Ухвала
від 23.06.2022 по справі 362/797/22
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 11-cc/824/1767/2022 Слідчий суддя в 1-й інстанції: ОСОБА_1

Категорія: ст. 170 КПК Доповідач: ОСОБА_2

Єдиний унікальний номер справи: 362/797/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 червня 2022 року місто Київ

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду у складі:

головуючого судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_5 ,

з участю:

представника ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду апеляційні скарги представника ТОВ «КВАН КЕПІТАЛ» та ТОВ «КВАН КАПІТАЛ» ОСОБА_6 і представника ТОВ «БАСА ЛІМІТЕД» ОСОБА_7 на ухвалу слідчого судді Васильківського міськрайонного суду Київської області від 08 лютого 2022 року,

ВСТАНОВИЛА:

Цією ухвалою задоволено клопотання прокурора Васильківського відділу Обухівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_6 і накладено арешт на майно, а саме на земельні ділянки з кадастровими номерами:

- 3222487001:01:009:5152, 3222487001:01:009:0217, власником яких є ТОВ «КВАН КЕПІТАЛ» (код ЄДРПОУ 41408464);

- 3222487001:01:009:5280, власником якої є ТОВ «КВАН КАПІТАЛ» (код ЄДРПОУ 43710670);

- 3222487001:01:009:5279, власником якої є ТОВ «БАСА ЛІМІТЕД» (код ЄДРПОУ 44309516), із забороною відчуження, користування та будівництва на зазначених земельних ділянках, а також із забороною державним органам і органам нотаріату здійснювати будь-які реєстраційні дії, в тому числі реєстрацію (перереєстрацію), пов`язану із відчуженням, зміною, поділом, заставою або іншого виду зміни власників земельних ділянок із вказаними кадастровими номерами.

Не погоджуючись з таким рішенням, представник ТОВ «КВАН КЕПІТАЛ» і ТОВ«КВАН КАПІТАЛ» ОСОБА_6 та представник ТОВ «БАСА ЛІМІТЕД» ОСОБА_7 подали апеляційні скарги, в яких ставлять питання про поновлення їм строку на оскарження ухвали слідчого судді, просять її скасувати і відмовити у задоволенні клопотання прокурора.

В обґрунтування клопотання про поновлення строку апеляційного оскарження апелянти зазначають, що розгляд клопотання про арешт майна був здійснений за відсутності сторін, а оскаржувану ухвалу слідчого судді ними було отримано лише 17лютого 2022 року.

Що стосується безпосередньо оскаржуваної ухвали, то представник ТОВ «КВАН КЕПІТАЛ» і ТОВ «КВАН КАПІТАЛ» ОСОБА_6 в своїй апеляційній скарзі зазначає, що відносно посадових осіб ТОВ «КВАН КЕПІТАЛ», ТОВ «КВАН КАПІТАЛ» і ТОВ«БАСА ЛІМІТЕД» кримінальне провадження не здійснюється, вони не є юридичними особами, стосовно яких здійснюється досудове розслідування, а жодній особі у цьому кримінальному провадженні не було повідомлено про підозру.

Крім того, автор апеляції вказує, що накладення арешту на зазначені земельні ділянки паралізує діяльність забудовника, що тягне за собою відповідні збитки та позбавляє можливості здійснювати свою господарську діяльність.

Представник ТОВ «БАСА ЛІМІТЕД» ОСОБА_7 в своїй апеляційній скарзі стверджує, що ТОВ «КВАН КЕПІТАЛ», ТОВ «КВАН КАПІТАЛ» та ТОВ «БАСА ЛІМІТЕД» є законними землевласниками, а будівельну діяльність здійснюють в порядку, передбаченому чинним законодавством. Крім того, представник запевняє, що земельна ділянка, з якої шляхом поділу утворились вищезазначені земельні ділянки, була сформована у 2012 році на підставі Договору купівлі-продажу земельної ділянки від 12червня 2012 року. При цьому межі земель водного фонду, що граничать з вищенаведеними земельними ділянками, в період володіння земельними ділянками ТОВ«КВАН КЕПІТАЛ», ТОВ «КВАН КАПІТАЛ» і ТОВ «БАСА ЛІМІТЕД» не змінювались. На думку автора апеляції, набуття земельних ділянок у власність є законним, а власники являються добросовісними набувачами.

Прокурор в судове засідання не з`явився, про причини своєї неявки суд не повідомив, хоча про дату, час та місце судового засідання був завчасно проінформований. Представник ТОВ «БАСА ЛІМІТЕД» ОСОБА_7 в судове засідання також не з`явилась, подавши клопотання про розгляд поданої нею апеляційної скарги без її участі. При цьому у своєму клопотанні вона вказала, що підтримує свою апеляційну скаргу в повному обсязі. Тому колегія суддів вирішила за можливе розглянути цю справу за відсутності прокурора та представника ТОВ «БАСА ЛІМІТЕД» ОСОБА_7 , що не суперечить положенням ч.4 ст. 405, ч. 1 ст. 172 КПК України.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення представника ТОВ «КВАН КЕПІТАЛ» і ТОВ «КВАН КАПІТАЛ» ОСОБА_6 , який підтримав апеляційні скарги і просив їх задовольнити, вивчивши матеріали провадження та перевіривши доводи кожної апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що представниками ОСОБА_6 і ОСОБА_7 не було пропущено строк на апеляційне оскарження ухвали слідчого судді Васильківського міськрайонного суду Київської області від 08 лютого 2022 року з огляду на положення абзацу 2 ч. 3 ст. 395 КПК України, але їх апеляційні скарги не підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів провадження, сектором дізнання відділу поліції № 1 Обухівського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42022112340000014, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10 січня 2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 239-1 КК України.

Органи досудового розслідування вважають встановленим, що на території села Ходосівка Обухівського району невстановлені особи заволоділи землями водного фонду в особливо великих розмірах.

Відповідно до інформації, наданої Державним агентством водних ресурсів України Басейнового управління водних ресурсів середнього Дніпра, земельні ділянки розташовані в межах села Ходосівка Обухівського району Київської області поблизу розширеного русла річки Сіверка на відстані урізку води (приблизно) 3222487001:01:009:5152 - 25 м.; 3222487001:01:009:0217 - 97 м.; 3222487001:01:009:5280 - частково на плесі води; 3222487001:01:009:5279 - частково на плесі води; 3222487001:01:009:5089 - більша частина на плесі води.

Отже, частина ділянок розміщена за межами нормативно прибережної захисної смуги річки Сіверка, а частина накладається на плесо води.

Річка Сіверка, згідно з класифікацією, відноситься до малих річок, тому їх нормативна прибережна захисна смуга становить 25 метрів урізу води (ст. 88 Водного кодексу України і ст. 60 Земельного кодексу України).

Також встановлено, що, відповідно до дозвільних документів на будівництво житлового комплексу «ЖК BASA city», яким є «Дозвіл на виконання будівельних робіт від 31 серпня 2021 року № ІУ 013210816366 Нове будівництво житлового комплексу багатоквартирних житлових будинків з об`єктами громадського призначення по вулицях: Новообухівське Шосе, Приозерна, Набережно-Сіверська в селі Ходосівка Києво-Святошинського району Київської області», будівництво відбувається на зазначених земельних ділянках водного фонду, які розташовані в селі Ходосівка Обухівського району Київської області, чим порушуються вимоги земельного та водного законодавства.

Згідно зі ст. 60 Земельного кодексу України, вздовж річок, морів і навколо озер, водосховищ та інших водойм з метою охорони поверхневих водних об`єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності встановлюються прибережні захисні смуги.

Прибережні захисні смуги встановлюються по берегах річок і навколо водойм уздовж урізу води (у меженний період) шириною:

а) для малих річок, струмків і потічків, а також ставків площею менш як 3 гектари 25 метрів;

б) для середніх річок, водосховищ на них, водойм, а також ставків площею понад 3гектари 50 метрів;

в) для великих річок, водосховищ на них та озер 100 метрів.

При крутизні схилів більше трьох градусів мінімальна ширина прибережної захисної смуги подвоюється.

Межі прибережних захисних смуг, пляжних зон зазначаються в документації із землеустрою, містобудівній документації на місцевому і регіональному рівнях та позначаються органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування на місцевості інформаційними знаками. Відомості про межі прибережних захисних смуг, пляжних зон вносяться до Державного земельного кадастру як відомості про обмеження у використанні земель.

Прибережні захисні смуги в межах населених пунктів встановлюються згідно з комплексними планами просторового розвитку територій територіальних громад, генеральними планами населених пунктів, а у разі їх відсутності або якщо містобудівною документацією межі таких смуг не встановлені, вони визначаються шириною 100 метрів від урізу води морів, морських заток і лиманів, а для інших водних об`єктів згідно з частиною другою цієї статті.

Прибережні захисні смуги встановлюються на земельних ділянках усіх категорій земель, крім земель морського транспорту.

У межах прибережних захисних смуг забезпечується безперешкодний і безоплатний доступ громадян до узбережжя морів, морських заток, лиманів та островів у внутрішніх морських водах у межах пляжної зони, до берегів річок, водойм і островів для загального водокористування, крім земель охоронних зон, зон санітарної охорони, санітарно-захисних зон та зон особливого режиму використання земель, а також земельних ділянок, на яких розташовані: технічні, гідрометричні і лінійні споруди; об`єкти підвищеної небезпеки; пансіонати, об`єкти реабілітації, спорту, санаторії та інші лікувально-оздоровчі заклади, дитячі оздоровчі табори, що мають відповідні передбачені законом документи на споруди і провадження відповідної діяльності; об`єкти природно-заповідного фонду, об`єкти культурної спадщини.

Обмеження доступу громадян у будь-який спосіб (у тому числі шляхом влаштування огорож або інших конструкцій) до узбережжя водних об`єктів на земельних ділянках прибережних захисних смуг, що перебувають користуванні громадян або юридичних осіб, а також справляння за нього плати є підставою для припинення права користування земельними ділянками прибережних захисних смуг за рішенням суду.

Відповідно до ст. 88 Водного кодексу України, з метою охорони поверхневих водних об`єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності вздовж річок, морів і навколо озер, водосховищ та інших водойм в межах водоохоронних зон виділяються земельні ділянки під прибережні захисні смуги.

Прибережні захисні смуги встановлюються по берегах річок та навколо водойм уздовж урізу води (у меженний період) шириною:

а) для малих річок, струмків і потічків, а також ставків площею менш як 3 гектари 25 метрів;

б) для середніх річок, водосховищ на них, водойм, а також ставків площею понад 3гектари 50 метрів;

в) для великих річок, водосховищ на них та озер 100 метрів.

Якщо крутизна схилів перевищує три градуси, мінімальна ширина прибережної захисної смуги подвоюється.

Прибережні захисні смуги встановлюються на земельних ділянках всіх категорій земель, крім земель морського транспорту.

Землі прибережних захисних смуг перебувають у державній і комунальній власності та можуть надаватися в користування лише для цілей, визначених цим Кодексом.

У межах існуючих населених пунктів прибережна захисна смуга встановлюється з урахуванням містобудівної документації.

Прибережні захисні смуги в межах населених пунктів встановлюються згідно з комплексними планами просторового розвитку територій територіальних громад, генеральними планами населених пунктів, а у разі їх відсутності або якщо зазначеною містобудівною документацією межі таких смуг не встановлені, вони визначаються шириною 100 метрів від урізу води морів, морських заток і лиманів, а для інших водних об`єктів згідно з частиною другою цієї статті. Межі прибережних захисних смуг, пляжних зон зазначаються в документації із землеустрою, містобудівній документації і позначаються органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування на місцевості інформаційними знаками. Відомості про межі прибережних захисних смуг, пляжних зон вносяться до Державного земельного кадастру як відомості про обмеження у використанні земель.

Громадянам забезпечується безперешкодний та безоплатний доступ до узбережжя морів, морських заток, лиманів і островів у внутрішніх морських водах у межах пляжної зони, до берегів річок, водойм та островів для загального водокористування, крім земель охоронних зон, зон санітарної охорони, санітарно-захисних зон і зон особливого режиму використання земель, а також земельних ділянок, на яких розташовані: гідротехнічні, гідрометричні та лінійні споруди; об`єкти підвищеної небезпеки; пансіонати, об`єкти реабілітації, спорту, санаторії та інші лікувально-оздоровчі заклади, дитячі оздоровчі табори, що мають відповідні передбачені законом документи на споруди і на провадження відповідної діяльності; об`єкти природно-заповідного фонду, об`єкти культурної спадщини.

Обмеження доступу громадян у будь-який спосіб (у тому числі шляхом влаштування огорож або інших конструкцій) до узбережжя водних об`єктів на земельних ділянках прибережних захисних смуг, що перебувають у користуванні юридичних або фізичних осіб, а також справляння за нього плати є підставою для припинення права користування земельними ділянками прибережних захисних смуг за рішенням суду.

У межах населених пунктів місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування виділяються та облаштовуються пляжні зони для безперешкодного та безоплатного користування.

В ст. 89 Водного кодексу України встановлено обмеження господарської діяльності в прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах.

Прибережні захисні смуги є природоохоронною територією з режимом обмеженої господарської діяльності.

У прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах забороняється:

1) розорювання земель (крім підготовки ґрунту для залуження і залісення), а також садівництво та городництво;

2) зберігання та застосування пестицидів і добрив;

3) влаштування літніх таборів для худоби;

4) будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних, а також інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів і стоянок автомобілів;

5) миття та обслуговування транспортних засобів і техніки;

6) влаштування звалищ сміття, гноєсховищ, накопичувані в рідких і твердих відходів виробництва, кладовищ, скотомогильників, полів фільтрації;

7) випалювання сухої рослинності або її залишків з порушенням порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Об`єкти, що знаходяться у прибережній захисній смузі, можуть експлуатуватись, якщо при цьому не порушується її режим. Не придатні для експлуатації споруди, а також ті, що не відповідають встановленим режимам господарювання, підлягають винесенню з прибережних захисних смуг.

У прибережних захисних смугах дозволяються реконструкція, реставрація та капітальний ремонт існуючих об`єктів.

Відповідно до інформації Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, Державною архітектурно-будівельною інспекцією України видано ТОВ«КВАН КАПІТАЛ» (код ЄДРПОУ 43710670) дозвіл на будівництво за № ІУ 013210816366 від 31 серпня 2021 року щодо земель з кадастровими номерами: 3222487001:01:009:5280, які розташовані в межах села Ходосівка Обухівського району.

У той же час, інформацією, наданою Державним агентством водних ресурсів України, Басейнового управління водних ресурсів середнього Дніпра, встановлено, що на вказаній земельній ділянці накладаються землі водного фонду.

Вказане свідчить про можливу видачу дозволів на будівельні роботи № ІУ 013210816366 від 31 серпня 2021 року у порушення вимог чинного законодавства та свідчить про незаконне заволодіння землями водного фонду в особливо великих розмірах з подальшим будівництвом житлових будинків.

Крім того, вході огляду інформаційного порталу «https ://lun.ua/uk/жк-рlс-vita-підгірці», а саме житлового комплексу «ЖК BASA city» за розташуванням Київська область, Обухівський район, територія Феодосіївської територіальної громади, село Ходосівка, на масиві є земельні ділянки за кадастровими номерами: 3222487001:01:009:5152, 3222487001:01:009:0217, 3222487001:01:009:5280, 3222487001:01:009:5279, 3222487001:01:009:5089, 3222487001:01:009:5344.

Згідно з відомостями з Державного земельного кадастру, земельні ділянки з кадастровими номерами: - 3222487001:01:009:5152, 3222487001:01:009:0217 належать ТОВ«КВАН КЕПІТАЛ» (код ЄДРПОУ 41408464); - 3222487001:01:009:5280 належать ТОВ «КВАН КАПІТАЛ» (код ЄДРПОУ 43710670); - 3222487001:01:009:5279 належать ТОВ «БАСА ЛІМІТЕД» (код ЄДРПОУ 44309516); - 3222487001:01:009:5344 належать ТОВ «АМЕРІКАН ХОСПІТАЛ КИЇВ» (код ЄДРПОУ 41308090); - 3222487001:01:009:5089 належать ТОВ «ІНВЕСТИЦІЙНО-БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ ХУТІР ЯСНИЙ» (код ЄДРПОУ 33330425).

Також оглядом інформаційного порталу «Google Earth» місцевості за адресою: Київська область, Обухівський район, територія Феодосіївської територіальної громади, село Ходосівка встановлено зміну місцевості з 2008 по 2021 рік за місцем розташування будівництва житлового комплексу «ЖК ВASA city» шляхом зняття поверхневого шару земель водного фонду із подальшим створенням штучного водойму.

За отриманою інформацією з Державного агентства водних ресурсів України фізичні чи юридичні особи не звертались за надання дозволів з проведення робіт із створенням штучних водойм на вищезазначених земельних ділянках.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 168 Земельного кодексу України, ґрунти земельних ділянок є об`єктом особливої охорони. Власники земельних ділянок та землекористувачі не мають права здійснювати зняття та перенесення ґрунтового покриву земельних ділянок без спеціального дозволу центрального виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері здійснення державного нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі.

Відповідно до ст. 52 Закону України «Про охорону земель», при проведенні гірничодобувних, геологорозвідувальних, будівельних та інших робіт, пов`язаних з порушенням ґрунтового покриву, відокремлена ґрунтова маса підлягає зняттю, складуванню, збереженню і перенесенню на порушені або малопродуктивні земельні ділянки відповідно до робочих проектів землеустрою.

08 лютого 2022 року прокурор Васильківського відділу Обухівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_6 звернувся до Васильківського міськрайонного суду Київської області з клопотанням про накладення арешту на майно, а саме на земельні ділянки з кадастровими номерами:

- 3222487001:01:009:5152, 3222487001:01:009:0217, власником яких є ТОВ «КВАН КЕПІТАЛ» (код ЄДРПОУ 41408464);

- 3222487001:01:009:5280, власником якої є ТОВ «КВАН КАПІТАЛ» (код ЄДРПОУ 43710670);

- 3222487001:01:009:5279, власником якої є ТОВ «БАСА ЛІМІТЕД» (код ЄДРПОУ 44309516), із забороною відчуження, користування та будівництва на зазначених земельних ділянках, а також із забороною державним органам і органам нотаріату здійснювати будь-які реєстраційні дії, в тому числі реєстрацію (перереєстрацію), пов`язану із відчуженням, зміною, поділом, заставою або іншого виду зміни власників земельних ділянок із вказаними кадастровими номерами.

Це клопотання мотивовано необхідністю забезпечити збереження перелічених вище земельних ділянок як речових доказів у кримінальному провадженні.

08 лютого 2022 року ухвалою слідчого судді Васильківського міськрайонного суду Київської області зазначене клопотання прокурора було задоволено.

Задовольняючи таке клопотання прокурора, внесене в межах кримінального провадження № 42022112340000014, про накладення арешту на майно, а саме на земельні ділянки з кадастровими номерами:

- 3222487001:01:009:5152, 3222487001:01:009:0217, власником яких є ТОВ «КВАН КЕПІТАЛ» (код ЄДРПОУ 41408464);

- 3222487001:01:009:5280, власником якої є ТОВ «КВАН КАПІТАЛ» (код ЄДРПОУ 43710670);

- 3222487001:01:009:5279, власником якої є ТОВ «БАСА ЛІМІТЕД» (код ЄДРПОУ 44309516), із забороною відчуження, користування та будівництва на зазначених земельних ділянках, а також із забороною державним органам і органам нотаріату здійснювати будь-які реєстраційні дії, в тому числі реєстрацію (перереєстрацію), пов`язану із відчуженням, зміною, поділом, заставою або іншого виду зміни власників земельних ділянок із вказаними кадастровими номерами, слідчий суддя, як вбачається з журналу судового засідання, дослідив матеріали, які додані до клопотання, і прийшов до правильного висновку, що існують достатні правові підстави для накладення арешту на майно, а саме на земельні ділянки з кадастровими номерами:

- 3222487001:01:009:5152, 3222487001:01:009:0217, власником яких є ТОВ «КВАН КЕПІТАЛ» (код ЄДРПОУ 41408464);

- 3222487001:01:009:5280, власником якої є ТОВ «КВАН КАПІТАЛ» (код ЄДРПОУ 43710670);

- 3222487001:01:009:5279, власником якої є ТОВ «БАСА ЛІМІТЕД» (код ЄДРПОУ 44309516), із забороною відчуження, користування та будівництва на зазначених земельних ділянках, а також із забороною державним органам і органам нотаріату здійснювати будь-які реєстраційні дії, в тому числі реєстрацію (перереєстрацію), пов`язану із відчуженням, зміною, поділом, заставою або іншого виду зміни власників земельних ділянок із вказаними кадастровими номерами, з огляду на те, що перелічене вище майно відповідає критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК України, тобто є речовими доказами у кримінальному провадженні.

З урахуванням цього слідчий суддя, всупереч ствердженням апелянтів, встановив належні правові підстави, передбачені ч. ч. 1, 3 ст. 170 КПК України, для задоволення клопотання прокурора і накладення арешту на майно, а саме на земельні ділянки з кадастровими номерами:

- 3222487001:01:009:5152, 3222487001:01:009:0217, власником яких є ТОВ «КВАН КЕПІТАЛ» (код ЄДРПОУ 41408464);

- 3222487001:01:009:5280, власником якої є ТОВ «КВАН КАПІТАЛ» (код ЄДРПОУ 43710670);

- 3222487001:01:009:5279, власником якої є ТОВ «БАСА ЛІМІТЕД» (код ЄДРПОУ 44309516), із забороною відчуження, користування та будівництва на зазначених земельних ділянках, а також із забороною державним органам і органам нотаріату здійснювати будь-які реєстраційні дії, в тому числі реєстрацію (перереєстрацію), пов`язану із відчуженням, зміною, поділом, заставою або іншого виду зміни власників земельних ділянок із вказаними кадастровими номерами.

В свою чергу, матеріали провадження свідчать, що на цьому етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси власників майна з метою, визначеною в п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України, тобто з метою забезпечення збереження зазначених земельних ділянок як речових доказів у кримінальному провадженні.

Таким чином, колегія суддів вважає, що слідчий суддя обґрунтовано, у відповідності до вимог ст. ст. 132, 170 173 КПК України, наклав арешт на майно, а саме на земельні ділянки з кадастровими номерами:

- 3222487001:01:009:5152, 3222487001:01:009:0217, власником яких є ТОВ «КВАН КЕПІТАЛ» (код ЄДРПОУ 41408464);

- 3222487001:01:009:5280, власником якої є ТОВ «КВАН КАПІТАЛ» (код ЄДРПОУ 43710670);

- 3222487001:01:009:5279, власником якої є ТОВ «БАСА ЛІМІТЕД» (код ЄДРПОУ 44309516), із забороною відчуження, користування та будівництва на зазначених земельних ділянках, а також із забороною державним органам і органам нотаріату здійснювати будь-які реєстраційні дії, в тому числі реєстрацію (перереєстрацію), пов`язану із відчуженням, зміною, поділом, заставою або іншого виду зміни власників земельних ділянок із вказаними кадастровими номерами, врахувавши при цьому і наслідки від вжиття такого заходу забезпечення кримінального провадження для інших осіб та забезпечивши своїм рішенням розумність і співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

Зважаючи на вищевикладене в сукупності з обставинами кримінального провадження, колегія суддів об`єктивно переконана, що слідчий суддя, накладаючи арешт на земельні ділянки з переліченими вище з кадастровими номерами та визначаючи відповідні заборони, діяв у спосіб та у межах чинного законодавства, арешт застосував на засадах розумності і співмірності, а тому доводи апелянтів стосовно незаконності ухвали слідчого судді слід визнати непереконливими.

Порушень норм КПК України, які могли б стати підставою для скасування ухвали слідчого судді, колегією суддів не вбачається.

Враховуючи встановлені факти і відповідні їм правовідносини, колегія суддів вважає, що оскаржувана ухвала слідчого судді є законною та обґрунтованою, у зв`язку з чим її необхідно залишити без змін, а апеляційні скарги представника ТОВ «КВАН КЕПІТАЛ» та ТОВ «КВАН КАПІТАЛ» ОСОБА_6 і представника ТОВ «БАСА ЛІМІТЕД» ОСОБА_7 без задоволення.

Керуючись ст. ст. 170, 171, 173, 309, 376, 395, 404, 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів

ПОСТАНОВИЛА:

Ухвалу слідчого судді Васильківського міськрайонного суду Київської області від 08 лютого 2022 року, якою задоволено клопотання прокурора Васильківського відділу Обухівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_6 і накладено арешт на майно, а саме на земельні ділянки з кадастровими номерами:

- 3222487001:01:009:5152, 3222487001:01:009:0217, власником яких є ТОВ «КВАН КЕПІТАЛ» (код ЄДРПОУ 41408464);

- 3222487001:01:009:5280, власником якої є ТОВ «КВАН КАПІТАЛ» (код ЄДРПОУ 43710670);

- 3222487001:01:009:5279, власником якої є ТОВ «БАСА ЛІМІТЕД» (код ЄДРПОУ 44309516), із забороною відчуження, користування та будівництва на зазначених земельних ділянках, а також із забороною державним органам і органам нотаріату здійснювати будь-які реєстраційні дії, в тому числі реєстрацію (перереєстрацію), пов`язану із відчуженням, зміною, поділом, заставою або іншого виду зміни власників земельних ділянок із вказаними кадастровими номерами, залишити без змін, а апеляційні скарги представника ТОВ «КВАН КЕПІТАЛ» та ТОВ «КВАН КАПІТАЛ» ОСОБА_6 і представника ТОВ «БАСА ЛІМІТЕД» ОСОБА_7 залишити без задоволення.

Ухвала апеляційного суду оскарженню не підлягає.

СУДДІ:




ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення23.06.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу104999955
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —362/797/22

Ухвала від 23.06.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Лашевич Валерій Миколайович

Постанова від 08.02.2022

Кримінальне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Ковбель М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні