Ухвала
від 21.06.2022 по справі 405/2847/22
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/2847/22

провадження № 1-кс/405/1371/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.06.2022 м. Кропивницький

слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду у м. Кропивницькому клопотання слідчого СУ ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 про проведення обшуку по кримінальному провадженню № 12020120000000428 від 12.12.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364-1, ч. 4 ст. 240 КК України

ВСТАНОВИВ:

слідчий за погодженням з прокурором звернувся до слідчого судді, з клопотанням, в якому просить надати дозвіл на проведення обшуку за адресою: м. Світловодськ, смт. Власівка, вул. Молодіжна, 53, право власності на який належить ТДВ «Об`єднання Дніпроенергобудпром», код 14276579, фактичним володільцем якого є ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» та земельної ділянки з кадастровим номером 3510945300:50:058:0013 власником ділянки є Власівська селищна рада м. Світловодська, а фактичним користувачем є ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» з метою відшукання та вилучення:

-оригіналів актів приймання виконаних буро-вибухових робіт, які укладені між ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» код ЄДРПОУ 13749739 та ТОВ «Екобласт» код ЄДРПОУ 34031382 за період з 01.01.2018 по 21.08.2019;

- оригіналів наказів ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» на проведення буро-вибухових робіт за період з 01.01.2018 по 21.08.2019;

-техніки за допомогою якої здійснюється видобуток, переробка та транспортування корисних копалини;

-журналу заїзду-виїзду автотранспорту з території ТДВ «Світловодське кар`єроуправління».

Слідчий у судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Дослідивши матеріали клопотання та надавши оцінку доказам, які містяться в матеріалах клопотання, заслухавши доводи слідчого, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Встановлено, що досудовим розслідуванням встановлено, що провадженні слідчого відділу СУ ГУ Національної поліції в Кіровоградській області перебувають матеріали кримінального провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020120000000428 від 12.12.2020 від 12.12.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364-1, ч. 4 ст. 240 КК України, за фактом того, що посадові особи ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» код ЄДРПОУ 13749739 на протязі 2018-2019 років у період відсутності спеціального дозволу на видобування корисних копалин здійснювали незаконний видобуток граніту шляхом здійснення вибухів, чим завдали збитків Державі.

Також, досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 відповідно до наказу № 4-к від 19.02.2018 року призначено на посаду директора ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» код ЄДРПОУ 13749739, юридична адреса: Кіровоградська область, Світловодський район смт. Власівка, вул. Молодіжна, 53, одним із основних видів діяльності ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» є добування декоративного та будівельного каменю, вапняку, гіпсу, крейди та глинистого сланцю.

Відповідно до посадової інструкції директора, ОСОБА_4 наділений повноваженнями, а саме: відповідно до розділу 2 «Завдання та обов`язки» директор підприємства: визначає, формує, планує, здійснює і координує всі види діяльності підприємства; забезпечує виконання підприємством плану у відповідності з кількісними і якісними показниками; організовує виробничо-господарську діяльність підприємства на основі застосування методів обґрунтованого планування, нормативних матеріалів, фінансових і трудових витрат, широкого розповсюдження передового досвіду, а також максимальної мобілізації резервів виробництва шляхом досягнення високих техніко-економічних показників, підвищення технічного рівня і якості продукції, раціонального і економічного витрачання всіх видів ресурсів; вирішує всі питання в межах наданих йому прав, доручає виконання окремих організаційно-господарських функцій іншим посадовим особам: заступнику директора, керівникам виробничих підрозділів підприємства; забезпечує додержання законності, активне використання правових засобів удосконалення управління, зміцнення договірної дисципліни і обліку, господарського розрахунку; представляє підприємство у органах державної влади і у взаємовідносинах з партнерами; забезпечує своєчасність узгодження плану розвитку гірничих робіт з Держінспекцією охорони праці в гірничій промисловості. Відвідує робочі місця в кар`єрі. Контролює роботу машиністів бурових установок, бурильників шпурів, машиністів екскаваторів та інших. Узгоджує проведення вибухових робіт, буріння свердловин безпосередньо в кар`єрі. Оглядає гідротехнічні споруди, кар`єрний водовідлив, відкоси уступів, схилів, автодоріг у кар`єрі. Здійснює контроль за роботою цехів і дільниць.

Розділом 4. «Відповідальність» посадової інструкції директора ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» директор несе персональну відповідальність за: неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов`язків, що передбачені цією посадовою інструкцією, в межах, визначених діючим законодавством України про працю; за правопорушення, скоєні в процесі здійснення своєї діяльності, в межах визначених діючим адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством України; за завдання матеріальної шкоди - в межах, визначених чинним цивільним законодавством та законодавством про працю України; директор підприємства несе персональну відповідальність за наслідки прийнятих ним рішень, що виходять за межі його повноважень, які визначені чинним законодавством, Статутом товариства, іншими нормативно-правовими актами, Директор підприємства не звільняється від відповідальності, якщо дії, що тягнуть відповідальність, були здійснені особами, яким він делегував свої права; директор, який недобросовісно використовує майно та кошти підприємства у власних інтересах, або в інтересах, протилежних інтересам засновників, несе відповідальність у межах, визначених цивільним, кримінальним та адміністративним правом.

Таким чином, ОСОБА_4 , займаючи посаду директора ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» являвся службовою особою, наділеною організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями.

Проте, ОСОБА_4 перебуваючи на посаді директора ТДВ «Світловодське кар`єроуправління», діючи умисно, спонукаємий жадобою до наживи та незаконного збагачення, діючи умисно, з корисливих спонукань, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, вчинив незаконні дії направленні на видобування ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» на території Власівського родовища, Світловодського району, Кіровоградської області корисних копалин - граніту, який відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 827 від 12.12.1994 «Про затвердження переліків корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення», відноситься до корисних копалин загальнодержавного значення, шляхом проведення вибухових робіт за наступних обставин:

Відповідно до ст. 13 Конституції України - земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об`єктами права власності Українського народу. Кожний громадянин має право користуватися природними об`єктами права власності народу відповідно до закону.

Згідно із ст. 4 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» - природні ресурси України є власністю Українського народу. Громадяни України мають право користуватися природними ресурсами України відповідно до цього та інших законів.

Також, відповідно до ст. 38 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» - використання природних ресурсів в Україні здійснюється в порядку загального і спеціального використання природних ресурсів. Законодавством України громадянам гарантується право загального використання природних ресурсів для задоволення життєво необхідних потреб (естетичних, оздоровчих, рекреаційних, матеріальних тощо) безоплатно, без закріплення цих ресурсів за окремими особами і надання відповідних дозволів, за винятком обмежень, передбачених законодавством України. В порядку спеціального використання природних ресурсів громадянам, підприємствам, установам і організаціям надаються у володіння, користування або оренду природні ресурси на підставі спеціальних дозволів, зареєстрованих у встановленому порядку, за плату для здійснення виробничої та іншої діяльності, а у випадках, передбачених законодавством України, - на пільгових умовах.

Крім того, відповідно до норм статті 24 Кодексу України про надра - користувачі надр мають право: здійснювати на наданій їм ділянці надр геологічне вивчення, комплексну розробку родовищ корисних копалин та інші роботи згідно з умовами спеціального дозволу або угоди про розподіл продукції; розпоряджатися видобутими корисними копалинами, якщо інше не передбачено законодавством або умовами спеціального дозволу. Користувачі надр зобов`язані: використовувати надра відповідно до цілей, для яких їх було надано; забезпечувати повноту геологічного вивчення, раціональне, комплексне використання та охорону надр; виконувати інші вимоги щодо користування надрами, встановлені законодавством України та угодою про розподіл продукції.

Відповідно до ст. 56. Основні вимоги в галузі охорони надр Кодексу України про надра Основними вимогами в галузі охорони надр є: забезпечення повного і комплексного геологічного вивчення надр; додержання встановленого законодавством порядку надання надр у користування і недопущення самовільного користування надрами; раціональне вилучення і використання запасів корисних копалин і наявних у них компонентів; недопущення шкідливого впливу робіт, пов`язаних з користуванням надрами, на збереження запасів корисних копалин, гірничих виробок і свердловин, що експлуатуються чи законсервовані, а також підземних споруд; охорона родовищ корисних копалин від затоплення, обводнення, пожеж та інших факторів, що впливають на якість корисних копалин і промислову цінність родовищ або ускладнюють їх розробку; запобігання необґрунтованій та самовільній забудові площ залягання корисних копалин і додержання встановленого законодавством порядку використання цих площ для інших цілей; запобігання забрудненню надр при підземному зберіганні нафти, газу та інших речовин і матеріалів, захороненні шкідливих речовин і відходів виробництва, скиданні стічних вод; додержання інших вимог, передбачених законодавством про охорону навколишнього природного середовища.

Крім того, згідно з підпунктом 2.7. пункту 2 Положення про проектування внутрішнього відвалоутворення та складування відходів виробництва в залізорудних і флюсових кар`єрах, затвердженого наказом Міністерства промислової політики України від 17.08.2004 № 412 та зареєстрованого Міністерством юстиції України від 19.08.2004 № 1027/9626, видобувні роботи - роботи з видобутку корисних копалин з готової до видобутку частини родовища.

В пункті 2 Правил охорони праці під час розробки родовищ корисних копалин відкритим способом, затверджених наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 18.03.2010 № 61 та зареєстрованого Міністерством юстиції України 03 червня 2010 року за № 356/17651 визначено, що гірнича маса - зруйнований і подрібнений масив гірських порід під час розробки родовищ корисних копалин.

В навчальному посібнику «Відкриті гірничі роботи: терміни та їх визначення» (Дніпропетровський гірничий університет, 2010 рік, автори ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ) наведено наступні визначення:

- видобування (добування) корисних копалин - дія, власне процес добування корисних копалин з надр в результаті їх розробки;

- добувні роботи - сукупність виробничих процесів видобування корисних копалин із надр і переміщення їх до приймальних споруд.

Також, в Гірничій енциклопедії наведені наступні визначення: «Карьер представляет собой систему уступов (обычно верхние - породные или вскрышные, нижние - добычные, редко породные), подвигание которых обеспечивает выемку горных масс в контурах карьерного поля. Добычные работы обеспечивают выемку и перемещение полезных ископаемых на промышленную площадку для первичной переработки или для отгрузки потребителю».

Тобто, роботи з видобування корисних копалин відкритим способом (кар`єр) - роботи з відділення гірничої маси від масиву за допомогою підривних робіт і переміщення їх до приймальних споруд (площадки первинної переробки або відвантаження споживачам, тощо).

Таким чином, гірничі роботи (вибухові роботи, навантаження екскаваторами подробленої гірничої маси на автосамоскиди, переміщення цієї гірничої маси автосамоскидами до дробарно-щебеневого заводу на переробку) відносяться до видобування корисних копалин відкритим способом.

Згідно з статтею 24 Гірничого закону України гірниче підприємство при проведенні гірничих робіт повинно мати:

спеціальний дозвіл на користування надрами;

акт про надання гірничого відводу (крім користувачів нафтогазоносними надрами);

технічний проект, затверджений і погоджений у встановленому порядку;

геолого-маркшейдерську, технічну та обліково-контрольну документацію (календарні плани розвитку гірничих робіт, проекти, паспорти, схеми).

Вся технічна документація повинна вестися відповідно до вимог правил безпеки, правил технічної експлуатації, єдиних правил безпеки при підривних роботах та інших нормативно-правових актів.

Відповідно до абзацу четвертого статті 1 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» документ дозвільного характеру - дозвіл, висновок, рішення, погодження, свідоцтво, інший документ в електронному вигляді (запис про наявність дозволу, висновку, рішення, погодження, свідоцтва, іншого документа в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань), який дозвільний орган зобов`язаний видати суб`єкту господарювання у разі надання йому права на провадження певних дій щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності та/або без наявності якого суб`єкт господарювання не може проваджувати певні дії щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності.

Відповідно до пункту 133 Закону України «Про Перелік документів дозвільного характері у сфері господарської діяльності» документом дозвільного характеру є спеціальний дозвіл на користування надрами у межах конкретних ділянок.

Стаття 19 Кодексу України «Про надра» визначає, що надра надаються у користування підприємствам, установам, організаціям і громадянам лише за наявності у них спеціального дозволу на користування ділянкою надр. Право на користування надрами засвідчується актом про надання гірничого відводу, який у відповідності до п.4 Постанови КМУ №59 від 27.01.1995 «Про затвердження Положення про порядок надання гірничих відводів» може надаватися підприємствам, установам, організаціям, а також громадянам України лише за наявності у них спеціального дозволу на користування ділянкою надр, а також затвердженого в установленому порядку проекту розробки родовища корисних копалин або будівництва гірничодобувного об`єкта чи підземної споруди, не пов`язаної з видобуванням корисних копалин.

В частині шостій статті 16 Кодексу України про надра передбачено, що спеціальні дозволи на користування надрами надаються переможцям аукціонів, крім випадків, визначених Кабінетом Міністрів України, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, або Радою міністрів Автономної Республіки Крим щодо розробки родовищ корисних копалин місцевого значення на території Автономної Республіки Крим. Порядок проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами та порядок їх надання встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Згідно з статтею 51 Кодексу України про надра розробка родовищ твердих, рідких і газоподібних корисних копалин та переробка мінеральної сировини провадяться згідно з затвердженими проектами та планами робіт, правилами технічної експлуатації та охорони надр.

Таким чином, реалізація права користувача надр на видобування корисних копалин відповідно до спеціального дозволу на користування надрами можлива лише при сукупності усіх умов, передбачених чинним законодавством, зокрема:

- наявністю спеціального дозволу на користування надрами наданого з метою видобування корисних копалин в межах конкретної ділянки надр (стаття 19 КУпН);

- засвідченого права на користування надрами - Акту про надання гірничого відводу, який містить відомості про ділянку надр та корисні копалини ідентичні з відомостями зазначеним у спеціальному дозволі на користування надрами (стаття 19 КУпН);

- наявністю документів, що посвідчують право на користування земельною ділянкою пов`язаною з користуванням надрами та наданих відповідно до земельного законодавства (стаття 18 КУпН);

- наявністю затвердженого та погодженого у встановленому порядку проекту розробки родовища (ділянки надр) корисних копалин, проектні рішення якого мають забезпечити раціональне та ефективне вилучення корисних копалин з ділянки надр, яка надана користувачу надр на підставі спеціального дозволу на користування надрами (статті 50, 51 КУпН);

- геолого-маркшейдерської, технічної та обліково-контрольної документації, яка має містити достовірну інформацію про кількість та якість видобутих корисних копалин (стаття 53 КУпН).

В ході досудового розслідування встановлено, що спеціальний дозвіл на користування надрами № 3124 від 26.08.2003 надано ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» з метою видобування гранітів Власівського родовища, розташованого у Кіровоградській області. Термін дії дозволу закінчився 26.08.2017 року.

Спеціальний дозвіл на користування надрами № 6356 від 21.08.2019 надано ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» з метою видобування граніту Власівського родовища, розташованого у Світловодському районі Кіровоградської області.

Таким чином, ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» з часу закінчення терміну дії дозволу № 3124 (з 26.07.2017) до часу отримання нового дозволу № 6356 (21.08.2019) на мало права на користування надрами та проводити гірничі роботи на кар`єрі, а саме: вибухові роботи, навантаження екскаваторами подробленої гірничої маси на автосамоскиди, переміщення цієї гірничої маси автосамоскидами до дробарно-щебеневого заводу на переробку, які відносяться до видобування корисних копалин відкритим способом.

Відповідно до пункту 10 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.05.2011 № 615 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 19.02.2020 № 124) невід`ємною частиною дозволу є угода про умови користування ділянкою, що укладається між органом з питань надання дозволу і надрокористувачем і містить програму робіт, яка оформляється як додаток, та особливі умови надрокористування.

Відповідно до Переліку корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.12.1994 № 827 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 № 1370) граніт, як сировина для бутового каменю відноситься до корисної копалини загальнодержавного значення.

Також, в ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_4 достовірно знаючи, що дія спеціального дозволу на користування надрами № 3124 від 26.08.2003 закінчена та будучи обізнаним про встановлений чинним законодавством порядок видобування корисних копалин загальнодержавного значення, діючи умисно у порушення вимог постанови Кабінету Міністрів України № 615 від 30.05.2011 «Порядок надання спеціальних дозволів на користування надрами», Кодексу України про надра, Гірничого закону України, Конституції України, Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», Закону України «Про Перелік документів дозвільного характері у сфері господарської діяльності» усвідомлюючи протиправний та суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи наслідки у вигляді порушення встановлених правил охорони та використання надр та маючи намір на незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення шляхом проведення вибухових робіт з метою незаконного збагачення, продовжив видобування гранітів на Власівському родовищі за адресою: Кіровоградська область, м. Світловодськ, смт. Власівка, вул. Молодіжна, 53, хоча був обізнаний про вимоги законодавства України, щодо негайного припинення видобування корисних копалин після закінчення дії спеціального дозволу.

Також, ОСОБА_4 мав реальну можливість здійснити припинення робіт по видобуванню корисних копалин загальнодержавного значення відповідно до законодавства України, так як це входило до його повноважень, але ОСОБА_4 зазначених дій не вчинив, маючи умисел на здійснення незаконного видобутку корисних копалин на Власівському родовищі за адресою: Кіровоградська область, м. Світловодськ, смт. Власівка, вул. Молодіжна, 53 без отримання необхідних дозвільних документів.

В подальшому протягом травня 2018 року, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, директор ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» ОСОБА_4 здійснив пошук підприємства, яке відповідно до розробленого ним злочинного плану, буде здійснювати бурові та вибухові роботи з метою незаконного видобутку корисних копалин загальнодержавного значення із переліку товариств з якими ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» до цього часу мало господарські відносини.

З вказаною метою ОСОБА_4 звернувся до керівника ТОВ «Екобласт» ОСОБА_7 , який будучи необізнаним у протиправності проведення вибухових та бурових робіт у зв`язку з відсутністю спеціального дозволу на видобування корисних копалин у ТДВ «Світловодське кар`єроуправління», погодився на пропозицію ОСОБА_4 .

З метою приховування вказаних злочинів, ОСОБА_4 будучи обізнаними, що дія спеціального дозволу у ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» на видобування корисних копалин граніту на території Власівського родовища закінчилась 26.08.2017 року, приховуючи свої злочині протиправні наміри використав укладені до моменту закінчення строку дії спеціального дозволу - договір підряду на проведення вибухових робіт № 08/15 від 12.10.2015 та договір підряду про виконання бурових робіт № 3/17 від 03.04.2017 укладених між ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» та ТОВ «Екобласт», не повідомивши керівнику ТОВ «Екобласт» ОСОБА_7 про відсутність спеціального дозволу на видобування корисних копалин, замовили проведення трьох масових вибухів, а саме: 15.06.2018, 28.09.2018 та 08.02.2019.

В свою чергу керівник ТОВ «Екобласт» код ЄДРПОУ 34031382 ОСОБА_7 будучи необізнаним про відсутність спеціального дозволу на видобування корисних копалин, до проведення буро-вибухових робіт на Власівському родовищі залучив рядових працівників ТОВ «Екобласт» код ЄДРПОУ 34031382, які в свою чергу також були необізнані у злочинних намірах ОСОБА_4 , у період з червня 2018 року по лютий 2019 року здійснили проведення 3-ох комплексів буро-вибухових робіт.

Згідно з статтею 1 Гірничого закону України підривні роботи - роботи, що проводяться із застосуванням вибухових речовин для руйнування гірничих порід за допомогою вибуху з метою видобутку корисних копалин, проведення гірничих виробок тощо.

Видобування корисної копалини це сукупність взаємопов`язаних процесів гірничого виробництва по вилученню корисної копалини з надр Землі, одним з яких є вибухові роботи.

Також встановлено, що директор ТОВ «Екобласт» код ЄДРПОУ 34031382 ОСОБА_7 будучи необізнаним про відсутність спеціального дозволу на видобування корисних копалин з метою проведення трьох масових вибухів здійснив купівлю вибухової речовини Гранеміту И-30-У у ТОВ «Юнігран сервіс» код ЄДРПОУ 34082463.

В свою чергу посадові особи ТОВ «Юнігран сервіс» код ЄДРПОУ 34082463 будучи необізнаними у протиправності проведення вказаних вибухів - 13.06.2018, 26.09.2018 та 06.02.2019 здійснили реалізацію та доставку вибухової речовини Гранеміту И-30-У на Власівське родовище ТДВ «Світловодське кар`єроуправління», якою вони заповнили, заздалегідь підготовлені керівництвом ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» ОСОБА_4 свердловини на Власівському родовищі.

Відповідно проведених розрахунків ПП «Жовтень-2000» код ЄДРПОУ 31207387 - ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» у період з 01.01.2018 по 01.01.2020 видобуло 29, 7 тис.м3 корисних копалин загальнодержавного значення - гранітів шляхом проведення буро-вибухових робіт 15.06.2018, 28.09.2018, 08.02.2019, а саме:

- 15.06.2018 - згідно «Проект производства специальных буровзрывных работ во Власовском карьере ОДО «Светловодское карьероуправление» с целью подготовки безопасной промышленой эксплуатации добычных и вскрышных горизонтов, а также их очистки от заколов «15» 06 2018 г.» об`єм порушених (видобутих) вибухом порід становить 11,9 тис.м3;

- 28.09.2018 - згідно «Проект производства специальных буровзрывных работ во Власовском карьере ОДО «Светловодское карьероуправление» с целью подготовки безопасной промышленой эксплуатации добычных и вскрышных горизонтов, а также их очистки от заколов «28» 09 2018 г.» об`єм порушених (видобутих) вибухом порід становить 9,4 тис.м3;

- 08.02.2019 - згідно «Проект производства специальных буровзрывных работ во Власовском карьере ОДО «Светловодское карьероуправление» с целью подготовки безопасной промышленой эксплуатации добычных и вскрышных горизонтов, а также их очистки от заколов «08» 02 2019 г.» об`єм порушених (видобутих) вибухом порід становить 8,4 тис.м3;

Враховуючи вищевикладене, внаслідок незаконних умисних дій керівника ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» ОСОБА_4 протягом червня 2018 року - лютого 2019 року, у наслідок проведення трьох масових вибухів 15.06.2018, 28.09.2018, 08.02.2019 незаконно видобуто корисну копалину «граніт» об`ємом 29 700 м3 (21 300 м3 за 2018 рік та 8 400 м3 за 2019 рік), на земельній ділянці Власівського родовища гранітів в Світловодському районі Кіровоградської області.

Таким чином, за вищевикладеними обставинами ОСОБА_4 , умисно, з корисливих спонукань, в порушення вимог постанови Кабінету Міністрів України № 615 від 30.05.2011 «Порядок надання спеціальних дозволів на користування надрами», Кодексу України про надра, Гірничого закону України, Конституції України, Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», Закону України «Про Перелік документів дозвільного характері у сфері господарської діяльності» порушив встановлений законодавством порядок видобутку корисних копалин загальнодержавного значення.

Згідно висновку судової інженерно-екологічної експертизи №5088/21-27 від 05.01.2022 проведено розрахунок розміру збитків завданих державі внаслідок самовільного видобутку корисних копалин загальнодержавного значення - гранітів, які складають 80 733 288 гривень 60 копійок (вісімдесят мільйонів сімсот тридцять три тисячі двісті вісімдесят вісім гривень шістдесят копійок).

Таким чином, своїми умисними протиправними діями ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 240 КК України, а саме незаконний видобуток корисних копалин загальнодержавного значення, вчинені шляхом вибуху, що спричинило тяжкі наслідки.

В ході досудового розслідування допитано в якості свідків працівників ТОВ «Екобласт», які в ході допиту повідомили, що дійсно здійснили три комплекси буро-вибухових робіт на території Власівського родовища на замовлення ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» в наступні дати: 15.06.2018, 28.09.2018, 08.02.2019 (що підтверджується наданими ними документами).

Замовлення вказаних буро-вибухових робіт від імені ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» здійснювали директор ОСОБА_4 та заступник директора ОСОБА_8 . А на місці проведення вибуху їх зустрічав маркшейдер ОСОБА_9 та інші працівники вказаного підприємства які були задіяні під час проведення вибухових робіт

Також, представники ТОВ «Екобласт» повідомили, що ОСОБА_4 з ними за проведенні буро-вибухові роботи не розрахувались та відмовились надавати їм акти виконаних робіт.

Слідчий в клопотанні стверджує, що в ході проведення досудового розслідування з метою встановлення фактичних обставин у справі, виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання документації, що підтверджує незаконний видобуток корисних копалин ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» (далі - ТДВ «СКУ»), виникла необхідність у проведенні обшуку за місцем фактичного здійснення своєї діяльності ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» за адресою Кіровоградська область, м. Світловодськ, смт. Власівка, вул. Молодіжна, 53 що знаходяться на земельній ділянці з кадастровим номером 3510945300:50:058:0013 загальною площею 240, 3 га з метою відшукання предметів речей та документів, а саме: оригіналів актів приймання виконаних буро-вибухових робіт, які укладені між ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» код ЄДРПОУ 13749739 та ТОВ «Екобласт» код ЄДРПОУ 34031382 за період з 01.01.2018 по 21.08.2019; оригіналів наказів ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» на проведення буро-вибухових робіт за період з 01.01.2018 по 21.08.2019; техніки за допомогою якої здійснюється видобуток, переробка та транспортування корисних копалин; журналу заїзду-виїзду автотранспорту з території ТДВ «Світловодське кар`єроуправління».

Враховуючи вищевикладене та з метою відшукання речових доказів, які містять відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення та підтверджують факт протиправної діяльності, виникла необхідність у проведенні обшуку, за адресою: Кіровоградська область, м. Світловодськ, смт. Власівка, вул. Молодіжна, будинок № 53.

У ході слідства встановлено, що документи, які мають суттєве значення для встановлення обставин вчинення вказаного кримінального провадження можуть перебувати за місцем фактичного здійснення своєї діяльності ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» за адресою Кіровоградська область, м. Світловодськ, смт. Власівка, вул. Молодіжна, 53 що знаходяться на земельній ділянці з кадастровим номером 3510945300:50:058:0013 загальною площею 240, 3 га.

Згідно інформаційної довідки з реєстру прав на нерухоме майно право власності на комплекс будівель кар`єроуправління за адресою: м. Світловодськ, смт. Власівка, вул. Молодіжна, 53, зареєстровано за ТДВ «Об`єднання Дніпроенергобудпром», код 14276579.

Згідно інформаційної довідки з реєстру прав на нерухоме майно право власності на земельну ділянку з кадастровим номером 3510945300:50:058:0013 власником ділянки є Власівська селищна рада м. Світловодська, а фактичним право користувачем є ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» (а.п.87-94).

Таким чином, є підстави вважати, що у вищевказаному приміщенні, можуть знаходиться речі, які слідчий просить відшукати.

Згідно з ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

За даним клопотанням відзначається наявність достатніх підстав вважати, що вчинено кримінальне правопорушення, зазначені в клопотанні речі, які планується відшукати, мають значення для кримінального провадження, відомості, які містяться в них, можуть бути доказами під час судового розгляду, у зв`язку з чим, слід визнати наявність передбачених законом підстав для надання дозволу на проведення обшуку у вказаному приміщенні, та для задоволення клопотання.

Керуючись ст. ст. 233-235, 369-372, 376 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку за адресою: Кіровоградська область, м. Світловодськ, смт. Власівка, вул. Молодіжна, будинок № 53, право власності на який належить ТДВ «Об`єднання Дніпроенергобудпром», код 14276579, фактичним володільцем якого є ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» та земельної ділянки з кадастровим номером 3510945300:50:058:0013 власником ділянки є Власівська селищна рада м. Світловодськ, а фактичним користувачем є ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» з метою відшукання та вилучення:

- оригіналів актів приймання виконаних буро-вибухових робіт, які укладені між ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» код ЄДРПОУ 13749739 та ТОВ «Екобласт» код ЄДРПОУ 34031382 за період з 01.01.2018 по 21.08.2019;

- оригіналів наказів ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» на проведення буро-вибухових робіт за період з 01.01.2018 по 21.08.2019;

- техніки за допомогою якої здійснюється видобуток, переробка та транспортування корисних копалини;

- журналу заїзду-виїзду автотранспорту з території ТДВ «Світловодське кар`єроуправління».

Строк дії ухвали з 21.06.2022 року до 21.07.2022 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_10

Дата ухвалення рішення21.06.2022
Оприлюднено26.06.2023
Номер документу104909673
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку по кримінальному провадженню № 12020120000000428 від 12.12.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364-1, ч. 4 ст. 240 КК України

Судовий реєстр по справі —405/2847/22

Ухвала від 21.06.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

Ухвала від 21.06.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні