Рішення
від 22.06.2022 по справі 335/12893/21
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/12893/21 2/335/929/2022

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 червня 2022 року Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя у складі: головуючого судді Шалагінової А.В., за участі секретаря судового засідання Попової С.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду за адресою: вул. Перемоги, 107Б, м. Запоріжжя, в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ВІДРОДЖЕННЯ 1» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості зі сплати внесків на утримання будинку та прибудинкової території, на управління та комплексне обслуговування багатоквартирного будинку,

ВСТАНОВИВ:

08.12.2021 Об`єднання співвласників багатоквартирних будинків «ВІДРОДЖЕННЯ 1» звернулось до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості зі сплати внесків на утримання будинку та прибудинкової території, на управління та комплексне обслуговування багатоквартирного будинку, мотивуючи свої вимоги тим, що відповідач неналежним чином виконувала взяті на себе зобов`язання щодо своєчасної сплати вказаних внесків, у зв`язку із чим за період з 28.09.2016 по 01.12.2021 у відповідача утворилась заборгованість по нежитловому приміщенню АДРЕСА_1 , загальною площею 37,2 кв.м, загальним розміром 24 273,57 грн., яка складається із: заборгованості по внескам на утримання будинку та прибудинкової території - 8 012,88 грн., 3 % річних - 1 243,00 грн., втрат від інфляції - 4 500,26 грн., а також пені - 10 517,43 грн. Просив стягнути з відповідача суму заборгованості у зазначеному вище розмірі, судовий збір та витрати на правничу допомогу розміром 10 000,00 грн.

Ухвалою судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 27.01.2022 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, визначено провести розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження із повідомленням (викликом) учасників справи у судове засідання, встановлено строки для подання заяв по суті справи (а.с. 51).

Представник позивача у судове засідання не з`явилась, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялась судом належним чином. Надіслала на адресу суду заяву, в якій просила розгляд справи проводити за її відсутності, в якій зазначила, що не заперечує проти заочного розгляду справи.

Відповідач в судове засідання не з`явилась, про дату, час та місце судового засідання повідомлялась судом належним чином шляхом направлення судової повістки рекомендованим листом із повідомленням за останнім відомим місцем її проживання, а також в порядку ч. 11 ст. 128 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) шляхом розміщення оголошення на офіційному веб-порталі Судової влади України, оскільки її зареєстроване місце проживання не відоме. Згідно з ч. 11 ст. 128 ЦПК України з опублікуванням оголошення про виклик, яке здійснене 02.06.2022, особа вважається повідомленою про дату, час і місце розгляду справи. Причини неявки в судові засідання відповідач не повідомила, відзив на позов не подала.

Враховуючи, що відповідач, будучі належним чином повідомленою про дату, час та місце судового засідання, не з`явилась до суду, не повідомила про причини неявки, не подала відзив на позовну заяву, судом за згодою представника позивача, висловленою у поданій нею заяві, в судовому засіданні постановлено ухвалу про заочний розгляд справи за відсутності відповідача на підставі наявних у справі доказів (із занесенням до протоколу судового засідання) відповідно до вимог ст.ст. 280, 281 ЦПК України.

Дослідивши та проаналізувавши наявні в матеріалах справи письмові докази, суд встановив наступне.

Власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку № 78 по вул. Незалежної України у м. Запоріжжі відповідно до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» створено ОСББ «ВІДРОДЖЕННЯ 1».

Метою створення об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна житлового комплексу, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутом, розпорядження спільним майном будинку, збереження і поліпшення техніко-економічних характеристик будинку з метою комфортного проживання (перебування) співвласників та користувачів житлових та нежитлових приміщень, збалансування витрат і втрат ресурсів на утримання спільного майна і на споживання житлово-комунальних послуг, благоустрою прибудинкової території та побутового обслуговування населення.

ОСББ «ВІДРОДЖЕННЯ 1» є неприбутковою організацією і не має на меті одержання прибутку для його розподілу між співвласниками. Господарче забезпечення діяльності об`єднання може здійснюватися власними силами об`єднання (шляхом самозабезпечення) або шляхом залучення на договірних засадах суб`єктів господарювання.

Рішеннями загальних зборів співвласників затверджено розмір внесків на утримання та управління будинками, встановлено порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, що затвердженні загальними зборами співвласників, коригування яких провадиться у встановленому порядку у зв`язку із підвищенням цін/тарифів на природний газ, електричну енергію, воду та водовідведення, які затверджують уповноважені центральні органи виконавчої влади, а у випадках передбачених законом- національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

За змістом Статуту ОСББ «Відродження-1» сплата встановлених загальними зборами об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до ремонтного, резервного фондів у розмірах і в строки, що встановлені загальними зборами об`єднання, є обов`язковим для всіх співвласників.

Частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна встановлюється пропорційно до загальної площі квартири та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників встановлюються загальними зборами об`єднання відповідно до законодавства та Статуту, розмір витрат на утримання будинку та прибудинкової території, на управління багатоквартирним будинком та його комплексне обслуговування визначається на підставі кошторису, прийнятому на загальних зборах.

Відповідно до копії договору міни №798 від 23.09.2016, посвідченого приватним нотаріусом Запорізького міського нотаріального округу Кардаш Я.О., ОСОБА_1 є власником нежитлового приміщення (офісу) АДРЕСА_1, загальною площею 37,2 кв.м., розташованого в будинку АДРЕСА_1 (а.с. 33-34).

Відповідно до копії витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 152315319 від 10.01.2019, ОСОБА_1 належить на праві приватної власності нежиле приміщення АДРЕСА_1 (а.с. 35-36).

За період з 28.09.2016 по 01.12.2021 загальними зборами співвласників багатоквартирного будинку ОСББ «ВІДРОДЖЕННЯ 1» у відповідності до Статуту щорічно прийняті протокольні рішення, якими затверджувались розрахунки щомісячних внесків для нежитлових приміщень, а саме:

- протокольним рішенням № 10 від 23.12.2015 затверджений розмір внесків на 2016 рік, який становить з 01.01.2016 - 2,20 грн. за 1 кв.м (а.с. 16-18);

- протокольним рішенням № 11 від 17.01.2017 затверджений розмір внесків, що становить 3,00 грн. за 1 кв.м (а.с. 19-20);

- протокольним рішенням № 12 від 22.01.2018 затверджений розмір внесків, що становить 3,60 грн. за 1 кв.м, з яких: 3,50 грн. - внесок та 0,10 коп. - внесок на капітальний ремонт; згідно з протокольними рішеннями № 13 від 13.01.2019, № 14 від 17.01.2020, № 16 від 20.01.2021 вказані розміри внесків залишено без змін.

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначено Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Відповідно до ст. 10 цього Закону органами управління об`єднання є загальні збори його членів, правління, ревізійна комісія об`єднання. Вищим органом управління об`єднання є загальні збори.

Згідно зі ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту є обов`язковим для всіх співвласників.

Відповідно до ч. 6 ст. 13 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду.

За змістом ст. 16 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання, зокрема: встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків і платежів.

У свою чергу, співвласник зобов`язаний виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі (ст. 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»).

Згідно зі ст. 17 Закону України ««Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право, зокрема: вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та статутом об`єднання внески і платежі, утому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

Відповідно до ст. 162 ЖК України плата за користування жилим приміщенням в будинку (квартирі), що належить громадянинові на праві приватної власності, встановлюється угодою сторін. Плата за комунальні послуги береться, крім квартирної плати, за затвердженими в установленому порядку тарифами. Строки внесення квартирної плати і плати за комунальні послуги визначаються угодою сторін.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та перебування осіб у жилих і нежилих приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил.

Відповідно до ст. 5 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" визначено, що до житлово-комунальних послуг, зокрема, належить житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком, яка включає:

- утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо;

- купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку;

- поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку..

Відповідно до Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869 тариф на ці послуги розраховується окремо за кожним будинком залежно від запланованих кількісних показників послуг, що фактично повинні надаватися для забезпечення належного санітарно-гігієнічного, протипожежного, технічного стану будинків і споруд та прибудинкових територій з урахуванням Типового переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженого вказаною постановою Кабінету Міністрів України. Перелік послуг за кожним будинком погоджується у договорі на надання цих послуг, який укладається між споживачами та підприємством, організацією тощо, які надають ці послуги.

Отже, законодавство, яке регулює порядок забезпечення співвласниками багатоквартирного будинку утримання та експлуатацію багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, вчинення співвласниками багатоквартирного будинку дій щодо реалізації прав та виконання обов`язків співвласників, пов`язаних з володінням, користуванням і розпорядженням спільним майном багатоквартирного будинку (управління багатоквартирним будинком), передбачає, що внески і платежі на утримання, експлуатацію та ремонт спільного майна є складовою частиною внесків та платежів співвласників як витрат на управління багатоквартирним будинком.

Серед обов`язків співвласників багатоквартирного будинку, визначених у ст. 15 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» є наступні: виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Таким чином, закон покладає обов`язок утримання нежитлового приміщення та сплати житлово-комунальних послуг на власника квартири та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку.

Згідно з положеннями ст. 322 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ст. 360 ЦК України співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними із спільним майном.

Разом із тим, ОСОБА_1 належним чином не виконала взяті на себе зобов`язання щодо своєчасної сплати внесків на утримання будинку та прибудинкової території, на управління та комплексне обслуговування будинку, у зв`язку з чим за період 28.09.2016 по 28.11.2021 у неї утворилась заборгованість розміром 8 012,88 грн., яка складається з такого:

- з 01.10.2016 по 31.12.2016 - 245,52 (37,2 кв.м. х 2,20 грн. = 81,84 грн. щомісячний внесок х 3 місяці);

- з 01.01.2017 по 01.01.2018 - 1 339,20 грн. (37,2 кв.м. х 3,00 грн. = 111,60 грн. - щомісячний внесок х 12 місяців);

- з 01.01.2018 по 01.12.2021 - 6 428,16 грн. (37,2 кв.м. х 3,60 грн. = 133,92 грн. х 48 місяців).

Статтею 525 ЦК України передбачено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно зі ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3% річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідачем не надано доказів на спростовування факту надання їй, як власнику нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку, відповідних послуг ОСББ «ВІДРОДЖЕННЯ 1» або ж надання послуг іншою особою, а також надання таких послуг неналежним чином.

Також відповідачем не було надано доказів на спростування наявної заборгованості по сплаті послуг утримання будинку та прибудинкової території, а також розрахунку наявної заборгованості та доказів на погашення заборгованості, яка утворилася у зв`язку із неналежним виконанням зобов`язань з оплати наданих послуг.

Таким чином, ОСББ ««ВІДРОДЖЕННЯ 1», яке створено власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку за адресою: вул. Незалежної України, буд. 78, м. Запоріжжя , з метою управління і забезпечення експлуатації нерухомого майна, фактично здійснювало управління вказаним будинком та несло витрати з його утримання, а відповідач, яка є власником нерухомості у цьому будинку, не відмовлялась від вказаних послуг, отримувала їх, проте не оплачувала їх вартість.

Відтак, з відповідача, окрім заборгованості за надані послуги, підлягає стягненню 3% річних за період з 01.10.2016 по 01.12.2021 розміром 1 243,00 грн., інфляційні втрати за вказаний період розміром 4 500,26 грн., що підтверджується складеним позивачем розрахунком, який відповідач під час розгляду справи на засадах змагальності не спростувала (а.с. 39-42).

Щодо позовних вимог про стягнення пені розміром 10 517,43 грн. суд зауважує, що ці вимоги позивачем заявлено за період з 01.10.2016 по 01.12.2021. Сплата пені до введення в дію відповідних положень Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 № 2189-VIII регулювалась Законом України «Про житлово-комунальні послуги» від 24.06.2004 № 1875-IV.

Згідно з положеннями п. 10 ч. 3 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 24.06.2004 № 1875-IV визначався обов`язок споживача у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги сплачувати пеню у встановлених законом чи договором розмірах.

Проте, матеріали цієї справи не містять даних про встановлення розміру пені договором між сторонами спору. Також у позовній заяві позивачем не наведено посилання на норми чинного законодавства, якими би встановлювався розмір пені за несвоєчасне виконання зобов`язань зі сплати внесків до ОСББ саме у період до введення в дію відповідних положень Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 № 2189-VIII.

За змістом п. 1 «Прикінцевих та перехідних положень» Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 № 2189-VIII цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію з 01.05.2019.

При цьому, дію ч. 1 ст. 26 цього Закону, якою передбачено обов`зок сплати пені спожиачем у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги, було зупинено до 1 липня 2020 року згідно із Законом № 533-IX від 17.03.2020, який набрав чинності 18.03.2020.

Відтак, відповідач була зобов`язана сплачувати пеню позивачеві у періоди з 01.05.2019 по 18.03.2020 та з 01.07.2020 по 01.12.2021.

У той же час, позивач, розраховуючи розмір пені, яку належить стягнути з відповідача, зазначені положення законодавства не врахував, внаслідок чого розрахунок суми позову у даній частині є не в повній мірі обгрунтованим.

Згідно з ч. 1 ст. 26 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 № 2189-VIII у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов`язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу. Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги.

Так, як встановлено судом вище, розмір щомісячного платежу зі сплати внесків становив 133,92 грн., який був незмінним у періоди з 01.05.2019 по 18.03.2020 та з 01.07.2020 по 01.12.2021. Отже, 0,01 відсотка від цієї суми становить 0,013392 грн., які відповідач мала сплатити за кожен день прострочення по кожному щомісячному платежу.

Тобто, за травень 2019 р. пеня нараховується за період з 20 червня 2019 р. по 30 листопада 2021 р. тобто за 894 дня та складає 11,97 грн.,

за червень 2019 р. пеня нараховується за період з 20 липня 2019 р. по 30 листопада 2021 р. тобто за 864 дня та складає 11,57 грн.,

за липень 2019 р. пеня нараховується за період з 20 серпня 2019 р. по 30 листопада 2021 р. тобто за 833 дня та складає 11,15 грн.,

за серпень 2019 р. пеня нараховується за період з 20 вересня 2019 р. по 30 листопада 2021 р. тобто за 802 дня та складає 10,74 грн.,

за вересень 2019 р. пеня нараховується за період з 20 жовтня 2019 р. по 30 листопада 2021 р. тобто за 772 дня та складає 10,33 грн.,

за жовтень 2019 р. пеня нараховується за період з 20 листопада 2019 р. по 30 листопада 2021 р. тобто за 741 день та складає 9,92 грн.,

за листопад 2019 р. пеня нараховується за період з 20 грудня 2019 р. по 30 листопада 2021 р. тобто за 711 днів та складає 9,52 грн.,

за грудень 2019 р. пеня нараховується за період з 20 січня 2020 р. по 30 листопада 2021 р. тобто за 680 днів та складає 9,11 грн.,

за січень 2020 р. пеня нараховується за період з 20 лютого 2020 р. по 30 листопада 2021 р. тобто за 649 днів та складає 8,69 грн.,

за лютий 2020 р. пеня нараховується за період з 01 липня 2020 р. по 30 листопада 2021 р. тобто за 517 днів та складає 6,92 грн.,

за березень 2020 р. пеня нараховується за період з 01 липня 2020 р. по 30 листопада 2021 р. тобто за 517 днів та складає 6,92 грн.,

за квітень 2020 р. пеня нараховується за період з 01 липня 2020 р. по 30 листопада 2021 р. тобто за 517 днів та складає 6,92 грн.,

за травень 2020 р. пеня нараховується за період з 01 липня 2020 р. по 30 листопада 2021 р. тобто за 517 днів та складає 6,92 грн.,

за червень 2020 р. пеня нараховується за період з 20 липня 2020 р. по 30 листопада 2021 р. тобто за 498 днів та складає 6,67 грн.,

за липень 2020 р. пеня нараховується за період з 20 серпня 2020 р. по 30 листопада 2021 р. тобто за 467 днів та складає 6,25 грн.,

за серпень 2020 р. пеня нараховується за період з 20 вересня 2020 р. по 30 листопада 2021 р. тобто за 436 днів та складає 5,84 грн.,

за вересень 2020 р. пеня нараховується за період з 20 жовтня 2020 р. по 30 листопада 2021 р. тобто за 406 днів та складає 5,44 грн.,

за жовтень 2020 р. пеня нараховується за період з 20 листопада 2020 р. по 30 листопада 2021 р. тобто за 375 днів та складає 5,02 грн.,

за листопад 2020 р. пеня нараховується за період з 20 грудня 2020 р. по 30 листопада 2021 р. тобто за 345 днів та складає 4,62 грн.

за грудень 2020 р. пеня нараховується за період з 20 січня 2021 р. по 30 листопада 2021 р. тобто за 314 днів та складає 4,21 грн.

за січень 2021 р. пеня нараховується за період з 20 лютого 2021 р. по 30 листопада 2021 р. тобто за 283 дня та складає 3,79 грн.

за лютий 2021 р. пеня нараховується за період з 20 березня 2021 р. по 30 листопада 2021 р. тобто за 255 днів та складає 3,41 грн.

за березень 2021 р. пеня нараховується за період з 20 квітня 2021 р. по 30 листопада 2021 р. тобто за 224 дня та складає 3,00 грн.

за квітень 2021 р. пеня нараховується за період з 20 травня 2021 р. по 30 листопада 2021 р. тобто за 194 дня та складає 2,60 грн.

за травень 2021 р. пеня нараховується за період з 20 червня 2021 р. по 30 листопада 2021 р. тобто за 163 дня та складає 2,18 грн.

за червень 2021 р. пеня нараховується за період з 20 липня 2021 р. по 30 листопада 2021 р. тобто за 133 дня та складає 1,78 грн.

за липень 2021 р. пеня нараховується за період з 20 серпня 2021 р. по 30 листопада 2021 р. тобто за 102 дня та складає 1,37 грн.

за серпень 2021 р. пеня нараховується за період з 20 вересня 2021 р. по 30 листопада 2021 р. тобто за 71 день та складає 0,95 грн.

за вересень 2021 р. пеня нараховується за період з 20 жовтня 2021 р. по 30 листопада 2021 р. тобто за 41 день та складає 0,55 грн.

за жовтень 2021 р. пеня нараховується за період з 20 листопада 2021 р. по 30 листопада 2021 р. тобто за 10 днів та складає 0,13 грн.

Отже, загалом розмір пені становить 178,49 грн.

Таким чином, позовні вимоги ОСББ «ВІДРОДЖЕННЯ 1» підлягають частковому задоволенню шляхом стягнення на його користь з відповідача заборгованості зі сплати внесків на утримання будинку та прибудинкової території, на управління та комплексне обслуговування багатоквартирного будинку за період 28.09.2016 по 28.11.2021 розміром 8 012,88 грн., 3 відсотків річних за період з 01.10.2016 по 01.12.2021 розміром 1 243,00 грн., інфляційні втрати за період з 01.10.2016 по 01.12.2021 розміром 4 500,26 грн., пені за періоди з 01.05.2019 по 18.03.2020 та з 01.07.2020 по 01.12.2021 розміром 178,49 грн., а всього суми у розмірі 13 934,63 грн.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, суд виходить з такого.

Відповідно до ч. 1 ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Згідно з п. 1 ч. 3 цієї статті до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Частинами 2, 3 ст. 137 ЦПК України передбачено, що за результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

На підтвердження розміру понесених судових витрат позивачем та його представником надано такі докази: копію договору про надання правової допомоги від 01.12.2021, копію ордера Серії АР № 1068618 та свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю, акт про прийняття-передачу наданих послуг від 03.12.2021, за яким адвокат Уткін О.Є. надав позивачеві юридичні послуги на підставі договору від 01.12.2021 на суму 10 000,00 грн., квитанцію № 249132 від 15.12.2021 на суму 3200 грн., заяву на видачу готівки № 249134 від 15.12.2021 на суму 3200,00 грн.

Разом із тим, у вказаній квитанції зазначено платником ОСОБА_2 (фізичну особу) та призначення платежу - поповнення поточного рахунку згідно договору № 26202001016225 від 17.09.2015. Отже, судом не можуть бути прийняті вказана квитанція та заява на видачу готівки до уваги в якості доказу оплати послуг на правову допомогу у даній справі.

Також, з акту про прийняття-передачу наданих послуг від 03.12.2021 не видно, які саме послуги адвокат надав, або планує надати позивачеві у цій справі, а тому цей акт не може вважатися доказом щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості.

Будь-яких інших доказів фактично понесених позивачем витрат на правову допомогу або таких, що будуть понесені у майбутньому (гонорар) суду не надано.

Відтак, у даному випадку суд не знаходить підстав для стягнення з відповідача на користь позивача витрат на правову допомогу.

Відповідно до статті 141 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягають стягненню судові витрати зі сплати судового збору, що документально підтверджені, пропорційно до розміру задоволених позовних вимог, тобто у розмірі 1 293,90 грн. (57% від 2 270,00 грн.).

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 13, 76-82, 89, 141, 263-265, 279, 280-282 ЦПК

УХВАЛИВ:

Позов концерну Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ВІДРОДЖЕННЯ 1» задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ВІДРОДЖЕННЯ 1» заборгованість з внесків на утримання будинку та прибудинкової території, на управління та комплексне обслуговування багатоквартирного будинку за період з 28 вересня 2016 року по 01 грудня 2021 року розміром 8 012 (вісім тисяч дванадцять) грн. 88 коп., 3 відсотків річних за період з 01 жовтня 2016 року по 01 грудня 2021 року розміром 1 243 (одна тисяча двісті сорок три) грн. 00 коп., інфляційні втрати за період з 01 жовтня 2016 року по 01 грудня 2021 року розміром 4 500 (чотири тисячі п`ятсот) грн. 26 коп., пеню за періоди з 01 травня 2019 року по 18 березня 2020 року та з 01 липня 2020 року по 01 грудня 2021 року розміром 178 (сто сімдесят вісім) грн. 49 коп., а всього стягнути 13 934 (тринадцять тисяч дев`ятсот тридцять чотири) грн. 63 коп.

У задоволенні іншої частини позовних вимог відмовити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ВІДРОДЖЕННЯ 1» судові витрати зі сплати судового збору пропорційно до задоволеної частини позовних вимог розміром 1 293 (одна тисяча двісті дев`яносто три) грн. 90 коп.

Копію заочного рішення надіслати сторонам рекомендованими листами із повідомленнями.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути оскаржене позивачем до Запорізького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його складання.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом вищезазначених строків, не подані заяви про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи

Якщо після набрання заочним рішенням суду законної сили зміняться обставини, що впливають на визначені розміри платежів, їх тривалість чи припинення, кожна сторона має право шляхом пред`явлення нового позову вимагати зміни розміру, строків платежів або звільнення від них.

Рішення складено в повному обсязі 23 червня 2022 року.

Інформація про учасників справи відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 265 Цивільного процесуального кодексу України:

Позивач - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ВІДРОДЖЕННЯ 1», ЄДРПОУ 37494180, юридична адреса: вул. Незалежної України, буд. 78, м. Запоріжжя, 69035;

Відповідач - ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , останнє відоме зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 .

Суддя А.В. Шалагінова

СудОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення22.06.2022
Оприлюднено29.06.2022
Номер документу104936148
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —335/12893/21

Рішення від 22.06.2022

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Шалагінова А. В.

Ухвала від 27.01.2022

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Шалагінова А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні