Рішення
від 21.06.2022 по справі 914/435/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.06.2022 Справа № 914/435/22

За позовом: Приватного акціонерного товариства «Львівобленерго» (79026, м.Львів, вул.Козельницька, 3; ідент.код 00131587)

до Відповідача: Львівського національного університету природокористування, від імені якого діє Відокремлений структурний підрозділ «Львівський фаховий коледж Львівського національного університету природокористування» (79068, м.Львів, вул.Замарстинівська, 167; ідент.код 34387378), -

Третя особа: (на стороні Позивача), що не заявляє самостійних вимог стосовно предмету спору: Фізична особа-підприємець ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; ідент.код: НОМЕР_1 ), -

про: визнання договору укладеним.

Суддя: Стороженко О.Ф.

Секретар: Беднар А.М.

Представники:

Позивача: Чорней О.В. - Довіреність №075518 від 09.11.2021;

Відповідача: Москва Ю.О. - Ордер ВС№1142890 від 19.05.2022;

Третьої особи: не прибув.

Процесуальні дії вчинено Судом у приміщенні Господарського суду Львівської області: зал судового засідання №11.

Суд встановив:

Приватним акціонерним товариством «Львівобленерго» подано Позовну заяву до Екологічного коледжу Львівського національного аграрного університету (на даний час Відокремлений структурний підрозділ «Львівський фаховий коледж Львівського національного університету природокористування») з вимогою про визнання укладеним Договору про спільне використання техлологічних електричних мереж в редакції ПрАТ «Львівобленерго» (на умовах, передбачених нормативним актом обов`язкової дії).

Також, Позивачем подано Відповідь на відзив.

Відповідачем подано Відзив з обгрунтуванням безпідставності позовної вимоги, так як Коледж є лише балансоутримувачем КТП і електричних мереж та, крім цього, не має ліцензії на транспортування електричної ліцензії.

Судом, Ухвалою від 19.05.2022, замінено первісного Відповідача належним Відповідачем.

Представники Сторін надали відповідні пояснення стосовно обставин спору.

Справу, згідно з нормами статей 12, 247 ГПК України, розглянуто за правилами загального позовного провадження.

У ході дослідження обставин справи та поданих доказів, - Суд встановив:

Відповідно до статті 45 Закону України «Про ринок електричної енергії», ПрАТ «Львівобленерго» є Оператором системи розподілу електричної енергії (ОСР) і надає послуги з розподілу електричної енергії відповідно до Закону, Кодексу систем розподілу та інших нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії.

Позивач здійснює свою господарську діяльність на підставі Ліцензії на право провадження діяльності з розподілу електричної енергії, яка набула чинності 01 січня 2019 року, - відповідно до Постанови НКРЕКП № 1479 від 23.11.2018.

Коледж є балонсоутримувачем електричних мереж (КТП-560 та 8 метрів кабельних ліній), які використовуються ПрАТ «Львівобленерго» для розподілу електричної енергії на об`єкт іншого споживача ФОП ОСОБА_1 .

10.12.2018 Коледжем подано Заяву-приєднання до умов Договору про надання послуг з розподілу електричної енергії, яким врегульовано відносини Сторін щодо розподілу (Позивачем) Відповідачу електричної енергії.

За Заявою-приєднанням Відповідач приєднався до Договору про надання послуги з розподілу електричної енергії на умовах діючого Договору про постачання електричної енергії № 0818400 від 30.11.2017, яким передбачалось, що Відповідач є споживачем та балансоутримувачем зазначених електричних мереж.

Оскільки, відповідно до статті 49 (ч.1) Закону: основний споживач - це споживач та/або власник електричних мереж (який не є ОСР), електричні мережі якого використовуються для розподілу електричної енергії іншим споживачам, тому, у Відповідача наявний статус Основного споживача.

Згідно з нормою ч.2 ст.49 Закону, відносини між Основним споживачем і користувачами, що живляться від його мереж, та Оператором системи розподілу регулюються Кодексом систем розподілу, Правилами роздрібного ринку та договорами, укладеними на їх основі.

Нормою ч.3 ст.49 Закону встановлено, що Основний споживач зобов`язаний укласти з Оператором системи розподілу договір про спільне використання електричних мереж (за Типовою формою, затвердженою Регулятором), якщо його мережі розташовані на території діяльності Оператора.

Відповідно до п. 1.1.2 Правил роздрібного ринку електричної енергії (затверджених Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 № 312), договір про спільне використання технологічних електричних мереж - це домовленість двох сторін, що встановлює зміст та регулює правовідносини між Оператором системи та Основним споживачем, мережі якого розташовані на території ліцензованої діяльності Оператора системи, під час транспортування електричної енергії технологічними електричними мережами Основного споживача, що укладається за Типовою формою, затвердженою Регулятором, та згідно з яким передбачається оплата вартості послуг з використання технологічних електричних мереж Основного споживача, визначена за Методикою, затвердженою Регулятором.

Нормами п.п.1.2.3, 2.5.1 ПРРЕЕ передбачено, що Оператор системи розподілу (ОСР), в межах території здійснення ліцензованої діяльності, забезпечує розподіл електричної енергії власними мережами та технологічними електричними мережами інших власників, які не виконують функції оператора системи, шляхом укладення з цими власниками договорів про спільне використання технологічних електричних мереж на основі Типового договору (Додаток 1 до цих Правил).

У разі використання Оператором системи технологічних електричних мереж власника мереж (який не виконує функцій оператора системи), для забезпечення транспортування електричної енергії електричними мережами, що не належать Оператору системи, відносини між Власником цих мереж та Оператором системи регулюються договором про спільне використання технологічних електричних мереж, що укладається на основі Типового договору (п.1.2.3 ПРРЕЕ).

Відповідно до п.п.1.2.3, 2.5.2 ПРРЕЕ, Основний споживач не має права відмовити Оператору системи, на території здійснення діяльності якого розташовані його мережі, в укладенні (переукладенні) договору про спільне використання технологічних електричних мереж.

Відповідач відмовляється від укладення з Позивачем вказаного договору, - незважаючи на обов`язковість його укладення згідно з вимогами чинного законодавства.

Оскільки укладення договору про спільне використання технологічних електричних мереж є обов`язковим для Сторін відповідно до вимог чинного законодавства, тому факт ухилення Відповідачем від виконання вказаного обов`язку зумовлює обгрунтованість позовної вимоги про визнання укладеним такого Договору на умовах, викладених у Типовому договорі (Додаток №1 до ПРРЕЕ).

Крім цього, важливо, що Товариством «Львівобленерго» (як користувачем) та Коледжем (як власником мереж) 19.01.2011 було укладено Договір №145-380/11 про спільне використання технологічних електричних мереж, умовами якого (п.10.4) передбачалось: «Договір укладається на строк до 31.12.2011 та вважається продовженим на наступний календарний рік, якщо за місяць до закінчення цього терміну не буде заявлено однією із Сторін про відмову від цього Договору або його перегляд».

Листом від 21.07.2021 ПрАТ «Львівобленерго» заявило Відповідачу про необхідність перегляду умов вказаного Договору шляхом його переукладення, - у зв`язку зі змінами законодавства в галузі електроенергетики, і, одночасно, направило два примірники проекту договору (з додатками) для підписання. Зазначена Заява ПрАТ «Львіобленерго» залишена Відповідачем без відповіді.

Враховуючи вимоги законодавства (ч.3 ст.49 Закону, п.п.1.2.3, 2.5.2 ПРРЕЕ) щодо обов`язковості укладення Основним споживачем та Оператором системи розподілу договору про спільне використання технологічних електричних мереж, заперечення Відповідача стосовно позову безпідставні.

Згідно з нормою п.1 ч.1 ст.129 Господарського процесуального кодексу України, наявні підстави для покладення на Відповідача витрат Позивача на судовий збір у сумі 2481,00 грн.

Виходячи з наведеного та керуючись нормами статей 2, 12-14, 46, 73-80, 86, 91, 129, 233, 236-238 Господарського процесуального кодексу України, -

Суд вирішив:

1. Позов задоволити повністю.

2. Визнати укладеним Приватним акціонерним товариством «Львівобленерго» (79026, м.Львів, вул.Козельницька, 3; ідент.код 00131587) та Львівським національном університетом природокористування, від імені якого діє Відокремлений структурний підрозділ «Львівський фаховий коледж Львівського національного університету природокористування» (79068, м.Львів, вул.Замарстинівська, 167; ідент.код 34387378), Договір про спільне використання технологічних електричних мереж на таких умовах: (умови Договору викладено у Додатку до даного Рішення Суду у зв`язку з технічною неможливістю відтворення тексту Договору у системі Діловодства спеціалізованого суду «КПДСС»).

3. Стягнути з Львівського національного університету природокористування, від імені якого діє Відокремлений структурний підрозділ «Львівський фаховий коледж Львівського національного університету природокористування» (79068, м.Львів, вул.Замарстинівська, 167; ідент.код 34387378), на користь Приватного акціонерного товариства «Львівобленерго» (79026, м.Львів, вул.Козельницька, 3; ідент.код 00131587) витрати на судовий збір у сумі 2481,00 грн.

Дане Рішення набирає законної сили відповідно до норм статей 240, 241, 254, 256, 257 ГПК України, а саме:

- у випадку відсутності апеляційного оскарження у 20-денний строк після закінчення вказаного строку, встановленого на подання апеляційної скарги (до Західного апеляційного господарського суду), який обчислюється з дня складення повного Рішення;

- у випадку апеляційного оскарження (у 20-денний строк) і відсутності факту скасування після ухвалення Західним апеляційним господарським судом відповідного судового рішення.

Повне Рішення складено 01.07.2022.

Додаток до Рішення: Договір про спільне використання технологічних електричних мереж.

Суддя Стороженко О.Ф.

Дата ухвалення рішення21.06.2022
Оприлюднено04.07.2022
Номер документу105033851
СудочинствоГосподарське
Суть: визнання договору укладеним

Судовий реєстр по справі —914/435/22

Рішення від 21.06.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Стороженко О.Ф.

Ухвала від 01.06.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Стороженко О.Ф.

Ухвала від 18.05.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Стороженко О.Ф.

Ухвала від 22.03.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Стороженко О.Ф.

Ухвала від 20.02.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Стороженко О.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні