповідальністю "ЄВРО-КОМЕРС" позовну заяву з додатками.

Зобов`язати Комунальний заклад "Клеванська спеціальна школа №1 І-ІІІ ступенів" Рівненської обласної ради, протягом двох днів з дня направлення Товариству з обмеженою відповідальністю "ЄВРО-КОМЕРС" позовної заяви з додатками, надати суду докази такого направлення.

Встановити третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача строк для подання пояснень тривалістю п`ять днів з дня отримання позовної заяви з додатками, та документів, які підтверджують надіслання (надання) пояснень й доданих до них доказів іншим учасникам справи.

Встановити сторонам триденний строк з дня отримання пояснень Товариства з обмеженою відповідальністю "ЄВРО-КОМЕРС" для подання до суду відповіді на пояснення і документів, що підтверджують надіслання (надання) відповіді й доданих до неї доказів іншим учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала окремо не оскаржується. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя С.М. Дуляницька

Дата ухвалення рішення21.06.2022
Оприлюднено25.06.2022
Номер документу104875182
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу реалізації державної політики у сфері економіки та публічної фінансової політики, зокрема щодо процедур здійснення контролю Рахунковою палатою, Державною аудиторською службою України, державного фінансового контролю

Судовий реєстр по справі —460/16061/22

Постанова від 28.02.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Матковська Зоряна Мирославівна

Ухвала від 28.02.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Матковська Зоряна Мирославівна

Ухвала від 14.12.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Матковська Зоряна Мирославівна

Ухвала від 14.12.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Матковська Зоряна Мирославівна

Ухвала від 27.10.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Матковська Зоряна Мирославівна

Ухвала від 21.06.2022

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

С.М. Дуляницька

Ухвала від 22.05.2022

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

С.М. Дуляницька

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні