Рішення
від 27.06.2022 по справі 560/5724/22
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 560/5724/22

РІШЕННЯ

іменем України

28 червня 2022 рокум. Хмельницький

Хмельницький окружний адміністративний суд в особі головуючого-судді Козачок І.С. розглянувши адміністративну справу за позовом Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Техбазальт-Інвест" про стягнення коштів,

ВСТАНОВИВ:

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області звернулось до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Техбазальт-Інвест" про стягнення капіталізованих платежів.

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що 23.12.2021 було внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців рішення засновників товариства про припинення діяльності ТОВ "Техбазальт-Інвест" в результаті ліквідації, встановлений строк для подачі вимог кредиторів - до 23.03.2022. На обліку Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області перебуває колишній працівник товариства ОСОБА_1 , потерпіла, що отримала травму внаслідок нещасного випадку на виробництві 16.03.2020 року. Позивач надає на підтвердження вказаних обставин акт про нещасний випадок, пов`язаний з виробництвом форми Н-1, та зазначає, що право отримання страхових виплат ОСОБА_1 за рахунок коштів Фонду підтверджується довідкою МСЕК від 10.11.2021 та іншими доказами. У зв`язку з подальшою ліквідацією відповідача виникли підстави для стягнення з нього капіталізованих платежів в сумі 31135,72 грн., розрахунок яких також надається суду.

Справа розглядається за правилами спрощеного позовного провадження.

Відповідач ухвалу про відкриття провадження у справі отримав 02.06.2022, правом на подачу відзиву не скористався.

Дослідивши обставини справи та перевіривши їх доказами, суд встановив наступне.

Згідно з відомостями Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ТОВ "Технобазальт-Інвест" з 23.12.2021 перебуває в стані припинення в результаті ліквідації ( за рішенням засновників)

На підставі акту №1 від 22.05.2020 про нещасний випадок, пов`язаний з виробництвом, гр. ОСОБА_1 , яка працювала у ТОВ "Технобазальт-Інвест" (виробництво базальтового волокна) призначені щомісячні страхові виплати за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.

Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області прийнято постанову №68010/10006011/2/14 від 12.11.2021 про призначення потерпілому перерахованої щомісячної страхової виплати щомісячно в розмірі 2830,52 грн. з 01 листопада 2021 по 30 листопада 2022 року включно, відповідно до ст. 37 Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування". Згідно з розрахунком перерахованої щомісячної страхової виплати з 01.11.2020 сума виплати становить 2830,52 грн.

Як вбачається з постанови, ОСОБА_1 перебуває на обліку у відділенні Фонду з 08.04.2020 і щодо неї зареєстрований страховий випадок - трудове каліцтво, який стався 16.03.2020. Відповідно до довідки МСЕК від 13.10.2020 АБ№0042583 потерпілій встановлена стійка втрата професійної працездатності 30% з повторним оглядом 01 листопада 2021.

11.03.2022 Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області на адресу відповідача направлено заяву про визнання грошових вимог, що складаються з капіталізованих платежів в сумі 31135,72 грн., яку 24.03.2022 отримано ліквідатором ( підтверджується поштовим повідомленням про вручення)

Станом на момент подання позовної заяви на адресу Управління виконавчої дирекції Фонду відповідь не надходила.

Статтею 46 Конституції України визначено, що громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. Це право гарантується загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення; створенням мережі державних, комунальних, приватних закладів для догляду за непрацездатними.

Спірні правовідносини регулюються положеннями Цивільного кодексу України, Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" №1105-ХІV від 23 вересня 1999 року (із змінами та доповненнями) (далі - Закон № 1105-XIV) та Порядку капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов`язань підприємства-банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров`ю, який затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 06 травня 2000 за №765 (далі - Порядок №765).

Правові, фінансові та організаційні засади загальнообов`язкового державного соціального страхування, гарантії працюючих громадян щодо їх соціального захисту у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, охорони життя та здоров`я визначає Закон України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування".

Відповідно до частин 1,2 статті 4 Закону №1105-ХІV Фонд соціального страхування України є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку, у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та медичним страхуванням, провадить акумуляцію страхових внесків, контроль за використанням коштів, забезпечує фінансування виплат за цими видами загальнообов`язкового державного соціального страхування та здійснює інші функції згідно із затвердженим статутом.

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 11 Закону джерелами формування коштів Фонду, крім іншого, є капіталізовані платежі, що надійшли у випадках ліквідації страхувальників у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Частиною 2 ст. 1205 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) встановлено, що у разі ліквідації юридичної особи платежі, належні потерпілому, повинні бути капіталізовані для виплати їх потерпілому у порядку, встановленому законом або іншим нормативно- правовим актом. Згідно з п.п. 1 частини 1 ст.112 ЦК України у разі ліквідації платоспроможної юридичної особи вимоги її кредиторів задовольняються у першу чергу щодо відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю, та вимоги кредиторів, забезпечені заставою чи іншим способом.

Як вбачається зі змісту п. 1 Порядку капіталізації платежів до Фонду соціального страхування України у випадках ліквідації страхувальників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 грудня 2019 №986, відповідно до цього Порядку здійснюється капіталізація платежів до Фонду соціального страхування України у випадках ліквідації (зокрема у зв`язку з банкрутством) страхувальника (далі - платежі) для задоволення вимог, що виникли із його зобов`язань внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров`ю застрахованим особам.

Наведене формулювання цієї норми свідчить про те, що обов`язок проводити капіталізацію платежів із застосуванням цього Порядку виникає у всіх випадках ліквідації страхувальників, а не лише у випадку ліквідації підприємств у зв`язку з процедурою банкрутства.

У цьому Порядку термін капіталізація платежів означає визначення суми грошових зобов`язань страхувальника у випадку його ліквідації (зокрема у зв`язку з банкрутством), що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров`ю застрахованим особам, які належить сплатити до Фонду соціального страхування України для забезпечення страхових виплат і витрат за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

Капіталізація платежів проводиться щодо кожної застрахованої особи з урахуванням заборгованості за попередні роки та необхідних подальших платежів для забезпечення страхових виплат і витрат за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності. Під час капіталізації платежів враховуються заробітна плата потерпілого, відсоток втрати професійної працездатності, витрати на догляд за потерпілим, на реабілітацію, протезування, придбання транспортних засобів, види соціальної допомоги відповідно до медичного висновку, одноразова допомога в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого, а також інші виплати, передбачені законодавством ( п. 3 Порядку)

Пункт 4 Порядку передбачає, що капіталізація платежів перед застрахованими особами або перед особами, визначеними у статті 41 Закону України Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування, розраховується на період, що визначається як різниця між середньою очікуваною тривалістю життя для чоловіків і жінок у країні та віком особи на момент її проведення, та обчислюється щодо кожного платежу таким чином:

1) щомісячні страхові виплати втраченого заробітку - з урахуванням середньомісячного заробітку та ступеня втрати професійної працездатності;

2) витрати на догляд за потерпілим відповідно до медичного висновку - згідно з нормами, встановленими нормативно-правовими актами;

3) витрати на забезпечення потерпілого автомобілем безоплатно чи на пільгових умовах, організацію та оплату навчання водінню автомобіля, а також на виплату компенсації на бензин (пальне), ремонт і технічне обслуговування автомобілів або на транспортне обслуговування - згідно з нормами, встановленими нормативно-правовими актами;

4) витрати на санаторно-курортне лікування - із розрахунку середньої вартості санаторно-курортної путівки: для осіб з інвалідністю I групи - щороку, для інших осіб з інвалідністю - не рідше одного разу на три роки.

Відповідно до абз. 2 п.8 Порядку суми капіталізованих платежів відповідно до зазначених кредиторських вимог у випадках ліквідації страхувальника перераховуються робочому органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України, у якому страхувальник перебуває на обліку. Капіталізація платежів включає заборгованість страхувальника з виплат, пов`язаних із його зобов`язаннями відшкодувати шкоду, заподіяну життю або здоров`ю застрахованої особи, а саме суми одноразової допомоги, щомісячних виплат втраченого заробітку, витрат на догляд за потерпілим і виплат за листками непрацездатності.

Отже, встановлений Кабінетом Міністрів України порядок надходження до Фонду капіталізованих платежів у випадках ліквідації страхувальників передбачає, що у разі припинення страхувальник, який у процесі своєї діяльності заподіяв шкоду життю чи здоров`ю працівника, зобов`язаний внести до Фонду належні такому працівнику грошові кошти, які повинні забезпечити виплати на його користь у подальші роки відповідно до розрахунку, який розробляється органом Фонду.

Визначення механізму надходження таких платежів дає змогу Фонду забезпечити створення резерву коштів для покриття витрат на страхові виплати та надання медико-соціальних послуг потерпілим, які отримали виробничі травми чи професійні захворювання на підприємствах, які ліквідовані без правонаступника.

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області для визначення періоду, на який розраховується капіталізація платежів, використало відомості про середню очікувану тривалість життя, надані Держкомстатом України за 2020 рік.

Правомірність наданого розрахунку капіталізованих платежів відповідачем не спростована і не оспорюється. Розрахунок потреби у капіталізації коштів для розрахунку з потерпілим на виробництві від 04.01.2022 не спростований.

Зважаючи на це, суд вбачає підстави для стягнення зазначених коштів на користь Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області для подальшого використання їх відповідно до вимог закону, про що зазначалось вище.

Оскільки відповідач доводи позивача належними доказами не спростував, позовні вимоги суд вважає правомірними та обґрунтованими, відтак позов підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 6, 72-77, 139, 244, 246, 250, 255, 295, Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ВИРІШИВ:

адміністративний позов - задоволити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Техбазальт-Інвест" ( ЄДРПОУ 34323267) на користь Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області капіталізовані платежі в сумі 31135,72 (тридцять одна тисяча сто тридцять п`ять ) грн. 72 к.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складене 28 червня 2022 року

Позивач:Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області (вул. Проскурівська, 18,Хмельницький,Хмельницька область,29013 , код ЄДРПОУ - 41316723) Відповідач:Товариство з обмеженою відповідальністю "Техбазальт-Інвест" (вул. Князів Сангушків, буд. 95,Славута,Славутський район, Хмельницька область,30002 , код ЄДРПОУ - 34323267)

Головуючий суддя І.С. Козачок

Дата ухвалення рішення27.06.2022
Оприлюднено30.06.2022
Номер документу104973107
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення коштів

Судовий реєстр по справі —560/5724/22

Ухвала від 26.12.2022

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Гонтарук В. М.

Ухвала від 25.10.2022

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Гонтарук В. М.

Ухвала від 08.08.2022

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Гонтарук В. М.

Рішення від 27.06.2022

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Козачок І.С.

Ухвала від 26.05.2022

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Козачок І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні