Рішення
від 29.06.2022 по справі 159/6246/20
КОВЕЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 159/6246/20

Провадження № 2/159/14/22

КОВЕЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 червня 2022 року м. Ковель

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

під головуванням судді Бойчука П.Ю.,

розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ковель Центральний» (м. Ковель, вул. Незалежності, 104), від іменіякогодієпредставник КарпюкАндрійВіталійович( АДРЕСА_1 ), до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 ), ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ), ОСОБА_3 ( АДРЕСА_2 ) про стягнення заборгованості за утримання будинку та прибудинкової території, -

в с т а н о в и в :

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ковель Центральний», від іменіякогодієпредставник КарпюкАндрійВіталійович, звернулосьдо судуз позовомдо ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за утримання будинку та прибудинкової території.

Позов обґрунтовано тим, що Об`єднання співвласниківбагатоквартирного будинку«Ковель Центральний»створено власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку АДРЕСА_3 . Відповідачі проживають в квартирі АДРЕСА_4 за вказаною адресою, є користувачами та споживачами житлово-комунальних послуг з утримання будинку і споруд та прибудинкової території, надання яких забезпечується ОСББ «Ковель Центральний» на підставіЗакону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»та своїх статутних повноважень.

Відповідачі не виконують зобов`язання щодо сплати встановлених загальними зборами ОСББ «Ковель Центральний» платежів по утриманню будинку та прибудинкової території, у зв`язку з чим, станом на 01.10.2020 року, утворилась заявлена до стягнення заборгованість в сумі 2510,39 грн.

Враховуючи положення вимог чинного законодавства України, яке підлягає застосуванню під час вирішення виниклих спірних правовідносин між сторонами, представник позивача просив суд стягнути солідарно з відповідачів на користь позивача заборгованість за утримання будинку та прибудинкової території в сумі 2510,39 грн., 516,56 грн. пені в розмірі подвійної ставки НБУ, 226,16 грн. 3% річних та 449,79 грн. суми інфляційних витрат. Крім цього, просить стягнути з відповідачів на користь позивача судові витрати у справі в розмірі 1034,00 грн. з кожного.

Ухвалою судді Ковельського міськрайонного суду Волинської області від 29.12.2020 року відкрито провадження в цивільній справі та вирішено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін. Крім цього, відповідачам визначено п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву.

Відповідач ОСОБА_2 подала відзив на пред`явлений позов, з якого вбачається, що відповідач позовні вимоги не визнає та просить відмовити в задоволенні позову.

Зокрема зазначила,що наведенів позовіфакти єнеоб`єктивними,надуманими тане відповідаютьобставинам справи.Так відповідачвказує,щоОСББ«Ковель Центральний»не маєлегітимності,збори непроводились,між неюта позивачемписьмовий договірне укладався.Рішення позивачапро встановленнятарифу напослуги зутримання будинкута прибудинковоїтериторії єпротиправним,не відповідаєвимогам СтатутуОСББ «КовельЦентральний» таЗакону України«Про об`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку».Крім цього,позивачем некоректно застосовано однаковий підхід до формування розмірів внесків, як для квартир, так і для нежитлових приміщень, в тому числі офісів, оскільки співвласники квартир фактично не використовують прибудинкову територію і нежитлові приміщення, а тому обов`язки по сплаті коштів за утримання прибудинкової території та нежитлових приміщень слід покласти саме на юридичних осіб і підприємців, які їх використовують у своїй господарській діяльності. Також вказує, що тарифи є завищеними та економічно необґрунтованими. Позивач використовує зібрані кошти не за призначенням.

Таким чином, покликаючись на вищевикладене, відповідач вважає, що позовні вимоги позивача до задоволення не підлягають.

Станом на день розгляду справи, позивач не скористався своїм правом на подання відповіді на відзив відповідача.

15.06.2022 року представник позивача ОСОБА_4 звернулась до суду з клопотанням про закриття провадження у справі за даним позовом в частині позовних вимог до ОСОБА_3 , мотивуючи клопотання тим, що ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою Ковельського міськрайонного суду Волинської області від 30.06.2022 року провадження у даній справі в частині позовних вимог до ОСОБА_3 було закрито.

Оскільки розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, тому, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши письмові докази по справі, прийшов до висновку, що позов підставний та підлягає до часткового задоволення.

Згідно ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлено, що ОСББ «Ковель Центральний» є балансоутримувачем будинку АДРЕСА_3 та діє на підставі статуту, затвердженого загальними зборами ОСББ «Ковель Центральний» (протокол № 4 від 02.10.2018 року).

Позивач надає житлово-комунальні послуги з утримання будинку і споруд та прибудинкової території в будинку АДРЕСА_3 , що не спростовано відповідачами.

Судом встановлено, що відповідачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 зареєстровані за адресою: АДРЕСА_2 та є співлвсниками квартири, що фактично визнала відповідач у поданому відзиві на позовну заяву.

Згідно матеріалів справи, внаслідок неналежного виконання відповідачами свого обов`язку щодо сплати витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, станом на 01.10.2020 року, виникла заборгованість в розмірі 2510,39 гривень.

Відповідно до частини другої ст. 382 ЦК України, усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку.

Частиною першою ст.385ЦК України передбачено, що власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків).

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначені Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Відповідно до ст. 1 Закону, об`єднання співвласників багатоквартирного будинку юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Відповідно до положень ст.ст. 10,15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», до виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься, в тому числі, визначення порядку сплати, переліку та розміру внесків і платежів співвласників. Співвласник зобов`язаний, серед іншого, виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень, своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Згідно вимог ч. 1 ст. 17 цього Закону, для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів.

Відповідно до ч. 6 ст. 21 Закону, порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, встановлюються загальними зборами об`єднання відповідно до законодавства та статуту об`єднання.

Згідно з ч. 3 ст. 13 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду, незалежно від наявності договору між об`єднанням та боржником.

Судом встановлено, що ОСББ «Ковель Центральний» створено власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку АДРЕСА_3 .

Зазначене об`єднання зареєстроване в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 21.10.2016 року, йому присвоєно ідентифікаційний код юридичної особи 40908462 та встановлений вид економічної діяльності: 8.10 Комплексне обслуговування об`єктів (основний).

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Відповідно до рішення правління ОСББ «Ковель Центральний» від 03.01.2017 року №2017/001, тариф на послуги з утримання будинку і споруд та прибудинкової території у будинку АДРЕСА_3 , встановлено плату у розмірі 3 грн. за 1 кв.м. загальної площі квартири в указаному багатоквартирному будинку.

Згідно з рішенням правління ОСББ «Ковель Центральний» від 26.03.2019 року, тариф на послуги з утримання будинку і споруд та прибудинкової території у будинку АДРЕСА_3 встановлено плату: 1-2 поверх - у розмірі 3 грн., а 3-9 поверх - у розмірі 3,5 грн. за 1 кв.м. загальної площі квартири у вказаному багатоквартирному будинку.

Відповідно до положень статті 322 ЦК України, власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Господарська діяльність, спрямована на задоволення потреб фізичної особи щодо забезпечення експлуатації та/або ремонту жилих та нежилих приміщень, будинків і споруд, комплексів будинків і споруд, а також утримання прилеглої до них території є діяльністю з утримання будинків і прибудинкових територій відповідно до положень ч. 1 ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

Правовідносини, що виникають у сфері надання та споживання таких послуг, регулюються як нормами Цивільного кодексу України, так і Законом України «Про житлово-комунальні послуги», а також іншими нормативно-правовими актами у галузі цивільного, житлового законодавства та актів, що регулюють відносини у сфері надання житлово-комунальних послуг.

Відповідно до ст. 14 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», передбачено розподіл житлово-комунальних послуг за порядком затвердження цін і тарифів на них.

У відповідності до ст. 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно з п. 35 Правил користування приміщеннями житлових будинків і прибудинковими територіями, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 1992 року №572, обов`язок по сплаті за обслуговування і ремонт будинку, комунальні та інші послуги покладається на власника, наймача, орендаря житлового приміщення.

Відповідно до положень ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

Як вбачається з матеріалів справи, заборгованість відповідачів перед позивачем, станом на 01.10.2020 року, становить 2510,39 грн. та підлягає стягненню в повному обсязі в солідарному порядку з відповідачів.

Крім цього, позивачем заявлена до стягнення пеня в розмірі подвійної ставки НБУ в розмірі 516,56 гривень.

Взаємовідносини між споживачами житлово-комунальних послуг та виконавцями комунальних послуг, управителями багатоквартирних будинків здійснюються відповідно до умов чинних договорів.

Згідно з ч. 3 ст. 12Закону України від 09.11.2017 № 2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги»(далі Закон), істотними умовами договору про надання житлово-комунальної послуги є:1) перелік послуг;2) вимоги до якості послуг;3) права і обов`язки сторін;4) відповідальність сторін за порушення договору;5) ціна послуги;6) порядок оплати послуги;7) порядок і умови внесення змін до договору, в тому числі щодо ціни послуги;8) строк дії договору, порядок і умови продовження його дії та розірвання.

Статтею 26Законупередбачено відповідальність за неналежне виконання договору.

Так, ч. 1 ст. 26Законувстановлено, що у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов`язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу.

Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги.

Пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії та/або наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтвердженої належним чином.

Отже, враховуючи зазначене, нарахування пені у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги може здійснюватися після 01.10.2019 року, виходячи з умов договорів, укладених відповідно до вимог статей 13 - 15Закону.

При цьому пеня за несвоєчасне здійснення платежів за комунальні послуги може нараховуватися на ту суму заборгованості, що утвориться з моменту укладення відповідного договору про надання комунальних послуг.

Дію частини першої статті 26 зупинено до 1 липня 2020 року згідно із Законом№ 533-IXвід 17.03.2020 року.

Між сторонами у справі договір про надання житлово-комунальних послуг не укладено, розмір та умови нарахування пені не погоджені, тому в цій частині позовні вимоги є безпідставними.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Тому, вимоги про стягнення 226,16 грн. - 3% річних та 449,79 грн. - сума інфляційних втрат підлягають задоволенню.

Доводи відповідача про відсутність підстав для задоволення позову повністю спростовуються зазначеними вище висновками суду.

Відповідно до ст.141 ЦПК України судові витрати у справі покладаються на сторони пропорційно до задоволених вимог.

До судових витрат відповідно до ст.133 ЦПК включають судовий збір та витрати на професійну правничу допомогу.

Позивачем сплачено 2102 гривень судового збору та 1000 гривень за послуги адвоката.

Позов задоволено на 86%, а тому на користь позивача з відповідачів підлягають стягненню судові витрати на загальну суму 2667,72 гривень, тобто по 1333,86 гривень з кожного.

Керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 82, 89, 141, 263, 264, 265, 280-289 ЦПК України, на підставі ст.ст. 526, 543, 625 ЦК України, ст.ст. 20, 21 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», «Правилами надання населенню послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», затвердженими постановою КМУ № 630 від 21.07.2005 року, суд -, суд -

У Х В А Л И В :

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ковель Центральний» (м. Ковель, вул. Незалежності, 104), від іменіякогодієпредставник КарпюкАндрійВіталійович(м.Ковель,вул.40роківПеремоги,20/78), до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 ), ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 )про стягненнязаборгованості заутримання будинкута прибудинковоїтериторії- задовольнити частково.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , паспорт серії НОМЕР_1 , виданий Ковельським МРВ УМВС України у Волинській області 11.10.1996 року, ІПН НОМЕР_2 ), ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 , паспорт серії НОМЕР_3 , виданий Ковельським МРВ УМВС України у Волинській області 17.10.1996 року, ІПН НОМЕР_4 ) в користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ковель Центральний» (м. Ковель, вул. Незалежності, 104, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 40908462) заборгованість за утримання будинку та прибудинкової території в сумі 2510 (дві тисячі п`ятсот десять) грн. 39 коп., 226 (двісті двадцять шість) грн. 16 коп. 3% річних та 449 (чотириста сорок дев`ять) грн. 79 коп. інфляційних витрат.

Стягнути з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , паспорт серії НОМЕР_1 , виданий Ковельським МРВ УМВС України у Волинській області 11.10.1996 року, ІПН НОМЕР_2 ), ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 , паспорт серії НОМЕР_3 , виданий Ковельським МРВ УМВС України у Волинській області 17.10.1996 року, ІПН НОМЕР_4 ) в користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ковель Центральний» (м. Ковель, вул. Незалежності, 104, код ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 40908462) судові витрати у справі в сумі 2667 (дві тисячі шістсот шістдесят сім) гривень 86 копійок в рівних частках з кожного.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Волинського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його складення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий П. Ю. БОЙЧУК

Дата ухвалення рішення29.06.2022
Оприлюднено04.07.2022
Номер документу105025581
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за утримання будинку та прибудинкової території

Судовий реєстр по справі —159/6246/20

Рішення від 29.06.2022

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Бойчук П. Ю.

Ухвала від 29.06.2022

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Бойчук П. Ю.

Ухвала від 25.01.2021

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Бойчук П. Ю.

Ухвала від 29.12.2020

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Бойчук П. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні