Ухвала
від 12.06.2022 по справі 345/1245/22
КАЛУСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 345/1245/22

Провадження № 2-о/345/49/2022

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.06.2022 м. Калуш

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої судді Кулаєць Б.О.,

секретаря судового засідання Заткальницької Н.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Калуш в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Виконавчий комітет Тисменицької міської ради Івано-Франківської області, Погонянський психоневрологічний інтернат Департаменту соціальної політики Івано-Франківської облдержадміністрації, про зміну та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В:

Стислий виклад позиції заявника та заінтересованої особи:

ОСОБА_1 звернулася до суду зі заявою, в якій просить змінити опікуна її рідної сестри ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначити її опікуном недієздатної рідної сестри.

Свої вимоги мотивує тим, що рішенням Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 16.04.2007 по справі № 2-о-9 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатною та призначено опікуном її батька ОСОБА_3 . Однак останній помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . Вона є дочкою ОСОБА_3 та відповідно рідною сестрою ОСОБА_2 . На день подання даної заяви її рідна сестра є інвалідом ІІ групи з 20.06.2013 (довічно) внаслідок психічного розладу та потребує постійного стороннього догляду у зв`язку із обмеженням самообслуговування, здатності до орієнтації, спілкування та контролю своєї поведінки. В той же час станом на 29.12.2021 ОСОБА_2 проживала в Погонянському психоневрологічному інтернаті.

28.04.2022 рішенням виконавчого комітету Тисменицької міської ради № 01/02-35 затверджено висновок опікунської ради щодо можливості та доцільності призначення її опікуном над рідною сестрою ОСОБА_2 . Вона має можливість виконувати обов`язки опікуна щодо своєї рідної сестри, стан її здоров`я дозволяє надавати усі види соціальних послуг, члени її сім`ї не заперечують, а навпаки підтримують її бажання стати опікуном. Інших близьких родичів, що претендують на опікунство над її рідною сестрою немає. Її матеріально-побутові умови є задовільними, вона позитивно характеризується на роботі, до кримінальної відповідальності не притягувалася, незнятої та непогашеної судимості не має. Обмеження щодо можливості бути опікуном відсутні, з правовими наслідками опіки ознайомлена.

Заяви та клопотання заявника та заінтересованої особи, процесуальні дії у справі:

Представник Тисменицької міської ради Градюк Т. подала до суду заяву, в якій зазначила, що заяву ОСОБА_1 підтримує та не заперечує щодо її задоволення. Справу просить розглядати без участі представника виконавчого комітету Тисменицької міської ради.

Заявниця подала до суду заяву, в якій зазначила, що підтримує заяву про зміну та призначення опікуна та просила суд її задоволити, а справу розглядати без її участі.

Згідно з ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Таким чином, виходячи з поданих заяв, судом розглядається справа без фіксування звукозаписувальним технічним засобом.

Фактичні обставини, встановлені судом:

ІНФОРМАЦІЯ_1 народилася ОСОБА_2 , а ІНФОРМАЦІЯ_3 народилася ОСОБА_4 , батьками яких є ОСОБА_3 та ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвами про народження НОМЕР_1 від 19.11.1976 та НОМЕР_2 від 17.12.1968 (а.с. 12, 18).

16.11.1991 заявниця ОСОБА_4 зареєструвала шлюб з ОСОБА_6 , у зв`язку із чим змінила прізвище з ОСОБА_7 на ОСОБА_8 (а.с. 19).

Рішенням Калуського міськрайоного суду Івано-Франківської області від 16.04.2007 по справі № 2-о-9 2007 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатною. Призначено опікуном ОСОБА_2 ОСОБА_3 , 1942 року народження (а.с. 7-8).

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_3 , про що свідчить свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 від 09.03.2021 (а.с. 15).

Відповідно до висновку № 22/41 від 09.02.2022, виданого лікарською комісією КЗ «Районна лікарня Калуської міської ради», встановлено, що ОСОБА_2 є інвалідом ІІ групи з 20.06.2013 (довічно) внаслідок психічного розладу та потребує постійного стороннього догляду у зв`язку з обмеженням самообслуговування, здатності до орієнтації, спілкування та контролю своєї поведінки (а.с. 20).

Згідно з довідкою Погонянського психоневрологічного інтернату № 267/01-21 від 29.12.2021, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , поступила в Погонянський психоневрологічний інтернат 15.11.2019 по путівці Головного управління праці та соціального захисту населення Івано-Франківської ОДА № 2765 від 28.10.2019 на повне державне утриманням та по сьогоднішній день проживає в інтернаті (а.с. 21).

Рішенням виконавчого комітету Тисменицької міської ради Івано-Франківської області № 01/02-35 від 28.04.2022 затверджено висновок опікунської ради щодо можливості та доцільності призначення ОСОБА_1 опікуном над сестрою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 23).

Відповідно до висновку опікунської ради щодо можливості та доцільності призначення ОСОБА_1 опікуном на сестрою ОСОБА_2 , встановлено, що ОСОБА_1 має повну цивільну дієздатність, має бажання та можливість виконувати обов`язки опікуна. Зокрема ОСОБА_1 здорова, стан її здоров`я дозволяє надавати усі види соціальних послуг, члени сім`ї останньої письмово повідомили опікунську раду про те, що не заперечують щодо призначення ОСОБА_1 опікуном на сестрою ОСОБА_2 . Близьких та родичів, що претендують на опікунство немає. Акт обстеження матеріально-побутових умов проживання свідчить про наявність задовільних мов проживання в будинку заявника. По місцю роботи ОСОБА_1 характеризуються з позитивної сторони. З правовими наслідками опіки ОСОБА_1 ознайомлена. Враховуючи викладене опікунська рада при виконавчому комітеті Тисменицької міської ради підтверджує можливість і доцільність виконувати обов`язки опікуна ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с. 24-25).

Згідно з довідкою Міністерства внутрішніх справ України серії ІІА № 2398149 ОСОБА_1 станом на 18.02.2022 до кримінальної відповідальності не притягувалася, незнятої та непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває (а.с. 28).

Відповідно до медичного висновку № 44, виданого КНП «Калуська міська лікарня Калуської міської ради», ОСОБА_1 практично здорова та противопоказань щодо призначення опікуном немає (а.с. 27).

Оцінка суду:

суд, дослідивши та оцінивши здобуті й перевірені в судовому засіданні докази в їх сукупності, надані заявниками на обґрунтування заяви, з`ясувавши таким чином фактичні обставини справи, взявши до уваги відсутність заперечень зі сторони заінтересованої особи, вважає, що заява підлягає до задоволення, виходячи з такого.

Відповідно до ст. 15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Частиною 2 ст.293ЦПКУкраїни передбачено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, звільнення від повноважень опікуна.

Відповідно до ст.55ЦКУкраїни опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки

Відповідно до ст. 58 ЦК України опіка встановлюється над фізичними особами, які визнані недієздатними.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до положень ст. 62 ЦК України, опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Відповідно до ч. ч. 3, 4 та 5 ст. 63 ЦК України, фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою.

Відповідно до положень ст. 62 ЦК України та п. 2.4. Правил опіки та піклування місцем встановлення опіки є місце проживання фізичної особи, яка потребує опіки, або місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Пунктом 3.1. Правил опіки та піклування, затвердженого наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства освіти України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26.05.1999 року № 34/166/131/88, ст. 63 ЦК України передбачено, що опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

У п. 5.4. Правил опіки та піклування, наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року № 34/166/131/88, визначено, що опіка припиняється унаслідок смерті опікуна.

Згідно ч. 1 ст. 75 ЦК України , суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника. Ця заява розглядається судом або органом опіки та піклування протягом одного місяця.

Відповідно до ч. 2 ст.300ЦПКУкраїни суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу. Суд за заявою особи, над якою встановлено піклування, може звільнити піклувальника від його повноважень і призначити за поданням органу опіки та піклування іншого піклувальника, про що постановляє ухвалу.

Статтею 81 ЦПК Українивизначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ст. 76 ЦПК Українидоказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

В судовому засіданні знайшли своє підтвердження доводи заявниці, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_3 , який призначений судом опікуном недієздатної доньки ОСОБА_2 .

Беручи до уваги те, що судом встановлено, що заявниця виявила бажання бути опікуном недієздатної сес три ОСОБА_2 , крім того, орган опіки і піклування рекомендує саме її призначення, суд дійшов висновку, що за таких обставин призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 , повністю відповідатиме інтересам недієздатної особи. Жодних даних, які б свідчили про наявність перешкод для призначення заявниці опікуном суду не надано та в ході судового розгляду не встановлено.

Таким чином, зважаючи на вищезазначені норми законодавства, беручи до уваги встановлені по справі фактичні обставини, у суду є всі підстави для призначення ОСОБА_1 опікуном рідної сестри ОСОБА_2 , оскільки остання являється недієздатною, а тому заяву необхідно задовольнити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 15, 55, 58, 60, 62, 75 ЦК України, ст.ст. 13, 76-81, 89, 235, 258-260, 263, 268, 293, 300, 354 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Виконавчий комітет Тисменицької міської ради Івано-Франківської області, Погонянський психоневрологічний інтернат Департаменту соціальної політики Івано-Франківської облдержадміністрації, про зміну та призначення опікуна, - задовольнити.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , опікуном недієздатної ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Ухвала може бути оскаржене до Івано-Франківського апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги на рішення суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому ухвала не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду.

Заявниця: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_4 , жителька АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: Виконавчий комітет Тисменицької міської ради Івано-Франківської області, адреса: вул. Галицька, 17, м. Тисмениця Івано-Франківська область, код ЄДРПОУ 04356165.

Заінтересована особа: Погонянський психоневрологічний інтернат Департаменту соціальної політики Івано-Франківської облдержадміністрації, адреса: вул. Шевченка, 9-А, Тисменицький район Івано-Франківської області, код ЄДРПОУ 03188731.

Суддя:

Дата ухвалення рішення12.06.2022
Оприлюднено29.06.2022
Номер документу104945612
СудочинствоЦивільне
Сутьзміну та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —345/1245/22

Ухвала від 13.06.2022

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Кулаєць Б. О.

Ухвала від 12.06.2022

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Кулаєць Б. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні