Рішення
від 29.06.2022 по справі 373/765/22
ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 373/765/22

Номер провадження 2/373/460/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 червня 2022 року Переяслав - Хмельницький міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючої судді Керекези Я.І.

з участю секретаря судових засідань Ткалі І.М.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Переяславі справу № 373/765/22 за позовом ОСОБА_1 до Переяславської міської ради про визнання права на завершення процедури приватизації, одержання правовстановлюючих документів для здійснення державної реєстрації земельної ділянки,

ухвалив:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом та просить визнати за ним в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 право на завершення приватизації земельної ділянки, розпочатої ОСОБА_2 , та здійснення всіх реєстраційних дій, пов`язаних із реєстрацією земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, площею 0,0753 га, кадастровий номер 3211000000:01:062:0143, що розташована по АДРЕСА_1 , з отриманням на своє ім`я витягу з Державного реєстру прав на вищезазначену земельну ділянку

Посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько ОСОБА_2 . Позивач є єдиним спадкоємцем за законом. Він звернувся до нотаріуса, подавши у встановлений законом строк відповідну заяву, отримав свідоцтво про право на спадщину за законом на будинок по АДРЕСА_1 . Однак, у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, площею 0,0753 га, що розташована за цією ж адресою, йому було відмовлено в звязку з тим, що не було надано правовстановлюючих документів на них. За життя його батько розпочав процедуру приватизації земельної ділянки, але отримати правовстановлюючий документ на дану земельну ділянку не встиг.

Факт початку ОСОБА_2 процедури приватизації земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, площею 0,0753 га, кадастровий номер 3211000000:01:062:0143, що розташована по АДРЕСА_1 «Про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою для подальшого оформлення права власності на земельну ділянку ОСОБА_2 » та про внесення змін до цього рішення, Висновком про погодження проекту із землеустрою щодо відведення земельної ділягнки у власність, Кадастровим планом на дану земельну ділянку.

Своє право на спадщину підтверджує копією свідоцтва про смерть ОСОБА_2 ; копією свідоцтва про своє народження паспорта; матеріалами спадкової справи відносно померлого ОСОБА_2 .

В судове підготовче судове засідання позивач ОСОБА_1 чи його представник адвокат Васюхно В.О. не зявилися. Направили до суду заяву, в якій просять справу розглядати у їх відсутності, позовні вимоги підтримують повністю, просять їх задовольнити.

Представник відповідача, Переяславської міської ради, в підготовче судове засідання не зявився, повідомлений належним чином, направив заяву про розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги визнає, не заперечує проти задоволення позову.

Розгляд справи здійснювався відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України.

Згідно із частиною першою статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до частини першої статті 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Частиною першою статті 116 ЗК України встановлено, що громадяни та юридичні особи набувають право власності на земельні ділянки із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень.

Захист прав громадян на земельні ділянки здійснюється, в тому числі, шляхом визнання права, як передбачено пунктом 1 частини третьої статті 152 ЗК України.

ЗК України встановлював, що набуття права власності на земельну ділянку та перехід права власності на земельну ділянку в порядку спадкування має місце за наявності наступних юридичних фактів у їх сукупності: ухвалення рішення компетентного органу про передачу у власність земельної ділянки спадкодавцю чи укладення спадкодавцем правочинів щодо набуття права власності на земельні ділянки; виготовлення технічної документації на земельні ділянки; визначення меж земельної ділянки в натурі; погодження меж земельної ділянки із власниками чи користувачами суміжних земельних ділянок; одержання у встановленому порядку державного акта на землю; державна реєстрація права власності на земельну ділянку. Якщо зазначені вимоги спадкодавцем не дотримано - право власності на конкретні земельні ділянки не виникає та відповідно до статті 1216 ЦК України не переходить до спадкоємців у порядку спадкування, за винятком встановлених випадків, на які поширюється дія пункту 1 розділу Х «Перехідні положення» ЗК України.

Якщо спадкодавець не набув права власності на земельну ділянку згідно зі статтею 125 ЗК України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, а органами місцевого самоврядування відмовлено спадкоємцям у завершенні процедури приватизації, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування - права на завершення приватизації та одержання державного акта про право власності на землю на ім`я спадкоємця, а не права власності на земельну ділянку.

Відповідно до ч.3 та ч.4 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому статтями 206,207 цього Кодексу.

За правилами ч.1 ст. 206 ЦПК України у разі визнання позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Оскільки відповідач позов визнав, визнання позову не суперечить закону та не порушує прав, свобод чи інтересів інших осіб, суд дійшов висновку про задоволення позову в повному обсязі на підставі ч.4 ст. 206 ЦПК України.

На підставі ст. ст. 1216, 1217, 1218, 1225, 1261, 1268 ЦК України, ст. ст. 116, 125, 153 Земельного Кодексу України, керуючись ст. ст. 12, 81, 200, 206, 263-265, 268, 273, 354 ЦПК України суд

ухвалив:

ПозовОСОБА_1 до Переяславської міської ради про визнання права на завершення процедури приватизації, одержання правовстановлюючих документів для здійснення державної реєстрації земельної ділянки - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 право на завершення приватизації земельної ділянки, розпочатої ОСОБА_2 , та здійснення всіх реєстраційних дій, пов`язаних із реєстрацією земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, площею 0,0753 га, кадастровий номер 3211000000:01:062:0143, що розташована по АДРЕСА_1 , з отриманням на своє ім`я витягу з Державного реєстру прав на вищезазначену земельну ділянку

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Судове рішення не проголошувалося в силу ч. 4 ст. 268 ЦПК України.

Суддя: Я. І. Керекеза

СудПереяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення29.06.2022
Оприлюднено04.07.2022
Номер документу105013725
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —373/765/22

Ухвала від 20.09.2022

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Керекеза Я. І.

Рішення від 29.06.2022

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Керекеза Я. І.

Ухвала від 12.06.2022

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Керекеза Я. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні