Рішення
від 29.06.2022 по справі 914/854/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.06.2022 Справа № 914/854/22

За позовом: Приватного підприємства «Мик-Буд», с.Дроговиж Миколаївського району Львівської області,

до відповідача: Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» в особі відокремленого підрозділу філії «Дрогобицький райавтодор» ДП «Львівський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України», м. Львів,

про стягнення 18'000,00 грн заборговності.

Суддя Яворський Б.І.

Справу розглянуто без судового засідання та виклику сторін.

Суть спору: На розгляд господарського суду Львівської області надійшла позовна заява Приватного підприємства «Мик-Буд» до Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» в особі відокремленого підрозділу філії «Дрогобицький райавтодор» ДП «Львівський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» про стягнення 18'000,00 грн заборговності за договором про надання послуг від 11.02.2021. У позовній заяві позивач також зазначив, що понесені витрати на професійну правничу допомогу склали 5'000,00 грн. Позовні вимоги обґрунтовані невиконанням відповідачем своїх зобов`язань за договором. Зокрема, позивач надав відповідачу послуги згідно умов договору на суму 28 599,60 грн., останній їх прийняв без зауважень, що підтверджується підписаними актами виконаних робіт, однак здійснив лише часткову їх оплату на суму 10 599,60 грн. і заборгованість становить 18 000,00 грн.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями 02 травня 2022 року справу № 914/854/22 передано на розгляд судді Яворському Б.І.

Ухвалою Господарського суду Львівської області від 06.05.2022 позовну заву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі. Вирішено розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без виклику представників сторін. Суд встановив строк для реалізації учасниками справи процесуальних прав, а також повідомив сторін, що клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати у строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву. Ухвала про відкриття .06провадження у справі була надіслана за адресою відповідача, що міститься у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Ухвалу про відкриття провадження у справі відповідач отримав 12.05.2022, що підтверджується роздруківкою відстеження поштового відправлення із відомостей на офіційному сайті АТ «Укрпошта» (штрих-кодовий ідентифікатор №7901414540867).

29.06.2022 позивач подав до суду пояснення (вх.№13852/22), у якому повідомив, що відповідач заборгованість не оплатив.

В силу приписів ст. 2 ГПК України, завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Одним із основних принципів (засад) господарського судочинства є, зокрема, розумність строків розгляду справи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінку сторін, предмет спору.

Суд розглядає справи у порядку спрощеного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі (ч.1 ст.248 ГПК України).

Згідно з ч. 2 та ч. 8 ст. 252 ГПК України розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться. При розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи - також заслуховує їх пояснення. Судові дебати не проводяться.

Відповідач правом на подання відзиву не скористався.

Згідно ч. 2 ст.178 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Таким чином, оскільки відповідача було належним чином повідомлено про відкриття провадження, на засадах відкритості та гласності судового процесу сторонам створено всі необхідні умови для можливості захисту їх прав та охоронюваних законом інтересів, а відповідач, у свою чергу, не скористався наданим йому правом на подання відзиву на позовну заяву, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними матеріалами у відповідності до приписів ч.9 ст. 165 та ч. 2 ст. 178 ГПК України.

ОБСТАВИНИ, ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ.

11.02.2021 між ПП «Мик-Буд» (виконавець) та філією «Дрогобицький райавтодор» ДП «Львівський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» (замовник) укладено договір про надання послуг, за умовами п.1 якого виконавець зобов`язувався за завданням замовника надати послуги по зимовому експлуатаційному утриманню спецтехнікою, а замовник зобов`язувався прийняти і оплатити такі послуги. Згідно п.3.1. договору загальна вартість послуг складається із вартості послуг, наданих у межах строку дії договору та розраховується виходячи із вартості однієї машино-години встановленої за домовленістю сторін у розмірі 650 грн. Розрахунки за надані послуги проводяться шляхом оплати замовником або філією замовника, на користь якої надаються послуги за даним договором (за письмовим погодженням замовника) після пред`явлення виконавцем, одержання від виконавця рахунку на оплату послуг та підписання сторонами акту наданих послуг і передачі документів, зазначених п.4.2 договору, проте в будь-якому випадку після проведення повного розрахунку на користь замовника від САД у Львівській області та/або Департаментом дорожнього господарства ЛОДА на відповідні цілі. До рахунку додаються: документи, що підтверджують належну якість послуг, первинні документи, передбачені для даного виду послуг чинним законодавством. В разі ненадання зазначених цим пунктом договору документів виконавець зобов`язується відшкодувати спричинені замовнику збитки (витрати) (п.4.2 договору). Сторони свідчать, що замовник або філія замовника, на користь якої надаються послуги, зобов`язується розрахуватись з виконавцем за надані послуги не раніше, ніж через 60 днів з моменту отримання від виконавця документів, вказаних у п.4.1 та п.4.2 договору, проте в будь-якому випадку виключно після повного розрахунку від замовника робіт САД у Львівській обл. та /або Департаментом дорожнього господарства ЛОДА (п.4.3 договору)

На виконання умов договору виконавець надав, а замовник прийняв послуги роботи екскаватора JCB 3X на автодорогах місцевого значення у лютому 2021, що підтверджується довідкою про вартість виконання робіт за березень 2021 та актом прийняття робіт за березень 2021, які 31.03.2021 підписані сторонами та скріплені печатками без будь-яких зауважень. Загальна вартість наданих послуг становить 28599,60 грн.

30.06.2021відповідач оплатив 10599,60 грн., що підтверджується платіжним дорученням №1692 від 30.06.2021.

10.12.2021 позивач надсилав відповідачу претензію про оплату заборгованості на суму 18000,00 грн., яку останній отримав 29.12.2021.

Докази оплати заборгованості у матеріалах справи відсутні.

ОЦІНКА СУДУ.

Відповідно до ст.13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Статтею 73 ГПК України встановлено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять у предмет доказування.

Згідно з ст.74 Господарського процесуального кодексу України обов`язок доказування і подання доказів покладається на сторони. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до ст.86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Відповідно до частини 1 статті 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно ст. 174 ГК України однією з підстав виникнення господарського зобов`язання є господарський договір та інші угоди, передбачені законом, а також угоди не передбачені законом, але такі, які йому не суперечать.

Між сторонами виникли взаємні права та обов`язки на підставі укладеного договору про надання послуг.

Згідно ст.901 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором (ст.903 ЦК України).

Як вбачається з наявних у матеріалах справи довідки про вартість виконаних робіт за березень 2021 та акту прийняття-передачі робіт за березень 2021 позивачем було надано, а відповідачем прийнято виконані роботи за договором на суму 28599,60 грн.

30.06.2021 відповідач оплатив 10599,60 грн., що підтверджується платіжним дорученням №1692 від 30.06.2021.

Позивач звертався до відповідача з претензією, у якій вимагав здійснити оплату наданих послуг, яка залишилася без відповіді.

Статтею 509 ЦК України передбачено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобовязання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно ст. 526 ЦК України та ст.193 ГК України зобов`язання повинні виконуватися належним чином згідно умов договору та актів цивільного законодавства, а при відсутності таких вказівок - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін) (ст.530 ЦК України).

Згідно ст.511 ЦК України зобов`язання не створює обов`язку для третьої особи.

Статтею 530 ЦК України визначено, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

З аналізу наведеної норми вбачається, що у випадках, коли строк (термін) виконання зобов`язання визначається вказівкою на подію, то це може бути лише подія, крім того, це повинна бути подія, яка неминуче має настати. Умова, що визначена у договорі - за умови надходження коштів від третьої особи - не відповідає вимогам ст.530 ЦК України адже надходження коштів від іншої особи не є подією, яка має неминуче настати, оскільки така обставина залежить від ряду суб`єктивних обставин. Крім того, включення до договору умов, які надають одній зі сторін можливість впливати на настання або ненастання обов`язку, тим більше такого суттєвого як оплата наданих послуг, ставить у нерівні умови сторони даного договору, суперечить справедливості, розумності, добросовісності та утруднює виконання умов такого договору.

Матеріали справи свідчать, що позивач виконав свої зобов`язання за договором, надав послуги, які були прийняті без зауважень відповідачем і частково оплачені. Докази cплати всієї вартості наданих послуг відповідач не надав, хоча обов`язок здійснити таку оплату у нього настав. Відтак, вимога позивача про стягнення неоплаченої суми є правомірною і підлягає задоволенню.

СУДОВІ ВИТРАТИ

Сплата позивачем судового збору за подання до суду позовної заяви підтверджується платіжним дорученням № 2481 від 29.03.2022 на суму 2'481,00 грн.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 129 ГПК України судовий збір у справі покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Позовні вимоги є правомірними та підлягають задоволенню, тому судовий збір покладається на позивача.

У позовній заяві позивач просить стягнути з відповідача 5000,00 грн. витрат на правову допомогу. На підтвердження понесених витрат подав договір про надання правової допомоги №39/2022 від 23.02.2022, укладений між Адвокатським об`єднанням «Вестлекс» та ПП «Мик-буд». За умовами такого договору АО зобов`язується надавати правову допомогу, здійснюючи представництво, захист прав, свобод та законних інтересів клієнта у господарській справі за позовом до Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» в особі відокремленого підрозділу філії «Дрогобицький райавтодор» ДП «Львівський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» про стягнення заборгованості за договором про надання послуг від 11.02.2021, в судах першої та апеліцяйної інстанції. Гонорар є формою винагороди АО за надання правової допомоги (п.5.1 договору) та визначається у додатку до договору (п.5.3 договору). 23.03.2022 АО та ПП «Мик-Буд» уклали додаток №1 до договору про надання правової допомоги, де погодили, що за надання правової допомоги у господарській справі про стягнення з Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» в особі відокремленого підрозділу філії «Дрогобицький райавтодор» ДП «Львівський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» заборгованості у розмірі 18 000,00 грн. клієнт сплачує гонорар у розмірі 5 000,00 грн.

25.03.2022 ПП «Мик-Буд» оплатило АО «Вестлекс» 5000,00 грн.за надання правової допомоги за договором від 23.02.2022.

20.04.2022 АО «Вестлекс» видало ордер на надання правової допомоги ПП «Мик-Буд» згідно договору про надання правової допомоги від 23.02.2022 адвокату Васечко Юрію Андрійовичу.

02.05.2022 до суду надійшла позовна заява, підписана представником ПП «Мик-Буд» адвокатом Юрієм Васечко.

Витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави (ст.126 ГПК України).

За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із:

1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг);

2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг);

3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт;

4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами (ст.126 ГПК України).

Судові витрати, крім судового збору, пов`язані з розглядом справи, покладаються:

1) у разі задоволення позову - на відповідача;

2) у разі відмови в позові - на позивача;

3) у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Під час вирішення питання про розподіл судових витрат суд враховує:

1) чи пов`язані ці витрати з розглядом справи;

2) чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору, з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, у тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес;

3) поведінку сторони під час розгляду справи, що призвела до затягування розгляду справи, зокрема, подання стороною явно необґрунтованих заяв і клопотань, безпідставне твердження або заперечення стороною певних обставин, які мають значення для справи, безпідставне завищення позивачем позовних вимог тощо;

4) дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялись.

Розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо) (ч.8 ст.129 ГПК України).

Відповідно до ч.1 ст.26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Як вбачається з матеріалів справи, між позивачем та АО укладено договір про надання правової допомоги та додаток до нього, проведена оплата за надання таких послуг, позовна заява підписана, подана до суду, а додатки засвідчені адвокатом Васечко Ю.А., який діє на підставі відповідного ордеру.

Відповідно до положень статті 901 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

З огляду на предмет договору об`єктом оплати за договором є надані адвокатом юридичні послуги, зокрема, у зв`язку із вирішенням спору в суді першої інстанції.

Згідно ст. 30 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Судом враховується, що розмір гонорару визначається за погодженням адвоката з клієнтом, і може бути змінений лише за їх взаємною домовленістю; суд не має право його змінювати і втручатися у правовідносини адвоката та його клієнта.

Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами (ч.6 ст.126 ГПК України).

У матеріалах справи відсутні та відповідачем суду не подані клопотання, передбачені ст.126 ГПК України, а також докази неспівмірності розміру витрат на оплату послуг адвоката. Натомість витрати позивача на правову допомогу підтверджуються наявними матеріалами.

Оскільки позовні вимоги задоволено повністю, тому суд стягує з відповідача понесені позивачем витрати на правову допомогу у розмірі 5000,00 грн.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 2, 3, 12, 13, 42, 46, 73-80, 123, 126, 129, 231-233, 236-238, 240, 247, 248, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1.Позовні вимоги задоволити.

2.Стягнути з Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» в особі відокремленого підрозділу філії «Дрогобицький райавтодор» Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» (79053, м. Львів, вул. В.Великого, 54; код ЄДРПОУ 31978981) на користь Приватного підприємства «Мик-Буд» (81632, Львівська область, Миколаївський район, с.Дроговиж, вул.Шевченка, 52, код ЄДРПОУ 36784800) 18000,00 грн заборгованості, 2'481,00 грн судового збору та 5000,00 грн витрат на правову допомогу.

Рішення набирає законної сили відповідно до ст. 241 ГПК України та може бути оскаржене до Західного апеляційного господарського суду у порядку та строки, передбачені ст.ст. 256, 257 ГПК України.

Суддя Яворський Б.І.

Дата ухвалення рішення29.06.2022
Оприлюднено01.07.2022
Номер документу105011246
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 18'000,00 грн заборговності

Судовий реєстр по справі —914/854/22

Ухвала від 04.10.2022

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Зварич Оксана Володимирівна

Ухвала від 28.07.2022

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Зварич Оксана Володимирівна

Рішення від 29.06.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Яворський Б.І.

Ухвала від 05.05.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Яворський Б.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні