Вирок
від 22.06.2022 по справі 158/700/22
КІВЕРЦІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 158/700/22

Провадження № 1-кп/0158/65/22

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 червня 2022 року м. Ківерці

Ківерцівський районний суд Волинської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

потерпілого ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

захисника ОСОБА_6 ,

розглянувши обвинувальний акт у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Ківерці у кримінальному провадженні №12022030590000084, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 23 лютого 2022 року, про обвинувачення ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , громадянина України, неодруженого, з неповною середньою освітою, не працюючого, відповідно до статті 89 КК України раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 289 КК України,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_5 23 лютого 2022 року близько 00 год. 10 хв., перебуваючи у с. Башлики Луцького району Волинської області, будучи в стані алкогольного сп`яніння, пройшов на неогороджену територію домогосподарства, що знаходиться по АДРЕСА_2 , де діючи умисно, з мотиву виниклої необхідності у швидкому пересуванні, керуючись метою незаконного заволодіння транспортним засобом, сів на мотоцикл марки «Viper» модель «ZS150-J», чорного кольору, 2012 року випуску з реєстраційним номерним знаком НОМЕР_1 , вартістю 7823 грн, законним володільцем якого є ОСОБА_4 , запустив двигун вищевказаного транспортного засобу, скориставшись ввімкнутим запалюванням, виїхав з території домогосподарства та попрямував до місцевого магазину «Оленка», після чого був викритий місцевим жителем.

Обвинувачений ОСОБА_5 у судовому засіданні свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення визнав повністю. Пояснив, що дійсно вчинив дане кримінальне правопорушення. Викладені у обвинувальному акті обставини не оспорював. У вчиненому щиро розкаявся, просив суворо не карати.

Потерпілий ОСОБА_4 у судовому засіданні просив суд не призначати обвинуваченому реальну міру покарання.

Відповідно до ч. 3 ст. 349 КПК України, враховуючи те, що обвинувачений та інші учасники судового провадження не оспорюють фактичні обставини справи і судом встановлено, що вони правильно розуміють зміст цих обставин, відсутні будь-які сумніви у добровільності їх позицій, суд, роз`яснивши їм, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку, визнав недоцільним дослідження доказів щодо цих обставин, обмежившись лише допитом потерпілого, обвинуваченого та дослідженням характеризуючих даних щодо обвинуваченого.

Таким чином, оскільки ОСОБА_5 вчинив незаконне заволодіння транспортним засобом, його дії суд кваліфікує за ч. 1 ст. 289 КК України.

При призначенні міри покарання обвинуваченому суд враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, яке відповідно до ст. 12 КК України є нетяжким злочином.

Обставинами, які пом`якшують покарання, суд визнає щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення.

Обставини, які обтяжують покарання, суд визнає вчинення кримінального правопорушення в стані алкогольного сп`яніння.

Беручи до уваги вищезазначені обставини, особу обвинуваченого, який відповідно до статті 89 КК України раніше не судимий, суд вважає за необхідне призначити йому покарання в межах санкції ч. 1 ст. 289 КК України.

Разом з тим, враховуючи обставини вчинення кримінального правопорушення, особу обвинуваченого, який вину у вчиненому визнав, щиро розкаявся, активно сприяв розкриттю кримінального правопорушення, позитивну характеристику обвинуваченого за місцем проживання, думку потерпілого, який просив не призначати обвинуваченому реальну міру покарання, суд дійшов висновку про можливість виправлення обвинуваченого та попередження вчинення ним нових кримінальних правопорушень без відбування покарання, а тому вважає за необхідне відповідно до ст. 75 КК України звільнити його від відбування покарання з випробуванням із покладенням на нього обов`язків, передбачених ст. 76 КК України.

Судові витрати, пов`язані з проведенням судових експертиз, у загальному розмірі 1887,82 грн. підлягають стягненню з обвинуваченого в дохід держави.

Долю речових доказів суд вирішує відповідно до ст. 100 КПК України.

Запобіжний захід обвинуваченому не обирався.

Цивільний позов у кримінальному провадженні не заявлено.

Керуючись статтями 349, 368, 374, 376, 377 КПК України, суд

У Х В А Л И В :

Визнати ОСОБА_5 винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 289 КК України, та призначити йому покарання у виді обмеження волі на строк 3 (три) роки 6 (шість) місяців.

На підставі ч. 1 ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_5 від відбування призначеного йому покарання з випробуванням, якщо він протягом іспитового строку тривалістю 1 (один) рік 6 (шість) місяців не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього обов`язки.

На підставі ч. 1 ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_5 наступні обов`язки:

1) періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

2) повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання.

Стягнути з ОСОБА_5 в дохід держави судові витрати, пов`язані з проведенням судових експертиз, у загальному розмірі 1887 (одна тисяча вісімсот вісімдесят сім) гривень 82 копійки.

Речові докази:

- мотоцикл марки «Viper», реєстраційний номер НОМЕР_1 , який передано на відповідальне зберігання потерпілому повернути володільцю ОСОБА_4 ;

- змиви із ручок мотоцикла; сліди рук, які передано на відповідальне зберігання в камеру схову Відділення №1 (м. Ківерці) Луцького РУП ГУНП у Волинській області - залишити при матеріалах кримінального провадження.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Волинського апеляційного суду через Ківерцівський районний суд Волинської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок не може бути оскаржений в апеляційному порядку з підстав заперечення обставин, які ніким не оспорювалися під час судового розгляду і дослідження яких було визнано судом недоцільним відповідно до положень ч. 3 ст. 349 КПК України.

Копію вироку після проголошення негайно вручити обвинуваченому та прокурору. Інші учасники судового провадження мають право отримати копію вироку в суді.

Суддя Ківерцівського районного суду ОСОБА_1

СудКіверцівський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення22.06.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу104875464
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту Незаконне заволодіння транпортним засобом

Судовий реєстр по справі —158/700/22

Ухвала від 04.01.2024

Кримінальне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Польова М. М.

Вирок від 22.06.2022

Кримінальне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Польова М. М.

Ухвала від 22.06.2022

Кримінальне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Польова М. М.

Ухвала від 03.05.2022

Кримінальне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Польова М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні