Ухвала
від 23.06.2022 по справі 359/3346/22
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 359/3346/22

Провадження №1-кс/359/819/2022

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 червня 2022 слідчий суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши в приміщенні суду у відкритому судовому засіданні без технічної фіксації скаргу Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області в особі начальника відділу Гранько Тараса, на бездіяльність службових осіб Бориспільського районного управління поліції ГУНП у Київській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви про кримінальне правопорушення в порядку ст. 214 КПК України,

в с т а н о в и в:

До слідчого судді Бориспільського міськрайонного суду надійшла зазначена скарга, якою скаржник просить зобов`язати Бориспільський РУП ГУНП в Київській області, прийняти та невідкладно зареєструвати подану заяву Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області від 31.01.2022 №1000-0905-5/14350 про наявність ознак кримінального правопорушення, до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати за цією заявою досудове розслідування.

Дана скарга обґрунтованим тим, що 31.01.2022,скаржник звернувсядо БориспільськогоРУП ГУНПв Київськійобласті іззаявою провчинення кримінальногоправопорушення,в діяхкерівника Кооперативу«Монтажник» кодЄДРПОУ 06953333, ОСОБА_3 ,щодо ухиленнявід сплатина користьУправління заборгованостіз сплатистрахових внесківсумі 18850,06грн. Вказана заява була зареєстрована в Бориспільському РУП ГУНП в Київській області 31.01.2022, але жодної інформації про внесення відомостей про злочин в ЄРДР та початок досудового розслідування скаржнику не надано. Починаючи з моменту реєстрації заяви про злочин, скаржнику надано 01.04.2022 відмову у внесенні відомостей до ЄРДР. Причини відмови розгляду заяви в частині внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про злочин не обґрунтовано у встановленому законом порядку. Скаржник вважає, що відомості викладені в заяві про скоєння злочину від 31.01.2022 повинні були негайно, але не пізніше 24 год. після подання заяви вноситись до ЄРДР.

З невнесенням слідчим відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, у скаржника виникло передбачене п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України право на оскарження бездіяльності слідчого, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення. У зв`язку з вище викладеним просить суд зобов`язати Бориспільський РУП ГУНП у Київській області прийняти та невідкладно зареєструвати подану заяву про скоєння злочину до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати за заявою про скоєння злочину досудове розслідування у формі досудового слідства за вчинення дій, які мають ознаки складу злочину, передбаченого ст.382 КК України.

У судове засідання учасники судового процесу не з`явилися про час, дату та місце розгляду скарги повідомлені належним чином. Причини неявки суду не відомі. Їх неявка не перешкоджає розгляду скарги. Уповноважена особа Бориспільського РУП ГУНП в Київській області не надала суду документів які б підтвердили чи спростували підстави внесення відомостей кримінального правопорушення до ЄРДР.

Фіксування судового засідання під час розгляду скарги слідчим суддею за допомогою технічних засобів на підставі ч. 1 ст.107КПК України не здійснювалася.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали скарги та додані до неї документи, приходить до висновку про наявність підстав для задоволення скарги.

Відповідно до ст.2КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно із ч. 1 ст.24КПК України кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності суду, слідчого судді, прокурора, слідчого в порядку, передбаченому КПК України.

Відповідно дост. 26 КПК Українисторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом. Слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом.

Згідно з ч. 1ст. 214 КПК Українислідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 години після подання заяви, повідомлення про вчинення кримінального правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати розслідування.

Виходячи зі змістуст. 214 КПК Україниповноваженням щодо оцінки відомостей, наведених у заяві чи повідомленні потерпілим, чи виявлених з іншого джерела як таких, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення наділений слідчий, прокурор.

До ЄРДР має бути внесено короткий виклад обставин про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела (ч. 5ст. 214 КПК України). Відповідно до ч. 1ст. 2 КК Українипідставою кримінальної відповідальності є вчинення особою суспільно небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбаченого цим Кодексом. Аналіз вищезазначених положень закону дає підстави для висновку, що реєстрації в ЄРДР підлягають не будь-які заяви чи повідомлення, а лише ті з них, які містять достатні відомості про кримінальне правопорушення.

Підставами вважати заяву чи повідомлення саме про злочин є наявність в таких заявах або повідомленнях об`єктивних даних, які дійсно свідчать про ознаки злочину. Такими даними є фактичне існування доказів, що підтверджують реальність конкретної події злочину (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення злочину). Якщо у заявах чи повідомленнях таких даних немає, то вони не можуть вважатися такими, які мають бути обов`язково внесені до ЄРДР.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст.303КПК України на досудовому провадженні скаржник має право подати скаргу до суду на бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна.

Відповідно до роз`яснень Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ зазначених в інформаційному листі № 1640/0/4-12 від 09.11.2012 «Про деякі питання порядку оскарження рішень, дій бездіяльності під час досудового розслідування» вказано, що відповідно до вимог ч. 1ст. 124 КПК Українибездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, означає невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР впродовж 24 годин після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення і саме в цьому контексті слід оцінювати доводи заявників в разі оскарження бездіяльності слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Статтею 39 КПК Українивизначено правосуб`єктність керівника органу досудового розслідування, як суб`єкта кримінального - процесуального провадження, якому не надано права відмовляти у внесенні відомостей про вчинення кримінального правопорушення до ЄРДР чи зволікати із внесенням такого роду заяв та повідомлень до реєстру.

Відповідно до ч. 2ст. 119 Конституції Україниорган державної влади та їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах та у спосіб, що передбачаютьсяКонституцієюта законами України. За приписамист. 303 КПК Українизаявник вправі оскаржити рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, яке полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення (п.1, ч.1).

Невнесення посадовою особою слідчого відділення Бориспільського РУП ГУНП в Київській області заяви до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 382 КК Українипризвело до порушення зазначених нормКПК України, а саме не розпочато досудове розслідування.

Як вбачається з поданої скарги, заява про вчинення кримінального правопорушення від 31.01.2022 містить об`єктивні дані, які дійсно свідчать про наявність злочинута має бути внесене до ЄРДР, а тому слідчий суддя задовольняє подану скаргу.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 214, 276, 303-308 КПК України, слідчий суддя

п о с т а н о в и в:

Скаргу задовольнити.

Зобов`язати службових осіб Бориспільського районного управлінняполіції ГУНП в Київській області, прийняти та невідкладно зареєструвати подану заяву Головного управлінняПенсійного фондуУкраїни уКиївській областів особіначальника відділуГранько Тараса від 31.01.2022 №1000-0905-5/14350, про вчинення кримінального правопорушення, до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати за цією заявою досудове розслідування.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає у відповідності до положень ст. 307 КПК України.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.06.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу104952933
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення в порядку ст. 214 КПК України

Судовий реєстр по справі —359/3346/22

Ухвала від 23.06.2022

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Кабанячий Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні