Рішення
від 28.06.2022 по справі 372/4516/21
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/4516/21

Провадження № 2-486/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 червня 2022 року Обухівський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Сташків Т.Г.,

при секретарі Павлик А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Обухівського районного суду Київської області цивільну справу за позовом Кооперативу індивідуальних забудовників «Монтажник-2» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

До Обухівського районного суду Київської області надійшла вищевказана позовна заява. На обґрунтування позовних вимог зазначено, що відповідач ухиляється від сплати заборгованості за управління/утримання будинку та прибудинкової території.

Ухвалою Обухівського районного суду Київської області від 23.12.2021 року відкрито провадження у справі № 372/4516/21. Розгляд справи вирішено здійснювати за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання.

У зв`язку з перебуванням судді Сташків Т.Г. на лікарняному розгляд справи 02.02.2022 року не відбувся.

28.02.2022 року справу знято з розгляду у зв`язку із введенням на території України воєнного стану.

Представник позивача у судове засідання не з`явився, про час розгляду справи був повідомлений належним чином, у поданій до суду заяві просить слухати справу у його відсутність та задовольнити позовні вимоги в повному обсязі, проти заочного розгляду справи не заперечує.

Відповідач в судове засідання не з`явилась, повідомлялась належним чином про день та час розгляду справи. Про причину неявки суд не повідомила, заяв, клопотань та відзиву до суду не надіслала.

Інших заяв та клопотань від сторін не надійшло.

Враховуючи, що в судове засідання не з`явились всі учасники справи, відповідно до ч. 2 ст.247 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Відповідно до ч.1ст. 280 ЦПК Українисуд ухвалює заочне рішення.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку про наступне.

Судом встановлено, що відповідно до п. 1.1. Статуту КІЗ «Монтажник-2» кооператив створений на підставі рішення виконавчого комітету Української міської ради Обухівського району Київської області №87 від 25.04.2000 року для задоволення потреб його членів у житловій площі шляхом будівництва житлового будинку, його подальшої експлуатації і управління.

Згідно з п. 2.2. Статуту завданням та предметом діяльності кооперативу є: належне утримання будинку та прибудинкової території; забезпечення реалізації прав членів КІЗ на володіння та користування спільним майном членів об`єднання та прибудинковою територією; сприяння членам КІЗ в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю кооперативу; здійснення господарської діяльності для забезпечення власних потреб житлового комплексу; забезпечення надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством України та статутом; замовлення, проектування, будівництво, ремонт, реконструкція технічного обладнання, необхідного для забезпечення санітарно-гігієнічних умов та безпечної експлуатації будинку (загальні мережі тепло - , газо - , водо - , електропостачання) та інше.

Протоколом №2 загальних зборів власників квартир КІЗ «Монтажник-2» від 02.12.2016 року затвердженого тариф комунальних послуг (управління/утримання будинку та прибудинкової території) у розмірі 3 гривні за 1 м2 .

02.12.2018 року протоколом №1 загальних зборів власників квартир КІЗ «Монтажник-2» затверджено тариф на комунальні послуги та роботи пов`язані з підтриманням будинку в задовільному стані у розмірі 6 гривень за 1 м2.

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного державного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна квартира за адресою: АДРЕСА_1 , належить відповідачу ОСОБА_1 .

У той же час, за період з березня 2007 року по червень 2021 року відповідач оплату за управління/утримання будинку та прибудинкової території не здійснювала, у зв`язку з чим станом на 26.07.2021 року по особовому рахунку за відповідачем рахується заборгованість у розмірі 24 345,78 грн.

Із метою досудового врегулювання спору позивач звернувся до відповідача з претензію-попередженням від 05.07.2021 року № 06 про необхідність сплати боргу, однак відповіді або грошових коштів не отримав.

Як зазначено на обороті претензії, відповідач від отримання претензії відмовився, текст претензії зачитано відповідачу в присутності трьох членів правління КІЗ «Монтажник-2», підписи яких містяться на даній претензії.

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», що діяв на момент виникнення спірних правовідносин, споживач - фізична чи юридична особа, яка отримує або має намір отримати житлово-комунальну послугу; житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та перебування осіб у жилих і нежилих приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил; балансоутримувач будинку, споруди, житлового комплексу або комплексу будинків і споруд (далі - балансоутримувач) - власник або юридична особа, яка за договором з власником утримує на балансі відповідне майно, а також веде бухгалтерську, статистичну та іншу передбачену законодавством звітність, здійснює розрахунки коштів, необхідних для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів та утримання, а також забезпечує управління цим майном і несе відповідальність за його експлуатацію згідно з законом; виконавець - суб`єкт господарювання, предметом діяльності якого є надання житлово-комунальної послуги споживачу відповідно до умов договору;

Між КІЗ «Монтажник-2» та відповідачем виникли фактичні договірні відносини з приводу надання послуг з утримання будинку та прибудинкової території на підставі відкритого особового рахунку та Договору № 12/14 про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій від 22.12.2014 року, за якими проводились нарахування.

Відповідно до Договору № 12/14 від 22.12.2014 року КІЗ «Монтажник-2» забезпечує надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у житловому будинку АДРЕСА_2 , а споживач ОСОБА_1 має забезпечувати своєчасну оплату послуг за встановленим тарифом у строк та на умовах, що передбачені цим договором. Розрахунковим періодом є календарний місяць. У разі застосування щомісячної системи оплати платежі вносяться не пізніше ніж до 10 числа місяця, що настає за розрахунковим.

Згідно зі статтею 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», який діяв на час виникнення спірних правовідносин, залежно від функціонального призначення житлово- комунальні послуги поділяються на: 1) комунальні послуги (централізоване постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення, а також вивезення побутових відходів тощо); 2) послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, утримання ліфтів, освітлення місць загального користування, поточний ремонт, вивезення побутових відходів тощо); 3) послуги з управління будинком, спорудою або групою будинків (балансоутримання, укладання договорів на виконання послуг, контроль виконання умов договору тощо); 4) послуги з ремонту приміщень, будинків, споруд (заміна та підсилення елементів конструкцій та мереж, їх реконструкція, відновлення несучої спроможності несучих елементів конструкцій тощо).

Пунктом 1 частини 1 статті 5 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", який діє з 10.12.2017 року, визначено, що до житлово-комунальних послуг належать: житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком. Послуга з управління багатоквартирним будинком включає: утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо; купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку; поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку.

Згідно зі статтею 162 Житлового кодексу Української РСР, плата за користування жилим приміщенням і за комунальні послуги в будинку (квартирі), що належить громадянинові на праві приватної власності, встановлюється угодою сторін. Плата за комунальні послуги береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами. Строки внесення квартирної плати і плати за комунальні послуги визначаються угодою сторін.

Крім того, згідно зі ст. 322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 382 ЦК України усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче- огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.

За положеннями ст. 360 ЦК України співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними із спільним майном.

Відповідно до п.7 Правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.1992 року № 572, з наступними змінами, власник та наймач (орендар) квартири, житлового приміщення у гуртожитку зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Згідно ч. 3 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», редакція якого діяла на час виникнення спірних правовідносин, споживач зобов`язаний оплачувати житлово- комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", що у повному обсязі набув чинності з 01.05.2019, споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Відповідно до ст. 18 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», в редакції на час виникнення спірних правовідносин, у разі порушення виконавцем умов договору споживач має право викликати його представника для складення та підписання акта-претензії споживача, в якому зазначаються строки, види, показники порушень тощо. Акт-претензія складається споживачем та представником виконавця і скріплюється їхніми підписами. У разі неприбуття представника виконавця в погоджений умовами договору строк або необгрунтованої відмови від підписання акта-претензії він вважається дійсним, якщо його підписали не менш як два споживачі. Акт-претензія споживача подається виконавцю, який протягом трьох робочих днів вирішує питання про перерахунок платежів або видає письмово споживачу обґрунтовану письмову відмову в задоволенні його претензій.

Пунктом 5 частини 1 статті 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" (пункт 5 частини 1 статті 7 Закону в редакції з 01.05.2019) визначено, що споживач має право на зменшення розміру плати за надані послуги в разі їх ненадання або надання не в повному обсязі, зниження їх якості в порядку, визначеному договором або законодавством.

Відповідно до пункт 6 частини 1 статті 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" споживач має право на несплату вартості житлово-комунальних послуг за період тимчасової відсутності споживача та/або членів його сім`ї при відповідному документальному оформленні, а також за період фактичної відсутності житлово-комунальних послуг, визначених договором у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України; пункт 5 частини 1 статті 7 Закону в редакції з 01.05.2019 передбачає право споживача на неоплату вартості комунальних послуг (крім постачання теплової енергії) у разі їх невикористання (за відсутності приладів обліку) за період тимчасової відсутності в житловому приміщенні (іншому об`єкті нерухомого майна) споживача та інших осіб понад 30 календарних днів, за умови документального підтвердження відповідно до умов договорів про надання комунальних послуг.

Статтею 526 ЦК України визначено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а статтею 525 ЦКУ передбачено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Верховним Судом України постановою від 20.04.2016 у справі № 6-2951-цс15 викладена правова позиція, якою встановлено, що згідно із зазначеними нормами закону споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Факт відсутності договору про надання житлово-комунальних послуг сам по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі.

Однак, відповідач всупереч вимогам законодавства у сфері надання комунальних послуг, не здійснював оплату наданих послуг своєчасно та в повному обсязі, у зв`язку з чим у відповідача виникла заборгованість за період з березня 2007 року по червень 2021 року в сумі 24 345,78 грн.

При цьому, матеріали справи не містять доказів наявності заперечень щодо їх не надання, надання неналежної якості чи тимчасової відсутності відповідача в житловому приміщенні (понад 30 календарних днів).

З огляду на наведене, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог про стягнення основної суми боргу за період з березня 2007 року по червень 2021 року у розмірі 24345,78 грн.

Крім того, позивачем нараховані інфляційні втрати за прострочення виконання зобов`язання із сплати житлово- комунальних послуг за період 2018-2020 років, а саме за період з 01.01.2018 року по 26.07.2021 року в сумі 1 994,11 грн, та три проценти річних за період з 01.01.2018 року по 26.07.2021 року в сумі 833,75 грн.

Відповідно до ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір не встановлений договором або законом.

За арифметичним перерахунком суду заявлені позивачем вимоги про стягнення інфляційних втрат та трьох процентів річних підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ч. 1 ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Понесені позивачем витрати по сплаті судового збору та на професійну правничу допомогу адвоката згідно з положеннями статті 141 ЦПК України покладаються на відповідача.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 4, 76, 81, 259, 264-265, 268, 273 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Кооперативу індивідуальних забудовників «Монтажник-2» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_3 ;) на користь Кооперативу індивідуальних забудовників «Монтажник-2» (08720, Київська область, Обухівський район, місто Українка, вулиця Соснова, будинок 10; код ЄДРПОУ 25823369) заборгованість за надані житлово-комунальні послуги за період з березня 2007 року по червень 2021 року у розмірі 24 345 (двадцять чотири тисячі триста сорок п`ять) грн 78 коп., інфляційні втрати в розмірі 1 994 (одна тисяча дев`ятсот дев`яносто чотири) грн 11 коп., три відсотки річних у розмірі 833 (вісімсот тридцять три) грн 75 коп., а також витрати по сплаті судового збору в розмірі 2 270 (дві тисячі двісті сімдесят) грн 00 коп. та 13 000 (тринадцять тисяч) грн 00 коп. витрат на професійну правничу допомогу адвоката.

Рішення суду може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в тридцятиденний строк з дня проголошення рішення, а особами, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення рішення з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: Кооператив індивідуальних забудовників «Монтажник-2» (08720, Київська область, Обухівський район, місто Українка, вулиця Соснова, будинок 10; код ЄДРПОУ 25823369).

Відповідач: ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_3 ;).

Суддя Т.Г. Сташків

СудОбухівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення28.06.2022
Оприлюднено01.07.2022
Номер документу104990273
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —372/4516/21

Рішення від 28.06.2022

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Сташків Т. Г.

Ухвала від 23.12.2021

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Сташків Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні