Ухвала
від 28.06.2022 по справі 918/285/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"29" червня 2022 р. м. Рівне Справа № 918/285/22

Господарський суд Рівненської області у складі: суддя Романюк Р.В.,

за участю секретаря судового засідання Костюкович Ю.С.,

розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "РІВНЕГАЗ ЗБУТ" про закриття провадження у справі та повернення судового збору у справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "РІВНЕГАЗ ЗБУТ"

до РЕЛІГІЙНОЇ ГРОМАДИ ХРИСТИЯН ВІРИ ЄВАНГЕЛЬСЬКОЇ С. МОЩАНИЦЯ ОСТРОЗЬКОГО РАЙОНУ

про стягнення коштів

За участю представників сторін:

від позивача: не з`явився;

від відповідача: не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "РІВНЕГАЗ ЗБУТ" звернулося до Господарського суду Рівненської області з позовом до РЕЛІГІЙНОЇ ГРОМАДИ ХРИСТИЯН ВІРИ ЄВАНГЕЛЬСЬКОЇ С. МОЩАНИЦЯ ОСТРОЗЬКОГО РАЙОНУ в якому просить стягнути 20 242,71 грн основного боргу, 562,80 грн пені, 84,42 грн 3 % річних та 854,67 грн інфляційних.

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 26.05.2022 року позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "РІВНЕГАЗ ЗБУТ" до РЕЛІГІЙНОЇ ГРОМАДИ ХРИСТИЯН ВІРИ ЄВАНГЕЛЬСЬКОЇ С. МОЩАНИЦЯ ОСТРОЗЬКОГО РАЙОНУ про стягнення коштів, залишено без руху. Надано Товариству з обмеженою відповідальністю "РІВНЕГАЗ ЗБУТ" 5-денний строк з дня отримання даної ухвали через відділ канцелярії та документального забезпечення Господарського суду Рівненської області подати суду докази відправлення копії позовної заяви і доданих до неї документів відповідачу - РЕЛІГІЙНІЙ ГРОМАДІ ХРИСТИЯН ВІРИ ЄВАНГЕЛЬСЬКОЇ С. МОЩАНИЦЯ ОСТРОЗЬКОГО РАЙОНУ (33833, Рівненська обл., Острозький р-н, с. Мощаниця, вул. Шевченка, 26).

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 01.06.2022 року прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі, постановлено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін та призначено розгляд справи на "29" червня 2022 р.

09.06.2022 року до господарського суду від Товариства з обмеженою відповідальністю "РІВНЕГАЗ ЗБУТ" надійшла заява про закриття провадження у справі, відповідно до якої останній повідомляє, що відповідачем було сплачено суму основного боргу за поставлений природний газ по договору у розмірі 20 242,80 грн та загальну суму пені, 3 %, інфляційних у розмірі 1 501,90 грн, відтак просить суд закрити провадження у справі № 918/285/22 та вирішити питання про повернення судового збору.

Представник позивача в судове засідання 29.06.2022 року не з`явився, хоча про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення № 33013 1206549 6, яке наявне в матеріалах справи.

Представник відповідача в судове засідання 29.06.2022 року не з`явився, хоча про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, про що свідчать рекомендовані повідомлення про вручення поштового відправлення № 33013 1206547 0 та № 33013 1206548 8, які наявні в матеріалах справи.

Згідно з ч. 1 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Відповідно до п. 1. ч. 3 ст. 202 ГПК України якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

За таких обставин, враховуючи, що позивач та відповідач належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду справи, суд дійшов висновку про розгляд справи за відсутності представника Товариства з обмеженою відповідальністю "РІВНЕГАЗ ЗБУТ" та представника РЕЛІГІЙНОЇ ГРОМАДИ ХРИСТИЯН ВІРИ ЄВАНГЕЛЬСЬКОЇ С. МОЩАНИЦЯ ОСТРОЗЬКОГО РАЙОНУ, за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "РІВНЕГАЗ ЗБУТ" про закриття провадження у справі, суд зазначає наступне.

Судом встановлено, що після звернення позивача до суду з цим позовом, відповідачем повністю сплачено суму основного боргу у розмірі 20 242,71 грн та та суму пені, 3 % річних, інфляційних у розмірі 1 501,89 грн (а саме пеня - 562,80 грн, 3 % річних - 84,42 грн та інфляційних - 854,67 грн). Факт сплати підтверджується квитанцією № 51 від 30.05.2022 року на суму 20 242,80 грн (призначення платежу за дог. 41ER337-1994-20 прир. газ, рах № 62003092) та квитанцією № 33 від 31.05.2022 року на суму 1501,90 грн (призначення платежу штрафні відповідно до позовної заяви, договір 41ER337-1994-20 від 01.01.2021 р.), копії яких долучено до матеріалів справи.

Згідно з ст. 169 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), при розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань. Заяви, клопотання і заперечення подаються в письмовій або усній формі. У випадках, визначених цим Кодексом, або на вимогу суду заяви і клопотання подаються тільки в письмовій формі. Заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 231 ГПК України, господарський суд закриває провадження у справі, якщо відсутній предмет спору.

Закриття провадження у справі - це форма закінчення розгляду господарської справи без прийняття рішення у зв`язку з виявленням після відкриття провадження у справі обставин, з якими закон пов`язує неможливість судового розгляду справи.

Господарський суд закриває провадження у справі у зв`язку з відсутністю предмета спору, зокрема, у випадку припинення існування предмета спору (наприклад, сплата суми боргу, знищення спірного майна, скасування оспорюваного акта державного чи іншого органу тощо), якщо між сторонами у зв`язку з цим не залишилося неврегульованих питань.

Предмет спору - це об`єкт спірного правовідношення, те благо (річ, право, інше майно), з приводу якого виник спір.

В даному випадку предметом спору є стягнення з відповідача грошових коштів.

Відсутність предмета спору означає відсутність спірного матеріального правовідношення між сторонами.

Закриття провадження у справі на підставі зазначеної норми ГПК можливе в разі, коли предмет спору існував на момент виникнення останнього та припинив існування в процесі розгляду справи. Якщо ж він був відсутній і до порушення провадження у справі, то зазначена обставина тягне за собою відмову в позові, а не припинення провадження у справі.

З огляду на зазначене, у зв`язку з тим, що відповідач сплатив пред`явлену позивачем до стягнення суму основного боргу, пені, 3 % річних та інфляційні в загальній сумі 21 744,60 грн після звернення позивача з даним позовом до суду, провадження у справі підлягає закриттю на підставі п. 2 ч. 1 ст. 231 Господарського процесуального кодексу України, в зв`язку з відсутністю предмету спору.

Суд звертає увагу позивача про наслідки закриття провадження у справі, вказані в частині 3 ст. 231 Господарського процесуального кодексу України, зокрема, у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду із спору між тими самим сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "РІВНЕГАЗ ЗБУТ" про повернення судового збору, суд встановив наступне.

Відповідно до ч. 4 ст. 231 ГПК України, про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету.

Відповідно до статті 1 Закону України "Про судовий збір", судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Пунктом 5 частини 1 статті 7 Закону України "Про судовий збір" передбачено, що сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

У випадках, установлених пунктом 1 частини першої цієї статті, судовий збір повертається в розмірі переплаченої суми; в інших випадках, установлених частиною першою цієї статті, - повністю (ч. 2 ст. 7 Закону України "Про судовий збір").

Частиною 5 статті 7 Закону України "Про судовий збір" визначено, що повернення сплаченої суми судового збору здійснюється в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади із забезпечення реалізації державної фінансової політики.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем відповідно до платіжного доручення № 661 від 23.05.2022 року перераховано кошти у розмірі 2 481,00 грн, призначення платежу суд. збір за заявою ТОВ "Рівнегаз збут" Господарський суд Рівненської області.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про повернення Товариству з обмеженою відповідальністю "РІВНЕГАЗ ЗБУТ" судового збору в розмірі 2481,00 грн, сплаченого за розгляд позовної заяви згідно платіжного доручення № 661 від 23.05.2022 року, оригінал якого знаходиться в матеріалах справи.

Керуючись п. 5 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір", ст. ст. 231, 232 - 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "РІВНЕГАЗ ЗБУТ" про закриття провадження у справі задовольнити.

2. Провадження у справі № 918/285/22 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "РІВНЕГАЗ ЗБУТ" до РЕЛІГІЙНОЇ ГРОМАДИ ХРИСТИЯН ВІРИ ЄВАНГЕЛЬСЬКОЇ С. МОЩАНИЦЯ ОСТРОЗЬКОГО РАЙОНУ про стягнення 20 242,71 грн основного боргу, 562,80 грн пені, 84,42 грн 3 % річних та 854,67 грн інфляційних - закрити.

3. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "РІВНЕГАЗ ЗБУТ" про повернення судового збору задовольнити.

3. Повернути Товариству з обмеженою відповідальністю "РІВНЕГАЗ ЗБУТ" (33023, м. Рівне, вул. Грушевського академіка, 24, код ЄДРПОУ 39589441) з Державного бюджету України 2 481,00 грн (дві тисячі чотириста вісімдесят одну гривню 00 коп) судового збору, сплаченого згідно платіжного доручення № 661 від 23.05.2022 року, оригінал якого знаходиться в матеріалах справи.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення. Ухвали, постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Ухвала може бути оскаржена до Північно - західного апеляційного господарського суду в порядку та строки, встановлені статтями 254 - 257 Господарського процесуального кодексу України. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://rv.arbitr.gov.ua.

Суддя Р.В. Романюк

Дата ухвалення рішення28.06.2022
Оприлюднено30.06.2022
Номер документу104987273
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —918/285/22

Ухвала від 28.06.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 31.05.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 25.05.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні