Постанова
від 21.06.2022 по справі 761/2549/21
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 761/2549/21 Головуючий у 1 інстанції: Притула Н.Г.

Провадження № 22-ц/824/7104/2022 Доповідач: Шебуєва В.А.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 червня 2022 року м. Київ

Київський апеляційний суд в складі колегії суддів:

судді-доповідача Шебуєвої В.А.,

суддів Верланова С.М., Гуля В.В.,

секретар Шевченко Т.В.,

розглянувши в закритому судовому засіданні апеляційну скаргу Головного управління Державної податкової служби у Запорізькій області на рішення Шевченківського районного суду м. Києва від 27 вересня 2021 року в справі за заявою Головного управління Державної податкової служби у Запорізькій області, заінтересовані особи: Дочірнє підприємство «Запорізький облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України», Акціонерне товариство «МІЖНАРОДНИЙ РЕЗЕРВНИЙ БАНК» (колишня назва - Акціонерне товариство «Сбербанк»), про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю,-

в с т а н о в и в:

У січні 2021 року Головне управління Державної податкової служби у Запорізькій області звернулося до суду із заявою про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, заінтересовані особи: Дочірнє підприємство «Запорізький облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України», Акціонерне товариство «МІЖНАРОДНИЙ РЕЗЕРВНИЙ БАНК» (колишня назва - Акціонерне товариство «Сбербанк»). Зазначило, що ДП «Запорізький облавтодор» станом на день звернення до суду з цією заявою має податковий борг в сумі 114 795,85 тис. грн. 21 вересня 2019 року було прийнято рішення №2/826 в порядку вимог п.95.5 ст.95 Податкового кодексу України про стягнення боргу з рахунків боржника. В банківські установи, які обслуговують рахунки ДП «Запорізький облавтодор» було направлено інкасові доручення. Із АТ «Сбербанк» надійшло повідомлення про закриття рахунку та інкасові доручення повернулись без виконання (кошти не списано). Аналіз інформації свідчить про те, що ДП «Запорізький облавтодор» здійснює господарську діяльність, однак податковий борг не сплачено. Оскільки ДП «Запорізький облавтодор» порушило податкове законодавство, маніпулює інформацією щодо наявності коштів на рахунках, необхідно отримати інформацію, яка містить банківську таємницю. Перевірка господарської діяльності є можливою тільки з використанням інформації про обсяг та обіг коштів на банківських рахунках підприємства, тобто інформації, що містить банківську таємницю. Головне управління Державної податкової служби у Запорізькій області просило зобов`язати Акціонерне товариство «Сбербанк» надати йому інформацію про обсяг та рух коштів по рахункам № НОМЕР_1 за період з 01 січня 2020 року по 31 жовтня 2020 року в розрізі контрагентів з наданням дати проведення операцій, суми платежів, призначення платежів, найменування, кодів ЄДРПОУ.

Рішенням Шевченківського районного суду м. Києва від 27 вересня 2021 року відмовлено в задоволенні заяви Головного управління Державної податкової служби у Запорізькій області про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю.

Не погоджуючись із вказаним рішенням суду, Головне управління Державної податкової служби у Запорізькій області подало апеляційну скаргу. Просить скасувати рішення суду першої інстанції та ухвалити нове, яким задовольнити заяву про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю. Посилається на порушення норм матеріального та процесуального права. На думку апелянта суд першої інстанції не надав належної оцінки викладеним у заяві доводам, неправильно застосував положення ст.ст.19, 20,73 Податкового кодексу України, ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність», ст. 1076 ЦК України та дійшов помилкового висновку про відсутність підстав для задоволення заяви про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю.

В судове засідання представник Головного управління Державної податкової служби у Запорізькій області, представники ДП «Запорізький облавтодор», АТ «МІЖНАРОДНИЙ РЕЗЕРВНИЙ БАНК» не з`явилися, повідомлені про місце і час розгляду справи, а тому судова колегія дійшла висновку про можливість слухання справи за їх відсутності.

Дослідивши матеріали справи, перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, Дочірнє підприємство «Запорізький облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» з 10 червня 2002 року перебуває на податковому обліку Головного управління ДПС у Запорізькій області, Олександрівська державна податкова інспекція (Олександрівський район м.Запоріжжя).

Головне управління Державної податкової служби у Запорізькій області порушило питання про зобов`язання АТ «Сбербанк» надати йому інформацію про обсяг та рух коштів по рахункам № НОМЕР_1 за період з 01 січня 2020 року по 31 жовтня 2020 року в розрізі контрагентів з наданням дати проведення операцій, суми платежів, призначення платежів, найменування, кодів ЄДРПОУ. Посилається на те, що ДП «Запорізький облавтодор» має податковий борг, який станом на день звернення із заявою становить 114 795,85 тис.грн. 19 червня 2020 року та 13 липня 2020 року Головним управлінням ДПС у Запорізькій області виставлялись АТ «Сбербанк» інкасові доручення про списання з рахунку ДП «Запорізький облавтодор» № НОМЕР_1 податкового боргу згідно з рішенням ГУ ДПС у Запорізькій області №3/826 від 06.12.2019 року відповідно до п.95.5 ст.95 Податкового кодексу України. Зазначені доручення повернулись без виконання у зв`язку з відсутністю коштів на рахунку та у зв`язку з закриттям банківського рахунку. Разом з тим, 24 липня 2020 року ДП «Запорізький облавтодор» відкрило інший рахунок в АПТ «Кристалбанк». Вказані дії свідчить про те, що ДП «Запорізький облавтодор» маніпулює інформацією щодо наявності коштів на рахунках, чим ухиляється від виконання податкового зобов`язання.

Відмовляючи в задоволенні заяви Головного управління Державної податкової служби у Запорізькій області, суд першої інстанції виходив з того, що заявником не доведено, що в АТ «Сбербанк» може міститися інформація, яка сприятиме заявнику у вирішенні питання стосовно сплати ДП «Запорізький облавтодор» податкового боргу, враховуючи що рахунки закриті та розпочата процедура банкрутства боржника. В той же час, інформація про наявність коштів на рахунку, який на даний час закритий, не сприятиме виконанню зобов`язань ДП «Запорізький облавтодор» щодо сплати податкової заборгованості. Оскільки розпочата процедура банкрутства ДП «Запорізький облавтодор», в межах даного провадження заявник не позбавлений можливості отримати інформацію про наявність коштів на рахунку, враховуючи що заявнику надано дозвіл на погашення податкового боргу Дочірнього підприємства Запорізький облавтодор Відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України, код ЄДРПОУ 32025623 у сумі 41 491 209,67 грн. за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі.

Колегія суддів не може погодитися із такими висновками суду першої інстанції.

Відповідно до положень ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність» інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним або стала відомою третім особам при наданні послуг банку або виконанні функцій, визначених законом, а також визначена у цій статті інформація про банк є банківською таємницею.

Зокрема, банківською таємницею є відомості про стан рахунків клієнтів, у тому числі стан кореспондентських рахунків банків у Національному банку України; операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди, фінансово-економічний стан клієнта та ін.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність» інформація щодо юридичних та фізичних осіб, що становить банківську таємницю, розкривається банками, зокрема, за рішенням суду.

Відповідно до ст. 11 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» визначено, що органи податкової служби мають право отримувати на підставі рішення суду інформацію про обіг та об`єми грошових засобів на рахунках.

Пунктом 20.1.5 ст. 20 ПК України визначено право контролюючих органів отримувати безоплатно від платників податків, а також від установ Національного банку України, банків та інших фінансових установ довідки у порядку, встановленому Законом України «Про банки і банківську діяльність» та цим Кодексом, довідки та/або копії документів про наявність банківських рахунків, а на підставі рішення суду - інформацію про обсяг та обіг коштів на рахунках, у тому числі про ненадходження в установлені строки валютної виручки від суб`єктів господарювання, інформацію про договори боржника про зберігання цінностей або надання боржнику в майновий найм (оренду) індивідуального банківського сейфа, що охороняється банком.

Згідно з п. 20.1.2 ст. 20 ПК України, для здійснення функцій, визначених законом, податковий орган має право отримувати безоплатно від платників податків, у тому числі благодійних та інших неприбуткових організацій, усіх форм власності у порядку, визначеному законодавством, довідки, копії документів, засвідчені підписом платника або його посадовою особою та скріплені печаткою (за наявності), про фінансово-господарську діяльність, отримані доходи, видатки платників податків та іншу інформацію, пов`язану з обчисленням та сплатою податків, зборів, платежів, про дотримання вимог законодавства, здійснення контролю за яким покладено на контролюючі органи, а також фінансову і статистичну звітність у порядку та на підставах, визначених законом.

Згідно з п .73.3. ст. 73 ПК України, контролюючі органи мають право звернутися до платників податків та інших суб`єктів інформаційних відносин із письмовим запитом про подання інформації (вичерпний перелік та підстави надання якої встановлено законом), необхідної для виконання покладених на контролюючі органи функцій, завдань, та її документального підтвердження.

Відповідно до п. 73.4. ст. 73 ПК України інформація про наявність та рух коштів на рахунках платника податків надається в обсягах більших, ніж передбачені пунктом 73.3 цієї статті, банками та іншими фінансовими установами контролюючим органам за рішенням суду. Для отримання такої інформації контролюючий орган звертається до суду.

Відтак, чинним законодавством прямо передбачено право контролюючих органів на звернення до суду із заявою про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичної або фізичної особи, зокрема, інформації про наявність та рух коштів на рахунках платника податків, необхідної для виконання покладених на контролюючі органи функцій та завдань.

Головне управління Державної податкової служби у Запорізькій області просило зобов`язати Акціонерне товариство «Сбербанк» надати йому інформацію про обсяг та рух коштів по рахункам № НОМЕР_1 за період з 01 січня 2020 року по 31 жовтня 2020 року з метою проведення перевірки господарської діяльності ДП «Запорізький облавтодор», яке має податковий борг. Колегія суддів вважає безпідставними посилання суду першої інстанції на те, що Головним управлінням Державної податкової служби у Запорізькій області не було доведено, що в АТ «Сбербанк» може міститися інформація, яка сприятиме у вирішенні питання стосовно сплати ДП «Запорізький облавтодор» податкового боргу, враховуючи що рахунки закриті та розпочата процедура банкрутства боржника.

ДП «Запорізький облавтодор», Акціонерне товариство «МІЖНАРОДНИЙ РЕЗЕРВНИЙ БАНК» (колишня назва - Акціонерне товариство «Сбербанк») не подавали заперечень відносно заяви Головного управління Державної податкової служби у Запорізькій області про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю.

ДП «Запорізький облавтодор» подало відзив на апеляційну скаргу, в якому не навело доводів по суті питання про розкриття банківської таємниці, а лише просило закрити провадження в справі, посилаючись лише на те, що рішенням Правління Національного Банку України від 25 лютого 2022 року № 91-рш/БТ була відкликана банківська ліцензія та ліквідоване Акціонерне товариство «МІЖНАРОДНИЙ РЕЗЕРВНИЙ БАНК» (колишня назва - Акціонерне товариство «Сбербанк»).

Разом з тим, за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань Акціонерне товариство «МІЖНАРОДНИЙ РЕЗЕРВНИЙ БАНК» (колишня назва - Акціонерне товариство «Сбербанк») не припинене, а перебуває в стані припинення.

Відтак, рішення Шевченківського районного суду м. Києва від 27 вересня 2021 року підлягає скасуванню з ухваленням нового судового рішення про задоволення заяви Головного управління Державної податкової служби у Запорізькій області про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю.

Керуючись ст. ст. 367, 374, 376, 382 ЦПК України, суд, -

п о с т а н о в и в:

Апеляційну скаргу Головного управління Державної податкової служби у Запорізькій області задовольнити.

Скасувати рішення Шевченківського районного суду м. Києва від 27 вересня 2021 року та ухвалити нове судове рішення.

Задовольнити заяву Головного управління Державної податкової служби у Запорізькій області, заінтересовані особи: Дочірнє підприємство «Запорізький облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України», Акціонерне товариство «МІЖНАРОДНИЙ РЕЗЕРВНИЙ БАНК» (колишня назва - Акціонерне товариство «Сбербанк»), про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю.

Зобов`язати Акціонерне товариство «МІЖНАРОДНИЙ РЕЗЕРВНИЙ БАНК» (колишня назва - Акціонерне товариство «Сбербанк») надати Головному управлінню Державної податкової служби у Запорізькій області інформацію про обсяг та рух коштів по рахункам Дочірнього підприємства «Запорізький облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» № UA163206270000026005020031958 за період з 01 січня 2020 року по 31 жовтня 2020 року в розрізі контрагентів з наданням дати проведення операцій, суми платежів, призначення платежів, найменування, кодів ЄДРПОУ.

Дані учасників справи:

Головне управління Державної податкової служби у Запорізькій області, місцезнаходження: 69107, м. Запоріжжя, пр Соборний, 166, код ЄДРПОУ 43143945

Дочірнє підприємство «Запорізький облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України», місцезнаходження: 69095, м. Запоріжжя, вул. Українська, 50, код ЄДРПОУ 32025623

Акціонерне товариство «МІЖНАРОДНИЙ РЕЗЕРВНИЙ БАНК» (колишня назва - Акціонерне товариство «Сбербанк»), місцезнаходження: 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46, код ЄДРПОУ 25959784

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до Верховного Суду шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя-доповідач Шебуєва В.А.

Судді Верланов С.М.

Гуль В.В.

Дата ухвалення рішення21.06.2022
Оприлюднено29.06.2022

Судовий реєстр по справі —761/2549/21

Постанова від 21.06.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шебуєва Вікторія Андріївна

Ухвала від 25.05.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шебуєва Вікторія Андріївна

Ухвала від 25.05.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шебуєва Вікторія Андріївна

Ухвала від 02.09.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Притула Н. Г.

Ухвала від 02.09.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Притула Н. Г.

Ухвала від 09.03.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Притула Н. Г.

Ухвала від 28.01.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Притула Н. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні