Ухвала
від 17.11.2021 по справі 760/1347/21
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/1347/21

Провадження №2/760/5533/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М УКРАЇНИ

18 листопада 2021 року Солом`янський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді Кушнір С.І.

за участю секретаря Федоренко Д.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання представника відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Толока» про зупинення провадження в справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Толока», Товариства з обмеженою відповідальністю «РК Траєкторія», Товариства з обмеженою відповідальністю «Юридична компанія «Право та гроші» про про визнання незаконним рішення, про визнання майнового права на квартиру, про зобов`язання вчинити дії направлені на реалізацію права позивача отримати у власність об`єкт інвестування, про визнання недійсним договору та зустрічним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Толока» до ОСОБА_1 про визнання правовідносин припиненими, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 20.01.2020 р. звернулася до Солом`янського районного суду м. Києва із зазначеним позовом до відповідача, в якому просить:

визнати рішення ТОВ «Толока» (ЄДРПОУ 32955460) №17/02-1 від 17 лютого 2020 року, незаконним та таким, що порушує права ОСОБА_1 ;

визнати за ОСОБА_1 майнове (речове) право на об`єкт інвестування - трикімнатну квартиру АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 , кадастровий номер земельної ділянки 8000000000:69:118:0021;

обов`язати ТОВ «Фінансова компанія «Толока» (ЄДРПОУ 32955460) поновити ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 ) у реєстрі інвесторів, які брали участь в інвестуванні будівництва житлового будинку з підземним паркінгом на АДРЕСА_3 та АДРЕСА_2 , закріпивши за нею об`єкти інвестування - майнові права на квартиру АДРЕСА_4 ;

зобов`язати ТОВ «Фінансова компанія «Толока» (ЄДРПОУ 32955460) видати ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 ) довідку про набуття у власність об`єкта інвестування - трикімнатної квартири АДРЕСА_5 та внести дані щодо ОСОБА_1 до переліку довірителів, яким забудовник у подальшому зобов`язаний передати у власність об`єкт інвестування - трикімнатну квартиру АДРЕСА_5 ;

визнати недійсними договір про участь у фонді фінансування будівництва №173-2 від 18 червня 2020 року укладений між ТОВ «Фінансова компанія «Толока» (ЄДРПОУ 32955460) та ТОВ «Юридична компанія «Право та гроші» (ЄДРПОУ 39165528);

визнати недійсними Довідку №173-2 від 19 червня 2020 року про право довірителя на набуття у власність об`єкта інвестування, яка видана ТОВ «Фінансова компанія «Толока» (ЄДРПОУ 32955460), Акт №173-2 прийняття - передачі об`єкта інвестування (квартира АДРЕСА_6 ) складений 19 червня 2020 року ТОВ «РК Траєкторія» (ЄДРПОУ 33540479) та ТОВ «Юридична компанія «Право та гроші» (ЄДРПОУ 39165528), наказ ТОВ «РК Траєкторія» (ЄДРПОУ 33540479) №19-06/КВ від 19 червня 2020 року про затвердження переліку інвесторів, які брали участь в інвестування об`єкта будівництва, у частині включення до переліку інвесторів ТОВ «Юридична компанія «Право та гроші» (ЄДРПОУ 39165528) щодо об`єкту інвестування - трикімнатної квартири АДРЕСА_5 ;

припинити право власності ТОВ «Юридична компанія «Право та гроші» на квартиру АДРЕСА_7 .

Ухвалою суд від 15.03. 2021 року відкрито загальне позовне провадження в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Толока», Товариства з обмеженою відповідальністю «РК Траєкторія», Товариства з обмеженою відповідальністю «Юридична компанія «Право та гроші» про про визнання незаконним рішення, про визнання майнового права на квартиру, про зобов`язання вчинити дії направлені на реалізацію права позивача отримати у власність об`єкт інвестування, про визнання недійсним договору та зустрічним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Толока» до ОСОБА_1 прро визнання правовідносин припиненими, та призначено підготовче судове засідання.

18.05. 2021 року до суду через канцеляцію надійшов зустрічний позов ТОВ «ФК «Толока» до ОСОБА_1 про визнання правовідносини припиненими.

Ухвалою суд від 09.08.2021 року, постановленої на місці та занесеною до протоколу судового засідання прийнято зустрічний позов ТОВ «ФК «Толока» до ОСОБА_1 про визнання правовідносини припиненими до спільного розгляду з первісним позовом.

До суду від представника відповідача надійшло клопотання про зупинення провадження у справі, у якому представник посилається на те, що 17 червня 2021 року Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку було прийнято рішення № 409 від 17 червня 2021 року про зупинення дії ліцензії ТОВ «ФК «Толока» на провадження професійної діяльності на ринку цінних паперів та діяльності у системі накопичувального пенсійного забезпечення - діяльності з управління майном для фінансування об`єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю на строк до 16 грудня 2021 року, виданої згідно з розпорядженням Нацкомфінпослуг від 25 грудня 2012 року № 2890 зі строком дії з 08 січня 2013 року.

Дане рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку оскаржується ТОВ «ФК «Толока» до суду як незаконне та необгрунтоване.

Представник зауважує, що у разі прийняття судом рішення про задоволення позову ТОВ «ФК «Толока» не зможе його виконати, оскільки Фінансовій компанії заборонено укладати нові договори з установниками управління майном, а тому відповідно Фінансова компанія не може залучати кошти для фінансування об`єктів будівництва, укладати будь які договори на виконання своїх зобов`язань.

У зв`язку з цим просить зупинити провадження в справі до вирішення Окружним адміністративним судом м. Києва справи за позовом ТОВ «ФК «Толока» до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Представник відповідача ТОВ «ФК «Толока» в судовому засіданні клопотання підтримала, просила задовольнити.

Позивач та представник позивача в судовому засіданні заперечували проти заявленого клопотання.

Суд, вислухавши думку сторін, дослідивши матеріали справи та подане клопотання відповідача про зупинення провадження у справі, приходить до наступного висновку.

Відповідно до п. 6 Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом.

Зупинення провадження у справі - це тимчасове припинення судом вчинення процесуальних дій під час судового розгляду із визначених у законі об`єктивних підстав, які перешкоджають подальшому розгляду справи і щодо яких неможливо передбачити їх усунення.

Відповідно до положень п. 6 ч. 1 ст. 251 ЦПК України, суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі.

Суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

З точки зору закону зупинення провадження в справі з цих підстав має на меті полегшити доказову діяльність осіб, які беруть участь у справі, в силу встановлених у цих справах преюдиційних фактів.

Згідно зі ст. 121 ЦПК України суд має встановлювати розумні строки для вчинення процесуальних дій.

Строк є розумним, якщо він передбачає час, достатній, з урахуванням обставин справи, для вчинення процесуальної дії, та відповідає завданню цивільного судочинства.

Визначаючи наявність підстав, передбачених статтею 251, за яких провадження у справі підлягає обов`язковому зупиненню, суд повинен, зокрема, враховувати, що така підстава для зупинення провадження у справі, визначена у пункті 6 частини першої цієї статті, застосовується у тому разі, коли в іншій справі можуть бути вирішені питання, що стосуються підстав, заявлених у справі вимог, чи умов, від яких залежить можливість її розгляду.

Межі зупинення провадження у справі не повинні призводити до зменшення розумного строку розгляду справи.

Така правова позиція викладена в постанові Верховного Суду Україні в постанові від 01 лютого 2017 року в справі № 6-1957цс16.

Виходячи з викладеного вище, предмету спору в справі, до вирішення якої ставиться питання про зупинення провадження в даній справі, суд вважає, що визначені п.6 ч.1 ст.251 ЦПК України підстави для задоволення вказаного клопотання відсутні.

Керуючись ст. 121, 251 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

В задоволенні клопотання представника відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Толока» про зупинення провадження в справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Толока», Товариства з обмеженою відповідальністю «РК Траєкторія», Товариства з обмеженою відповідальністю «Юридична компанія «Право та гроші» про про визнання незаконним рішення, про визнання майнового права на квартиру, про зобов`язання вчинити дії направлені на реалізацію права позивача отримати у власність об`єкт інвестування, про визнання недійсним договору та зустрічним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Толока» до ОСОБА_1 про визнання правовідносин припиненими відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Кушнір С.І.

Дата ухвалення рішення17.11.2021
Оприлюднено05.07.2022

Судовий реєстр по справі —760/1347/21

Ухвала від 17.11.2021

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Ухвала від 15.03.2021

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Ухвала від 25.01.2021

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні