Ухвала
від 10.06.2022 по справі 308/16742/21
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/16742/21

1-кс/308/2316/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 червня 2022 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області - ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду, в м. Ужгород, клопотання слідчого відділу СУ ГУНП в Закарпатській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором, про продовження строку досудового розслідування, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32020070000000042 від 14.12.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 212 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

З внесеного слідчим клопотання та доданих до нього матеріалів слідує, що слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Закарпатській області проводиться досудове розслідування по матеріалах кримінального провадження №32020070000000042, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 14.12.2020 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України.

В ході досудового розслідування даного кримінального провадження встановлено, що на виконання ухвали Закарпатського апеляційного суду від 23.11.2020 р. та відповідно до заяви голови громадської організації «Громадський актив Львова» ОСОБА_4 встановлено, що службові особи ТОВ «Інтелмед» (код ЄДРПОУ 40521219) умисно ухилились від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), шляхом здійснення в період 2018 - 2019 років заниження фактурної вартості при ввезенні на митну територію України товарів, чим спричинили фактичне ненадходження до бюджету коштів в значних розмірах.

Під час здійснення досудового розслідування даного кримінального провадження проведено наступні слідчі дії:

- витребувано відомості та копії документів відносно ТОВ «Інтелмед» з Головного управління ДПС у Закарпатській області;

- витребувано відомості та документи щодо експортно-імпортних операцій ТОВ «Інтелмед» із Закарпатської митниці Держмитслужби;

- витребувано з ТОВ «Інтелмед» документи щодо придбання та збуту обладнання та іншого товару;

- допитано в якості свідка ОСОБА_5 ;

- допитано в якості свідка ОСОБА_4 ;

- допитано в якості свідка ОСОБА_6 ;

- допитано в якості свідка ОСОБА_7 ;

- допитано в якості свідка ОСОБА_8 ;

- допитано в якості свідка ОСОБА_9 ;

- допитано в якості свідка ОСОБА_10 ;

- допитано в якості свідка ОСОБА_11 ;

- допитано в якості свідка ОСОБА_12 ;

- допитано в якості свідка ОСОБА_13 ;

- допитано в якості свідка ОСОБА_14 ;

- допитано в якості свідка ОСОБА_15 ;

- допитано в якості свідка ОСОБА_16 ;

- допитано в якості свідка ОСОБА_17 ;

- витребувано інформацію щодо руху коштів по рахункам ТОВ «Інтелмед» з АТ «Укрсиббанк»;

- витребувано інформацію щодо руху коштів по рахункам ТОВ «Інтелмед» з АТ «Комінвестбанк»;

- проведено аналіз та дослідження фінансово-господарської діяльності ТОВ «Інтелмед» (код ЄДРПОУ 40521219) в частині правильності відображення фактурної вартості товарів при ввезенні на митну територію України та застосування ставок податків при такому ввезенні, а також встановлення ознак порушень, пов`язаних з легалізацією доходів за період 2018-2019 років.

У зв`язку з тим, що у даному кримінальному провадженні строк досудового розслідування, який ухвалою слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду по справі №308/16742/21 від 09.12.2021 р. було продовжено на шість місяців, закінчується 14.06.2022 р. та з об`єктивних причин є необхідність у проведенні ряду слідчих та процесуальних дій, зокрема:

- призначити та забезпечити проведення судово-економічної експертизи для підтвердження результатів вищевказаного аналізу та дослідження фінансово-господарської діяльності ТОВ «Інтелмед»;

- допитати в якості свідків працівників Головного управління ДПС у Закарпатській області, якими проводився вищевказаний аналіз та дослідження фінансово-господарської діяльності ТОВ «Інтелмед»;

- при необхідності виконати інші необхідні слідчі дії, необхідність в яких може виникнути в ході досудового розслідування по даному кримінальному провадженні.

Результати проведення цих слідчих (розшукових) та процесуальних дій можуть бути використані як докази обставин вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 Кримінального кодексу України та прийняття рішення у даному кримінальному провадженні в порядку ст. 283 КПК України.

Необхідним строком для проведення вказаних слідчих (розшукових) та процесуальних дій є додатковий строк шість місяців, який є обґрунтованим на даному етапі досудового розслідування, зумовлений необхідністю отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду, а також зважаючи на те, що раніше вказані слідчі та процесуальні дії не могли бути проведені з об`єктивних причин.

Беручи до уваги викладене та те, що строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні закінчується 14.06.2022 р., а завершити досудове розслідування і провести необхідні слідчі та процесуальні дії для отримання доказів, які можуть бути використані під час досудового розслідування, до закінчення вказаного строку неможливо внаслідок особливої складності провадження, а також те, що вищевказані слідчі дії не можуть бути раніше завершені з об`єктивних причин, слідчий просить суд продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №32020070000000042, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 14.12.2020 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України на шість місяців, тобто до 14.12.2022 року.

В судове засідання слідчий надав суду заяву про розгляд клопотання у його відсутності.

Дослідивши матеріали внесеного слідчим клопотання з додатками, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

У відповідності до ч.1 ст.294 КПК України якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Згідно абз. 2 ч.1 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: 1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину; 2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно ч.1 ст.295-1 КПК України визначений порядок продовження строку досудового розслідування слідчим суддею, зокрема, у випадках, передбачених ст.294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого. У клопотанні про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру зазначаються: 1) найменування (номер) кримінального провадження; 2) всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведені під час кримінального провадження; 3) обставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше; 4) строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій; 5) інші відомості, що обґрунтовують необхідність продовження строку досудового розслідування. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання. При цьому слідчий, прокурор зобов`язані зазначити у відповідному клопотанні найкоротший строк, достатній для потреб досудового розслідування. Слідчий суддя зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку досудового розслідування протягом трьох днів з дня його одержання, але в будь-якому разі до спливу строку досудового розслідування, за участю слідчого або прокурора. Ухвала слідчого судді про продовження строку досудового розслідування повинна відповідати загальним вимогам до судових рішень, передбачених цим Кодексом, а також містити новий визначений строк досудового розслідування. Ухвала слідчого судді, прийнята за результатами розгляду клопотання про продовження строку досудового розслідування, оскарженню не підлягає.

Згідно ч.4 ст.295-1 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру, у разі його протиправності та необґрунтованості.

Встановлено, що слідчим управлінням ГУНП в Закарпатській області проводиться досудове розслідування по матеріалах кримінального провадження №32020070000000042, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 14.12.2020 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України.

В рамках даного кримінального провадження розслідується злочин, за якого службові особи ТОВ «Інтелмед» (код ЄДРПОУ 40521219) умисно ухилились від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), шляхом здійснення в період 2018 - 2019 років заниження фактурної вартості при ввезенні на митну територію України товарів, чим спричинили фактичне ненадходження до бюджету коштів в значних розмірах.

З клопотання та матеріалів кримінального провадження вбачається, що повідомлення про підозру в даному кримінальному провадженні не оголошено нікому.

Строк досудового розслідування злочину, обставини якого досліджується в рамках зазначеного кримінального провадження, а саме злочину, передбаченого ч.1 ст. 212 КК України (нетяжкий злочин), згідно вимог ст. 219 КПК України становить дванадцять місяців з моменту внесення відомостей до ЄРДР.

Ухвалою слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду по справі №308/16742/21 від 09.12.2021 р., строк досудового розслідування у даному провадженні було продовжено на шість місяців та такий закінчується 14.06.2022 року.

Однак, встановлено, що досудове розслідування закінчити у зазначений строк не представляється за можливе, оскільки для прийняття кінцевого процесуального рішення у даному кримінальному провадженні та виконання вимог передбачених ст. 2 КПК України необхідно здійснити: призначити та забезпечити проведення судово-економічної експертизи для підтвердження результатів вищевказаного аналізу та дослідження фінансово-господарської діяльності ТОВ «Інтелмед»; допитати в якості свідків працівників Головного управління ДПС у Закарпатській області, якими проводився вищевказаний аналіз та дослідження фінансово-господарської діяльності ТОВ «Інтелмед»; при необхідності виконати інші необхідні слідчі дії, необхідність в яких може виникнути в ході досудового розслідування по даному кримінальному провадженні.

При вирішенні питання до якого саме часу слід продовжувати строк досудового розслідування, слідчий суддя бере до уваги сам обсяг слідчий дій, які слід виконати та складність кримінального провадження, оскільки розслідуються злочин, який відповідно до вимог ст. 12 КК України, відноситься до категорії нетяжких злочинів, а тому виходячи з вимог ст. 2 КПК України, з метою належного виконання завдань кримінального провадження, приходить до висновку, що строк досудового розслідування слід продовжити на шість місяців, оскільки на думку суду, саме даного строку буде достатньо для завершення досудового розслідування.

З огляду на вищезазначене, слідчий суддя приходить до висновку, що є підстави для задоволення поданого клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування.

На підставі вищенаведеного, керуючись ч.1 ст.219, ч.1 та ч.2 ст.294, ст.ст.295-1, 309 КПК України, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання слідчого задоволити.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №32020070000000042 від 14.12.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 212 КК України, продовжити на шість місяців.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.06.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу104902749
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32020070000000042 від 14.12.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —308/16742/21

Ухвала від 10.06.2022

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 10.06.2022

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 09.12.2021

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 09.12.2021

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні