Рішення
від 23.06.2022 по справі 740/7201/21
НІЖИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 740/7201/21

Провадження № 2/740/379/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 червня 2022 року м. Ніжин

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області в складі:

головуючого судді Шевченко І. М.,

за участю секретаря судового засідання Лазоренко Л. Ю.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до відділу культури, освіти, сім?ї, молоді та спорту Ніжинської районної державної адміністрації, Вертіївської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області про стягнення заборгованості із заробітної плати,

установив:

У грудні 2021 року позивач звернувся до суду з указаним позовом, в якому просив стягнути з відповідачів на його користь 15797,50 грн заборгованості із виплати заробітної плати.

На обґрунтування своїх вимог позивач зазначив, що з 30 вересня 2013року і на час звернення до суду з цим позовом він працює сторожем у Липоворізькій гімназії Вертіївської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області. З 01січня 2021 року Липоворізький НВК «ЗНЗ-ДНЗ» І-ІІ ступенів, до складу якого входить і Липоворізька гімназія, передано у комунальну власність Вертіївської сільської ради Ніжинського району, при цьому відділом освіти Ніжинської райдержадміністрації Чернігівської області не виплачено в повному обсязі заробітну плату працівникам гімназії. Позивачу до цього часу відділом освіти не виплачена заборгованість із заробітної плати в розмірі 15797,50 грн. Він неодноразово звертався з вимогами про виплату заборгованості, проте у відділі освіти Ніжинської райдержадміністрації йому відмовили у здійсненні виплати з підстав відсутності фінансування і роз`яснили, що заборгованість повинна виплатити Вертіївська сільська рада Ніжинського району. У свою чергу сільська рада теж відмовилася виплачувати заборгованість із заробітної плати, посилаючись на те, що не приймала кредиторську заборгованість Липоворізького НВК «ЗНЗ-ДНЗ» І-ІІ ступенів і виплачує працівникам гімназії заробітну плату починаючи з 01.01.2021.

Ухвалою Ніжинського міськрайонного суду Чернігівської області від 28грудня 2021 року відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Від представника відповідача Вертіївської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області надійшов відзив, в якому відповідач не визнав позовних вимог і просив відмовити у позові до сільської ради, посилаючись на те, що сільська рада не приймала на баланс кредиторську заборгованість відділу освіти, а тому є неналежним відповідачем у справі. Оскільки позивач перебував у трудових відносинах з відділом освіти Ніжинської районної державної адміністрації до 01.01.2021, тому вважає, що заборгованість підлягає стягненню саме з відділу освіти.

Представник відповідача відділу культури, освіти, сім?ї, молоді та спорту Ніжинської районної державної адміністрації подав відзив, в якому не визнав позову, оскільки він є неналежним відповідачем у справі, а Липоворізький НВК «ЗНЗ-ДНЗ» І-ІІ ступенів Ніжинської районної ради Чернігівської області із цілісним майновим комплексом Вертіївською сільською радою був прийнятий без кредиторської заборгованості на порушення вимог законодавства.

Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» в Україні з 05 год. 30 хв. 24 лютого 2022року строком на 30 днів введено воєнний стан. У подальшому строк дії воєнного стану в Україні продовжувався. Останнім Указом Президента України від 17 травня 2022року № 341/2022 продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 25 травня 2022 року строком на 90 діб.

Розпорядженням Голови Верховного Суду від 08 березня 2022 року №2/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану» змінено територіальну підсудність судових справ, зокрема, Ніжинського міськрайонного суду Чернігівської області до Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області.

Розпорядженням Голови Верховного Суду від 04 травня 2022 року №27/0/9-22 «Про відновлення територіальної підсудності судових справ судів Чернігівської області» відновлено територіальну підсудність судових справ, зокрема, Ніжинського міськрайонного суду Чернігівської області з 05 травня 2022року.

Згідно із ч. 5 ст.279ЦПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження за наявними у справі матеріалами.

Перевіривши зміст позовної заяви, відзивів на позов, дослідивши матеріали справи і оцінивши докази кожного окремо та в сукупності, керуючись законом і своїм внутрішнім переконанням, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню частково з огляду на таке.

Судом установлено, що з 30 вересня 2013року і станом на час звернення до суду з цим позовом (грудень 2021 року) позивач працював сторожем у Липоворізькій гімназії Вертіївської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області.

З 01 січня 2021 року Липоворізький НВК «ЗНЗ-ДНЗ» І-ІІ ступенів, до складу якого входить і Липоворізька гімназія, передано у комунальну власність Вертіївської сільської ради Ніжинського району.

Згідно з довідкою відділу освіти Ніжинської районної державної адміністрації №01-15/243 від 15.07.2021, ОСОБА_1 є працівником Липоворізької ЗОШ І-ІІ ступеня і станом на 31 грудня 2020 року заборгованість відділу освіти перед позивачем складала 15797,50 грн без нарахувань.

Згідно з рішеннями Ніжинської районної ради від 24.12.2020 року та від 26.02.2021 року Липоворізький НВК «ЗНЗ-ДНЗ» І-ІІ ступенів з наявною штатною чисельністю, майном, основними активами, кредиторською і дебіторською заборгованістю, передано в комунальну власність Вертіївської сільської ради Ніжинського району. Перелік основних засобів, кредиторської заборгованості та штатних одиниць, які передаються у комунальну власність Вертіївської сільської ради включає кредиторську заборгованість по Липоворізькому НВК «ЗНЗ-ДНЗ» І-ІІ ступенів, в тому числі по заробітній платі в сумі 156 910,59 грн.

Як убачається з документів, доданих відповідачем до відзиву, Вертіївською сільською радою Ніжинського району кредиторська заборгованість відділу освіти, у тому числі і по Липоворізькій гімназії, не прийнята.

Так, рішенням сесії Вертіївської сільської ради Ніжинського району від 24.11.2020 року надано згоду на прийняття із спільної власності територіальних громад Ніжинського району у комунальну власність Вертіївської територіальної громади в особі Вертіївської сільської ради Ніжинського району закладів освіти та закріпленого за ними майна, в тому числі і Липоворізького навчально-виховного комплексу «загальноосвітній навчальний заклад-дошкільний навчальний заклад» І-ІІ ступенів Ніжинської районної ради із цілісним майновим комплексом.

Приписами ст.43Конституції України встановлено, що кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає; право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Згідно із ч. 1 ст.115КЗпП України заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Відповідно доположень статті7Закону України«Про передачуоб`єктів правадержавної такомунальної власності»,за умовивзяттяорганами місцевогосамоврядування зобов`язаннявикористовувати зацільовим призначенняміне відчужуватив приватнувласність,безоплатно укомунальну власністьпередаються такіоб`єкти: навчальні заклади, заклади культури (крім кінотеатрів), фізичної культури та спорту, охорони здоров`я (крім санаторіїв, профілакторіїв, будинків відпочинку та аптек), соціального забезпечення, дитячі оздоровчі табори, у тому числі ті, будівництво яких не завершено.

Передача цілісних майнових комплексів підприємств провадиться разом з усіма їх активами і пасивами, лімітами, фондами, планами фінансово-господарської діяльності тощо.

Отже, Закон України «Про передачу об`єктів права державної та комунальної власності» передбачає прийняття територіальною громадою у комунальну власність лише цілісних майнових комплексів з усіма активами і пасивами, а не вибіркове прийняття майна чи майнових прав, без урахування зобов`язань.

З огляду на вказане, суд вважає, що заборгованість із заробітної плати підлягає стягненню на користь позивача саме з Вертіївської сільської ради Ніжинського району, яка прийняла Липоворізький НВК цілісним майновим комплексом.

За таких обставин суд дійшов висновку про часткове задоволення позову, а саме стягнення з відповідача Вертіївської сільської ради Ніжинського району на користь позивача заборгованості із заробітної плати. У частині позову до відділу культури, освіти, сім?ї, молоді та спорту Ніжинської районної державної адміністрації слід відмовити, оскільки він є неналежним відповідачем за вказаними вимогами з урахуванням вищевказаних обставин справи.

Відповідно до ст. 141ЦПК Україниз відповідача Вертіївської сільської ради Ніжинського району на користь держави слід стягнути судовий збір у розмірі 908 грн.

Керуючисьст.2, 4, 12, 13, 76 81, 89, 141,258,259,263 265 ЦПК України,суд

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 до відділу культури, освіти, сім?ї, молоді та спорту Ніжинської районної державної адміністрації, Вертіївської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області про стягнення заборгованості із заробітної плати задовольнити частково.

Стягнути з Вертіївської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області (Чернігівська обл., с. Вертіївка, вул. Миру, 126; ЄДРПОУ 04414313) на користь ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ) заборгованість із заробітної плати в розмірі 15797 (п`ятнадцять тисяч сімсот дев`яносто сім) гривень 50 копійок (сума зазначена без утримання податків та інших обов`язкових платежів).

Допустити негайне виконання рішення у межах суми платежу за один місяць.

Стягнути з Вертіївської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області (Чернігівська обл., с. Вертіївка, вул. Миру, 126; ЄДРПОУ 04414313) на користь держави судовий збіру розмірі 908 (дев`ятсот вісім) гривень.

У задоволенні позову ОСОБА_1 до відділу культури, освіти, сім?ї, молоді та спорту Ніжинської районної державної адміністрації відмовити.

Рішення суду може бути оскаржене до Чернігівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його складання.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення складене і підписане 24 червня 2022 року.

Суддя І. М. Шевченко

СудНіжинський міськрайонний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення23.06.2022
Оприлюднено03.07.2022
Номер документу104924221
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про виплату заробітної плати

Судовий реєстр по справі —740/7201/21

Постанова від 09.05.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Євстафієв О. К.

Ухвала від 01.05.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Євстафієв О. К.

Ухвала від 25.08.2022

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Євстафієв О. К.

Ухвала від 17.07.2022

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Євстафієв О. К.

Рішення від 23.06.2022

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Шевченко І. М.

Ухвала від 28.12.2021

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Шевченко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні